BRZA POSLASTICA: Desert od šljiva i oraha

Sastojci

oko 20 šljiva
70 g oraha
1 kafena kašičica kakaa
3-5 zrna karanfilića
pola kašičice cimeta

Priprema

1. Šljive očistiti i tako prepolovljene poređati u pleh sa orasima.

2. Peći na oko 200 stepeni dok šljive dobro ne omekšaju, oko 20 minuta, zavisno od rerne. Ostaviti nekoliko minuta da se prohladi, zatim usitniti orahe u blenderu sa karanfilićem (ne potpuno samleti).

3. Orahe odložiti u činiju, a deo odvojiti sa strane za posipanje.

4. Ispasirati šljive sa kakaom i cimetom, pomešati sa orasima.

5. Rasporediti u posudice za serviranje i pospiti orasima i cimetom.

6. Ohladiti u frižideru do služenja. Ukoliko šljive nisu dovoljno slatke, prelijti poslasticu sa kašičicom meda, javorovog ili agavinog sirupa.

Izvor: hronokuhinja.rs

SVETSKI HIT: Najbrži čokoladni kolač bez brašna i šećera

Sastojci

4 jaja
2 pomorandže
200 g oraha, badema, lešnika ili kokosa
pola kašičice sode bikarbone
100 grama crne čokolade
200 ml neutralne pavlake za kuvanje

Priprema

1. Pomorandže prvo potopite u rastvor sode bikarbone i ostavite da odstoje pola sata, zatim ih kuvajte oko pola sata dok ne omekšaju.

2. Sameljite ih dobro u blenderu, dodajte jaja i orašaste plodove, predhodno samlevene i malo sode bikarbone. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

3. Na ringli prokuvati neutralnu pavlaku pa u nju dodati čokoladu dok se rastopi. Preliti gotov i prohlađen kolač. Rashladiti u frižideru i poslužiti.

Izvor: narodnilijek.com

BRZ I JEFTIN: Kolač od pudinga i jogurta

Sastojci

4 jaja
75g brašna
75g griza
50ml ulja
100ml jogurta
100g suvog groždja
1 puding od maline
1 puding od čokolade
1 prašak za pecivo
150g šećera
600ml mleka
maline
čokolada

Priprema

1. Skuvati puding (posebno od maline, posebno od čokolade) sa mlekom i dodati šećer i prohladiti.

2. Umutiti jaja sa 100g šećera, dodati brašno i griz pomešan sa praškom za pecivo.

3. Dodati suvo grožđe i izmešati, zatim sipati u manji pleh (30x20cm).

4. Rasporediti po kašičicu pudinga od čokolade i maline. U čokoladni puding stavite kockice čokolade a od maline po koju malinu.

5. Pecite na 190 stepeni C oko 30 minuta.

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.rs

Sočni čokoladni kolač

Sastojci

3 jaja
2 šoljice šećera ( male šoljice)
1 šoljica mleka
1 šoljica ulja
100 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
1 šoljca griza
prašak za pecivo
1 kašika kakaa
Za sirup:
200 g šećera
1 vanilin šećer
50 ml vode
čokolada za glazuru

Priprema

1. Umutiti belanca sa 200 g šećera pa dodati keks izmešan sa praškom za pecivo, mlevene orah, ulje, griz i kakao.

2. Sve lepo izmešati i sipati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni 20 min.

3. Vruć kolač preliti sirupom od 200 g šećera i 1 vanilinim šećerom. Kad se ohladi preliti glazurom od čokolade..

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.rs

Kremasta torta sa piškotama gotova za 10 minuta

Sastojci

5 kiselih pavlaka
2 velike kutije piškota
10 kašika šećera
2 kašike meda
1 kesica vanilin-šećera
malo ruma
500 g voća (jagoda, malina, kivija, višanja)
šlag

Priprema

1. Poređajte piškote u dublji posudu (plastičnu kutiju) pa poređajte piškote. Na njih poređajte voće.

2. Umutite kašikom pavlaku, med, vanilin-šećer i šećer, pa ovim kremom prelijte voće. U pavlaku, ako želite da krem bude čvršći, dodajte istopljeni žele.

3. Ohladite 2-3 sata kolač u frižideru, pa ga prekrijte umućenim šlagom, pa ukrasite voćem, listićima badema ili rendanom čokoladom.

Izvor: Lisa.rs

Kremasta poslastica sa bananama, jogurtom i keksom

Sastojci

1kg keksa
1l jogurta
250gr šećera u prahu
banane
1 kesica šlaga

Priprema

1. Keks izlomite, dodajte šećer u prahu i prelijte sve jogurtom.

2. Ostaviti pola sata sa odstoji da keks dobro upije jogurt.

3. Oblikujte po želji masu i preko toga stavite banane isečene na kolutove (ili neko drugo voće po želji) i odozgo rasporedite umućen šlag.

4. Ostavite da odstoji koji sat u frižideru i poslužite.

Izvor: opanak.net

Nemačka šumska torta sa punjenim trešnjama i čokoladom (VIDEO)

Sastojci

6 jaja
200 g šećera
120g crne čokolade, topljene
30 g kakao praha
Prstohvat soli
95 g brašna
1 kašika kafe
Punjenje trešnje:
700 g svežih crnih trešanja
120 ml višnjevače rakije
30 ml vode
1 kašika kukuruznog brašna
100 g šećera
Krem:
550 g slatke pavlake, 35% masti, rashlađeno
3 kašike šećera u prahu
1 kašika ekstrakta vanile
Čokoladna glazura:
100 g crne čokolade, narezane u sitnim komadima
1 kašika višnjevače
Dekor:
Sveže crne trešnje
Mlečna čokolaa

Priprema

1. Trešnje, izrezati na pola i staviti u posudu. Izliti višnjevaču preko trešanja i pustiti da se namoče 30 minuta do sat vremena ili čak i preko noći.

2. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Maslacom premažite okrugli pleh razmere oko 20 cm i postavite na dno pekpapir.

3. Pomešajte brašno, so, kakao i kafu. Odložite dok ne budet spremno za upotrebu.

4. U velikoj posudi za miešanje umutite belanca dok se ne formira pena. Postepeno dodajte šećer i nastavite da da mutite dok se smesa ne učvrsti.

5. Prelijte rastopljenu čokoladu i mešajte dok se ne sjedini. Dodajte mešavinu čokoladnih mrvica preko belacaca.

6. Postepeno dodajte mešavinu brašna.

7. Nalijte smesu u pripremljenu posudu.

8. Pecite 40-45 minuta.

9. Pustite da se ohladi u posudi oko 10 minuta, a zatim prebacite tortu na rashladnom stalku i potpuno ohladite.

10. Pripremite punjenje trešnje.

11. Očistite trešnje i stavite ih u posudu, dodajte šećer, vodu i kukuruzno brašno. Ostavite ih na srednjoj vatri dok ne dođe do vrenja uz stalno mešanje, oko 10 minuta, dok se ne dobije na gustini.

12. Neka se potpuno ohladi.

13. Pripremite slatku pavlaku. Dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanile i izmešajte dok ne očvrsne.

14. Sastavite tortu. Podielite tortu u tri sloja kolača. Stavite jedan sloj torte na poslužavnik.

15. Nafilujte sa trećinom smese. Nanesite pola šlaga, a zatim pola trešanja.

16. Dodajte drugi sloj torte, nanesite sa ostalom trećinomine nadeva, zatim preostale mrvice i punjenje višnje. Završiti sa trećim slojem.

17. Pripremite čokoladnu glazuru. Stavite čokoladu i krem u malu posudu, stavite na vrlo nisku temperaturu sve dok se čokolada potpuno ne istopi.

18. Nanesite glazuru na tortu i pustite da se ohladi.

19. Hladiti tortu najmanje 1 sat pre služenja.

20. Pre služenja ukrasite kolač sa svežim trešnjama i čokoladnim mrvicama po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Lagan i osvežavajući kolač od banana (VIDEO)

Sastojci

Za fil:
700 ml mleka
2 kesice pudinga od vanile
4 kašike šećera
50 g margarina

Za koru:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
prstohvat soli
3 kašike ulja

Za premazivanje kore:
3 kašike džema od kajsija

I još:
3 banane i 150g šlaga

Priprema

1. Odvojte oko 200 ml mleka i pomešajte sa pudingom i šećerom, a preostalo mleko zagrejte.

2. U dobro zagrejano mleko sipajte razmućeni puding i mešajte na laganoj vatri dok se ne stegne. Parče margarina dodajte u kuvani puding.

3. Dok se fil hladi napravite koricu od navedenih sastojaka. Prvo umutite sneg od belanaca u koji ste dodali prstohvat soli, zatim dodajte šećer i mutite dok se sneg ne stegne.

4. U to dodajte žumanca, a potom brašno i ulje.

5. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-20 minuta.

6. Ohlađenu koricu premazati džemom od kajsija, preko ređati fil i seckane banane. Dekorišite šlagom.

7. Kolač služite kada se dobro ohladi. Pogledajte video recept u prilogu. Prijatno!

Izvor: receptimilicamihailovic.com

BEZ BRAŠNA I JAJA: Koka-kola torta zapalila interenet (RECEPT)

Sastojci

600 g posne mlevene plazme
250 g margarina
200 g žele kocki
100 g čolokade
100 g suvog grožđa
500 ml koka-kole
200 g šećera u prahu
200 g šlaga

Priprema

1.U umućen margarin sa šećerom dodajte plazmu. Zatim dodajte naseckan žele, čololadu i suvo grožđe.

2. Koka-kolu dodavati po malo pa sjediniti.

3. Oblikujte kolač i ukrasite šlagom. Možete ukrasiti i voćem po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Kremasta poslastica sa bananama, jogurtom i keksom

Sastojci

1kg keksa
1l jogurta
250gr šećera u prahu
banane
1 kesica šlaga

Priprema

1. Keks izlomite, dodajte šećer u prahu i prelijte sve jogurtom.

2. Ostaviti pola sata sa odstoji da keks dobro upije jogurt.

3. Oblikujte po želji masu i preko toga stavite banane isečene na kolutove (ili neko drugo voće po želji) i odozgo rasporedite umućen šlag.

4. Ostavite da odstoji koji sat u frižideru i poslužite.

Izvor: opanak.net

Jednostavan i brz: Starinski kolač sa šljivama

Sastojci

130g glatkog brašna
20g gustina
pola praška za pecivo
1 vanilin šećer
burbon vanil šećer ili kašika ruma
kašičica cimeta
100g šećera
4 jaja
20g maslaca
200ml mleka
150ml slatke pavlake
5-6 šljiva (ili više, po želji)
prah šećer za posipanje

Priprema

1. Mikserom pomešajte šećer i jaja i dodajte suve sastojke da dobijete gustu glatku smesu. Umešajte rastopljeni maslac, mleko i slatku pavlaku i dobro izmiksirajte.

2. Kalup premažite maslacem i izlijte smesu u njega. Dodajte šljive isečene na polovine i pecite 40 minuta na 190 stepeni.

3. Pečeni kolač malo ohladite, pa ga posipajte šećerom u prahu i poslužite dok je još topao!

Izvor: stil.kurir.rs

Voćna poslastica: Neodoljivi kolač sa kokosom i malinama

Sastojci

Za koru:
1 i 1/2 šolje lešnika
1 kašika kakaa
2 kašike vode

Za fil:
1 i 1/2 šolje neslanih indijskih oraščića
1/2 šolje kokosovog brašna
limunov sok
3 kašike javorovog sirupa
3/4 šolje kokosovog ulja
2 šolje malina

Priprema

1. Indijske oraščiće potopite u vodi jedan sat. U blenderu sameljite lešnike, dodajte med, kakao i po potrebi malo vode dok ne dobijete kompaktnu smesu koju možete oblikovati.

2. Smesu razdeliti po dnu manjih kalupa. Indijske orahe isperite i sitno sameljite u blenderu.

3. Pomešajte kokos, limunov sok, javorov sirup i kokosovo ulje. Mutite dok ne dobijete glatku smesu. Ubacite šolju usitnjenih malina.

4. Izlijte smesu preko podloga u kalupima i ostavi preko noći dok se dobro ne stegne. Pre posluživanja, izvadite tortice iz kalupa i ukrasite preostalim malinama.

Izvor: Zdrava krava

Tradicionalna francuska pita sa trešnjama

Sastojci

600 g očišćenih tamnih trešanja
4 jajeta
100 g šećera
240 ml mleka
100 g brašna
prstohvat soli
½ kašičice ekstrakta vanile
1 kašičica tamnog ruma
30 g otopljenog putera
I još:
šećer u prahu

Priprema

1. Vatrostalnu posudu (20×28 cm) premazati puterom, obložiti papirom za pečenje i posuti sa oko dve kašike šećera.

2. U jednom sloju poređati očišćene trešnje, pa ostaviti sa strane.

3. Jaja penasto umutiti, pa dodati šećer i nastaviti mućenje dok se kristali šećera ne rastope. Dodati brašno i promešati.

4. Zatim, dodati mleko, ekstrakt vanile i rum pa sve dobro umutiti.

5. Na kraju, dodati puter i mešati dok se sastojci ne povežu. (Testo će podsećati na ono za palačinke).

6. Pripremljenu smesu ravnomerno sipati preko poređanih trešanja.

7. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 45 minuta tj. dok testo ne nadođe i poprimi zlatnobraon boju.

8. Isključiti pećnicu i ostaviti kolač da se postepeno ohladi i blago splasne. Zatim, izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi.

9. Pre serviranja kolač posuti šećerom u prahu i servirati.

Savet: Kolač se može servirati i topao ali je mnogo ukusniji kada se prohladi. Klafoutis se najčešće priprema sa tamnim trešnjama, mada se može pripremati i sa višnjama, kajsijama ili borovnicama.

Izvor: posaljirecept.rs

Najbolji brauni bez brašna sa kafom po receptu Džejmija Olivera

Sastojci

200 gr badema
200 gr crne čokolade
175 gr putera
70 gr prah-šećera
4 jajeta
20 ml jake espreso kafe

Priprema

1. Sameljite bademe, pazeći da ne preterate jer prejako izblendirani plodovi mogu da počnu da se lepe, piše Lepa i srećna.

2. Otopite čokoladu i puter sa espreso kafom na pari, a vodite računa da dno šerpe ne dodiruje ključalu vodu. Umutite žumanca sa šećerom, dodajte čokoladnu masu pa umešajte bademe.

3. U drugoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca pa ga pažljivo žicom umešajte u smesu od jaja i badema.

4. Pecite na temperaturi od 170C, u plehu koji ste prekrili pek-papirom, oko 30 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Italijanski tiramisu sa belom čokoladom i kajsijama

Sastojci

3 jajeta
50 g šećera
100 ml šlaga
125 g sira maskarpone
2 kajsije iz kompota
150 ml soka od kajsija (iz kompota)
sok od pola limuna
15 ml belog vina
4 piškote
2 kašike rendane bele čokolade
1 kašičica rendane kore limuna

Priprema

1. Mikserom dobro umutite žumanca i šećer. Dodajte umućen šlag i maskarpone sir i dobro promešajte.

2. U drugoj posudi umutite čvrst šam od belanaca, a zatim polako dodajte umućenom kremu od žumanaca.

3. Pomešajte sok od kajsija, narendanu limunovu koru i sok i belo vino i dobro promešajte na tihoj vatri dok se ne napravi sirup.

4. Umočite piškote u sirup od kajsija, a zatim stavite u kalup za torte. Kajsije stavite preko piškota, a preko njih nanesite fil.

5. Pre serviranja sklonite obruč sa kalupa i dekorišite belom čokoladom i korom pomorandže, ili na klasičan način - kakao prahom.

Izvor: lepaisrecna.rs

Čizkejk čokoladne kuglice koje se ne peku

Sastojci

250 g krem sira, sobne temperature
4 kašike maslaca
1/2 šolje mrvljenog keksa
4 šolje šećera u prahu
300 g čokoladnih listića

Priprema

1. U velikoj posudi, mešajte krem sir i maslac zajedno dok se ne sjedine.

2. Dodajte mrvice keksa i dobro mešajte.

3. Dodajte šećer u prahu.

4. Pokrijte i ohladite u frižideru najmanje 1 sat, a može da odstoji i preko noći.

5. Stavite komad pak papira i pomerite smesu iz frižidera.

6. Formirajte kugle kašikom predviđenom za to.

7. Vratite u frižider 10-20 minuta ako su suviše mekane.

8. Čokoladu istopite u mikrotalasnoj, mešajte svakih 15 sekundi kako se ne bi stvrdnula. Umočite kugle u čokoladu. Vratite ih na papir i ostavite da se ohlade dok se čokolada ne stvrdne.

Izvor: Stvar ukusa

Brzi čokoladni kolač bez brašna

Fenomenalan spoj ukusa badema i zavodljive čokolade.

Sastojci

220 g putera
160 g čokolade
šolja mlevenih badema (oko 100 g)
9 žumanaca
8 belanaca
7 kašika šećera + 7 kašika
Čokoladna glazura (100 g čokolade i kašičica ulja)

Priprema

1. U tiganju otopite puter. Dodajte čokoladu i nastavite da mešate dok se sve ne istopi. Stavite i bademe i sve dobro promešajte.

2. U činiji umutite žumanca sa 7 kašika šećera.

3. U posebnoj činiji umutite šam od belanaca. Dodajte ostatak šećera i mutite dok ne dobijete čvrst šam.

4. Mešavinu s čokoladom dodajte žumancima. Dobro promešajte i dodajte umućena belanca.

5. Sipajte smesu u kalup ili pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni C oko 35 minuta.

6. Pečen kolač prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite po ukusu.

Izvor: Stvar ukusa

NEPEČENI, KREMAST I BRZ: Čizkejk od jagoda (VIDEO)

Savršeno vreme za poslasticu koja se brzo pravi i ne peče se, od vašeg omiljenog voća.

Sve što vam je potrebno za savršenstvo ukusa nepečenog kolača koji je osvojio internet i srca mnogih sladokusaca, jeste pleh razmera 20x8x5cm.
Od namirnica pripremite za "koru" 200g mlevenog keksa i 50g neslanog putera.

Napravite čizkejk sladoled.

Za nadev: 400g krem sira, 100g šećera u prahu, 200g slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 8g želatina u prahu, tople vode 25ml, 75ml mleka, ekstrat od vanile.

S ljubavlju počnite kulinarske veštine da praktikujete na desertu koji će oduševiti goste i ukućane, a instrukcije detalja pripreme pratite u video zapisu.
Srećno i prijatno.

{vembed Y=MiCbQc3jjn0}

Izvor: Stvar ukusa

Topi se u ustima: Rolat od šumskog voća

Sastojci

Za testo:
200 g margarina
200 g šećera
soli na vrh noža,
100 g oraha,
200 g mekog brašna,
kesica praška za pecivo.

Za fil:
5 kašika gustina,
5 kašika šećera,
200 g margarina,
100 g prah šećera,
kesica vanilin šećera,
strugana kora 1 limuna,
500 g šumskog voća,
2 kesice šlaga,
par kapi ekstrata od maline

Priprema

1. Penasto umutiti margarin, šećer, so, pa postepeno dodavati mlevene orahe i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo.
2. Masu izliti u podmazan pleh i peći oko pola sata u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.
3. Pečenu koru izvaditi iz pleha na platnenu salvetu, uviti i ostaviti da se ohladi.
4. Margarin umutiti sa prah šećerom, vanilin šećerom i struganom korom limuna.
5. Masu dodati u ohlađeni gustin i promešati.
6. Fil ravnomerno naneti na razvijenu, pečenu i ohlađenu koru.
7. Posuti šumskim voćem i uviti rolat.
8. Šlag umutiti sa vodom i po želji obojiti ga ekstratom od maline.
9. Umesto šlaga, rolat možete posuti šećerom u prahu.

Izvor: posnajela.rs

Brz kolač sa jagodama i jogurtom

Sastojci

2 jaja
200 g šećera
narendana kora ½ limuna
200 g jogurta
100 ml ulja
200 g + 2 kašike glatkog brašna
1 prašak za pecivo
50 g kokosa
500 g svežih jagoda
Posip
bademovi listići
pistaći
kokos

Priprema

1. Jaja penasto izmiksajte sa šećerom i limunovom korom. Dodajte ulje i jogurt, a zatim dodajte i suve sastojke – kokos, brašno i prašak za pecivo.

2. Biskvitnu smesu još jednom izmiksajte da se svi sastojci sjedine.

3. Oprane i očišćene jagode narežite na veće komade, a zatim ih pomešajte s dve kašike brašna.

4. Okrugli kalup za pečenje (26-28 cm) obložite masnim papirom pa izlijte pola biskvitne smese. Preko biskvitne smese naređajte polovinu jagoda pa prelijte ostatak biskvitne smese. Na kraju rasporedite preostale jagode i pospite kolač mešavinom pistaća, bademovih listića i kokosa.

5. Kolač pecite 25-30 minuta na temperaturi od 180° C. Čačkalicom proverite je li pečen. Pre posluživanja kolač ohladite na sobnoj temperaturi.

Izvor: dnevno.hr