Grilijaš torta

Sastojci
12 jaja
12 kašika šećera
6 punih kašika brašna
360 g grilijaša (napravljenog od 160 g šećera i 200 g mlevenih oraha)

Fil:
6 jaja
10 kašika šećera
140 g čokolade
250 g maslaca
2 kesice vanilin šećera

Grilijaš za posipanje (po želji):
200 g šećera
300 g seckanih oraha

Glazura:
100 g maslaca
160 g mlečne čokolade
200 g kiselog mleka
600 g šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera

Priprema

1. Prvo spremite grilijaš. Na tihoj vatri rastopite šećer kao svetli karamel, dodajte mlevene orahe i dobro promešajte. Izručite na nauljeni tanjir. Kad se ohladi sameljite ili usitnite u avanu.

2. Za svaku koru penasto umutite 4 belanceta, dodajte 4 kašike šećera, 4 žumanceta, 2 pune kašike brašna i 120 g mlevenog grilijaša. Ispecite tri takva patišpanja u dobro podmazanom plehu. Za fil kuvajte na pari jaja umućena sa šećerom i vanilin šećerom, na kraju dodajte čokoladu. Kad se ohladi, umešajte penasto umućen maslac.

3. Posebno pripremite još jedan grilijaš za posipanje po istom postupku, samo što treba da bude krupniji nego za fil. Filujte kore i svaku obilno posipajte krupnim grilijašem. Gornju koru samo nafilujte, kao i celu tortu sa strane. Sa strane nanesite i krupni grilijaš. Ostavite da se prohladi u frižideru, pa zatim nanesite završnu glazuru.

4. Maslac i čokoladu rastopite i malo prohladite. Kiselo mleko, šećer u prahu i vanilu dobro izmiksujte, dodajte rastopljenu čokoladu s maslacem i sve dobro sjedinite. Premažite tortu i ukrasite po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Slatkiš sa jabukama bez šećera koji se ne peče

Sastojci

1 kg jabuka oko 6-7 komada
šaka seckanih oraha ili badema
šaka seckanih suvih kajsija, šljiva, brusnica ili suvog grožđa
2-3 kašike meda
malo cimeta

Priprema

Operite jabuke (nije potrebno da ih gulite) i izdubite nožem sredinu.

Pomešajte sve sastojke i napunite jabuke.

Kuvajte jabuke na pari 15 minuta.

Poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

Čupava lenja pita - posna

Sastojci

1,5 dl ulja
1 margarin
0, 5 dl kisele vode
200 grama šećera
1 prašak za pecivo
2 kesice pudinga od vanile
600 grama brašna

za fil
1 kilogram nakiselih jabuka
150 grama oraha šećer u prahu sa vanilin šećerom za posipanje

Priprema

Umutiti margarin, ulje i šećer. Mutiti dok se šećer rastopi, dodati kiselu vodu i nastaviti mućenje dok masa ne izgleda glatko ujednačena.

Prosejati brašno sa pudingom i praškom za pecivo, prethodnom masom zamesiti testo.

Podeliti testo na dva dela. Od jednog dela razviti koru i staviti je u podmazan veći pleh od el.šporeta.

Drugi deo zavijte u plastičnu foliju i ostavite u zamrzivač.

Operite, očistite i izrendajte jabuke na krupnije rende, dodajte 100 grama mlevenih i 50 grama seckanih oraha. Sve lepo izmešajte.

Rasporedite fil od oraha i jabuka, preko jabuka narendajte testo koje se ohladlo u zamrzivaču.

Zagrejte rernu i stavite da se peče pita bar tridesetak minuta na 180 stepeni.

Pečenu pitu izvadite iz rerne prkrijte platnenom salvetom i ostavite da se ohladi. Secite ohladjenu pito u kocke ili štangle, po vašoj želji. Pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

Blato kolač - neodoljiva poslastica koja zavodi ukusom

Sastojci

Biskvit:
6 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna (ili 8 kašika brašna + 1 kakao)
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Dodatak:
150 g čokolade za kuvanje
250 g margarina
200 g višanja iz kompota
1 dl ruma (ili manje – po želji)
3 velike kašike marmelade ili pekmeza od višanja ili kajsije

Glazura:
100 g margarina
200 g čokolade za kuvanje

Priprema

1. Ispeći biskvit, malo ohladiti i izlomiti u veliku posudu.

2. U mikrotalasnoj rerni otopiti čokoladu i margarin, malo ohladiti i dodati – preliti preko izlomljenog biskvita. Dodati još višnje, rum i marmelade od višanja ili marelice.

3. Sve sastojke dobro izmešati – izgnječiti rukama kako bi se dobila kompaktna smesa, nalik na blato.

4. Na tacnu staviti komad folije – i na fojiji oblikovati rukama smesu – roladu i omotati je folijom. Ostaviti preko noći u frižideru. Drugi dan odmotati – skinuti foliju i preliti glazurom od čokolade.
Ispadnu dve rolade otprilike 5cm široke i 25cm duge.

Od ove smese možete praviti i kuglice.

Izvor: najboljirecepti.info

Brza pita sa jabukama i šamom od belanaca

Sastojci

250 g margarina
4 jajeta
15 kašika šećera
5 kašika jogurta
400 g brašna
prašak za pecivo
1 kg kiselih jabuka
50 g suvog grožđa
kesica cimeta
1 vanilin šećer

Priprema

1. Umutite margarin, žumanca, jogurt, četiri kašike šećera, brašno i prašak za pecivo. U podmazan i brašnom posut pleh rukama rastanjite testo u koru.

2. Jabuke izrendajte i pomešajte sa suvim grožđem, cimetom i pet kašika šećera, pa rasporedite preko testa. Pecite na 220 stepeni.

3. Kada je pita skoro gotova, premažite šamom umućenim od belanaca sa šest kašika šećera i vanilinim šećerom. Vratite u rernu, smanjite temperaturu i pecite još desetak minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Oblande sa keksom

Sastojci

1 pakovanje oblandi
30 kašika mleka/ ili vode ako je post
400 g šećera
250 g margarina/ posnog ako je post
150 g mlevenih oraha
150 g mlevenog keksa/ posnog keksa
50 g crne čokolade/ posna
50 g bele čokolade/ posna

Priprema

1. Mleko, margarin i šećer pomešajte pa stavite na vatru da se margarin otopi.
2. Kada sve prokuva dodajte keks, čokoladu i orahe pa ostavite da se čokolada otopi i da sve vri 2 – 3 minute. 3. Sklonite sa vatre pa odmah mažite obladne.
4. Na kraju preko oblandi stavite nešto, poput tepsije ili daske za seckanje, po celoj dužini da se ona lepo zalepi.
Ostavite tako da se ohladi pa isecite i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

Brza pita sa jabukama i šamom od belanaca

Sastojci

250 g margarina
4 jajeta
15 kašika šećera
5 kašika jogurta
400 g brašna
prašak za pecivo
1 kg kiselih jabuka
50 g suvog grožđa
kesica cimeta
1 vanilin šećer

Priprema

1. Umutite margarin, žumanca, jogurt, četiri kašike šećera, brašno i prašak za pecivo. U podmazan i brašnom posut pleh rukama rastanjite testo u koru.

2. Jabuke izrendajte i pomešajte sa suvim grožđem, cimetom i pet kašika šećera, pa rasporedite preko testa. Pecite na 220 stepeni.

3. Kada je pita skoro gotova, premažite šamom umućenim od belanaca sa šest kašika šećera i vanilinim šećerom. Vratite u rernu, smanjite temperaturu i pecite još desetak minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Kolač sa bananama i keksom koji se ne peče

Desert gotov za 5 minuta: Kolač sa bananama i keksom koji se ne peče

Sastojci

250 grama keksa (po želji)
125 grama putera
3 kašike kokosa
2 zrele banane
250 grama krem sira
3 kašike kakaa
sok od 1 mandarine (može i limuna ili pomorandže)
ukras po želji

Priprema

1. Sameljite keks. Otopite maslac, pomešajte ga sa keksom, i kokosom. Stisnite u kalup.

2. Zajedno pomešajte banane i krem sir, pa dodajte kakao i sok.

3. Mešavinu raspodelite po keksu. Stavite kolač u fridžider i ostavite pola sata da se stisne.

4. Kolač dekorišite po želji - topljenom čokoladom ili voćem. Priprema traje pet minuta.

Izvor: Blic žena

Najbolji brauni bez brašna sa kafom

Sastojci

200 gr badema
200 gr crne čokolade
175 gr putera
70 gr prah-šećera
4 jajeta
20 ml jake espreso kafe

Priprema

1. Sameljite bademe, pazeći da ne preterate jer prejako izblendirani plodovi mogu da počnu da se lepe, piše Lepa i srećna.

2. Otopite čokoladu i puter sa espreso kafom na pari, a vodite računa da dno šerpe ne dodiruje ključalu vodu. Umutite žumanca sa šećerom, dodajte čokoladnu masu pa umešajte bademe.

3. U drugoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca pa ga pažljivo žicom umešajte u smesu od jaja i badema.

4. Pecite na temperaturi od 170C, u plehu koji ste prekrili pek-papirom, oko 30 minuta.

izvor: Stvar ukusa

Kremasta torta sa piškotama gotova za 10 minuta

Sastojci

5 kiselih pavlaka
2 velike kutije piškota
10 kašika šećera
2 kašike meda
1 kesica vanilin-šećera
malo ruma
500 g voća (jagoda, malina, kivija, višanja)
šlag

Priprema

1. Poređajte piškote u dublji posudu (plastičnu kutiju) pa poređajte piškote. Na njih poređajte voće.

2. Umutite kašikom pavlaku, med, vanilin-šećer i šećer, pa ovim kremom prelijte voće. U pavlaku, ako želite da krem bude čvršći, dodajte istopljeni žele.

3. Ohladite 2-3 sata kolač u frižideru, pa ga prekrijte umućenim šlagom, pa ukrasite voćem, listićima badema ili rendanom čokoladom.

Izvor: Lisa.rs

Najukusniji desert na vodi: Domaći ratluk od ruže

Sastojci

1,5 kg šećera
2 x 750 ml vode
250 g gustina
limuntus
6-­8 kapi ekstrakt od ruže
šećer u prahu za valjanje

Priprema

1. Skuvati šećer u većem sudu sa 750 ml vode. Sirup treba da bude gušći nego za slatko.

2. U drugom sudu rastopiti 250 g gustina u 750 ml vode, dobro izmešati da nema ni jedne grudvice, pa ga izručiti u kuvani šećer na šporetu. Mešati neprestano čistom drvenom kašikom i produžiti kuvanje na jakoj vatri, samo paziti da masa ne zagori.

3. Dodati komad limuntusa veličine lešnika, koji prethodno treba rastopiti u malo vode. Kad je kuvanje već pri kraju, treba da se masa pri kuvanju odvaja od šerpe i da ostavlja prazan trag pri povlačenju kašike po dnu suda (to je oko 40 minuta kuvanja).

4. Dodajte 6 do 8 kapi esencije ruže, pa masu izlijte u veću emajliranu tepsiju. Kad se dobro ohladi, seći na sitne komadiće i uvaljati u prah šećer. Dobro paziti da ratluk ne ostane redak, da se ne lepi i da se ne prekuva, jer će biti žilav.

Napomena: Možete koristiti i ekstrakt od vanile ili kokosa....

Izvor: BastaBalkana

Moskva šnite

Sastojci

15 jaja ukupno – belanca za patišpanj kore a žumanca idu za krem fil

Za patišpanj kore:
300 g šećera
200 g seckanih oraha
3 kašike brašna
2 kesice vanilin šećera

Za krem fil:
300 g margarina
250 g šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
100 ml mleka
300 g slatkog od višanja
300 g krugova ili komadića iz konzerve ananasa
Za ukrašavanje torte:
400 ml mleka
4 kesice praška za šlag

Priprema

Testo za kore za Moskva šnit tortu:
Prvo pripremiti patišpanj od jaja. Jaja polupati i odvojiti belanca od žumanaca. Mikserom izmutiti belanca, dodati šećer i nastaviti mućenje dok se šećer ne rastopi.

Dodati orahe, vanilin šećer, brašno i promešati varjačom.

Testo podeliti u dve tepsije obložene kuvarskim papirom i izravnati površine. Peći 25 minuta na 180°C.

Krem fil za Moskva šnit tortu:

U međuvremenu pripremite krem fil za Moskva šnit tortu. U sud sa žumancima dodati šećer, vanilin šećer i mutiti mikserom dok se šećer ne rastopi. Sud staviti na paru.

ešati varjačom i dodati mleko. Kada krem dobije potrebnu gustinu skloniti sud sa pare i ostaviti krem da se ohladi. U ohlađen krem dodati margarin i mutiti mikserom dok se fil ne sjedini.

U drugi sud sipati mleko, dodati prašak za šlag i mutiti mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu.

Slaganje kora Moskva šnit torte:

Patišpanj izvaditi iz tepsija, odstraniti papir za pečenje, odseći krajeve a zatim ih iseći formirajući tri lente.

Prvu lentu staviti na tacnu i premazati krem filom. Na fil naneti slatko od višanja. Na višnje naneti šlag.

Na šlag staviti drugu lentu i premazati filom. Na krem fil poređati krugove ili komade ananasa a zatim naneti šlag.

I tako po redu možete da nanesete više kora ako hoćete da vam Moskva šnit torta bude deblja.

Stavite zadnju lentu i celu tortu premažite šlagom po vrhu.

Ukrasite po želji šlagom, sirupom od čokolade ili višnje.

Stavite u frižider da se Moskva šnit torta ohladi i krem stegne.

Izvor: bastabalkana.com

Krempita

Sastojci

6 žumanca
6 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
6 kašika brašna

Fil:
6 belanaca
19 kašika šećera
4 kesice pudinga od vanile
1 l vode
prah-šećer za posipanje

Priprema

1. Umutite 3 žumanceta s 3 kašike šećera,1,5 kašikom ulja,1,5 kašikom mleka i 3 kašike brašna. Koru razvucite u manjem plehu obloženom pek-papirom i pecite na 200 stepeni. Postupak ponovite još jednom, dobićete dve kore.

2. Dobro umutite belanca s 15 kašika šećera. Vodu zakuvajte s preostalim šećerom, pa ukuvajte puding od vanile i mešajte dok se ne zgusne. Dok je još vruće dodajte polako u umućena belanca uz neprestalno mućenje, sve dok se masa lepo ne sjedini. Donja kora nek ostane u plehu, preko nje stavite vruću umućenu masu, a preko tog fila stavite gornju koru. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite kolač u frižider. Secite kocke i svaku pospite prah-šećerom ili ukrasite po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Carski kuglof

Sastojci

120 g lešnika
100 g čokolade za kuvanje
po 100 g sušenih kajsija i smokvi
250 g putera
250 g šećera
2 kesice vanilin šećera
so
kašičica cimeta
pola kašičice mlevenih karanfilića
4 jajeta
kašičica kore od limuna i pomorandže
prašak za pecivo
400 g brašna
50 ml mleka
100 g gustina
Za preliv:
200 g čokolade
75 g bele čokolade

Priprema

1. Rernu zagrejati na 175 stepeni. Iseckati lešnike, čokoladu, smokve i kajsije. Sve dobro izmešati. Nešto od toga ostaviti za ukrašavanje.

2. Razmekšali puter penasto umutiti sa šećerom, vanilin šećerom,korom od limuna i pomorandže.Dodavati postepeno jaja, a zatim brašno, prašak za pecivo i gustin.Sve dobro promešati i dodati mleko, a zatim mešavinu lešnika i čokolade. Testo usuti u podmazan i brašnom posut kalup za kuglof (prečnika 24 cm).
Peći testo oko 70 minuta, zatim ga ostaviti još pet minuta u kalupu. Izvaditi iz kalupa i ohladiti.

3. Posebno otopiti crnu i belu čokoladu. Kolač prvo preliti crnom, a zatim belom čokoladom. Ukrasiti lešnicima i voćem po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Torta Margareta

Sastojci
Biskvit:

6 jaja
2 kašike hladne vode
10 kašika šećera
4 kašike brašna
kesica praška za pecivo
4 kašike mlevenih oraha
šaka seckanih oraha
šaka suvog grožđa

Fil:
200 g mlevenih oraha
100 g šećera
1 dl mleka
100 g margarina

Žuti fil:
6 žumanaca
8 kašika šećera
kesica vanilin šećera
kesica pudinga od vanile
4 dl mleka
150 g margarina

Priprema

1. Umutite mikserom belanca i hladnu vodu, dodajte šećer, jedno po jedno žumance, a potom muteći na najmanjoj brzini brašno, prašak za pecivo, mlevene i seckane orahe, na kraju dodajte i suvo grožđe. Pecite smesu u podmazanoj i pobrašnjenoj tepsiji ili plehu oko 30 minuta na 180 stepeni. Vruć biskvit savijte u rolat pomoću krpe i pustite da se ohladi. Ohlađen odmotajte i namažite filom.

2. Orahe i šećer prelijte kipućim mlekom i umešajte rastopljen margarin. Iznova savijte rolat. Za žuti fil umutite žumanca sa šećerom, dodajte vanilu i puding, promešajte, dodajte mleko i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne kao puding. U ohlađenu masu umešajte rastopljen margarin. Rolat isecite na 21 parče i u kalup za tortu slažite: red rolata (7 parčića), red žutog fila i tako složite 3 reda. Tortu ukrasite umućenim šlagom, šlag kremom ili glazurom od čokolade, po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Palačinke sa jabukama

Sastojci

2 jaja (dobro izmućena)
350 ml šolje mleka
2 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1/4 šolje šećera
3 jabuke srednje veličine, oljuštene i izrendane
arome
biljno ulje za prženje
mleveni šećer (šećer u prahu)

Priprema

1. Pomešajte jaja sa mlekom u velikoj činiji.
2. U manju činiju sipajte brašno, vanilin šećer, so i šećer i pomešajte.
3. Pomešajte sve suve i vlažne sastojke (iz obe činije) i zamutite zajedno sa rendanim jabukama ili sa bilo kojim drugim ukusom koji smatrate prilagodljivim.
4. Stavite tanak sloj biljnog ulja na tiganj i podesite na srednju ili jaču temperaturu. Velikom kašikom uzmite testo od dobijene smese i spljoštite ga malo. Pecite dok kora ne bude zlatne boje. Okrećite palačinke na svaka dva do tri minuta.
5. Pospite preko palačinki šećer u prahu i servirajte odmah, ili ih ostavite na tacni u zagrejanoj rerni ukoliko ne želite odmah da ih konzumirate.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Novosti

Slatke breskvice

Za pripremanje popularne poslastice potrebno vam je:

brašno, prašak za pecivo, mleko, smeđi šećer, vanila, limunova kora, puter, marmelada, šećer u prahu, kakao prah, mlevei orasi i boja za kolače

Za testo:
500 g brašna, prašak za pecivo, 200 ml mleka, 200 g smeđeg šećera, 200 ml ulja, 2 jaja, kesica vanile, rendana limunova kora i prstohvat soli. Za punjenje: 150 g putera, kašika marmelade, 5 kašika šećera u prahu, 2 kašike kakao praha, 100 g mlevenih oraha, 2 kašike ruma i kesica vanile.

Plus: crvena i žuta boja za kolače i šećer za valjanje.

Priprema:

1 - Brašno izmešajte s praškom za pecivo, dodajte šećer, ulje, jaja, mleko, vanilu, limunovu koru, so i zamesite glatko, ne mnogo tvrdo testo. Zatim ga urolajte i isecite na manje komade.

2 – Nauljenim rukama oblikujte kuglice veličine oraha. Kuglice testa poređajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni zagrejnoj na 190 stepeni oko 20 minuta.

3 – Malo ih ohladite i nožem pažljivo izdubite, ali pazite da ne puknu. Izdubljene mrvice pomešajte sa marmeladom, orasima, šećerom u prahu, vanilom, rumom, kakaom i otopljenim puterom.

4 - Sipajte u kesu sa nastavkom, napunite kuglice i spajajte po dve breskvice. Jednu polovinu umočite u žutu, a drugu u crvenu boju koju ste razmutili sa malo mleka. Uvaljajte u kristal šećer i poslužite.

Izvor: Večernje novosti

Recept za krempitu sa višnjama

Sastojci:

1/2 kg lisnatog testa
1,1/2 l mleka punomasnog
10 kašika šećera
250g putera
2.5 dl slatke pavlake + još 2.5 dl sl.pavlake
240 g pudinga sa ukusom vanile
350 g višanja
5-6 kašika šećera
2-3 kašike gustina
200 g šlaga u prahu
2 dl mleka

Priprema:

U 1/2 l mleka razmutiti puding, dodati 3 kašike šećera. Preostali litar mleka staviti na vatru sa preostalih 7 kašika šećera da zakuva, dodati puding i energično mešati da nema grudvica.

Kada se blago prohladi dodati 100 g maslaca. Kada se potpuno ohladi izmutiti preostali maslac i kašiku po kašiku dodavati u puding. Na kraju kada je fino umućeno dodavati pavlaku za šlag i mutiti mikserom. Tečnu pavlaku dodavati direktno u fil i mutiti. Fil na kraju treba da bude lepo čvrst, a kasnije kada odstoji jos više će se stegnuti.

Lisnato testo odmrznuti, pa razviti ploču po ploču na dimenzije 30*35 cm i peći na 220 stepeni na prevrnutom plehu.

Fil od višanja:

Ukuvati višnje sa šećerom i u 1 dl vode razmutiti gustin i uliti u višnje, promešati i ostaviti da se prohladi, ali ne da se skroz ohladi. Mlečnu slatku pavlaku pažljivo umutiti, tj. paziti da se ne premuti pa da se pretvori u maslac. Šlag umutiti po uputstvu sa kesice i varjačom spojiti sa slatkom pavlakom.

Filovanje: Kora, veća polovina fila od pudinga, mlak fil od višanja, druga polovina fila, šlag, i drugu koru koju izmrvite među prste i obilno pospete po krempiti.

Izvor: blic žena

Kakao kolač sa jogurtom gotov za pola sata

Za ovakav kolač vam nije potrebna vaga, niti puno vremena.

Za goste kad dolaze, za decu kad hoće "nešto slatko", za vas kad jednostavno želite da uživate u kafi i kolaču. Ovaj kolač je prosto neodoljiv!

Sastojci za koru:
3 šolje jogurta
3 šolje šećera
3 šolje brašna
1 šolja ulja
3 kašike kakaoa
malo sode bikarbone

Za preliv:

7 kašika šećera
15 kašika mleka
3 kašike kakaoa
pola margarina

Priprema:

1. Dobro izmešati sve sastojke za koru. Staviti u četvrtast pleh, peći oko 30 minuta na 200c u predhodno zagrejanoj rerni.

2. Sjedinjiti sve sastojke za preliv i kuvati na umerenoj vatri dok se svi sastojci ne ujedinje.

3. Kolač iseci na kocke. Preliti prvo ivice prelivom, a posle i ceo kolač.

Izvor: Stvar ukusa

Neodoljiva poslastica: Baklava sa višnjama

Nema ko ne voli tradicionalnu baklavu, ali sada se pojavila i verzija sa višnjama, koja preti da skine sa trona onu sa orasima!

Bilo je samo pitanje vremena kada će se omiljeni desert pojaviti u kombinaciji sa voćem.

Sastojci:

3 jaja
400 ml jogurta
3 kašike šećera
150 ml ulja
100 ml vode
700 g višanja
500 g kora za pitu
Još će vam biti potrebno 500 ml vode i 400 g šećera za preliv.
Pogledajte i Kako da napravite baklavu bez kora sa jogurtom

Priprema:

Prvo skuvajte preliv od šećera i vode. Kada zajedno provri, ostaviti da se kuva još 5 minuta, pa skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi.

Umutiti jaja sa jogurtom, vodom, uljem i šećerom. Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni, a dno tepsije namazati uljem pa staviti koru, premazati fiom, staviti drugu pa premazati filom, pa staviti još jednu, premazati pa staviti četvrtu i premazati.

Preko rasporediti trećinu višanja, a zatim ponoviti postupak sa korama - staviti 4 kore i između mazati fil, pa opet stavljati višnje (posle svake četvrte kore). Završiti korama, premazati preostalim filom, izbuštiti nožem i staviti da se peče dok ne porumeni, oko 20 - 30 minuta.

Na kraju ćete dobiti četiri puta po 4 kore i tri sloja sa višnjama. Pečenu baklavu zaliti ohlađenim sirupom, pa malo pritisnuti odozgo blago i polako, da cela baklava upije sok. Ostaviti baklavu da se potpuno ohladi pre služenja.

Izvor: domacirecepti.net