Najukusniji desert na vodi: Domaći ratluk od ruže

Sastojci

1,5 kg šećera
2 x 750 ml vode
250 g gustina
limuntus
6-­8 kapi ekstrakt od ruže
šećer u prahu za valjanje

Priprema

1. Skuvati šećer u većem sudu sa 750 ml vode. Sirup treba da bude gušći nego za slatko.

2. U drugom sudu rastopiti 250 g gustina u 750 ml vode, dobro izmešati da nema ni jedne grudvice, pa ga izručiti u kuvani šećer na šporetu. Mešati neprestano čistom drvenom kašikom i produžiti kuvanje na jakoj vatri, samo paziti da masa ne zagori.

3. Dodati komad limuntusa veličine lešnika, koji prethodno treba rastopiti u malo vode. Kad je kuvanje već pri kraju, treba da se masa pri kuvanju odvaja od šerpe i da ostavlja prazan trag pri povlačenju kašike po dnu suda (to je oko 40 minuta kuvanja).

4. Dodajte 6 do 8 kapi esencije ruže, pa masu izlijte u veću emajliranu tepsiju. Kad se dobro ohladi, seći na sitne komadiće i uvaljati u prah šećer. Dobro paziti da ratluk ne ostane redak, da se ne lepi i da se ne prekuva, jer će biti žilav.

Napomena: Možete koristiti i ekstrakt od vanile ili kokosa....

Izvor: BastaBalkana

Moskva šnite

Sastojci

15 jaja ukupno – belanca za patišpanj kore a žumanca idu za krem fil

Za patišpanj kore:
300 g šećera
200 g seckanih oraha
3 kašike brašna
2 kesice vanilin šećera

Za krem fil:
300 g margarina
250 g šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
100 ml mleka
300 g slatkog od višanja
300 g krugova ili komadića iz konzerve ananasa
Za ukrašavanje torte:
400 ml mleka
4 kesice praška za šlag

Priprema

Testo za kore za Moskva šnit tortu:
Prvo pripremiti patišpanj od jaja. Jaja polupati i odvojiti belanca od žumanaca. Mikserom izmutiti belanca, dodati šećer i nastaviti mućenje dok se šećer ne rastopi.

Dodati orahe, vanilin šećer, brašno i promešati varjačom.

Testo podeliti u dve tepsije obložene kuvarskim papirom i izravnati površine. Peći 25 minuta na 180°C.

Krem fil za Moskva šnit tortu:

U međuvremenu pripremite krem fil za Moskva šnit tortu. U sud sa žumancima dodati šećer, vanilin šećer i mutiti mikserom dok se šećer ne rastopi. Sud staviti na paru.

ešati varjačom i dodati mleko. Kada krem dobije potrebnu gustinu skloniti sud sa pare i ostaviti krem da se ohladi. U ohlađen krem dodati margarin i mutiti mikserom dok se fil ne sjedini.

U drugi sud sipati mleko, dodati prašak za šlag i mutiti mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu.

Slaganje kora Moskva šnit torte:

Patišpanj izvaditi iz tepsija, odstraniti papir za pečenje, odseći krajeve a zatim ih iseći formirajući tri lente.

Prvu lentu staviti na tacnu i premazati krem filom. Na fil naneti slatko od višanja. Na višnje naneti šlag.

Na šlag staviti drugu lentu i premazati filom. Na krem fil poređati krugove ili komade ananasa a zatim naneti šlag.

I tako po redu možete da nanesete više kora ako hoćete da vam Moskva šnit torta bude deblja.

Stavite zadnju lentu i celu tortu premažite šlagom po vrhu.

Ukrasite po želji šlagom, sirupom od čokolade ili višnje.

Stavite u frižider da se Moskva šnit torta ohladi i krem stegne.

Izvor: bastabalkana.com

Krempita

Sastojci

6 žumanca
6 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
6 kašika brašna

Fil:
6 belanaca
19 kašika šećera
4 kesice pudinga od vanile
1 l vode
prah-šećer za posipanje

Priprema

1. Umutite 3 žumanceta s 3 kašike šećera,1,5 kašikom ulja,1,5 kašikom mleka i 3 kašike brašna. Koru razvucite u manjem plehu obloženom pek-papirom i pecite na 200 stepeni. Postupak ponovite još jednom, dobićete dve kore.

2. Dobro umutite belanca s 15 kašika šećera. Vodu zakuvajte s preostalim šećerom, pa ukuvajte puding od vanile i mešajte dok se ne zgusne. Dok je još vruće dodajte polako u umućena belanca uz neprestalno mućenje, sve dok se masa lepo ne sjedini. Donja kora nek ostane u plehu, preko nje stavite vruću umućenu masu, a preko tog fila stavite gornju koru. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite kolač u frižider. Secite kocke i svaku pospite prah-šećerom ili ukrasite po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Carski kuglof

Sastojci

120 g lešnika
100 g čokolade za kuvanje
po 100 g sušenih kajsija i smokvi
250 g putera
250 g šećera
2 kesice vanilin šećera
so
kašičica cimeta
pola kašičice mlevenih karanfilića
4 jajeta
kašičica kore od limuna i pomorandže
prašak za pecivo
400 g brašna
50 ml mleka
100 g gustina
Za preliv:
200 g čokolade
75 g bele čokolade

Priprema

1. Rernu zagrejati na 175 stepeni. Iseckati lešnike, čokoladu, smokve i kajsije. Sve dobro izmešati. Nešto od toga ostaviti za ukrašavanje.

2. Razmekšali puter penasto umutiti sa šećerom, vanilin šećerom,korom od limuna i pomorandže.Dodavati postepeno jaja, a zatim brašno, prašak za pecivo i gustin.Sve dobro promešati i dodati mleko, a zatim mešavinu lešnika i čokolade. Testo usuti u podmazan i brašnom posut kalup za kuglof (prečnika 24 cm).
Peći testo oko 70 minuta, zatim ga ostaviti još pet minuta u kalupu. Izvaditi iz kalupa i ohladiti.

3. Posebno otopiti crnu i belu čokoladu. Kolač prvo preliti crnom, a zatim belom čokoladom. Ukrasiti lešnicima i voćem po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Torta Margareta

Sastojci
Biskvit:

6 jaja
2 kašike hladne vode
10 kašika šećera
4 kašike brašna
kesica praška za pecivo
4 kašike mlevenih oraha
šaka seckanih oraha
šaka suvog grožđa

Fil:
200 g mlevenih oraha
100 g šećera
1 dl mleka
100 g margarina

Žuti fil:
6 žumanaca
8 kašika šećera
kesica vanilin šećera
kesica pudinga od vanile
4 dl mleka
150 g margarina

Priprema

1. Umutite mikserom belanca i hladnu vodu, dodajte šećer, jedno po jedno žumance, a potom muteći na najmanjoj brzini brašno, prašak za pecivo, mlevene i seckane orahe, na kraju dodajte i suvo grožđe. Pecite smesu u podmazanoj i pobrašnjenoj tepsiji ili plehu oko 30 minuta na 180 stepeni. Vruć biskvit savijte u rolat pomoću krpe i pustite da se ohladi. Ohlađen odmotajte i namažite filom.

2. Orahe i šećer prelijte kipućim mlekom i umešajte rastopljen margarin. Iznova savijte rolat. Za žuti fil umutite žumanca sa šećerom, dodajte vanilu i puding, promešajte, dodajte mleko i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne kao puding. U ohlađenu masu umešajte rastopljen margarin. Rolat isecite na 21 parče i u kalup za tortu slažite: red rolata (7 parčića), red žutog fila i tako složite 3 reda. Tortu ukrasite umućenim šlagom, šlag kremom ili glazurom od čokolade, po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Palačinke sa jabukama

Sastojci

2 jaja (dobro izmućena)
350 ml šolje mleka
2 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1/4 šolje šećera
3 jabuke srednje veličine, oljuštene i izrendane
arome
biljno ulje za prženje
mleveni šećer (šećer u prahu)

Priprema

1. Pomešajte jaja sa mlekom u velikoj činiji.
2. U manju činiju sipajte brašno, vanilin šećer, so i šećer i pomešajte.
3. Pomešajte sve suve i vlažne sastojke (iz obe činije) i zamutite zajedno sa rendanim jabukama ili sa bilo kojim drugim ukusom koji smatrate prilagodljivim.
4. Stavite tanak sloj biljnog ulja na tiganj i podesite na srednju ili jaču temperaturu. Velikom kašikom uzmite testo od dobijene smese i spljoštite ga malo. Pecite dok kora ne bude zlatne boje. Okrećite palačinke na svaka dva do tri minuta.
5. Pospite preko palačinki šećer u prahu i servirajte odmah, ili ih ostavite na tacni u zagrejanoj rerni ukoliko ne želite odmah da ih konzumirate.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Novosti

Slatke breskvice

Za pripremanje popularne poslastice potrebno vam je:

brašno, prašak za pecivo, mleko, smeđi šećer, vanila, limunova kora, puter, marmelada, šećer u prahu, kakao prah, mlevei orasi i boja za kolače

Za testo:
500 g brašna, prašak za pecivo, 200 ml mleka, 200 g smeđeg šećera, 200 ml ulja, 2 jaja, kesica vanile, rendana limunova kora i prstohvat soli. Za punjenje: 150 g putera, kašika marmelade, 5 kašika šećera u prahu, 2 kašike kakao praha, 100 g mlevenih oraha, 2 kašike ruma i kesica vanile.

Plus: crvena i žuta boja za kolače i šećer za valjanje.

Priprema:

1 - Brašno izmešajte s praškom za pecivo, dodajte šećer, ulje, jaja, mleko, vanilu, limunovu koru, so i zamesite glatko, ne mnogo tvrdo testo. Zatim ga urolajte i isecite na manje komade.

2 – Nauljenim rukama oblikujte kuglice veličine oraha. Kuglice testa poređajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni zagrejnoj na 190 stepeni oko 20 minuta.

3 – Malo ih ohladite i nožem pažljivo izdubite, ali pazite da ne puknu. Izdubljene mrvice pomešajte sa marmeladom, orasima, šećerom u prahu, vanilom, rumom, kakaom i otopljenim puterom.

4 - Sipajte u kesu sa nastavkom, napunite kuglice i spajajte po dve breskvice. Jednu polovinu umočite u žutu, a drugu u crvenu boju koju ste razmutili sa malo mleka. Uvaljajte u kristal šećer i poslužite.

Izvor: Večernje novosti

Recept za krempitu sa višnjama

Sastojci:

1/2 kg lisnatog testa
1,1/2 l mleka punomasnog
10 kašika šećera
250g putera
2.5 dl slatke pavlake + još 2.5 dl sl.pavlake
240 g pudinga sa ukusom vanile
350 g višanja
5-6 kašika šećera
2-3 kašike gustina
200 g šlaga u prahu
2 dl mleka

Priprema:

U 1/2 l mleka razmutiti puding, dodati 3 kašike šećera. Preostali litar mleka staviti na vatru sa preostalih 7 kašika šećera da zakuva, dodati puding i energično mešati da nema grudvica.

Kada se blago prohladi dodati 100 g maslaca. Kada se potpuno ohladi izmutiti preostali maslac i kašiku po kašiku dodavati u puding. Na kraju kada je fino umućeno dodavati pavlaku za šlag i mutiti mikserom. Tečnu pavlaku dodavati direktno u fil i mutiti. Fil na kraju treba da bude lepo čvrst, a kasnije kada odstoji jos više će se stegnuti.

Lisnato testo odmrznuti, pa razviti ploču po ploču na dimenzije 30*35 cm i peći na 220 stepeni na prevrnutom plehu.

Fil od višanja:

Ukuvati višnje sa šećerom i u 1 dl vode razmutiti gustin i uliti u višnje, promešati i ostaviti da se prohladi, ali ne da se skroz ohladi. Mlečnu slatku pavlaku pažljivo umutiti, tj. paziti da se ne premuti pa da se pretvori u maslac. Šlag umutiti po uputstvu sa kesice i varjačom spojiti sa slatkom pavlakom.

Filovanje: Kora, veća polovina fila od pudinga, mlak fil od višanja, druga polovina fila, šlag, i drugu koru koju izmrvite među prste i obilno pospete po krempiti.

Izvor: blic žena

Kakao kolač sa jogurtom gotov za pola sata

Za ovakav kolač vam nije potrebna vaga, niti puno vremena.

Za goste kad dolaze, za decu kad hoće "nešto slatko", za vas kad jednostavno želite da uživate u kafi i kolaču. Ovaj kolač je prosto neodoljiv!

Sastojci za koru:
3 šolje jogurta
3 šolje šećera
3 šolje brašna
1 šolja ulja
3 kašike kakaoa
malo sode bikarbone

Za preliv:

7 kašika šećera
15 kašika mleka
3 kašike kakaoa
pola margarina

Priprema:

1. Dobro izmešati sve sastojke za koru. Staviti u četvrtast pleh, peći oko 30 minuta na 200c u predhodno zagrejanoj rerni.

2. Sjedinjiti sve sastojke za preliv i kuvati na umerenoj vatri dok se svi sastojci ne ujedinje.

3. Kolač iseci na kocke. Preliti prvo ivice prelivom, a posle i ceo kolač.

Izvor: Stvar ukusa

Neodoljiva poslastica: Baklava sa višnjama

Nema ko ne voli tradicionalnu baklavu, ali sada se pojavila i verzija sa višnjama, koja preti da skine sa trona onu sa orasima!

Bilo je samo pitanje vremena kada će se omiljeni desert pojaviti u kombinaciji sa voćem.

Sastojci:

3 jaja
400 ml jogurta
3 kašike šećera
150 ml ulja
100 ml vode
700 g višanja
500 g kora za pitu
Još će vam biti potrebno 500 ml vode i 400 g šećera za preliv.
Pogledajte i Kako da napravite baklavu bez kora sa jogurtom

Priprema:

Prvo skuvajte preliv od šećera i vode. Kada zajedno provri, ostaviti da se kuva još 5 minuta, pa skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi.

Umutiti jaja sa jogurtom, vodom, uljem i šećerom. Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni, a dno tepsije namazati uljem pa staviti koru, premazati fiom, staviti drugu pa premazati filom, pa staviti još jednu, premazati pa staviti četvrtu i premazati.

Preko rasporediti trećinu višanja, a zatim ponoviti postupak sa korama - staviti 4 kore i između mazati fil, pa opet stavljati višnje (posle svake četvrte kore). Završiti korama, premazati preostalim filom, izbuštiti nožem i staviti da se peče dok ne porumeni, oko 20 - 30 minuta.

Na kraju ćete dobiti četiri puta po 4 kore i tri sloja sa višnjama. Pečenu baklavu zaliti ohlađenim sirupom, pa malo pritisnuti odozgo blago i polako, da cela baklava upije sok. Ostaviti baklavu da se potpuno ohladi pre služenja.

Izvor: domacirecepti.net

Čokoladni kolač s lešnicima

Sastojci

Biskvit:
3 jaja
150 g šećera
50 ml ulja
100 ml mleka
100 g čokolade
70 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g mlevenih lešnika

Krema:
400 ml mleka
1 puding od čokolade
60 g šećera
100 g čokolade
50 ml jake crne kafe
250 g maslaca

Glazura:
20 g maslaca
100 g čokolade

Priprema

1. Jaja i šećer penasto umutite mikserom, dodajte ulje, mleko, otopljenu čokoladu, brašno pomešano s praškom za pecivo i lešnike. Sve dobro izmešajte, smesu zatim izlijte u namašćen i brašnom posut pleh veličine 22×36 cm i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 35-40 minuta.

2. Prašak za puding pomešajte sa 2- 4 kašike šećera. Od 400 ml hladnog mleka oduzmite 6 kašika i dobro ih promešajte sa smesom pudinga i šećera. Ostatak mleka skuvajte, skinite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding i mešajući kuvajte 1-2 minuta.
3. U topli puding umešajte otopljenu čokoladu i crnu kafu. Izlijte ga u dublju posudu, pokrijte prozirnom folijom i ohladite.

4. Maslac penasto umutite i dodajte ohlađenom pudingu. Sve dobro izmešajte i rasporedite po ohlađenom biskvitu.

5. Za glazuru, maslac istopite, sklonite s vatre, umešajte čokoladu izlomljenu na kockice i mišajte dok ne dobijete glatku teksturu. Kolač dobro ohladite, a zatim prelijte čokoladnom glazurom.

Izvor: Doznajemo

Brzi kolač sa jabukama i šlagom (VIDEO)

Sastojci

3 jaja
5 jabuka
10 kašika šećera
5 kašika mlevenih oraha
50 g seckanih oraha
malo suvog grožđa
cimet
3 kašike brašna
Šlag 250 g

Priprema

1. Jabuke očistiti, pa ih izdubiti.

2. U orahe dodati šećer po želji, cimet, seckane orahe, suvo grožđe pa izmešati.

3. U kalup za kuglof rasporediti jabuke.

4. Puniti ih mešavinom oraha pa ih staviti u rernu na 200 stepeni oko 20 min.

5. Umutiti jaja sa ostatkom šećera, dodati brašno pa sipati na omekšale jabuke i vratiti u rernu još 20 min. da se ispeče.

6. Pečen kolač izvrnuti na ravnu tacnu i ostaviti da se prohladi. Ukrasiti šlagom.

Izvor: mladostimoja.com

Doboš torta

Sastojci

Kore:
6 jaja
120 g šećera u prahu
120 g brašna
30 g maslaca
150 g šećera
2 kapi sirćeta

Fil:
6 jaja
170 g šećera u prahu
100 g rendane čokolade
200 g maslaca
kesica vanillin šećera
šlag iz kesice ili umućena slatka pavlaka za dekoraciju

Priprema

1. Umutite žumanca sa prah šećerom i postepeno dodajte brašno, prethodno čvrsto umućena belanca i istopljen maslac. Od ove smese ispecite 6-10 kora (kore pecite na dnu naopako prevrnute šerpe ili okruglog pleha, posute bašnom). Istopite šećer sa sirćetom i dobijeni karamel prelijte preko najuspelije kore, a dok se karamel još nije stvdrnuo nožem označite parčiće.

2. Za fil umutite jaja, šećer u prahu i rendanu čokoladu, pa mutite dok se smesa ne zgusne. Ohladite smesu, a zatim dodajte vanilu, maslac i sve dobro umutite. Ređajte red kore red fila, a na kraju stavite koru sa karamelom i ukrasite je šlagom po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Novosti

Urmašice

Potrebno je za 20 komada:

280 g brašna,
70 g šećera,
140 g margarina ili putera,
jaje
prašak za pecivo.

Za preliv:

400 g šećera,
500 ml vode ili dva prsta iznad šećera
pola limuna.

Priprema:

U šerpi zagrejte šećer i vodu. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta.

Dodajte kolutove limuna i potpuno ohladite. U činiji umutite jaje viljuškom, dodajte šećer, puter, postepeno sipajte brašno s praškom za pecivo i mešajte varjačom dok smesa ne bude ujednačena i glatka.

Ukoliko je testo previše lepljivo i mekano, dodajte još malo brašna. Kašičicom vadite testo veličine oraha, rukama oblikujte kuglicu, a zatim ovalni oblik urmašice, stavite na rende i malo pritisnite.

Poređajte u podmazanu tepsiju i pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, dok ne porumene.

Urmašice odmah prelijte šećernim sirupom, rasporedite kolutove limuna i ostavite tokom noći da dobro upiju preliv

Izvor: novosti.rs

Brzo i lako: Torta od 3 sastojka gotova za 10 minuta

Možda zvuči neverovatno da torta može biti spremna za ovako kratko vreme, ali smo sigurni da će se vaši gosti i ukućani oduševiti kombinacijom ukusa, kao i da ćete uspeti da zadivite svakoga kulinarskim umećem, čak iako ste početnik u kuhinji.

Caka je u tome što ova jednostavna torta od tri sastojka ne može da ne uspe, a kada se proba, niko ne može ni da nasluti da se pravi tako lako i brzo!

Sve što vam treba jesu šlag, keks i sladoled od čokolade ili vanile (po izboru)

Priprema:

Umutite šlag, poređajte keks na tacnu, a preko njega rasporedite sladoled koji ste prethodno držali u frižideru, kako biste mogli da radite sa njim. Preko složite još jedan red keksa i sladoleda (možete tako složiti nekoliko spratova, po želji).

Tortu premažite umućenim šlagom, a zatim po želji pospite mrvicama čokolade ili rastopljenom čokoladom, a odozgo pospite kokos, mlevene orahe, bademe... Šta god vam se najviše dopada.

Izvor: cafe.ba

Brza plazma torta koja se ne peče

Ova torta će vas oduševiti već pri prvom zalogaju

Sastojci:

- 300 g mlevenog plazma keksa
- 125 g putera ili margarina za kolače
- 4 kašike meda
- sok od jedne pomorandže ili 1dcl kupovnog soka
- 4 - 5 kašika čokoladnog krema
- 500 ml slatke pavlake
- 200 g bele mlečne čokolade
- 200 g crne mlečne čokolade
- 2 kesice šlag krema od vanile
- 2 dcl hladnog mleka

Priprema:

Zamesiti rukama koru od keksa, putera, meda i soka. Zamešenu masu istresti u kalup (26 cm prečnik) i fino utapkati da se formira prvi sloj, tj. korica torte.Preko korice premazati čokoladni krem i ostaviti u frižider da se stegne.

Kada se krem stegao, umutiti slatku pavlaku da bude srednje čvrsta i podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo umešati otopljenu belu čokoladu, a u drugi otopljenu crnu čokoladu.

Preko čokoladnog krema premazati beli fil, zatim tamni fil i umućen šlag krem od vanile. Ukrasiti po želji i torticu staviti u frižider da stoji do sutradan.

Izvor: serpica.net

Prelepa kremasta torta sa ananasom

Ovu divnu tortu možete ukrasiti po želji.

Potrebno je:

1/2 l. mleka
200 gr. šećera
2 pudinga od vanile
150 gr. čokolade (bele)
125 gr. putera (margarina)
1 pakovanje piškota (veće)
1 pavlaka (kisela)
300 gr. šlag krema
250 gr. šlag pene
1 konzerva ananasa (manja)

Priprema:

Mleko skuvati sa 7 kašika šećera, pa tu ukuvati puding i u vrelu smesu dodati čokoladu i dobro izmešati sve. Kad se dobro ohladi dodati umućen margarine, koji ste predhodno izmešali sa ostatkom šećera . Umutiti šlag krem pa u njega dodati pola pavlake.

Obruč za pečenje torte staviti na poslužavnik pa u njega poredjati prvo pakovanje piškota koje ste umočili u sok od ananasa. Njih premazati žutim kremom. Zatim drugo pakovanje piškota. Na njih staviti prvi deo belog krema, pa poredjati ananas, zatim drugi deo bele krema. Odozgo staviti umućen šlag (penu).

Redjanje:

  1. Piškote
  2. Žuti krem
  3. Piškote
  4. Beli krem
  5. Ananas
  6. Beli krem
  7. Šlag

Izvor: Bakina kuhinja

Nutellamisu, tiramisu sa Nutellom

Tiramisu sa Nutellom, a zašto da ne? Ukus će svakako biti božanstven. A i prirpema je jednostavna, pa nema razloga da se ne bacite na na posao i začas napravite ovaj slatkiš.

Zvezda recepta je Nutella, a priprema slatkiša je jednostavna i ne iziskuje uključenje rerne.

Sastojci:
2 šolje slatke pavlake
2 kašike maskarpone sira
vanila štapić
2 žumanca
2 kašike šećera
2 šolje Nutelle
2/3 šolje punomasnog mleka
12 komada piškota
kakao u prahu

Priprema:
U veliku posudu sipati žumanca i šećer. Umutiti dok ne postane kremasto, postepeno dodavati pavlaku i vanilu. Mešajte dok ne dobijete homogenu smešu i dodajte maskarpone sir. Ostaviti da stoji.

U tiganj stavite mleko i jednu kašiku Nutelle. Zagrejte i mešajte dok se Nutella potpuno ne rastopi u mleku. Skinite tiganj sa vatre i ostaviti da se hladi. Kada se ohladi, piškote umočiti u smesu i poređati u vatrostalnu posudu. Preliti trećinom spremljenog krema. Zatim dodati smesu Nutelle i mleka. Sve to zajedno prelijte preko piškota, uključujući i ostatke spremljenog krema. Pospite kakao preko. Prijatno!

Izvor:citymagazine.rs

Grčka baklava

Sastojci

500 g tankih kora

Šerbet:
6 dl vode
500 g šećera
1-2 limuna

Fil:
150 g šećera
2,5 dl vode
2-3 kašike griza
250-300 g oraha

Priprema

1. Napravite šerbet: vodu i šećer prokuvajte i ohladite, dodajte tanko sečene kolutove limuna. Za fil prokuvajte šećer, vodu i griz, skinite s vatre i dodajte orahe, promešajte. Kore presecite na dva dela po dužini, filujte ih i motajte u trouglove (bitno je da fil ne iscuri tokom pečenja). Poslažite u podmazan pleh, svaku baklavu namažite s malo ulja. Prekrijte korom, ako je preostala i pecite dok ne porumeni, skinite koru i još malo dopecite.

2. Vruće baklave prelijte hladnim sirupom. Ohladite pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa

Češki kolač Juliška

Sastojci

Za koru:

6 jaja
200 g šećera
4 kašika kakaoa
5 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna

Za fil:

Preostali preliv za koru (mleko + šećer)
150 g mlevenih oraha
125 g margarina
rendana čokolada

Priprema

1. Umutite belanca, pa dodajte šećer postepeno muteći. Zatim u smesu dodajte žumance i mutite još malo. Nakon toga smesi dodajte kakao, orahe i brašno i mutite dok se sve ne sjedini.

2. Koru pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

3. Za preliv za koru prokuvajte 150 g šećera u 200 ml mleka.

4. Kada koru izvadite iz rerne onako vrelu prelijte sa polovinom ovog vrelog preliva i ostavite da se ohladi.

5. U vreo preliv dodajte orahe pa ostavite da se fil ohladi. Dodajte mu umućen margarin i sve to namažite na ohlađenu koru. Preko fila narendajte crnu čokoladu i poslužite.

Izvor: Stil