Kolač od jabuka i starog hleba

Sastojci

1/2 šolje smeđeg šećera

1 kašika gustina

1/4 kašičice cimeta

1/2 šolje vode

6 jabuka 

1 kašika limunovog soka

1 kašika putera

4 jaja (odvojena žumanca i belanca)

1/8 kašičice soli

2/3 šolje šećera

2 šolje mleka 

5 tankih kriški hleba

Priprema

1. U velikom tiganju pomešajte smeđi šećer, gustin i cimet. Dodajte i vode dok ne dobijete glatku smesu pa dodajte isečene jabuke. Kuvajte neprestano mešajući dok smesa ne počne da vri. Kada se smesa zgusne sklonite sa ringle i umešajte limunov sok i puter. 

2. U velikoj posudi umutite žumanca dok ne dobijete penastu masu. Postepeno dodajte so i 1/3 šolje šećera. Mutite dok smesa ne bude gusta i poprimi boju limuna. Umešajte mleko.

3. Kriške hleba umačite u mlešavinu s jajima; držite u smesi bar jedan minut. Ređajte hleb u pleh i prelijte smesom s jabukama. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 25 do 30 minuta.

4. U međuvremenu u manjoj posudi mutite belancai u toku mućenja postepeno dodajte ostatak šećera dok ne dobijete čvrst šam. Sipajte šam preko pečenog kolača i pecite još 10-15 minuta. Služite dok je još toplo.

Izvor: Stvar ukusa

Ovaj kolač od tri sastojka je trenutno najsavršenija stvar na netu

Ako volite kolače, ali nemate pojma s kuvanjem, imamo savršenu stvar za vas. Kolač od tri sastojka, za koji vam je potrebno 5 minuta truda, a ne treba vam rerna, i toliko je ukusan da će vas odmah naterati da zaboravite na dijetu. Pa, ionako su leto i sezona bikinija za nama!

Trebaće vam 230 mililitara likera od kafe (može da se zameni i sa bilo kojim drugom ukusom), dva pakovanja čokoladnih keksića po izbiru i litar slatke pavlake. Postupak je više nego jednostavan - prvo umutite slatku pavlaku i liker. 

Zatim na tanjiru, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, ređajte keksiće i napravljeni krem u slojevima. 

Ređajte dok ne potrošite sve keksice i dok ne dobijete nešto što liči na okruglu tortu. Zatim preostalim kremom prekrijte celu tortu i stavite je u firižider. Sad sledi najteži deo - morate da sačekate 8-10 sati pre nego što možete da je jedete! 

Zato je najbolje da ovo uradite uveče, pa vas ujutu očekuje savršen slatkiš. 

Ujutro jednostavno ukrasite tortu sa izmrvljenim keksom, i spremna je za služenje! Naravno, ne smete da zaboravite da odstranite papir za pečenje da ga ne biste greškom pojeli.

Izvor: Super žena

Zdravi keksi od badema

Isprobaj ove ukusne kekse od badema koji sa svojim zdravim sastojcima neće narušiti tvoju dijetu.

PAZIŠ na prehranu, ali se želiš zasladiti? Isprobaj ove ukusne kekse od badema koji sa svojim zdravim sastojcima neće narušiti tvoju dijetu.

Potrebni su sledeći sastojci:

- 1/2 kg raženog brašna

- 20 dag maslaca

- 2 jaja

- 20 dag smeđeg šećera ili stevije po želji

- 1 prašak za pecivo

- 40 dag celih badema

- cimet po želji

Priprema:

Jaja se umute sa šećerom/stevijom te se ostave da malo odstoje kako bi se šećer otopio (ako koristimo šećer, ako ne, onda umešamo sve sastojke osim maslaca koji treba narezati na tanke šnite da se bolje umesi).

Smesu zamesimo i oblikujemo u male štruce, zamotamo u foliju i stavimo u zamrzivač dok se ne smrzne.

Smrznutu štrucu narežemo na tanke ploče poput keksa te ih posložimo na papir za pečenje i pečemo na 180 stepeni 20-ak minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju

Izvor: Fit-team

Banana hleb sa grčkim jogurtom

Banana hleb se tako lako pravi, a zdrav je. Ovo je recept za slatku verziju.

Sastojci:

- 1 ½ šolje brašna

- 1 ½ kašičice sode bikrbone

- ½ kašičice soli

- 2 jaja

- 2 veće zrele banane

- ½ šolje grčkog jogurta

- ¼ šolje javorovog sirupa ili meda

- ¼ šolje smeđeg šećera

- ½ šolje suvog grožđa ili brusnica ili seckane čokolade

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite pleh za hleb. U posudi pomešajte brašno, sodu i so. U drugoj posudi umutite jaja, dodajte ispasirane banane, grčki jogurt, med i smeđi šećer. Pomešajte sa mešavinom od brašna i sve fino sjedinite tako da dobijete kompaktnu smesu.

Ukoliko želite dodajte i suvo grožđe ili druge sastojke po ukusu.

Pecite oko 40 minuta, izvadite iz rerne ostavite da se prohladi desetak minuta, potom služite.

Izvor: Super recepti

Brza keks torta

Sastojci

500g petit beurre keksa

4 žumanceta

6 kašika šećera

4 kašike brašna

0,5 l mleka + mleko za umakanje keksa

1 vanilin šećer

kašika maslaca

Priprema

1. Pola litre mleka, 4 kašike šećera i maslac staviti da provri. Žumanca izmešati sa 2 kašike šećera, brašnom i malo mleka (tek da se napravi masa koju možete sipati). U vrelo mleko polako sipati masu sa žumancima, stalno mešajući. Kuvati oko 2 minuta. Ostaviti da se ohladi.

2. Keks umakati u toplo mleko i slagati na tacnu. Filovati ohlađenim filom i odozgo staviti još jedan red keksa. Po želji možete ukrasiti šlagom ili šamom od preostalih belanaca.

Izvor: Stvar ukusa

Sutlijaš sa malinama

Sastojci

- 3 kašike smrznutih malina

- 200 ml punomasnog mleka

- 2 kašičice pirinča

Priprema

1. Lagano rastopiti maline u jednoj posudi. Zatim ih sipati u sito i propasirati kašikom.

2. Polovinu mleka sipati u jednu posudu. Dodati pirinač. Ostaviti ga da provri, a zatim na niskoj temperaturi, uz neprestano mešanje, kuvati još oko 3 minuta.

3. Zatim, jedno za drugim u sutlijaš dodati preostalo mleko i pire od malina. Usuti tečan sutlijaš u čašu. 

Izvor: Stvar ukusa

Francuski čokoladni mus

Sastojci

4  jajeta

2 kašike šećera

185 g maslaca

250 g čokolade

125 g badema

kakao, malo soli

Priprema

1. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte maslac, pa u toploj vodi rastopljenu čokoladu i sve to mutite 35 minuta.

2. Od belanaca umutite sneg i dodajte u masu.

3. Ohladite 24 sata u frižideru u posudama za služenje.

4. Pospite bademima (oljušteni, prepolovljeni i pečeni) i kakaom.

Izvor: Stvar ukusa

Jafa kolač

Sastojci

3 jaja

7 kašika šećera

2 kašike brašna 

3 kašike prezli

1 kašika  griza

Fil:

1/2 l. mleka + 4 kašike šećera

2 pudinga od vanile

250 g margarina

100 g čokolade

300 g jafa keksa

200 g šlaga 

Priprema

1. Umutiti penasto belanca sa šećerom, pa dodati žumanca, brašno, prezle i griz dobro izmešati i peći u podmazanom plehu. Bilo bi poželjno da imate okrugli pleh 28 cm sa obručom. Biskvit peći na 200 stepeni C oko 15 min. Pečeni biskvit ohladiti i ostaviti u plehu.

2. U mleko dodati šećer pa zakuvati puding, a zatim ga prohladiti. Omekšati margarin dobro ga umutiti mikserom pa ga izmešati sa prohlađenim pudingom. Krem podeliti, pa u jedan dodati rastopljenu čokoladu. Premazati biskvit najpre svetlim kremom poredjati jafa keks, pa odozgo tamni krem. Lepo prekriti keks. 

3. Kolač ukrasite umućenim šlagom i ostavite da se hladi pre služenja.

Izvor: Kod bake u gostima

Brza plazma torta

Sastojci

600 g mlevene plazme

100 g mlevenih oraha

200 g čokolade

2 kašike ulja

200 g šećera u prahu

250 g margarina

2 jajeta

200 ml gaziranog soka s ukusom pomorandže

Priprema

1. Jaja, margarin i šećer izmiksujte. Dodajte plazmu, orahe i 100 g rendane čokolade.

2. Sipajte sok i dobro promešajte da se sve sjedini. Stavite plazmu na poslužavnik i oblikujte tortu. Preko nje stavite glazuru od istopljene čokolade (preostalih 100 g) i ulja. 

NAPOMENA: Vodite računa da koristite sveža jaja, a ako želite, možete ih skuvati na pari ili zagrejati u mikrotalasnoj rerni, pre pripreme torte.

Izvor: Stvar ukusa

Piškota kolač: Prosto se topi u ustima

Sastojci:

- piškote 1 pakovanje

- mleko 1/2 litra

- jaja2

- margarin 125 gr

- šećer 8 kašika

- brašno 1 kašika

- griz2 kašike

- gustin 1 kašika

- banane 3

- šlag2 kesice

- sok od narandže 2 dl

Uputstvo za pripremu:

Od pola litre mleka odvojiti jednu šolju a ostatak staviti da se kuva sa 125 g margarina. Umutiti 2 žumanca sa 4 kašika šećera, 1 kašike brašna, 2 kašike griza i 1 kašike gustina. U ovo dodati onu odvojenu šolju mleka pa zakuvati u ostatak mleka kada provri. Posebno umutiti 2 belanca sa 4 kašika šećera u čvrst šam pa ga dodati u vruć, predhodno skuvan krem, i promešati varjačom da se što bolje sjedini. U kalup poređati red piškota natopljeninog sokom.

Preko poređanog keksa nasuti vruć fil i poravnati površinu. Sipati polako fil da se keks ne ispomera.Preko fila poređati iseckane banane i tako dok se ne potroši fil i banane.

Držati nekoliko sati u frižideru da keks omekša i sve se dobro stegne. Najbolje praviti uveče za sutradan.

Ostaviti da se ohladi pa odgore staviti dve kesice šlaga i ukrasiti po želji.

Izvor: Super recepti

Somborska štrudla

Sastojci:

- mleko 700 ml

- mlevenog maka500 gr

- šećer 400 gr

- brasno 1 kg

- jaje2

- ulje100 ml

- suvi kvasac 1

- prašak za pecivo 1/2

- šećer u prahu 100 gr

- vanilica 1

- margarin 50 gr

Uputstvo za pripremu:

Zamesiti testo sa 800 gr brašna,200 ml mlakog mleka ,150 ml vode,1 jaje ,100 ml ulja,2 kaš.šećera,1 kaš-ca soli,1 kesica vanilinog šećera ,kesica suvoga kvasca,1/2 praška za pecivo.Testo da bude glatko pa ostaviti da nadođe.

Dok testo nadolazi kuvamo fil od maka.U 500 ml mleka sipati 400 gr šećera kuvati 10 min.pa staviti 500 gr mlevenog maka i kuvati još 10 tak minuta i staviti 50 gr margarina.Ostaviti da se prohladi i ugusti.

Kada testo nadođe staviti na brašnjavu površinu pa podeliti ga na dva dela.Svaki deo rastanjiti oklagijom pa namazati filom od maka ,urolati i staviti u pleh da za pečenje.Odozgo štrudlu premazati izmućenim jajetom.Pečenu štrudlu posipati prah šećerom.

Jednostavan domaći puding

 

Sastojci

100 g šećera

3 kašike kakaoa

1/4 šolje gustina

prstohvat soli

660 ml mleka

2 kašike putera, sobne temperature

kašika ekstrakta vanile

Priprema

U šerpi pomešajte šećer, kakao, gustin i so. Stavite na srednju vatru i umešajte u to mleko.

Sačekajte da provri i nastavite da kuvate, povremeno mešajući, dok se smesa ne zgusne dovoljno da se zadrži na donjoj strani metalne kašike. Zatim sklonite puding s ringle i dodajte mu puter i ekstrakt vanile.

Gotov puding po želji možete poslužiti dok je još topao ili sačekati da se ohladi.

Izvor: Stvar ukusa

Energetske pločice s jabukom i cimetom

Sastojci

150 g pekan oraha (ili običnih oraha)

150 g na kockice narezanih jabuka

150 g ovsenih pahuljica

220 g urmi

1 kašičica cimeta

prstohvat soli

Priprema

1. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Na pleh stavite papir za pečenje pa na njega prospite  orahe i ovsene pahuljice pa stavite u pećnicu na 10-15 minuta (dok ne postanu hrskavi). 

2. Urme stavite u vrelu vodu na 15 minuta pa im ogulite kožicu i nasecite ih na kockice. 3. Pečene ovsene pahulje i orahe ubacite u blender, dodajte im urme cimet i so. Usitnite u blenderu dok smesa ne postane jednolična, bez većih komada. Dodajte na kockice narezane jabuke i mutite dok se smesa potpuno ne ujednači.

4. Smesu istresite na papir za pečenje i raširite po plehu i poravnajte po površini. Pecite pločice u rerni 20 minuta, ostavite da se hladi 10-15 minuta, pa potom isecite na pločice željene veličine.

Izvor: fitnes.com.hr

Mafini s bananom

 

Sastojci

šolja šećera

2 šolje brašna

1/2 šolje ulja

jedno jaje

3 banane, ispasirane

1/4 šolje iseckanih oraha

kašičica sode bikarbone

1/2 kašičice soli

Priprema

1. Rernu zagrejte na 180 C. Pleh za mafine pouljite ili stavite paprine korpice.

2. Pomešajte šećer, ulje i jaje dok ne dobijete svetlu homogenu smesu. Dodajte brašno, sodu bikarbonu i so. Sve dobro promešajte. Smesu sipajte u pleh za mafine, napunite do 2/3 kalupa.

3. Pecite u zagrejanoj rerni 30-40 minuta. Čačkalicom proverite da li su mafini pečeni.

Izvor: Stvar ukusa

Brza plazma torta

Sastojci

600 g mlevene plazme

100 g mlevenih oraha

200 g čokolade

2 kašike ulja

200 g šećera u prahu

250 g margarina

2 jajeta

200 ml gaziranog soka s ukusom pomorandže

Priprema

1. Jaja, margarin i šećer izmiksujte. Dodajte plazmu, orahe i 100 g rendane čokolade.

2. Sipajte sok i dobro promešajte da se sve sjedini. Stavite plazmu na poslužavnik i oblikujte tortu. Preko nje stavite glazuru od istopljene čokolade (preostalih 100 g) i ulja. 

NAPOMENA: Vodite računa da koristite sveža jaja, a ako želite, možete ih skuvati na pari ili zagrejati u mikrotalasnoj rerni, pre pripreme torte.

Izvor: Stvar ukusa

Ruže od jabuka

Potrebno:

- 2 jabuke

- ½ limuna

- 3 kašike džema od kajsija

- 2 kašike vode

- Pakovanje lisnatog testa

- Cimet

- Šećer u prahu

Priprema:

Najpre uzmite dve (organske) jabuke , očistite ih od semenki i peteljki i isecite na tanje listiće. Stavite voće u činiju koju ste napunili vodom i dodajte dok od ½ limuna. Stavite činiju sa jabukama u miktotalasnu na tri minuta. U posebnom sudu pomešajte džem od kajsija i vodu i takođe stavite u mikrotalasnu na jedan minut.

Pripremite lisnato testo, razvaljajte ga oklagijom, pa isecite na trake. Svaku traku premažite džemom, pa naređajte jabuke, a zatim urolajte. Stavite kolačiće u pleh za mafine i pecite na 190 stepeni oko 40-45 minuta.

Pospite šećerom u prahu i služite toplo ili ohlađeno.

Napravite domaće krem bananice

Ako i vas čokoladne bananice podsećaju na detinjstvo, onda će vam ovaj recept sigurno biti jedan od omiljenih.

Prema ovom receptu se slatkiš pravi u plehu, a ukoliko nađete kalupe, možete napraviti i u originalnom obliku bananice ili drugom obliku po želji.

Evo kako se priprema ova neodoljiva poslastica.

Potrebno:

2 decilitra vode

750 g šećera

dve kesice želatina

ekstrakt od banane (količina zavisi od ukusa, pa možete staviti pola ili celu)

100 g čokolade

Priprema:

Skuvati vodu i šećer dok ne počne da peni, pa ohladiti. Dodati želatin razmućen u malo vode, vratiti na tihu vatru, pa mešati pet minuta. Skinuti sa vatre i mutiti mikserom još pet minuta, pa dodati ekstrakt banane i još malo mutiti mikserom. Premazati kalupe (ili pleh) uljem i brzo sipati smesu, pa je premazati glazurom od rastopljene čokolade i staviti u frižider.

Izvor: nadlanu.com

Kinder pingvin kolač

Sastojci

Kora:

3 jaja

3 kašike šećera

3 kašike tople vode

3 kašike brašna

1/2 praška za pecivo

1 kašika kakaa

Beli fil:

500 ml slatke pavlake

1 kesica želatina u prahu

Čokoladni fil:

150 g čokolade (preporučujemo mlečnu).

1/4 margarina

par kapi ulja

100 ml vode

Preliv:

100 g čokolade za kuvanje

50 g margarina

malo ulja

Priprema

1. Umutiti posebno žumanca sa šećerom da budu penasta uz dodatak vode. Zatim dodajte brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Dobro sve izmešajte. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, i sa varjačom pomešati sa smesom od žumanaca. Ovu smesu odmah izliti u pleh obložen pek papirom. Koristite najveći pleh od rerne, jer piškota treba da bude tanka. Peče se na 180 stepeni par minuta. Pečenu piškotu preseči na dva dela po dužini. Tako da se dobiju dve uske piškote.

2. Slatku pavlaku čvrsto umutite i u nju dodajte pripremljen želatin po uputstvu sa kesice. 

3. Istopite čokoladu sa margarinom, vodom i malo ulja. Kuvajte ovu smesu oko 10 minuta da se lepo zgusne. Neprestano mešajte jer lako zagori.

4. Piškotu namažite sa polovinom belog fila, prelite prohlađenim čokoladnim filom. Ovako stavite u frižider da se čokolada stegne. To je gotovo za oko 5 minuta. Zatim na čokoladu ide druga polovina belog fila pa piškota. Odozgo preliti otopljenom čokoladom. Rastopiti je na pari sa margarinom i malo ulja. Ostaviti kolač da se stegne bar 12 sati. 

Izvor: serpica.net

Mramorni kolač

Sastojci

225 g putera, omekšalog

225 g šećera

4 jajeta

225 g brašna

kašičica praška za pecivo

3 kašike mleka

1 kašičica ekstrakta vanile

2 kašike kakaoa

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

2. Nauljite pleh ili ga obložite papirom za pečenje.

3. Umutite puter i šećer, pa zatim dodajte i jaja. Sve dobro promešajte dodajući sastojke - brašno, mleko i ekstrakt vanile. Smesu mutite ili mešajte dok ne bude glatka.

4. Podelite smesu na dva dela, pa u jedan stavite kakao.

5. Naizmenično kašikama u pleh sipajte tamniju i svetliju smesu, povremeno blago mešajući da se stvore šare.

6. Pecite u zagrejanoj rerni 45-55 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen.

Izvor: Stvar ukusa

Čokoladna torta

Sastojci

125 ml mleka

500 g čokolade za kuvanje

250 g omekšalog putera

250 g šećera

4 jaja

100 g gustina

250 g keksa

3 kašike kakaa u prahu

1 kesica praška za pecivo

600 ml slatke pavlake

6 kašika ruma

Priprema

1. Rernu zagrejte na 175 °C. Mleko stavite na vatru da se polako zagreje. Naseckajte 100 g čokolade pa je rastopite umleku i ostavite da se smesa prohladi.

2. Penasto umutite puter i šećer, pa naizmenično sa 50 g gustina, umešajte jedno po jedno jaje.

3. Izmešajte zasebno ostatak gustina, keksa, kašiku kakaa i prašak za pecivo pa tu smesu umešajte zajedno sa prohlađenim čokoladnim mlekom.

4. Testo izlijte u namašćeni kalup (ø 26cm), pecite u rerni 30 minuta pa izvadite da se ohladi.

5. Zagrejte slatku pavlaku pa je sklonite sa vatre. Krupno naseckajte preostalih 400 g čokolade i mešajući je rastopite u pavlaci.

6. Izlijte smesu u posudu za mućenje i ostavite 2 sata u frižideru. Čokoladno testo presecite na 3 kore pa ih poprskajte rumom.

7. Ohlađenu čokoladnu smesu mešajte minut. Nafilujte kore i ukrasite tortu po želji. Mi predlažemo čokoladnu glazuru.