Sastojci
1/2 šolje smeđeg šećera
1 kašika gustina
1/4 kašičice cimeta
1/2 šolje vode
6 jabuka
1 kašika limunovog soka
1 kašika putera
4 jaja (odvojena žumanca i belanca)
1/8 kašičice soli
2/3 šolje šećera
2 šolje mleka
5 tankih kriški hleba
Priprema
1. U velikom tiganju pomešajte smeđi šećer, gustin i cimet. Dodajte i vode dok ne dobijete glatku smesu pa dodajte isečene jabuke. Kuvajte neprestano mešajući dok smesa ne počne da vri. Kada se smesa zgusne sklonite sa ringle i umešajte limunov sok i puter.
2. U velikoj posudi umutite žumanca dok ne dobijete penastu masu. Postepeno dodajte so i 1/3 šolje šećera. Mutite dok smesa ne bude gusta i poprimi boju limuna. Umešajte mleko.
3. Kriške hleba umačite u mlešavinu s jajima; držite u smesi bar jedan minut. Ređajte hleb u pleh i prelijte smesom s jabukama. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 25 do 30 minuta.
4. U međuvremenu u manjoj posudi mutite belancai u toku mućenja postepeno dodajte ostatak šećera dok ne dobijete čvrst šam. Sipajte šam preko pečenog kolača i pecite još 10-15 minuta. Služite dok je još toplo.
Izvor: Stvar ukusa