Bela torta sa višnjama

Bela torta sa višnjama

Sastojci:

• belnca 8
• šećer 400 gr
• sirće 1 kašika
• žumanca 8
• šećer uprahu 200 gr
• keks 300 gr
• čokolada 100 gr
• margarin 250 gr
• mleko 150 ml
• višnje 500 gr
• voda 400 ml
• šećer 8 kašika
• gustin 8 kašika
• čokolada 100 gr
• šećerne perle 100 gr
• šlag 200 gr
• mleko 200 ml

Uputstvo za pripremu:

Belanca umutiti u čvrst šam.Postepeno dodavajte šećer,neprekidno muteći.Potrebno je mutiti duže dok se šećer ne otopi,oko 10 minuta.Dodati i sirće,umutiti mikserom.Isipati u pleh koga ste obložili pek pairom.Peći na 150 C 25 minuta,ne otvarati rernu .

Izvaditi koru i prevrnuti je na plato koga ste posuli šećerom.Ostaviti da se ohladi. Višnje oprati i očistiti od koštica.Samleti u blenderu.Isipajte u odgovarajuču šerpicu,dodajte 200 ml vode,šećer i kuvajte na laganoj vatri 10-ak minuta.

Gustin pomešajte sa ostatkom vode,da nema grudvica i zakuvajte zajedno sa višnjama.Smanjite temperaturu,da vri 3-4 minuta pa sklonite sa ringle i ostavite da se hladi uz povremeno mešanje,da se ne bi stvorila korica.

Žumanca umutite sa šećerom penasto,stavite na laganoj vatri i kuvajte 5 minuta uz stalno mešanje.Sklonite sa vatre i ohladite.

Margarin umutite penasto dodajte mu skuvan fil sa žumancima i izmiksajte da se napravi glatka krema.Dodajte mleveni keks ,mleko,rastopljenu čokoladu i sve zajedno izmiksajte. Koru preseći na pola po dužini.Preko kore stavite pola fil sa višnjama pa polovinu fila sa čokokoladom,pa kora,fil sa višnjom pa fil sa čokoladom. Umutite šlag sa mlekom i premažite celu tortu. Štedljivim nožićem secite čokoladu na šnitove.Pospite šećernim perlicama.

Dobro rashladiti. Uživati u divnom ukusu.

Prijatno !

Izvor: Super recepti

Možda će vas interesovati i ovo: