Piletina sa pirinčem i kikirikijem
Ovo jelo je idealno za dane kada nemate vremena, a želite fin i ukusan ručak. Jelo malo "vuče" i na istočnjačku kuhinju, što joj daje poseban šmek. Ovo jelo, možete praviti i sa drugim delovima pilećeg mesa (batak, karabatak) ili sa svinjskim mesom koje je potrebno samo malo duže pržiti.
Recept za piletinu sa pirinčem i kikirikijem
Sastojci
– 250 g pilećih fileta
– 100 g praziluka
– 100 g očišćenog, neprženog kikirikija
– 1 kašika naseckane ljute papričice
– 100 ml ulja
– 2 kašike gustina
– 50 ml soja sosa
– 2 čena belog luka
– 1 kašičica đumbira
– 100 ml vode
– 50 ml belog vina
– 1 kašičica suvog biljnog začina
Priprema piletine sa kikirikijem i pirinčem
Pileće filete operite, osušite, narežite na kockice i pospite jednom kašikom gustina.
Praziluk narežite na kolutiće i dobro operite pod mlazom vode, a zatim naseckajte beli luk.
Na zagrijanom ulju kratko prepecite kikiriki, pa ga izvadite i stavite na tanjir.
Na istoj masnoći pecite piletinu oko 10 minuta, pa je takođe izvadite i stavite na tanjir. Na istoj masnoći prepecite ljutu papričicu i praziluk.
Piletinu i kikiriki vratite u tiganj i sve dobro pomešajte sa prazilukom.
Razmutite sa malo vode preostalu količinu gustina, dakle jednu kašiku, dodajte beli luk, soja sos, đumbir, vino i suvi biljni začin.
Ovom mešavinom zalijte prepečenu piletinu i sve još kratko prokuvajte. Piletinu sa kikirikijem poslužite sa kuvanim pirinčem.