Piletina sa pirinčem i kikirikijem

Piletina sa pirinčem i kikirikijem

Ovo jelo je idealno za dane kada nemate vremena, a želite fin i ukusan ručak. Jelo malo "vuče" i na istočnjačku kuhinju, što joj daje poseban šmek. Ovo jelo, možete praviti i sa drugim delovima pilećeg mesa (batak, karabatak) ili sa svinjskim mesom koje je potrebno samo malo duže pržiti.

Recept za piletinu sa pirinčem i kikirikijem

Sastojci

– 250 g pilećih fileta

– 100 g praziluka

– 100 g očišćenog, neprženog kikirikija

– 1 kašika naseckane ljute papričice

– 100 ml ulja

– 2 kašike gustina

– 50 ml soja sosa

– 2 čena belog luka

– 1 kašičica đumbira

– 100 ml vode

– 50 ml belog vina

– 1 kašičica suvog biljnog začina

Priprema piletine sa kikirikijem i pirinčem

Pileće filete operite, osušite, narežite na kockice i pospite jednom kašikom gustina.

Praziluk narežite na kolutiće i dobro operite pod mlazom vode, a zatim naseckajte beli luk.

Na zagrijanom ulju kratko prepecite kikiriki, pa ga izvadite i stavite na tanjir.

Na istoj masnoći pecite piletinu oko 10 minuta, pa je takođe izvadite i stavite na tanjir. Na istoj masnoći prepecite ljutu papričicu i praziluk.

Piletinu i kikiriki vratite u tiganj i sve dobro pomešajte sa prazilukom.

Razmutite sa malo vode preostalu količinu gustina, dakle jednu kašiku, dodajte beli luk, soja sos, đumbir, vino i suvi biljni začin.

Ovom mešavinom zalijte prepečenu piletinu i sve još kratko prokuvajte. Piletinu sa kikirikijem poslužite sa kuvanim pirinčem.

Možda će vas interesovati i ovo: