Foto: Novosti

Urmašice

Potrebno je za 20 komada:

280 g brašna,
70 g šećera,
140 g margarina ili putera,
jaje
prašak za pecivo.

Za preliv:

400 g šećera,
500 ml vode ili dva prsta iznad šećera
pola limuna.

Priprema:

U šerpi zagrejte šećer i vodu. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta.

Dodajte kolutove limuna i potpuno ohladite. U činiji umutite jaje viljuškom, dodajte šećer, puter, postepeno sipajte brašno s praškom za pecivo i mešajte varjačom dok smesa ne bude ujednačena i glatka.

Ukoliko je testo previše lepljivo i mekano, dodajte još malo brašna. Kašičicom vadite testo veličine oraha, rukama oblikujte kuglicu, a zatim ovalni oblik urmašice, stavite na rende i malo pritisnite.

Poređajte u podmazanu tepsiju i pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, dok ne porumene.

Urmašice odmah prelijte šećernim sirupom, rasporedite kolutove limuna i ostavite tokom noći da dobro upiju preliv

Izvor: novosti.rs

Štrudla sa makom

Sastojci:

• čaša brašna 5
• kašika šećera 17
• kašika mlevenog keksa 5
• kašika višnjevače 5
• čaša ulja 1
• čaša mleka 2,5
• čaša vode 1
• suvi kvasac 1
• čaša maka 3
• kašika ulja 5

Uputstvo za pripremu:

Umlačiti čašu mleka, čašu vode, sjediniti sa kvascem i 5 kašika šećera. U veću posudu staviti 5 čaša brašna, 5 kašika mlevenog keksa, 5 kašika višnjevače, čašu ulja. Zatim dodati kvasac i ostaviti testo pod krpom 1 sat.

Na blagoj temperaturi skuvati 1,5 čašu mleka, 3 čaše maka, 5 kašika ulja i 12 kašika šećera. Uz pomoć malo brašna testo podeliti u 3 dela, razvući i filovati. Peći na 160 stepeni oko 35 minuta.. Prijatno:)

Izvor: Super recepti

Brzo i lako: Torta od 3 sastojka gotova za 10 minuta

Možda zvuči neverovatno da torta može biti spremna za ovako kratko vreme, ali smo sigurni da će se vaši gosti i ukućani oduševiti kombinacijom ukusa, kao i da ćete uspeti da zadivite svakoga kulinarskim umećem, čak iako ste početnik u kuhinji.

Caka je u tome što ova jednostavna torta od tri sastojka ne može da ne uspe, a kada se proba, niko ne može ni da nasluti da se pravi tako lako i brzo!

Sve što vam treba jesu šlag, keks i sladoled od čokolade ili vanile (po izboru)

Priprema:

Umutite šlag, poređajte keks na tacnu, a preko njega rasporedite sladoled koji ste prethodno držali u frižideru, kako biste mogli da radite sa njim. Preko složite još jedan red keksa i sladoleda (možete tako složiti nekoliko spratova, po želji).

Tortu premažite umućenim šlagom, a zatim po želji pospite mrvicama čokolade ili rastopljenom čokoladom, a odozgo pospite kokos, mlevene orahe, bademe... Šta god vam se najviše dopada.

Izvor: cafe.ba

Čokoladni kolač s makom po bakinom receptu

Varijanta kolača sa makom koja nas je oduševila!

Sastojci:

2 jogurta
100 g griza
100 ml ulja
150 g šećera
200 g brašna
100 g čokolade za mešenje
1 prašak za pecivo
100 g maka

Priprema:

1. U sud sipati jogurt, dodati ulje, šećer, griz, brašno, prašak za pecivo i sve dobro izjednačiti.

2. Pleh podmazati i posuti malo brašnom i sipati gotivu izmešanu smešu.

3. Peći u rerni na 180 stepeni C oko 35-40 min.

4. Pečen kolač preliti glazurom čokolade.

Izvor: Kod bake u gostima

Brza plazma torta koja se ne peče

Ova torta će vas oduševiti već pri prvom zalogaju

Sastojci:

- 300 g mlevenog plazma keksa
- 125 g putera ili margarina za kolače
- 4 kašike meda
- sok od jedne pomorandže ili 1dcl kupovnog soka
- 4 - 5 kašika čokoladnog krema
- 500 ml slatke pavlake
- 200 g bele mlečne čokolade
- 200 g crne mlečne čokolade
- 2 kesice šlag krema od vanile
- 2 dcl hladnog mleka

Priprema:

Zamesiti rukama koru od keksa, putera, meda i soka. Zamešenu masu istresti u kalup (26 cm prečnik) i fino utapkati da se formira prvi sloj, tj. korica torte.Preko korice premazati čokoladni krem i ostaviti u frižider da se stegne.

Kada se krem stegao, umutiti slatku pavlaku da bude srednje čvrsta i podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo umešati otopljenu belu čokoladu, a u drugi otopljenu crnu čokoladu.

Preko čokoladnog krema premazati beli fil, zatim tamni fil i umućen šlag krem od vanile. Ukrasiti po želji i torticu staviti u frižider da stoji do sutradan.

Izvor: serpica.net

Čokoladne štangle gotove za 10 minuta

Sastojci:

200 g crne čokolade
40 g margarina
2 kašike meda
175 g oraha (ili lešnika)

Priprema:

Orahe izlomiti na krupnije komade.

Med, margarin i čokoladu rastopiti u šerpi, dodati orahe, promešati i razliti u dublji kalup.

Ostaviti na hladno da se stegne, zatim iseći na štangle i servirati.

Izvor: Kuhinjica

Prelepa kremasta torta sa ananasom

Ovu divnu tortu možete ukrasiti po želji.

Potrebno je:

1/2 l. mleka
200 gr. šećera
2 pudinga od vanile
150 gr. čokolade (bele)
125 gr. putera (margarina)
1 pakovanje piškota (veće)
1 pavlaka (kisela)
300 gr. šlag krema
250 gr. šlag pene
1 konzerva ananasa (manja)

Priprema:

Mleko skuvati sa 7 kašika šećera, pa tu ukuvati puding i u vrelu smesu dodati čokoladu i dobro izmešati sve. Kad se dobro ohladi dodati umućen margarine, koji ste predhodno izmešali sa ostatkom šećera . Umutiti šlag krem pa u njega dodati pola pavlake.

Obruč za pečenje torte staviti na poslužavnik pa u njega poredjati prvo pakovanje piškota koje ste umočili u sok od ananasa. Njih premazati žutim kremom. Zatim drugo pakovanje piškota. Na njih staviti prvi deo belog krema, pa poredjati ananas, zatim drugi deo bele krema. Odozgo staviti umućen šlag (penu).

Redjanje:

  1. Piškote
  2. Žuti krem
  3. Piškote
  4. Beli krem
  5. Ananas
  6. Beli krem
  7. Šlag

Izvor: Bakina kuhinja

Češki kolač Juliška koji morate probati

Sastojci

Za koru:
6 jaja
200 g šećera
4 kašika kakaoa
5 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna

Za fil:
Preostali preliv za koru (mleko + šećer)
150 g mlevenih oraha
125 g margarina
rendana čokolada

Priprema

1. Umutite belanca, pa dodajte šećer postepeno muteći. Zatim u smesu dodajte žumance i mutite još malo. Nakon toga smesi dodajte kakao, orahe i brašno i mutite dok se sve ne sjedini.

2. Koru pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

3. Za preliv za koru prokuvajte 150 g šećera u 200 ml mleka.

4. Kada koru izvadite iz rerne onako vrelu prelijte sa polovinom ovog vrelog preliva i ostavite da se ohladi.

5. U vreo preliv dodajte orahe pa ostavite da se fil ohladi. Dodajte mu umućen margarin i sve to namažite na ohlađenu koru. Preko fila narendajte crnu čokoladu i poslužite.

Izvor: Stil

Nutellamisu, tiramisu sa Nutellom

Tiramisu sa Nutellom, a zašto da ne? Ukus će svakako biti božanstven. A i prirpema je jednostavna, pa nema razloga da se ne bacite na na posao i začas napravite ovaj slatkiš.

Zvezda recepta je Nutella, a priprema slatkiša je jednostavna i ne iziskuje uključenje rerne.

Sastojci:
2 šolje slatke pavlake
2 kašike maskarpone sira
vanila štapić
2 žumanca
2 kašike šećera
2 šolje Nutelle
2/3 šolje punomasnog mleka
12 komada piškota
kakao u prahu

Priprema:
U veliku posudu sipati žumanca i šećer. Umutiti dok ne postane kremasto, postepeno dodavati pavlaku i vanilu. Mešajte dok ne dobijete homogenu smešu i dodajte maskarpone sir. Ostaviti da stoji.

U tiganj stavite mleko i jednu kašiku Nutelle. Zagrejte i mešajte dok se Nutella potpuno ne rastopi u mleku. Skinite tiganj sa vatre i ostaviti da se hladi. Kada se ohladi, piškote umočiti u smesu i poređati u vatrostalnu posudu. Preliti trećinom spremljenog krema. Zatim dodati smesu Nutelle i mleka. Sve to zajedno prelijte preko piškota, uključujući i ostatke spremljenog krema. Pospite kakao preko. Prijatno!

Izvor:citymagazine.rs

Slatkiš gotov za 15 minuta: Ruske čajne bombice

Sastojci

1 šolja putera
1 kašičica vanila ekstrakta
6 kašika šećera u prahu
2 šolje brašna
1 šolja mlevenih oraha
1/3 šolje šećera u prahu za dekoraciju

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180C.
2. Dobro umutite puter i ekstrakt od vanile. Polako dodajte šećer i brašno.
3. Zatim dodajte orahe.
4. Od testa napravite kuglice. Na leh stavite papir za pečenje i pecite u rerni 10-tak minuta.
5. Kada se ohlade pospite prah šećer po njima.

Izvor: Stvar ukusa

Grčka baklava

Sastojci

500 g tankih kora

Šerbet:
6 dl vode
500 g šećera
1-2 limuna

Fil:
150 g šećera
2,5 dl vode
2-3 kašike griza
250-300 g oraha

Priprema

1. Napravite šerbet: vodu i šećer prokuvajte i ohladite, dodajte tanko sečene kolutove limuna. Za fil prokuvajte šećer, vodu i griz, skinite s vatre i dodajte orahe, promešajte. Kore presecite na dva dela po dužini, filujte ih i motajte u trouglove (bitno je da fil ne iscuri tokom pečenja). Poslažite u podmazan pleh, svaku baklavu namažite s malo ulja. Prekrijte korom, ako je preostala i pecite dok ne porumeni, skinite koru i još malo dopecite.

2. Vruće baklave prelijte hladnim sirupom. Ohladite pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa

Švarcvald torta

Sastojci

Za tamni biskvit:

60 g maslaca
100 g seckane čokolade
6 jaja
180 g šećera
kašičica rendane limunove kore
120 g brašna
80 g gustina
20 g kakaa

Za fil i ukrašavanje:

720 ml kompota od višanja bez koštica
600 ml slatke pavlake
3 kesice učvršćivača za šlag
2 kesice vanilin šećera
4 kašike višnjevače
kašika gustina
80 g šećera
1/2 kašičice cimeta
koktel-višnje
50 g krupno izrendane čokolade

Priprema

1. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Rastopiti maslac. Čokoladu rastopiti na pari.

2. Odvojiti belanca od žumanaca. Žumancima dodati 6 kašika tople vode i šećer, pa mutiti da nastane bela pena. Umešati limunovu koru i rastopljenu čokoladu. Čvrsto ulupati belanca, pa ih dodati masi sa žumancima. Brašno pomešati sa gustinom i kakaom, pa dodati ulupanim jajima. Umešati rastopljeni maslac.

3. Masu sipati u podmazani okrugli kalup (prečnika 26 cm), pa peći 35 minuta. Izvaditi biskvit, staviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, izvaditi ga iz kalupa i dva puta vodoravno preseći.

4. Ocediti višnje, sakupiti sok. Ulupati slatku pavlaku sa učvršćivačem za šlag i vanilin šećerom. Donji i srednji biskvit preliti sa po 2 kašike soka od višanja i višnjevače.

5. Gustin razmutiti u malo soka od višanja. Skuvati višnje sa preostalim sokom, šećerom i cimetom, pa umešati gustin i ostaviti sve da jednom prokuva. Skinuti sa šporeta. Višnje rasporediti po donjem biskvitu. Staviti srednji biskvit. Premazati 1/3 slatke pavlake. Staviti 3. biskvit. Tortu premazati preostalom pavlakom, ostaviti malo za ukrašavanje tako što ćete masu sipati u špric za tortu i istisnuti. Poređati koktel-višnje i posuti izrendanom čokoladom.

Izvor: Stvar ukusa

Češki kolač Juliška

Sastojci

Za koru:

6 jaja
200 g šećera
4 kašika kakaoa
5 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna

Za fil:

Preostali preliv za koru (mleko + šećer)
150 g mlevenih oraha
125 g margarina
rendana čokolada

Priprema

1. Umutite belanca, pa dodajte šećer postepeno muteći. Zatim u smesu dodajte žumance i mutite još malo. Nakon toga smesi dodajte kakao, orahe i brašno i mutite dok se sve ne sjedini.

2. Koru pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

3. Za preliv za koru prokuvajte 150 g šećera u 200 ml mleka.

4. Kada koru izvadite iz rerne onako vrelu prelijte sa polovinom ovog vrelog preliva i ostavite da se ohladi.

5. U vreo preliv dodajte orahe pa ostavite da se fil ohladi. Dodajte mu umućen margarin i sve to namažite na ohlađenu koru. Preko fila narendajte crnu čokoladu i poslužite.

Izvor: Stil

Foto: Copyright: Facebook/Tasty

Čokoladna sladoled torta! Da li postoji nešto bolje?

Ukoliko ste ljubitelj čokolade, ovo je poslastica za vas!

Obavezno probajte ovu ukusnu tortu, lako se pravi, a svima se dopada zbog svog bogatog čokoladnog ukusa.

Potrebno je:

- pola kutije gotove smese za braunije,
- 1 jaje,
- malo vode,
- 2 štangle čokolade za kuvanje,
- 3 žumanceta,
- 1/4 šolje šećera,
- 3 belanceta,
- 1 šolja slatke pavlake,
- 1 šolja bele čokolade.

Način pripreme:

Polovinu smese za gotove braunije izmiksajte sa jednim jajetom i sa malo vode. Prespite u pleh i ispecite koru.

U međuvremenu istopite čokoladu. Zatim umutite žumanca, prokuvajte ih malo na pari i dodajte šećer i otopljenu čokoladu. Dodajte zatim umućena tri belanceta i umućenu slatku pavlaku. Dobro promešajte da sipajte preko kore.

Ukrasite sa istopljenom belom čokoladom i ostavite u zamrzivaču šest do osam sati.

Uživajte!

Izvor: Super recepti

Foto: Domaćica za vas

Kremasti rolat sa makom

Kremasti rolat sa makom je dobio priznanje na Reviji torti (Etno sajam 2016.) U pitanju je kategorija "domaće torte" i osvojeno prvo mesto.

Za biskvit:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika mlevenog maka
  • 5 kašika ulja
  • 2 kašike brašna
  • 2 žumanceta

Za krem:

  • 3 dl mleka
  • 30 g gustina
  • 3 kašike šećera
  • 100 g bele čokolade
  • 50 g margarina ili maslaca
  • 80 g šlaga u prahu

Priprema

Biskvit:
Belanca umutite penasto, dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi. U drugoj posudi sjedinite brašno, mak, ulje i žumanca.Pomešajte obe smese. Pleh okvirnih dimenzija 30*30 obložite papirom za pečenje, izlijte smesu i poravnajte je. Biskvit pecite oko 7 minuta na 170 stepeni. Prohlađeni biskvit uvijte u rolat zajedno sa papirom.

Krem:
Sjedinite gustin, mleko i šećer. Skuvajte na uobičajen način - kada provri, kuvajte dok se ne zgusne. U vruć krem dodajte margarin/maslac iseckan na sitnije komade. Mutite mikserom dok se masnoća ne otopi. Krem ohladite u frižideru, pa dodajte šlag u prahu i mutite mikserom nekoliko minuta.

Sa biskvita skinite papir, premažite sa cca 2/3 krema i uvijte rolat.

Ostatkom krema premažite rolat spolja i dekorišite ga po želji.

A ukoliko vam malo pukne biskvit, ništa strašno, samo pažljivo nastavite sa uvijanjem. Kada se fil upije u biskvit i lepo stegne, sve će biti u redu, ne brinite. Poželjno je da kremasti rolat sa makom "prenoći" pre sečenja. A ostatak žumanaca?!

Izvor: Domaćica za vas

Čokoladni kolač gotov za 20 minuta

Ukoliko vam iznenada dođu gosti, ili se, vašim ukućanima jede nešto slatko, ovo je recept za vas.

Sastojci:

1 l mleka
200 g gustina
1,5 šolja oko 300 g šećera
5 kašika kakaa u prahu
5o g maslaca
3 kašike meda
1 kesica vanilin šećera
oko 30 kom čokoladnih keksića

Priprema:

U većoj posudi izmešati gustin, šećer, kakao i vanilin šećer. Mleko podgrejati da bude mlako, sipati po malo u smesu sa gustinom i mutiti, staviti da se kuva uz neprekudno mešanje dok se ne zgusne. U vruću smesu dodati maslac i med i mešati da se istope.
U kalup 30 x 10 cm obložen folijom, sipati vruću smesu, ostaviti 3-4 kašike, stavljati keks. Premazati ostatkom smese pa poslagati keksa koliko treba da se prekrije smesa, prekriti folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći. Ukrasiti po želji.

Izvor: zdravljeihrana.info

Torta s čokoladom, bademima, šlagom i marmeladom od nara

Ko još ne voli čokoladnu tortu? Njenom savršenom ukusu doprineće bademi i džem od nara.

Sastojci:

380 g milerama, 2 jaja, 110g mlevenih badema, 150g brašna, 180g šećera u prahu, 80ml ulja, 80g marmelade od nara, 3dl slatke pavlake, glazura: 200ml slatke pavlake, 50ml vode, 200g bele čokolade, 10g želatina, crni čokoladni preliv za ukrašavanje i nar

Priprema:

Varjačom mešajte mileram, šećer, ulje i mlevene bademe. Sve dobro izmešajte, pa dodajte jaja i brašno. Kompaktnu smesu razdelite u dva kalupa za torte premazana maslacem i posuta brašnom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Svaki deo dobro ohlađenog biskvita premažite marmeladom od nara i šlagom.

Prokuvajte pavlaku i vodu, dodajte rastopljeni želatin. Preko sitno naseckajte čokoladu. Mešajte dok se ne rastopi i prelijte preko torte kada temperatura glazure padne na 32°C. Ostavite tortu u zamrzivač dok se malo ne stegne, pa ukrasite linijama otopljene tamne čokolade i bobicama nara.

Izvor: 24sata.hr

Foto: Stvar ukusa

Najpoznatiji sremski slatkiš: Tradicionalni recept za štrudlu

Sastojci

1 kg brašna
250 g masti
1 jaje
kockica kvasca
malo mleka
malo soli
malo šećera
Mak, orasi (po želji za fil)

Priprema

1 . Kockicu kvasca potopiti u malo mleka sa šećerom i malo soli. Kad naraste, sipati u posudu, izmešati sa brašnom, dodati jaje i mast, pa zamesiti testo. Testo ne sme da bude mnogo čvrsto.

2. Podelite umešenu smesu na 4 dela i oklagijom razvucite kore. Svaku koru filujte po želji i izboru: sa makom, orasima, rogačem, rendanim jabukama...

3. Preko fila poprskati malo ulja, saviti u obliku štrudle i složiti u pleh. Ostaviti jedan sat da još malo naraste, a potom peći u zagrejanoj rerni. Pospite šećerom u prahu i poslužite toplo.

Izvor: Bašta balkana

Tiramisu sa šumskim voćem

Sastojci

250 g maskarpone sira
250 g svežeg krem sira
90 g šećera
kašičica semenki vanile iz mahune
kašičica cimeta
150 ml slatke pavlake
250 g medenjaka
120 ml espresa
40 ml „bejlis” likera
600 g smrznutog bobičastog voća
kakao

Priprema

1. Pomešati obe vrste sira, šecer, vanilu i cimet. Umutiti slatku pavlaku i umešati u smesu. Iseci medenjake na komade. Pomešati espreso i „bejlis”.

2. Na dna šest caša poreati sloj medenjaka, pa poprskati polovinom mešavine od espresa. Poređati pola voća, pa prekriti slojem krema. Ponoviti i završiti kremom.

3. Prekriti caše folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati, da keks omekša. Posuti debelim slojem kakaa.

Izvor: Stvar ukusa

Voćna koktel torta

Sastojci:

Za koru:
• čokolada za kuvanje 100 g
• maslac 125 g
• šećer 125 g
• jaja 3
• brašno 50 g
• prašak za pecivo 1 kašičica
• mleveni orasi 100 g

Za fil:
• voće (maline i kupine) 400 g
• voda 200 ml
• šećer 50 g
• gustin 30 g
• Za krem:
• slatka pavlaka 400 ml
• šećer 50 g
• dr. oetker kremfix 1 kom.
• liker Cherry Brandy 50 ml
• rum 50 ml
• maline malo

Uputstvo za pripremu:

Mikserom umutiti maslac da bude gladak. Postepeno umešati šećer. Umešati žumanca jedno po jedno. Pomešati brašno sa praškom za pecivo, prosejati i umešati srednjom brzinom. Kratko umešati rendanu čokoladu i orahe. Belanca čvrsto umutiti i pažljivo umešati. Testo sipati u kalup, staviti u rernu zagrejanu na 180 C i peći oko 35 min.

Za fil u šerpu sipati voće i dodati vodu i šećer. Gustin razmutiti sa malo vode. Kada provri voće dodati gustin i mešati da se masa zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

Za krem u činiji izmešati rum sa likerom, malinama i šećerom. Čvrsto umutiti slatku pavlaku i dodati kremfix. Umućenu slatku pavlaku dodati u činiju i sve zajedno dobro izmešati.

Koru premazati filom a preko fila premazati krem. Ukrasiti rendanom čokoladom.

Izvor: Super recepti

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.