Čokoladni kolač gotov za 20 minuta

Ukoliko vam iznenada dođu gosti, ili se, vašim ukućanima jede nešto slatko, ovo je recept za vas.

Sastojci:

1 l mleka
200 g gustina
1,5 šolja oko 300 g šećera
5 kašika kakaa u prahu
5o g maslaca
3 kašike meda
1 kesica vanilin šećera
oko 30 kom čokoladnih keksića

Priprema:

U većoj posudi izmešati gustin, šećer, kakao i vanilin šećer. Mleko podgrejati da bude mlako, sipati po malo u smesu sa gustinom i mutiti, staviti da se kuva uz neprekudno mešanje dok se ne zgusne. U vruću smesu dodati maslac i med i mešati da se istope.
U kalup 30 x 10 cm obložen folijom, sipati vruću smesu, ostaviti 3-4 kašike, stavljati keks. Premazati ostatkom smese pa poslagati keksa koliko treba da se prekrije smesa, prekriti folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći. Ukrasiti po želji.

Izvor: zdravljeihrana.info

Foto: Stvar ukusa

Najpoznatiji sremski slatkiš: Tradicionalni recept za štrudlu

Sastojci

1 kg brašna
250 g masti
1 jaje
kockica kvasca
malo mleka
malo soli
malo šećera
Mak, orasi (po želji za fil)

Priprema

1 . Kockicu kvasca potopiti u malo mleka sa šećerom i malo soli. Kad naraste, sipati u posudu, izmešati sa brašnom, dodati jaje i mast, pa zamesiti testo. Testo ne sme da bude mnogo čvrsto.

2. Podelite umešenu smesu na 4 dela i oklagijom razvucite kore. Svaku koru filujte po želji i izboru: sa makom, orasima, rogačem, rendanim jabukama...

3. Preko fila poprskati malo ulja, saviti u obliku štrudle i složiti u pleh. Ostaviti jedan sat da još malo naraste, a potom peći u zagrejanoj rerni. Pospite šećerom u prahu i poslužite toplo.

Izvor: Bašta balkana

Voćna koktel torta

Sastojci:

Za koru:
• čokolada za kuvanje 100 g
• maslac 125 g
• šećer 125 g
• jaja 3
• brašno 50 g
• prašak za pecivo 1 kašičica
• mleveni orasi 100 g

Za fil:
• voće (maline i kupine) 400 g
• voda 200 ml
• šećer 50 g
• gustin 30 g
• Za krem:
• slatka pavlaka 400 ml
• šećer 50 g
• dr. oetker kremfix 1 kom.
• liker Cherry Brandy 50 ml
• rum 50 ml
• maline malo

Uputstvo za pripremu:

Mikserom umutiti maslac da bude gladak. Postepeno umešati šećer. Umešati žumanca jedno po jedno. Pomešati brašno sa praškom za pecivo, prosejati i umešati srednjom brzinom. Kratko umešati rendanu čokoladu i orahe. Belanca čvrsto umutiti i pažljivo umešati. Testo sipati u kalup, staviti u rernu zagrejanu na 180 C i peći oko 35 min.

Za fil u šerpu sipati voće i dodati vodu i šećer. Gustin razmutiti sa malo vode. Kada provri voće dodati gustin i mešati da se masa zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

Za krem u činiji izmešati rum sa likerom, malinama i šećerom. Čvrsto umutiti slatku pavlaku i dodati kremfix. Umućenu slatku pavlaku dodati u činiju i sve zajedno dobro izmešati.

Koru premazati filom a preko fila premazati krem. Ukrasiti rendanom čokoladom.

Izvor: Super recepti

Švedska badem torta

Za švedsku badem potrebni su vam: šećer, bademi, puter, slatka pavlaka...

Potrebno je:

8 jaja, 200 g slatke pavlake, 400 g šećera, 200 g neoljuštenih mlevenih badema, 250 g mekog putera, 100 g pečenih listića badema za ukrašavanje i 40 g šećera u prahu za posipanje.

Priprema:

1. Na srednjoj temperaturi skuvajte slatku pavlaku i 200 g šećera, ali pazite da je proključa. Sklonite s ringle i brzo umešajte žumanca da se ne bi napravile grudvice. Vratite na šporet i kuvajte na laganoj vatri pet minuta, stalno muteći žicom.

2. Kad se zgusne, krem pokrijte plastičnom folijom i ohladite. Mikserom umutite komade putera, sipajte kašiku po kašiku krema i miksujte dok smesa ne bude penasta. Bitno je da puter i krem imaju istu temperaturu. Posudu poklopite i stavite u frižider.

3. Mikserom umutite čvrst sneg od četiri belanceta i 100 g šećera, lagano umešajte 100 g mlevenih badema, sipajte u podmazan okrugli kalup i pecite u rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Na isti način ispecite još jednu koru.

4. Ohlađenu koru nafilujte trećinom krema, poravnajte, poklopite drugom korom, a zatim ceo kolač premažite kremom. Odmah ukrasite pečenim listićima badema, pospite šećerom u prahu, ohladite u frižideru, isecite na kriške i poslužite.

Izvor: Novosti

Foto: Thinkstock / ilustracija

Sladoled od nutele: Recept za početnike od samo 4 sastojka

Najslađe letnje osveženje za sve uzraste svakako je sladoled, a omiljeni slatki namaz bez konkurencije je nutela.

Donosimo vam recept za sladoled od Nutele za koji vam treba vrlo malo vremena i samo četiri sastojka.

Sastojci:

- Srednja tegla nutele (oko 250 g)
- 500 ml slatke pavlake
- 300 g kondenzovanog mleka
- Čokolada s lešnicima ili bela čokolada

Priprema:

1. U posudu za mućenje ulijte slatku pavlaku i kondenzovano mleko

2. Mikserom dobro umutite sastojke dok ne dobijete kremastu, belu masu

3. U masu dodajte nutelu i sve dobro izmešajte dok masa ne postane pastelno smeđa. Budite strpljivi jer će nuteli trebati nešto duže da se rastopi i poveže s ostatkom smese

4. Čokoladu razmrvite na komadiće, ubacite ih u smjesu i sve lagano izmešajte

5. Sladoled sipajte u plastičnu posudu s poklopcem, stavite u zamrzivač na 4 do 5 sati i vaš je sladoled gotov!

Savet: Ukoliko želite da sladoled bude ekstra kremast zamrznite ga na 4 sata, potom izvadite, prelijte u blender ili posudu za miksanje, izmiksajte i vratite u zamrzivač na još 4 sata.

Izvor: zadovoljna.hr

Foto: Thinkstock

Ovakav sutlijaš još niste probali

Svetski kuvari su ovim trikom zaludeli svet. Isprobajte i vi.

Sutlijaš je mnogima omiljena poslastica iz detinjstva, a ukoliko vam je dosadilo da ga jedete isključivo sa cimetom, svetski kuvari su otkrili tajni sastojak i potpuno transformisali ovu poslasticu

Sastojci:

200 g pirinča
250 g šećera
1 kesica želatina u prahu
1 kašika cimeta
1 vanilin šećer
1 litar mleka
šlag

Priprema:

U šerpu sipati mleko, staviti na ringlu, malo ugrejati, pa dodati 3 kašike šećera i cimet. Promešati i dodati pirinač. Povremeno mešajući, kuvati sutlijaš dok se ne zgusne. Dodati vanilin šećer i promešati.

Rastvoriti želatin u vodi i ostaviti da omekša, pa dodati u sutlijaš. Preostali šećer sipati u drugu šerpu i pržiti dok ne dobijete karamel masu zlatne boje. U kalup za kuglof staviti karamel, dodati preko sutlijaš i ubaciti da se suši u rerni 30 minuta na 50 stepeni. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.

Ohlađeno prevrnuti na tacnu, tako da karamel dođe gore. Mikserom ummutiti mleko i šlag, pa sredinu napuniti pomoću šprica, a potom šlagom ukrasiti i spoljašnju ivicu. Po želji odozgo ukrasiti orašastim plodovima.

Izvor: bastabalkana.com

Bakina kuhinja - vanilice

Sastojci

500 gr brašna
150 gr. margarina
150 gr masti
200 ge. šećera u prahu
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 jaja
malo džema
korica limuna

Priprema

Umutiti mikserom mast i margarin sa 100 gr prah šećera u koji smo dodali i jaja. Kad se penasto umuti dodati limunovu koricu , vanilin šećer brašno prašak za pecivo. Sve dobro umesiti u glatko testo.
Razviti oklagijom testo pola sam. debljine i vaditi vanilice i radjati u pleh. Odmaknuti jednu od drugog jer će one narasti. Peći na 180 stepeni C oko 10 - 15 mi. .Pečene vaniice mazati džemom pa poklapati drugim krugom valjati u prah šećer.Sladite se dragi moji!

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Printscreen/FB/Proper Tasty

Ukusna pita od čokolade i voća koja se sprema za pet minuta

Ovo prosto morate da probate...

Ukoliko volite slatkiše, a nemate puno vremena za pripremanje kolača, predlažemo vam da probate ovu ukusnu pitu sa čokoladom i voćem.


Potrebno je:

- lisnato testo,
- malo istopljene čokolade,
. malo rendane čokolade,
- 1 banana,
- par jagoda,
- šaka badema,
- 1 jaje.

Postupak:

Razvaljajte lisnato testo u pravougaonik, pa ga isecite na četiri dela, pa svaki taj deo po dijagonali na pola. Dobijete trougliće zatim složite u krug.

Premažite lisnato testo istopljenom čokoladom, pa pospite rendanom čokoladom u krug. Dodajte seckanu bananu i par isečenih jagoda ili drugog voća po izboru.

Pospite sa seckanim bademima, pa savijte trougliće na unutra, kao na snimku.

Premažite testo jajetom i stavite da se peče 25 minuta na 180 stepeni.

Prelijte sa malo čokolade, pospite šećerom u prahu i uživajte!

Izvor: Super recepti

Knedle sa šljivama: Najjednostavniji način za pravljenje omiljene letnje poslastice

Ko ne voli knedle sa šljivama, ne zna šta je uživanje.

Sastojci

120 g instant pirea
200 g brašna
4 dl vode
3 kašike ulja + malo prezli za prženje
1 jaje
šljive po potrebi
šećer po potrebi

Priprema

Zamesite testo od instant krompir pirea, brašna, jajeta, 3 kašičice ulja i vode. Šljive prepolovite, i uvaljajte u šećer, savetuje Stvarukusa.rs

Od testa odvojite komad i razvucite na pobrašnjenoj površini krug prečnika 7-8 cm i debljine oko pola centimetra. Stavite polovinu šljive na sredinu kruga i uvijte je testom, a zatim uvaljajte rukama. (Veličina testa za svaku knedlu zavisi od veličine šljiva).

Na šporet stavite dublju šerpu s vodom i zagrevajte dok ne počne da ključa. Spuštajte knedle u ključalu vodu. Kada knedle isplivaju na površinu, izvadite ih pomuću rešetkaste kašike i propržite u tiganju s prezlama na malo ulja.

Knedle pospite šećerom i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

Brzi kolač sa plazmom

Sastojci

36 komada plazma keksa
600 ml mleka + 100 ml za umakanje keksa
1 puding od čokolade ili vanile
5 kašika šećera
3 kašike gustina
2 kašike kakaoa
125 g margarina

Priprema

1. Pomešajte puding, kakao, šećer i gustin sa 100 ml mleka, a ostatak stavite da provri.

2. Kad provri zakuvajte umućenu smesu i mešajte dok se ne zgusne.

3. Kad se zgusne sklonite sa vatre, pa dodajte margarin u vrelo i mešajte dok se ne sjedini i ne umuti.

4. U usku posudu za hleb stavite kesu, pa složite 12 komada plazma keksa umočenog u mleko, pa preko njega prelijte 1/3 fila.

5. Postupak ponovite još dva puta.

6. Poklopite vrhovima kese pa stavite u frižider da se stegne.

7. Kad se stegne okrenite na tacnu i dekorišite po želji.

Izvor: Haber.ba

Domaći sladoled na štapiću od jogurta i šumskog voća

Sastojci

2 šoljice šumskog voća (svežeg ili smrznutog)
2 kašike meda
1 kašičica ekstrata od vanile (po želji)
400 ml jogurta
50 ml mleka
½ šolje muslija

Priprema

1. Šumsko voće i 1 kašiku meda umutite mikserom. Ako želite da imate komadiće voća u sladoledu, mutite samo nekoliko sekundi.

2. Pomešajte jogurt, mleko, 1 kašiku meda i ekstrat vanile. U to dodajte voće i samo lagano prođite nožem tako da smesa bude šarena.

3. Napunite kalupe za sladoled do pola, pa dodajte malo muslija. Svaki kalup lupite o radnu površinu kako bi višak vazduha izašao. Nakon toga napunite kalupe do vrha i za kraj pospite sa još malo muslija.

4. Ponovno lupite svaki kalup i stavite drvene štapiće. Držite u zamrzivaču najmanje 6 sati.

Izvor: Kiwi

Omiljeni čokoladni kolač od samo 3 sastojka

Sastojci

3 jaja
1/2 šoljice glatkog brašna
250 grama tamne čokolade

Priprema

1. Izmiksajte jaja sa brašnom. Na pari otopite čokoladu i pomešajte sa sastojcima dok ne dobijete kompaktnu kremastu smesu.

2. Napunite smesom 1/3 keramičkih kalupa ili kalupe za mafine.

3. Pecite ih do 10 minuta u zagrejanoj rerni na 180°C.

Savet: Kolač možete da dekorišete sezonskim voćem ili da servirate sa kuglom sladoleda.

Izvor: 24 sata.hr

Kolač bez jaja

Sastojci:

• brašno 400 g
• šećer 250 g
• kakao 3 kašike
• cimet 1 kašičica
• soda bikarbona 1 kašiica
• jogurt 400 ml
• ulje 200 ml
• šećer u prahu za fil 250 g
• krem sir za fil 200 g
• puter za fil 100 g
• šećer za šerbet 250 g
• voda 200 ml
• čokolada za ukrašavanje 50 g

Uputstvo za pripremu:

U dublji sud stavite brašno, jogurt, ulje, šećer, sodu bikarbonu, cimet i kakao. Mešajte žicom da se smesa sjedini.

Izlijte u okrugli pleh obložen papirom za pečenje prečnika 30 cm.

Pecite 30 minuta na 180 stepeni.

Šećer i vodu kuvajte oko 5 minuta.

Ohlađenu koru izbodite drvenim štapićem da bolje upije šerbet. Vruć šerbet sipajte na prohlađenu koru. Malo ga ohladite pa premažite filom.

Za fil mikserom umutite puter i šećer u prahu pa dodajte krem sir i mutite dok se fil ne sjedini. Premažite testo filom i pospite rendanom čokoladom.

Stavite u frižider da se kolač ohladi.

Izvor: Super recepti

Pita sa makom

Sastojci:

• kore za pitu 500 g
• jaja 5
• šećer 2 šolje
• gusti ogurt 4 dl
• vanilin šećer 2 kom
• ulje 1 dl
• prašak za pecivo 1/2
• mak 300 g

Uputstvo za pripremu:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom pa dodati jogurt, ulje, prašak za pecivo i mak.

Koru premazati sa 2-3 kašile fila pa preko staviti drugu. i nju premazati sa filom pa staviti treću. I treću premazati filom pa uviti u rolat i ređati u pleh.

Na isti način praviti preostale rolate. Ostaviti malo fila pa premazati rolate. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta.

Izvor: SUper recepti

Bela torta sa višnjama

Sastojci:

• belnca 8
• šećer 400 gr
• sirće 1 kašika
• žumanca 8
• šećer uprahu 200 gr
• keks 300 gr
• čokolada 100 gr
• margarin 250 gr
• mleko 150 ml
• višnje 500 gr
• voda 400 ml
• šećer 8 kašika
• gustin 8 kašika
• čokolada 100 gr
• šećerne perle 100 gr
• šlag 200 gr
• mleko 200 ml

Uputstvo za pripremu:

Belanca umutiti u čvrst šam.Postepeno dodavajte šećer,neprekidno muteći.Potrebno je mutiti duže dok se šećer ne otopi,oko 10 minuta.Dodati i sirće,umutiti mikserom.Isipati u pleh koga ste obložili pek pairom.Peći na 150 C 25 minuta,ne otvarati rernu .

Izvaditi koru i prevrnuti je na plato koga ste posuli šećerom.Ostaviti da se ohladi. Višnje oprati i očistiti od koštica.Samleti u blenderu.Isipajte u odgovarajuču šerpicu,dodajte 200 ml vode,šećer i kuvajte na laganoj vatri 10-ak minuta.

Gustin pomešajte sa ostatkom vode,da nema grudvica i zakuvajte zajedno sa višnjama.Smanjite temperaturu,da vri 3-4 minuta pa sklonite sa ringle i ostavite da se hladi uz povremeno mešanje,da se ne bi stvorila korica.

Žumanca umutite sa šećerom penasto,stavite na laganoj vatri i kuvajte 5 minuta uz stalno mešanje.Sklonite sa vatre i ohladite.

Margarin umutite penasto dodajte mu skuvan fil sa žumancima i izmiksajte da se napravi glatka krema.Dodajte mleveni keks ,mleko,rastopljenu čokoladu i sve zajedno izmiksajte. Koru preseći na pola po dužini.Preko kore stavite pola fil sa višnjama pa polovinu fila sa čokokoladom,pa kora,fil sa višnjom pa fil sa čokoladom. Umutite šlag sa mlekom i premažite celu tortu. Štedljivim nožićem secite čokoladu na šnitove.Pospite šećernim perlicama.

Dobro rashladiti. Uživati u divnom ukusu.

Prijatno !

Izvor: Super recepti

Tiramisu sa malinama

Sastojci

2 limuna

45g kristal šećer

3 kašike kristal šećera

3 grančice sveže nane

3/4 šolje vode

225g maskarpone sira

225g rikota sira

1 1/2 šolja slatke pavlake

5 šolja malina

2 pakovanja piškote

Priprema

1. Koristeći spravu za ljuštenje povrća uklonite koru sa 1 limuna i prebacite je u tiganj. Odmah narendajte i koru drugog limuna i sačuvajte. Iscedite 1/4 čaše soka od limuna u šerpu. Dodajte 1/3 šolje šećera, nanu i vodu. Dovesti do ključanja i krčkati 1 minut. Skloniti sa vatre, neka se ohladi u potpunosti, a zatim izbaciti koru limuna i nanu.

2. Koristeći električni mikser, umutiti maskarpone, rikotu, preostalu limunovu koru i preostalih 3 kašike šećera u velikoj posudi dok ne postane glatko. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte slatku pavlaku. Povećajte brzinu miksera i mutite dok ne dobijete ujednačenu smesu.

3. Dodajte maline u dobijeni fil i nežno promešajte da se ne bi raspale.

4. Pleh obložite piškotama, a zatim ih prelijte sokom od limuna. Preko stavite fil, pa ponovite postupak sa preostalim piškotama i filom.

5. Stavite u frižider da se stegne.

Izvor: stvarukusa.rs

Vrhunska brza torta jedne obične domaćice

Jeftina, ne peče se, jednostavna, a preukusna - šta vam više treba?

Internet je prepun recepata za brzinske poslastice koje ne uzimaju mnogo vremena i truda, a one koje se ne peku su definitivno na samom vrhu pretrage! 

Zato smo za vas danas pronašli i odabrali čokoladnu keks tortu koja se ne peče, a savršeno će uspeti čak i onome ko nikad u životu nije pravio nikakvu poslasticu, jer je proces pripreme veoma jednostavan!

Sastojci:

800 g keksa, 100 g oraha, 200 g šećera, 60 g kakaa, 240 ml vode, 150 g putera, kašičica ekstrakta vanile, 120 ml slatke pavlake, 120 g mlečne ili čokolade za kuvanje. 

Priprema:

Sav keks izlomiti i ostaviti u većoj posudi. Propržiti orahe oko 5 minuta, povremeno mešajući, pa dodati u izlomljeni keks. 

U šerpi izmešati šećer i kakao, pa dodati vodu uz neprestano mešanje. Dobro sjediniti da se dobije jednolična smesa, pa dodati puter i staviti na ringlu da se puter rastopi i dobro sjedini sa smesom. Biće potrebno 7-8 minuta kuvanja na srednjoj temperaturi. 

Ohladiti 10-15 minuta, dodati ekstrakt vanile. Promešati, pa preliti preko izlomljenog keksa pomešanog sa orasima. 

Dobro izmešajte da se krem svuda rasporedi, pa sipajte u pleh ili neku dublju posudu, kako biste mogli da oblikujete poslasticu. 

To uradite kašikom ili špatulom, pa kad ste oblikovali, poklopite posudu sa tortom i ostavite da odstoji u frižideru pola sata do sat vremena. 

Pre nego što ćete tortu izvaditi iz frižidera, stavite slatku pavlaku da provri, pa njom prelijte čokoladu. 

Ostavite da odstoji tako jedan minut, pa počnite da mešate dok se dobro ne sjedini. Izlijte smesu na tortu. 

Premažite tortu ovom smesom i stavite da se hladi u frižideru bar 3-4 sata pre služenja. 

Izvor: stil.kurir.rs

Čokoladni kolač s lešnicima

Sastojci

Biskvit:

3 jaja

150 g šećera

50 ml ulja

100 ml mleka

100 g čokolade

70 g brašna

1 prašak za pecivo

100 g mlevenih lešnika

Krema:

400 ml mleka

1 puding od čokolade

60 g šećera

100 g čokolade

50 ml jake crne kafe

250 g maslaca

Glazura:

20 g maslaca

100 g čokolade

Priprema

1. Jaja i šećer penasto umutite mikserom, dodajte ulje, mleko, otopljenu čokoladu, brašno pomešano s praškom za pecivo i lešnike. Sve dobro izmešajte, smesu zatim izlijte u namašćen i brašnom posut pleh veličine 22×36 cm i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 35-40 minuta.

2. Prašak za puding pomešajte sa 2- 4 kašike šećera. Od 400 ml hladnog mleka oduzmite 6 kašika i dobro ih promešajte sa smesom pudinga i šećera. Ostatak mleka skuvajte, skinite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding i mešajući kuvajte 1-2 minuta.

3. U topli puding umešajte otopljenu čokoladu i crnu kafu. Izlijte ga u dublju posudu, pokrijte prozirnom folijom i ohladite.

4. Maslac penasto umutite i dodajte ohlađenom pudingu. Sve dobro izmešajte i rasporedite po ohlađenom biskvitu.

5. Za glazuru, maslac istopite, sklonite s vatre, umešajte čokoladu izlomljenu na kockice i mišajte dok ne dobijete glatku teksturu. Kolač dobro ohladite, a zatim prelijte čokoladnom glazurom.

Izvor: Doznajemo

Čarobni tiramisu

Nije teško, ali za dobar tiramisu odvojite vreme i bitni su kvalitetni sastojci. Ako nemate domaćih jaja, savetujemo da dobijenu krem sa žumancima kuvate na pari još 5-6 minuta uz kontinuirano mešanje. Što se tiče aroma, preporučujemo amareto disarono, ali ga nemate možete staviti i malo ekstrakta vanilije. Možete staviti i rum, ali vodite rčuna jer ima jaku aromu i može dominirati u ovoj poslastici nežnog ukusa. 

Evo šta će vam biti potebno:

crna kafa (espresso)

3 žumanceta

5 kašika šećera

500 g maskarpone sira

1 pakovanje piškota

kakao za posipanje

Priprema

Ako imate veći pleh i radite na dva nivoa, trebaće vam dupla mera 

Žumanca izmiksajte sa šećerom u penastu smesu. Dodajte maskaropone i ponovno miksajte dok se cela smesa ne poveže. Dodajte arome (vanilije, rum ili amareto). Piškote poslažite po plehu i prelijte ih kafom. Pravilno rasporedite deo krema. Zatim ide red piškota prethodno umočenih u kafu i zatim još jednom red krema. Sve obilno pospite kakaom i stavite u frižider preko noći. 

Ako želite prozračniji krem umešajte 200 ml šlaga u ceo krem (ukoliko ste koristili duplu merusastojaka).

Izvor: jutarnji.hr

Rum kocke

Sastojci:

za korice:

•jaja 2 kom

• šećer 150 g

• margarin 150 g

• mleko 1/2 šoljic

• brašno 1/2 kg

• prašak za pecivo 1 kesica

• kakao prah 2 kašike

za fil:

• šećer 300 g

• mleko 1 šoljica

• rum1 kašika

• mlevena braon kora1 kom

• mleveni orasi1 šoljica

za glazuru:

• čokolada100 g

• ulje2 kašike

• margarin malo po želji

Uputstvo za pripremu:

Umutiti jaja i šećer, pa dodati margarin , mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zamesiti testo i podeliti ga na tri dela. U jedan deo dodati kakao prah.

Peći korice na prevrnutom plehu 10 minuta na 200 stepeni. Braon koru samleti i dodati u fil.

Priprema fila: malo prokuvati mleko i šećer pa dodati mlevene orahe, mlevenu braon koru i rum. Preko preliti glazurom od čokolade.

Izvor: Super recepti