Kremasti rolat sa makom
Kremasti rolat sa makom je dobio priznanje na Reviji torti (Etno sajam 2016.) U pitanju je kategorija "domaće torte" i osvojeno prvo mesto.
Za biskvit:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 5 kašika mlevenog maka
- 5 kašika ulja
- 2 kašike brašna
- 2 žumanceta
Za krem:
- 3 dl mleka
- 30 g gustina
- 3 kašike šećera
- 100 g bele čokolade
- 50 g margarina ili maslaca
- 80 g šlaga u prahu
Priprema
Biskvit:
Belanca umutite penasto, dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi. U drugoj posudi sjedinite brašno, mak, ulje i žumanca.Pomešajte obe smese. Pleh okvirnih dimenzija 30*30 obložite papirom za pečenje, izlijte smesu i poravnajte je. Biskvit pecite oko 7 minuta na 170 stepeni. Prohlađeni biskvit uvijte u rolat zajedno sa papirom.
Krem:
Sjedinite gustin, mleko i šećer. Skuvajte na uobičajen način - kada provri, kuvajte dok se ne zgusne. U vruć krem dodajte margarin/maslac iseckan na sitnije komade. Mutite mikserom dok se masnoća ne otopi. Krem ohladite u frižideru, pa dodajte šlag u prahu i mutite mikserom nekoliko minuta.
Sa biskvita skinite papir, premažite sa cca 2/3 krema i uvijte rolat.
Ostatkom krema premažite rolat spolja i dekorišite ga po želji.
A ukoliko vam malo pukne biskvit, ništa strašno, samo pažljivo nastavite sa uvijanjem. Kada se fil upije u biskvit i lepo stegne, sve će biti u redu, ne brinite. Poželjno je da kremasti rolat sa makom "prenoći" pre sečenja. A ostatak žumanaca?!
Izvor: Domaćica za vas