Urmašice
Potrebno je za 20 komada:
280 g brašna,
70 g šećera,
140 g margarina ili putera,
jaje
prašak za pecivo.
Za preliv:
400 g šećera,
500 ml vode ili dva prsta iznad šećera
pola limuna.
Priprema:
U šerpi zagrejte šećer i vodu. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta.
Dodajte kolutove limuna i potpuno ohladite. U činiji umutite jaje viljuškom, dodajte šećer, puter, postepeno sipajte brašno s praškom za pecivo i mešajte varjačom dok smesa ne bude ujednačena i glatka.
Ukoliko je testo previše lepljivo i mekano, dodajte još malo brašna. Kašičicom vadite testo veličine oraha, rukama oblikujte kuglicu, a zatim ovalni oblik urmašice, stavite na rende i malo pritisnite.
Poređajte u podmazanu tepsiju i pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, dok ne porumene.
Urmašice odmah prelijte šećernim sirupom, rasporedite kolutove limuna i ostavite tokom noći da dobro upiju preliv
Izvor: novosti.rs