Brzi beli kolač

Sastojci

220 g šećera
110 g putera
2 jajeta
2 kašičice ekstrakta vanile
180 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
pola šolje mleka
krem šlag

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180 C. Pleh u kom će se kolač peći pouljite i pospite brašnom.

2. Umutite šećer i puter. Razbijte jaja, a zatim dodajte ekstrakt vanile. Dodajte brašno i prašak za pecivo i svu tu mešavinu dobro umutite. Sipajte mleko i mešajte dok smesa ne bude glatka. Smesu sipajte u već podmazan pleh.

3. Pecite 30 ili 40 minuta u zagrejanoj rerni. Kolač ukrasite šlagom, a po želji možete dodati šarenim mrvicama, voćem ili belom čokoladom.

Izvor: Stvar ukusa

Sočni čokoladni kolač

Sastojci

3 jaja
2 šoljice šećera ( male šoljice)
1 šoljica mleka
1 šoljica ulja
100 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
1 šoljca griza
prašak za pecivo
1 kašika kakaa
Za sirup:
200 g šećera
1 vanilin šećer
50 ml vode
čokolada za glazuru

Priprema

1. Umutiti belanca sa 200 g šećera pa dodati keks izmešan sa praškom za pecivo, mlevene orah, ulje, griz i kakao.

2. Sve lepo izmešati i sipati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni 20 min.

3. Vruć kolač preliti sirupom od 200 g šećera i 1 vanilinim šećerom. Kad se ohladi preliti glazurom od čokolade..

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.rs

SULTANSKI LOKUM: Autentični turski recept za ratluk

Sastojci

180 g putera
8 kašika brašna
650 ml mleka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer

Fil:
seckani orasi
lešnici
pistaći
malo cimeta

i još:
kokosovo brašno

Priprema

1. U šerpi otopiti margarin ili puter, pa kad se zagreje sipati brašno.

2. Mešati nekih 6-7 minuta, zatim sipati mleko, mešajući sve vreme, dok se masa ne zgusne.

3. Dodati šećer i vanilin šećer, pa mešati na laganoj vatri.

4. Smesu sipati u plastičnu posudu i mikserom mutiti 5-6 minuta.

5. Ostaviti da se malo ohladi.

6. Od smese vaditi kuglice, svaku kuglicu rastanjite na dlanu.

7. Kuglice puniti smesom od mlevenih i seckanih orašastih plodova, uz dodatak cimeta, pa preklopiti.

8. Oblikovati kuglicu ili valjak, pa uvaljati u kokosovo brašno!

9. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne, pa poslužiti!

Izvor: zanimljivostibalkana.com

Kremasta torta sa piškotama gotova za 10 minuta

Sastojci

5 kiselih pavlaka
2 velike kutije piškota
10 kašika šećera
2 kašike meda
1 kesica vanilin-šećera
malo ruma
500 g voća (jagoda, malina, kivija, višanja)
šlag

Priprema

1. Poređajte piškote u dublji posudu (plastičnu kutiju) pa poređajte piškote. Na njih poređajte voće.

2. Umutite kašikom pavlaku, med, vanilin-šećer i šećer, pa ovim kremom prelijte voće. U pavlaku, ako želite da krem bude čvršći, dodajte istopljeni žele.

3. Ohladite 2-3 sata kolač u frižideru, pa ga prekrijte umućenim šlagom, pa ukrasite voćem, listićima badema ili rendanom čokoladom.

Izvor: Lisa.rs

ZIMSKA ČAROLIJA: Medene kocke sa aromom vanile

Sastojci

3 jaja
200 g šećera
125 gr margarina
3 kašike meda
1 kašikica sode bikarbone
500 g brašna

Fil:
1 litar mleka
300 g šećera
4 vanilin šećera
8 kašika griza
250 gr margarina

Priprema

1. Otopiti margarin i med, dodati umućena 3 jaja sa šećerom, pa brašno i sodu bikarbonu.

2. Umesiti testo podeliti na 5 delova, tanko razvaljati i peći na poleđini pleha.

Fil:

1. U mleko, šećer i vanilu dodati griz i kuvati da se zgusne. Kad se ohladi dodati prethodno umućen margarin.

2. Hladne korice filovati, a zadnju koru kada filujemo pospemo mlevenim orasima.

Prijatno!

Izvor: tortekolaci.com

Kremasta poslastica sa bananama, jogurtom i keksom

Sastojci

1kg keksa
1l jogurta
250gr šećera u prahu
banane
1 kesica šlaga

Priprema

1. Keks izlomite, dodajte šećer u prahu i prelijte sve jogurtom.

2. Ostaviti pola sata sa odstoji da keks dobro upije jogurt.

3. Oblikujte po želji masu i preko toga stavite banane isečene na kolutove (ili neko drugo voće po želji) i odozgo rasporedite umućen šlag.

4. Ostavite da odstoji koji sat u frižideru i poslužite.

Izvor: opanak.net

Pohovane jabuke u mrvljenom hlebu

Sastojci

1 francuski hleb (narezan)
2 jabuke (velike)
5 velikih jaja
1 1/2 čaše mleka
1/2 čaše slatke pavlake
1/2 šolje šećera
1 kašičica cimeta
1/4 kašike soli
2 kašike maslaca
3 kašika smeđeg šećera
2 kašike šećera
2/3 čaše brašna

Priprema

1. Premažite pleh uljem i dodajte krupno izmrvljen hleb i u to umešajte pečene jabuke

2. U posebnoj posudi uzmešajte jaja, mleko i šećer. Zatim dodajte preostale namirnice i mešajte dok se ne sjedine.

3. Smeša se ravnomerno zalepi preko sitnog hleba, pokušavajući da pokrije što više komada.

4. Dodajte kocke maslaca u smesu u blago rastresite.

5. Za prelivanje, u drugoj posudi mešajte smeđi šećer, šećer, cimet, muškatni orah, a zatim maslac. Polako dodajte u brašno dok se ne sjedini.

6. Koristite čiste ruke da biste prelili smešu preko mešavine hleba.

7. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru preko noći.

8. Zagrejati rernu do 180 stepeni. Pecite oko 40-45 minuta ili dok se francuski tost ne ukuva u sredini.

Izvor: Stvar ukusa

Nemačka šumska torta sa punjenim trešnjama i čokoladom (VIDEO)

Sastojci

6 jaja
200 g šećera
120g crne čokolade, topljene
30 g kakao praha
Prstohvat soli
95 g brašna
1 kašika kafe
Punjenje trešnje:
700 g svežih crnih trešanja
120 ml višnjevače rakije
30 ml vode
1 kašika kukuruznog brašna
100 g šećera
Krem:
550 g slatke pavlake, 35% masti, rashlađeno
3 kašike šećera u prahu
1 kašika ekstrakta vanile
Čokoladna glazura:
100 g crne čokolade, narezane u sitnim komadima
1 kašika višnjevače
Dekor:
Sveže crne trešnje
Mlečna čokolaa

Priprema

1. Trešnje, izrezati na pola i staviti u posudu. Izliti višnjevaču preko trešanja i pustiti da se namoče 30 minuta do sat vremena ili čak i preko noći.

2. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Maslacom premažite okrugli pleh razmere oko 20 cm i postavite na dno pekpapir.

3. Pomešajte brašno, so, kakao i kafu. Odložite dok ne budet spremno za upotrebu.

4. U velikoj posudi za miešanje umutite belanca dok se ne formira pena. Postepeno dodajte šećer i nastavite da da mutite dok se smesa ne učvrsti.

5. Prelijte rastopljenu čokoladu i mešajte dok se ne sjedini. Dodajte mešavinu čokoladnih mrvica preko belacaca.

6. Postepeno dodajte mešavinu brašna.

7. Nalijte smesu u pripremljenu posudu.

8. Pecite 40-45 minuta.

9. Pustite da se ohladi u posudi oko 10 minuta, a zatim prebacite tortu na rashladnom stalku i potpuno ohladite.

10. Pripremite punjenje trešnje.

11. Očistite trešnje i stavite ih u posudu, dodajte šećer, vodu i kukuruzno brašno. Ostavite ih na srednjoj vatri dok ne dođe do vrenja uz stalno mešanje, oko 10 minuta, dok se ne dobije na gustini.

12. Neka se potpuno ohladi.

13. Pripremite slatku pavlaku. Dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanile i izmešajte dok ne očvrsne.

14. Sastavite tortu. Podielite tortu u tri sloja kolača. Stavite jedan sloj torte na poslužavnik.

15. Nafilujte sa trećinom smese. Nanesite pola šlaga, a zatim pola trešanja.

16. Dodajte drugi sloj torte, nanesite sa ostalom trećinomine nadeva, zatim preostale mrvice i punjenje višnje. Završiti sa trećim slojem.

17. Pripremite čokoladnu glazuru. Stavite čokoladu i krem u malu posudu, stavite na vrlo nisku temperaturu sve dok se čokolada potpuno ne istopi.

18. Nanesite glazuru na tortu i pustite da se ohladi.

19. Hladiti tortu najmanje 1 sat pre služenja.

20. Pre služenja ukrasite kolač sa svežim trešnjama i čokoladnim mrvicama po želji.

Izvor: Stvar ukusa

BRZA, NE PEČE SE: Neodoljiva sarajevska torta

Sastojci

1-2 pakovanja rozen kora
1.500 ml mleka
5 jaja
800 g šećera
12 kašika brašna
400 g čokolade za kuvanje
500 g samlevenih pečenih lešnika
4 kesice vanilin šećera

Priprema

1. Umutiti belanca posebno sa 800 g šećera, dodati žumanca i još mutiti.

2. U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, promešati da se sjedini. Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjačom umešati masu od jaja i brašna, sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mešanje.

3. U vruć krem dodati 400 g kvalitetne gorke čokolade za kuvanje, mešati da se rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mešanje. U ohlađen krem dodati 500 g mlevenih lešnika i 4 vanilin šećera. Filovati korice tanko, ređati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje.

4. Preliti glazurom od 150 g čokolade, 100 g margarina i kašika ulja koju treba otopiti na pari. Tortu možete čuvati na terasi, biće još sočnija i ljepša nego u frižideru.

Izvor: nezavisne.com

Lagan i osvežavajući kolač od banana (VIDEO)

Sastojci

Za fil:
700 ml mleka
2 kesice pudinga od vanile
4 kašike šećera
50 g margarina

Za koru:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
prstohvat soli
3 kašike ulja

Za premazivanje kore:
3 kašike džema od kajsija

I još:
3 banane i 150g šlaga

Priprema

1. Odvojte oko 200 ml mleka i pomešajte sa pudingom i šećerom, a preostalo mleko zagrejte.

2. U dobro zagrejano mleko sipajte razmućeni puding i mešajte na laganoj vatri dok se ne stegne. Parče margarina dodajte u kuvani puding.

3. Dok se fil hladi napravite koricu od navedenih sastojaka. Prvo umutite sneg od belanaca u koji ste dodali prstohvat soli, zatim dodajte šećer i mutite dok se sneg ne stegne.

4. U to dodajte žumanca, a potom brašno i ulje.

5. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-20 minuta.

6. Ohlađenu koricu premazati džemom od kajsija, preko ređati fil i seckane banane. Dekorišite šlagom.

7. Kolač služite kada se dobro ohladi. Pogledajte video recept u prilogu. Prijatno!

Izvor: receptimilicamihailovic.com

NE PEČE SE: Brza torta sa bananama i keksom, bez mleka i jaja

Sastojci

250 grama keksa (kakav god imate – čokoladni, obični, integralni)
125 grama putera
3 kašike kokosa
2 prezrele banane
250 grama krem sira
3 kašike kakaa
sok od 1 mandarine

Priprema

1. Sameljite keks. Otopite maslac i dodajte sa keksom i kokosom. Stisnite u kalup.

2. Zajedno izmiksajte banane i krem sir pa dodajte tri kašike kakaa i sok od jedne mandarine.

3. Miks raspodelite po keksu.

4. Odložite kolač u zamrzivač i ostavite pola sata da se stisne.

5. Ukrasite po želji.

Izvor: zadovoljna.hr

BEZ BRAŠNA I JAJA: Koka-kola torta zapalila interenet (RECEPT)

Sastojci

600 g posne mlevene plazme
250 g margarina
200 g žele kocki
100 g čolokade
100 g suvog grožđa
500 ml koka-kole
200 g šećera u prahu
200 g šlaga

Priprema

1.U umućen margarin sa šećerom dodajte plazmu. Zatim dodajte naseckan žele, čololadu i suvo grožđe.

2. Koka-kolu dodavati po malo pa sjediniti.

3. Oblikujte kolač i ukrasite šlagom. Možete ukrasiti i voćem po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Krofne iz rerne gotove za 15 minuta

Sastojci

70 g putera
125 ml mleka
125 ml vode
2 jajeta
1 kesica vanil šećera
25 g kvasca svež
55 g putera za premaz krofni
malo soli
550 g brašna

Priprema

1. Kvasac pomešati sa brašnom, vanilinim šećerom. Dodati jaja, vodu, mleko i rastopljen puter, pa umesiti fino mekano testo. Testo ostaviti da se udupla.

2. Zatim, testo razviti malo deblje i čašom vaditi krugove.

3. U tepsiju staviti pek papir i premazati ga rastopljenim puterom. Svaku krofnu odozgo namazati puterom i pustiti da u tepsiju nadođu.

4. Nadošle krofne peći na 250 stepeni oko 15 minuta. Vruće krofne premazati rastopljenim puterom (55 g putera rastopiti i premazivati). Gotove krofne posuti kristal šećerom i odozgo staviti malo šećera u prahu. Prijatno!

Izvor: mesimozajedno.rs

Kremasta poslastica sa bananama, jogurtom i keksom

Sastojci

1kg keksa
1l jogurta
250gr šećera u prahu
banane
1 kesica šlaga

Priprema

1. Keks izlomite, dodajte šećer u prahu i prelijte sve jogurtom.

2. Ostaviti pola sata sa odstoji da keks dobro upije jogurt.

3. Oblikujte po želji masu i preko toga stavite banane isečene na kolutove (ili neko drugo voće po želji) i odozgo rasporedite umućen šlag.

4. Ostavite da odstoji koji sat u frižideru i poslužite.

Izvor: opanak.net

BRZA POSLASTICA: Desert od šljiva i oraha

Sastojci

oko 20 šljiva
70 g oraha
1 kafena kašičica kakaa
3-5 zrna karanfilića
pola kašičice cimeta

Priprema

1. Šljive očistiti i tako prepolovljene poređati u pleh sa orasima.

2. Peći na oko 200 stepeni dok šljive dobro ne omekšaju, oko 20 minuta, zavisno od rerne. Ostaviti nekoliko minuta da se prohladi, zatim usitniti orahe u blenderu sa karanfilićem (ne potpuno samleti).

3. Orahe odložiti u činiju, a deo odvojiti sa strane za posipanje.

4. Ispasirati šljive sa kakaom i cimetom, pomešati sa orasima.

5. Rasporediti u posudice za serviranje i pospiti orasima i cimetom.

6. Ohladiti u frižideru do služenja. Ukoliko šljive nisu dovoljno slatke, prelijti poslasticu sa kašičicom meda, javorovog ili agavinog sirupa.

Izvor: hronokuhinja.rs

Jednostavan i brz: Starinski kolač sa šljivama

Sastojci

130g glatkog brašna
20g gustina
pola praška za pecivo
1 vanilin šećer
burbon vanil šećer ili kašika ruma
kašičica cimeta
100g šećera
4 jaja
20g maslaca
200ml mleka
150ml slatke pavlake
5-6 šljiva (ili više, po želji)
prah šećer za posipanje

Priprema

1. Mikserom pomešajte šećer i jaja i dodajte suve sastojke da dobijete gustu glatku smesu. Umešajte rastopljeni maslac, mleko i slatku pavlaku i dobro izmiksirajte.

2. Kalup premažite maslacem i izlijte smesu u njega. Dodajte šljive isečene na polovine i pecite 40 minuta na 190 stepeni.

3. Pečeni kolač malo ohladite, pa ga posipajte šećerom u prahu i poslužite dok je još topao!

Izvor: stil.kurir.rs

SVETSKI HIT: Najbrži čokoladni kolač bez brašna i šećera

Sastojci

4 jaja
2 pomorandže
200 g oraha, badema, lešnika ili kokosa
pola kašičice sode bikarbone
100 grama crne čokolade
200 ml neutralne pavlake za kuvanje

Priprema

1. Pomorandže prvo potopite u rastvor sode bikarbone i ostavite da odstoje pola sata, zatim ih kuvajte oko pola sata dok ne omekšaju.

2. Sameljite ih dobro u blenderu, dodajte jaja i orašaste plodove, predhodno samlevene i malo sode bikarbone. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

3. Na ringli prokuvati neutralnu pavlaku pa u nju dodati čokoladu dok se rastopi. Preliti gotov i prohlađen kolač. Rashladiti u frižideru i poslužiti.

Izvor: narodnilijek.com

Voćna poslastica: Neodoljivi kolač sa kokosom i malinama

Sastojci

Za koru:
1 i 1/2 šolje lešnika
1 kašika kakaa
2 kašike vode

Za fil:
1 i 1/2 šolje neslanih indijskih oraščića
1/2 šolje kokosovog brašna
limunov sok
3 kašike javorovog sirupa
3/4 šolje kokosovog ulja
2 šolje malina

Priprema

1. Indijske oraščiće potopite u vodi jedan sat. U blenderu sameljite lešnike, dodajte med, kakao i po potrebi malo vode dok ne dobijete kompaktnu smesu koju možete oblikovati.

2. Smesu razdeliti po dnu manjih kalupa. Indijske orahe isperite i sitno sameljite u blenderu.

3. Pomešajte kokos, limunov sok, javorov sirup i kokosovo ulje. Mutite dok ne dobijete glatku smesu. Ubacite šolju usitnjenih malina.

4. Izlijte smesu preko podloga u kalupima i ostavi preko noći dok se dobro ne stegne. Pre posluživanja, izvadite tortice iz kalupa i ukrasite preostalim malinama.

Izvor: Zdrava krava

BRZ I JEFTIN: Kolač od pudinga i jogurta

Sastojci

4 jaja
75g brašna
75g griza
50ml ulja
100ml jogurta
100g suvog groždja
1 puding od maline
1 puding od čokolade
1 prašak za pecivo
150g šećera
600ml mleka
maline
čokolada

Priprema

1. Skuvati puding (posebno od maline, posebno od čokolade) sa mlekom i dodati šećer i prohladiti.

2. Umutiti jaja sa 100g šećera, dodati brašno i griz pomešan sa praškom za pecivo.

3. Dodati suvo grožđe i izmešati, zatim sipati u manji pleh (30x20cm).

4. Rasporediti po kašičicu pudinga od čokolade i maline. U čokoladni puding stavite kockice čokolade a od maline po koju malinu.

5. Pecite na 190 stepeni C oko 30 minuta.

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.rs

Tradicionalna francuska pita sa trešnjama

Sastojci

600 g očišćenih tamnih trešanja
4 jajeta
100 g šećera
240 ml mleka
100 g brašna
prstohvat soli
½ kašičice ekstrakta vanile
1 kašičica tamnog ruma
30 g otopljenog putera
I još:
šećer u prahu

Priprema

1. Vatrostalnu posudu (20×28 cm) premazati puterom, obložiti papirom za pečenje i posuti sa oko dve kašike šećera.

2. U jednom sloju poređati očišćene trešnje, pa ostaviti sa strane.

3. Jaja penasto umutiti, pa dodati šećer i nastaviti mućenje dok se kristali šećera ne rastope. Dodati brašno i promešati.

4. Zatim, dodati mleko, ekstrakt vanile i rum pa sve dobro umutiti.

5. Na kraju, dodati puter i mešati dok se sastojci ne povežu. (Testo će podsećati na ono za palačinke).

6. Pripremljenu smesu ravnomerno sipati preko poređanih trešanja.

7. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 45 minuta tj. dok testo ne nadođe i poprimi zlatnobraon boju.

8. Isključiti pećnicu i ostaviti kolač da se postepeno ohladi i blago splasne. Zatim, izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi.

9. Pre serviranja kolač posuti šećerom u prahu i servirati.

Savet: Kolač se može servirati i topao ali je mnogo ukusniji kada se prohladi. Klafoutis se najčešće priprema sa tamnim trešnjama, mada se može pripremati i sa višnjama, kajsijama ili borovnicama.

Izvor: posaljirecept.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.