Sastojci
1 i ¼ šoljice integralnog pšeničnog brašna
1 i ¼ šoljice polubelog brašna tipa T-850
2 kašike brezinog šećera
½ kašičice himalajske soli
4 kašike kokosovog ulja
¼ šoljice jogurta
3 kašike maslinovog ulja
6 kašike vode
Sastojci za nadev:
4 šoljice iseckanih jagoda
1 šoljice iseckane rabarbare
⅔ šoljice meda
2 i ½ kašike tapioke
2 kašike kokosovog brašna
1 kašičica cimeta
prstohvat himalajske soli
prstohvat mlevenog muskatnog oraha
i šoljica - 2,5dl
Priprema
1. U činiji pomešajte brašno, so i brezin šećer. Dodajte kokosovo ulje (mora biti hladno). Prstima trljajte suve sastojke i maslac dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Dodajte jogurt, ulje i vodu pa lagano mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Po potrebi dodajte još malo jogurta ili brašna. Podelite testo u dva dela, jedan deo neka bude dvostruko veći od drugog. Oblikujte dobijena testa u manje krugove, zamotajte ih u foliju i stavite u frižider najmanje jedan sat.
2. U međuvremenu, dok se testo nalazi u frižideru, operite jagode i osušite ih. Rabarbari uklonite listove i bacite ih, a stapke oljuštite. Narežite jagode i rabarbaru na komadiće, stavite ih u činiju i prelijte medom. Dodajte tapioku, kokosovo brašno, mleveni muskatni orah, cimet i so, pa sve dobro izmešajte.
3. Zagrejte rernu na 220 ºC.
4. Izvadite testo iz frižidera i veći deo razvaljajte u krug, koji će biti dovoljan da prekrije okruglu tepsiju u kojoj ćete peći pitu. Prekrijte tepsiju testom.
5. Gotov nadev ravnomerno rasporedite po testu.
6. Ostatak testa takođe razvaljajte u krug i izrežite trakice širine oko 1,5 cm. Trakicama prekrijte nadev tako da pola trakica stavite u jednom smeru, a pola unakrst.
7. Stavite da se peče na 220 ºC oko 20 minuta. Tada smanjite temperaturu na 160 ºC i pecite oko 30 – 35 minuta.
8. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi najmanje 2 sata pre serviranja.
9. Nakon hlađenja i pre serviranja pitu isecite i po želji, pospite šećerom.
Izvor: alternativa-za-vas.com