Tiramisu sa šumskim voćem

Sastojci

250 g maskarpone sira
250 g svežeg krem sira
90 g šećera
kašičica semenki vanile iz mahune
kašičica cimeta
150 ml slatke pavlake
250 g medenjaka
120 ml espresa
40 ml „bejlis” likera
600 g smrznutog bobičastog voća
kakao

Priprema

1. Pomešati obe vrste sira, šecer, vanilu i cimet. Umutiti slatku pavlaku i umešati u smesu. Iseci medenjake na komade. Pomešati espreso i „bejlis”.

2. Na dna šest caša poreati sloj medenjaka, pa poprskati polovinom mešavine od espresa. Poređati pola voća, pa prekriti slojem krema. Ponoviti i završiti kremom.

3. Prekriti caše folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati, da keks omekša. Posuti debelim slojem kakaa.

Izvor: Stvar ukusa

Bakina sočna pita od jagoda

Bakina sočna pita od jagoda

Sastojci

1 i ¼ šoljice integralnog pšeničnog brašna
1 i ¼ šoljice polubelog brašna tipa T-850
2 kašike brezinog šećera
½ kašičice himalajske soli
4 kašike kokosovog ulja
¼ šoljice jogurta
3 kašike maslinovog ulja
6 kašike vode
Sastojci za nadev:
4 šoljice iseckanih jagoda
1 šoljice iseckane rabarbare
⅔ šoljice meda
2 i ½ kašike tapioke
2 kašike kokosovog brašna
1 kašičica cimeta
prstohvat himalajske soli
prstohvat mlevenog muskatnog oraha
i šoljica - 2,5dl

Priprema

1. U činiji pomešajte brašno, so i brezin šećer. Dodajte kokosovo ulje (mora biti hladno). Prstima trljajte suve sastojke i maslac dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Dodajte jogurt, ulje i vodu pa lagano mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Po potrebi dodajte još malo jogurta ili brašna. Podelite testo u dva dela, jedan deo neka bude dvostruko veći od drugog. Oblikujte dobijena testa u manje krugove, zamotajte ih u foliju i stavite u frižider najmanje jedan sat.

2. U međuvremenu, dok se testo nalazi u frižideru, operite jagode i osušite ih. Rabarbari uklonite listove i bacite ih, a stapke oljuštite. Narežite jagode i rabarbaru na komadiće, stavite ih u činiju i prelijte medom. Dodajte tapioku, kokosovo brašno, mleveni muskatni orah, cimet i so, pa sve dobro izmešajte.

3. Zagrejte rernu na 220 ºC.

4. Izvadite testo iz frižidera i veći deo razvaljajte u krug, koji će biti dovoljan da prekrije okruglu tepsiju u kojoj ćete peći pitu. Prekrijte tepsiju testom.

5. Gotov nadev ravnomerno rasporedite po testu.

6. Ostatak testa takođe razvaljajte u krug i izrežite trakice širine oko 1,5 cm. Trakicama prekrijte nadev tako da pola trakica stavite u jednom smeru, a pola unakrst.

7. Stavite da se peče na 220 ºC oko 20 minuta. Tada smanjite temperaturu na 160 ºC i pecite oko 30 – 35 minuta.

8. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi najmanje 2 sata pre serviranja.

9. Nakon hlađenja i pre serviranja pitu isecite i po želji, pospite šećerom.

Izvor: alternativa-za-vas.com

NE PEČE SE: Moka kolač u samo 3 koraka

Sastojci

Kupovni mekani keks
Malo kuvane kafe
maslac,
šećer
Za krem:
100g maslaca
150g šećera u prahu
2 žumanca
kašičica instant kafe u prahu

Priprema

1. U mikseru dobro izmešajte maslac sa šećerom, dodajte jedan po jedan žumanac, na kraju kafu.

2. Keks ovlažite skuvanom kafom, pa slepite dva po dva kremom koju možete istisnuti špricem za ukrašavanje, da kolači budu lepši. Pospite šećerom u prahu.

3. Možete poslužiti sa umućenom slatkom pavlakom.

Izvor: Stvar ukusa

Ne peče se: Brza torta od keksa i oraha

Sastojci

500ml slatke pavlake
700g kisele pavlake
200g šećera u prahu
300g mlevenog keksa
250g mlevenih oraha
100g rendane čokolade po izboru
200ml mleka
150g bilo kojeg keksa u komadu

Priprema

1. Ulupati slatku pavlaku.

2. Pomešati kiselu pavlaku i šećer u prahu.

3. Sjediniti i slatku i kiselu pavlaku zajedno pa sve izmešati.

4. Podeliti zatim smesu na dva jednaka dela. U jedan deo dodati keks i izmešati. Ako je smesa gušća dodati pola mleka i sve izmešati.
Keks steže masu kako stoji. U drugi deo dodati orahe i čokoladu pa opet sve izmešati.

5. U kalup prečnika 24 cm staviti foliju ili kesu pa istresti pola fila sa orasima, slažemo naopako, pa preko kašikom vaditi po kašiku fila sa keksom.
Poravnati.

6. Preko poslagati sloj keksa umočenog u ostatak mleka.

7. Ostaviti 2 – 3h u zamrzivaču pa okrenuti na tacnu pa skinuti kesu ili foliju.

8. Dekorisati po želji i poslužiti.

Izvor: Stvar ukusa

Bez pečenja: Čokoladni čizkejk gotov za samo par minuta

Sir i čokolada odličan su desertni par, koji možete pripremiti u obliku torti za svečane događaje ili kada jednostavno želite počastiti sva svoja čula finim kolačem. Združite ove slatke favorite u jednu neodoljivu kombinaciju koja se brzo priprema i još brže jede.

Sastojci za podlogu:

150 g mlevenog keksa s maslacem
100 g maslaca
2 kašike kakaa
Pogledajte recept za čizkejk sladoled.

Krem:

300 g čokolade za kuvanje
500 g sira maskarpone
200 g šećera u prahu
250 ml pavlake za šlag

Priprema:

Pomešajte keks sa rastopljenim maslacem. Obložite kalup za pečenje torti pek papirom, pa na njega položite podlogu od keksa i maslaca.
Keks možete usitniti u blenderu, mlinu za kafu i orahe, ili ih položiti u kesu pa "istući" valjkom za testo dok ne dobijete slatki prah. Mikserom umutite pavlaku za šlag, dodajte maskarpone, šećer u prahu i rastopljenu mlaku čokoladu (pazite da ne bude vruća). Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu pa je prelijte na podlogu od keksa.
Ostavite ovako pripremljenu tortu u frižider na nekoliko sati.
Savet: Od čokolade možete napraviti i glazuru te je preliti preko torte, a slasne kriške poslužiti i uz komadiće omiljenog voća i komadiće oraha, lešnika ili badema.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Šarlota sa jagodama

Sastojci

kesica belog želatina u prahu
100 ml mleka
srž vanile
5 žumanaca
100 g šećera
300 ml pavlake
300 g smrznute mešavine voća
piškote 400 g
po 100 g jagoda i malina
kašika šećera u prahu
kriške pomorandže

Priprema

1. Razmutiti želatin prema uputstvu na kesici. Skuvati mleko sa sredinom vanile. Penasto umutiti žumanca sa šećerom. Naliti mleko i neprestano mešajući kuvati na umerenoj temperaturi, dok krem ne počne da se zgušnjava.

2. Skinuti krem sa vatre, pa u njega pažljivo umešati želatin. Ostaviti da se krem ohladi. Čvrsto ulupati slatku pavlaku. Kremu dodati jagode i maline, a zatim i pavlaku.

3. Usuti sloj krema u kalup za tortu (prečnika 20 cm). Piškote stavljati uspravno uz zid kalupa. Zatim usuti i ostatak krema. Tortu hladiti najmanje 4 sata.

4. Polovinu jagoda i malina propasirati i dodati šećer u prahu. Lepše jagode i maline prepoloviti, pa njima garnirati tortu. Odozgo preliti ispasiranim voćem. Po želji, tortu mestimično ukrasiti krupno izrendanom korom pomorandže.

Izvor: Stvar ukusa

Brza torta s keksom i voćnim jogurtom

Sastojci

500 g Plazma keksa (može i mleveni i u komadu)
1 l voćnog jogurta po želji
500 g voća po želji (najbolje kombinacija voća: ribizle, maline, jagode, kupine…)
200 – 250 g šećera
250 g šlaga (ili slatke pavlake)
gazirana mineralna voda (za mućenje, ukoliko ste se odlučili da ukrasite tortu šlagom)

Priprema

1. Keks najpre izdrobite rukama (ukoliko koristite u komadu).

2. Sjedinite voćni jogurt i šećer, neprekidno mešajući ili muteći mikserom na najmanjoj brzini, dok se šećer potpuno ne rastopi.

3. Potom izmešajte keks sa voćnim jogurtom, pa na kraju dodajte i voće. U zavisnosti od toga koje voće koristite za izradu ove torte, sami ćete videti da li je potrebno da ga iseckate ili ne. Uglavnom, ukoliko se , na primer, torta priprema od jagoda, njih je svakako neophodno usitniti.

4. Ovako pripremljenu smesu možete izliti u kalup za torte ili u posudu u kojoj želite da je služite. Fino izravnajte masu, pa ostavite da odstoji u zamrzivaču dok se ne stegne. Obično je dovoljno par sati da se torta sa voćnim jogurtom stegne.

5. Kada je izvadite iz zamrzivača, umutite šlag sa kiselom vodom ili slatku pavlaku prema uputstvu sa pakovanja. Ukoliko ste umućenu smesu sipali u kalup, sada je možete izvaditi i prebaciti na tacnu za služenje.

6. Premažite tortu šlagom i ukrasite voćem po želji, pa služite. Možete u umućeni šlag ili slatku pavlaku dodati i isceđeni sok od voća, što će biti dovoljan ukras.

Napomena:
Najbolje da torta sa voćnim jogurtom bude pripremljena sa vočnim jogurtom istog ili bar približno istog ukusa kao što je voće koje ćete koristiti za njenu pripremu.

Izvor: saznajlako.com

Ruska čokoladna torta sa kokosom

Sastojci

Za kuglice od sira:
250 g krem sira
50 g šećera u prahu
3 kašike gustina
50g kokosa
2 žumnca

Za biskvit:
2 kašike brašna
6 belanaca
4 žumanca
30g šećera u prahu
2 kašike kakaa
2 kašike gustina
100g čokolade
1 kašičica praška za pecivo
vanilin šećer
prstohvat soli

Glazura:
100g čokolade
3 kašike kisele pavlake

Priprema

1. Najpre napravite kuglice od sira tako što ćete pomešati krem sir, 50 grama šećera u prahu, 3 kašike gustina i dva žumanca. Umutite štapnim mikserom i dodajte kokos. Oblikujte rukama kugle od ove smese, poslažite ih na papir za pečenje i odložite u frižider.

2. U posudi pomešajte dva žumanca sa šećerom u prahu i umutite.

3. Čokoladu istopite na pari pa kad se malo ohladi pomešajte u smesu sa žumancima.

4. Umutite belanca i dodajte 15gr šećera u prahu. Polako pomešajte sa smesom od čokolade.

5. U drugoj posudi pomešajte 2 kašike kakaa, 2 kašike gustina, 1 kaščicu praška za pecivo, brašno i vanilin šećer. Zatim ovu suvu smesu pomešajte s čokoladnom smesom.

6. Poređajte kugle od sira i kokosa u kalup za torte, pa ih prelijte čokoladnom smesom. Pecite oko 35 minuta na 180 °C.

7.Na kraju prelijte glazurom koji ste napravili od rastopljene čokolade i kisele pavlake.
Još vam preostaje pričekati da se ohladi i – uživajte.

Izvor: haber.ba

Poslastica za 20 minuta: Neodoljive čokoladne bombice

Sastojci

600 g na komadiće isečene mlečne čokolade
150 g isečene čokolade za kuvanje
2 kašike šećera
5 dl slatke pavlake
0,6 dl likera (po želji)
2 kašike maslaca
150 g šećera u prahu
100 g kakaoa
150 g čokolade za kuvanje za ukras

Priprema

1. Obe vrste čokolade, šećer i slatku pavlaku otopite na pari. Pomerite sa vatre, pa pomešajte liker i maslac.

2. Smesu prelijte na poslužavnik, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na jedan sat, dok se stvrdne.

3. Iz ohlađene smese oblikujte kuglice i ponovno ih stavite u frižider.

4. Šećer u prahu i kakao lagano izmešajte. Čokoladu otopite i ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Tartufe napre uvaljajte u čokoladi, a zatim u šećer i kakao.

Izvor: 24 sata.hr

NEVEROVATNO BRZO: Čokoladni kolač bez mleka i jaja (VIDEO)

Čokoladna torta nikada nije loš izbor, a naročito su popularni recepti za poslastice koje ne iziskuju mnogo vremena i truda.

Sastojci:

1,5 šolja brašna, kašičica sode bikarbone, prstohvat soli, 3 kašike kakaa, šolja šećera, kašičica sirćeta, kašičica ekstrakta vanile, 5 kašika ulja, 1 šolja vode i 200 g čokolade.
Probajte čokoladnu tortu po ovom receptu.

Priprema:

U plehu za pečenje pomešajte sve suve sastojke. Dodajte sirće, ulje, šećer i ekstrakt vanile, pa sve dobro sjedinite. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35 minuta. Za to vreme na pari otopite čokoladu sa malo ulja, i njom prelijte ispečenu tortu. Po želji, ukrasite šlagom i omiljenim, osvežavajućim voćem.

U videu pogledajte detaljne instrukcije i što pre ispobajte ovu sjajnu tortu!

Izvor: Stvar ukusa

Grilijaš torta

Sastojci
12 jaja
12 kašika šećera
6 punih kašika brašna
360 g grilijaša (napravljenog od 160 g šećera i 200 g mlevenih oraha)

Fil:
6 jaja
10 kašika šećera
140 g čokolade
250 g maslaca
2 kesice vanilin šećera

Grilijaš za posipanje (po želji):
200 g šećera
300 g seckanih oraha

Glazura:
100 g maslaca
160 g mlečne čokolade
200 g kiselog mleka
600 g šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera

Priprema

1. Prvo spremite grilijaš. Na tihoj vatri rastopite šećer kao svetli karamel, dodajte mlevene orahe i dobro promešajte. Izručite na nauljeni tanjir. Kad se ohladi sameljite ili usitnite u avanu.

2. Za svaku koru penasto umutite 4 belanceta, dodajte 4 kašike šećera, 4 žumanceta, 2 pune kašike brašna i 120 g mlevenog grilijaša. Ispecite tri takva patišpanja u dobro podmazanom plehu. Za fil kuvajte na pari jaja umućena sa šećerom i vanilin šećerom, na kraju dodajte čokoladu. Kad se ohladi, umešajte penasto umućen maslac.

3. Posebno pripremite još jedan grilijaš za posipanje po istom postupku, samo što treba da bude krupniji nego za fil. Filujte kore i svaku obilno posipajte krupnim grilijašem. Gornju koru samo nafilujte, kao i celu tortu sa strane. Sa strane nanesite i krupni grilijaš. Ostavite da se prohladi u frižideru, pa zatim nanesite završnu glazuru.

4. Maslac i čokoladu rastopite i malo prohladite. Kiselo mleko, šećer u prahu i vanilu dobro izmiksujte, dodajte rastopljenu čokoladu s maslacem i sve dobro sjedinite. Premažite tortu i ukrasite po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Slatkiš sa jabukama bez šećera koji se ne peče

Sastojci

1 kg jabuka oko 6-7 komada
šaka seckanih oraha ili badema
šaka seckanih suvih kajsija, šljiva, brusnica ili suvog grožđa
2-3 kašike meda
malo cimeta

Priprema

Operite jabuke (nije potrebno da ih gulite) i izdubite nožem sredinu.

Pomešajte sve sastojke i napunite jabuke.

Kuvajte jabuke na pari 15 minuta.

Poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

Čupava lenja pita - posna

Sastojci

1,5 dl ulja
1 margarin
0, 5 dl kisele vode
200 grama šećera
1 prašak za pecivo
2 kesice pudinga od vanile
600 grama brašna

za fil
1 kilogram nakiselih jabuka
150 grama oraha šećer u prahu sa vanilin šećerom za posipanje

Priprema

Umutiti margarin, ulje i šećer. Mutiti dok se šećer rastopi, dodati kiselu vodu i nastaviti mućenje dok masa ne izgleda glatko ujednačena.

Prosejati brašno sa pudingom i praškom za pecivo, prethodnom masom zamesiti testo.

Podeliti testo na dva dela. Od jednog dela razviti koru i staviti je u podmazan veći pleh od el.šporeta.

Drugi deo zavijte u plastičnu foliju i ostavite u zamrzivač.

Operite, očistite i izrendajte jabuke na krupnije rende, dodajte 100 grama mlevenih i 50 grama seckanih oraha. Sve lepo izmešajte.

Rasporedite fil od oraha i jabuka, preko jabuka narendajte testo koje se ohladlo u zamrzivaču.

Zagrejte rernu i stavite da se peče pita bar tridesetak minuta na 180 stepeni.

Pečenu pitu izvadite iz rerne prkrijte platnenom salvetom i ostavite da se ohladi. Secite ohladjenu pito u kocke ili štangle, po vašoj želji. Pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

Blato kolač - neodoljiva poslastica koja zavodi ukusom

Sastojci

Biskvit:
6 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna (ili 8 kašika brašna + 1 kakao)
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Dodatak:
150 g čokolade za kuvanje
250 g margarina
200 g višanja iz kompota
1 dl ruma (ili manje – po želji)
3 velike kašike marmelade ili pekmeza od višanja ili kajsije

Glazura:
100 g margarina
200 g čokolade za kuvanje

Priprema

1. Ispeći biskvit, malo ohladiti i izlomiti u veliku posudu.

2. U mikrotalasnoj rerni otopiti čokoladu i margarin, malo ohladiti i dodati – preliti preko izlomljenog biskvita. Dodati još višnje, rum i marmelade od višanja ili marelice.

3. Sve sastojke dobro izmešati – izgnječiti rukama kako bi se dobila kompaktna smesa, nalik na blato.

4. Na tacnu staviti komad folije – i na fojiji oblikovati rukama smesu – roladu i omotati je folijom. Ostaviti preko noći u frižideru. Drugi dan odmotati – skinuti foliju i preliti glazurom od čokolade.
Ispadnu dve rolade otprilike 5cm široke i 25cm duge.

Od ove smese možete praviti i kuglice.

Izvor: najboljirecepti.info

Brza pita sa jabukama i šamom od belanaca

Sastojci

250 g margarina
4 jajeta
15 kašika šećera
5 kašika jogurta
400 g brašna
prašak za pecivo
1 kg kiselih jabuka
50 g suvog grožđa
kesica cimeta
1 vanilin šećer

Priprema

1. Umutite margarin, žumanca, jogurt, četiri kašike šećera, brašno i prašak za pecivo. U podmazan i brašnom posut pleh rukama rastanjite testo u koru.

2. Jabuke izrendajte i pomešajte sa suvim grožđem, cimetom i pet kašika šećera, pa rasporedite preko testa. Pecite na 220 stepeni.

3. Kada je pita skoro gotova, premažite šamom umućenim od belanaca sa šest kašika šećera i vanilinim šećerom. Vratite u rernu, smanjite temperaturu i pecite još desetak minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Oblande sa keksom

Sastojci

1 pakovanje oblandi
30 kašika mleka/ ili vode ako je post
400 g šećera
250 g margarina/ posnog ako je post
150 g mlevenih oraha
150 g mlevenog keksa/ posnog keksa
50 g crne čokolade/ posna
50 g bele čokolade/ posna

Priprema

1. Mleko, margarin i šećer pomešajte pa stavite na vatru da se margarin otopi.
2. Kada sve prokuva dodajte keks, čokoladu i orahe pa ostavite da se čokolada otopi i da sve vri 2 – 3 minute. 3. Sklonite sa vatre pa odmah mažite obladne.
4. Na kraju preko oblandi stavite nešto, poput tepsije ili daske za seckanje, po celoj dužini da se ona lepo zalepi.
Ostavite tako da se ohladi pa isecite i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

Brza pita sa jabukama i šamom od belanaca

Sastojci

250 g margarina
4 jajeta
15 kašika šećera
5 kašika jogurta
400 g brašna
prašak za pecivo
1 kg kiselih jabuka
50 g suvog grožđa
kesica cimeta
1 vanilin šećer

Priprema

1. Umutite margarin, žumanca, jogurt, četiri kašike šećera, brašno i prašak za pecivo. U podmazan i brašnom posut pleh rukama rastanjite testo u koru.

2. Jabuke izrendajte i pomešajte sa suvim grožđem, cimetom i pet kašika šećera, pa rasporedite preko testa. Pecite na 220 stepeni.

3. Kada je pita skoro gotova, premažite šamom umućenim od belanaca sa šest kašika šećera i vanilinim šećerom. Vratite u rernu, smanjite temperaturu i pecite još desetak minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Kolač sa bananama i keksom koji se ne peče

Desert gotov za 5 minuta: Kolač sa bananama i keksom koji se ne peče

Sastojci

250 grama keksa (po želji)
125 grama putera
3 kašike kokosa
2 zrele banane
250 grama krem sira
3 kašike kakaa
sok od 1 mandarine (može i limuna ili pomorandže)
ukras po želji

Priprema

1. Sameljite keks. Otopite maslac, pomešajte ga sa keksom, i kokosom. Stisnite u kalup.

2. Zajedno pomešajte banane i krem sir, pa dodajte kakao i sok.

3. Mešavinu raspodelite po keksu. Stavite kolač u fridžider i ostavite pola sata da se stisne.

4. Kolač dekorišite po želji - topljenom čokoladom ili voćem. Priprema traje pet minuta.

Izvor: Blic žena

Najbolji brauni bez brašna sa kafom

Sastojci

200 gr badema
200 gr crne čokolade
175 gr putera
70 gr prah-šećera
4 jajeta
20 ml jake espreso kafe

Priprema

1. Sameljite bademe, pazeći da ne preterate jer prejako izblendirani plodovi mogu da počnu da se lepe, piše Lepa i srećna.

2. Otopite čokoladu i puter sa espreso kafom na pari, a vodite računa da dno šerpe ne dodiruje ključalu vodu. Umutite žumanca sa šećerom, dodajte čokoladnu masu pa umešajte bademe.

3. U drugoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca pa ga pažljivo žicom umešajte u smesu od jaja i badema.

4. Pecite na temperaturi od 170C, u plehu koji ste prekrili pek-papirom, oko 30 minuta.

izvor: Stvar ukusa

Kremasta torta sa piškotama gotova za 10 minuta

Sastojci

5 kiselih pavlaka
2 velike kutije piškota
10 kašika šećera
2 kašike meda
1 kesica vanilin-šećera
malo ruma
500 g voća (jagoda, malina, kivija, višanja)
šlag

Priprema

1. Poređajte piškote u dublji posudu (plastičnu kutiju) pa poređajte piškote. Na njih poređajte voće.

2. Umutite kašikom pavlaku, med, vanilin-šećer i šećer, pa ovim kremom prelijte voće. U pavlaku, ako želite da krem bude čvršći, dodajte istopljeni žele.

3. Ohladite 2-3 sata kolač u frižideru, pa ga prekrijte umućenim šlagom, pa ukrasite voćem, listićima badema ili rendanom čokoladom.

Izvor: Lisa.rs