Foto: Printscreen/FB/Proper Tasty

Ukusna pita od čokolade i voća koja se sprema za pet minuta

Ovo prosto morate da probate...

Ukoliko volite slatkiše, a nemate puno vremena za pripremanje kolača, predlažemo vam da probate ovu ukusnu pitu sa čokoladom i voćem.


Potrebno je:

- lisnato testo,
- malo istopljene čokolade,
. malo rendane čokolade,
- 1 banana,
- par jagoda,
- šaka badema,
- 1 jaje.

Postupak:

Razvaljajte lisnato testo u pravougaonik, pa ga isecite na četiri dela, pa svaki taj deo po dijagonali na pola. Dobijete trougliće zatim složite u krug.

Premažite lisnato testo istopljenom čokoladom, pa pospite rendanom čokoladom u krug. Dodajte seckanu bananu i par isečenih jagoda ili drugog voća po izboru.

Pospite sa seckanim bademima, pa savijte trougliće na unutra, kao na snimku.

Premažite testo jajetom i stavite da se peče 25 minuta na 180 stepeni.

Prelijte sa malo čokolade, pospite šećerom u prahu i uživajte!

Izvor: Super recepti

Knedle sa šljivama: Najjednostavniji način za pravljenje omiljene letnje poslastice

Ko ne voli knedle sa šljivama, ne zna šta je uživanje.

Sastojci

120 g instant pirea
200 g brašna
4 dl vode
3 kašike ulja + malo prezli za prženje
1 jaje
šljive po potrebi
šećer po potrebi

Priprema

Zamesite testo od instant krompir pirea, brašna, jajeta, 3 kašičice ulja i vode. Šljive prepolovite, i uvaljajte u šećer, savetuje Stvarukusa.rs

Od testa odvojite komad i razvucite na pobrašnjenoj površini krug prečnika 7-8 cm i debljine oko pola centimetra. Stavite polovinu šljive na sredinu kruga i uvijte je testom, a zatim uvaljajte rukama. (Veličina testa za svaku knedlu zavisi od veličine šljiva).

Na šporet stavite dublju šerpu s vodom i zagrevajte dok ne počne da ključa. Spuštajte knedle u ključalu vodu. Kada knedle isplivaju na površinu, izvadite ih pomuću rešetkaste kašike i propržite u tiganju s prezlama na malo ulja.

Knedle pospite šećerom i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

Brzi kolač sa plazmom

Sastojci

36 komada plazma keksa
600 ml mleka + 100 ml za umakanje keksa
1 puding od čokolade ili vanile
5 kašika šećera
3 kašike gustina
2 kašike kakaoa
125 g margarina

Priprema

1. Pomešajte puding, kakao, šećer i gustin sa 100 ml mleka, a ostatak stavite da provri.

2. Kad provri zakuvajte umućenu smesu i mešajte dok se ne zgusne.

3. Kad se zgusne sklonite sa vatre, pa dodajte margarin u vrelo i mešajte dok se ne sjedini i ne umuti.

4. U usku posudu za hleb stavite kesu, pa složite 12 komada plazma keksa umočenog u mleko, pa preko njega prelijte 1/3 fila.

5. Postupak ponovite još dva puta.

6. Poklopite vrhovima kese pa stavite u frižider da se stegne.

7. Kad se stegne okrenite na tacnu i dekorišite po želji.

Izvor: Haber.ba

Domaći sladoled na štapiću od jogurta i šumskog voća

Sastojci

2 šoljice šumskog voća (svežeg ili smrznutog)
2 kašike meda
1 kašičica ekstrata od vanile (po želji)
400 ml jogurta
50 ml mleka
½ šolje muslija

Priprema

1. Šumsko voće i 1 kašiku meda umutite mikserom. Ako želite da imate komadiće voća u sladoledu, mutite samo nekoliko sekundi.

2. Pomešajte jogurt, mleko, 1 kašiku meda i ekstrat vanile. U to dodajte voće i samo lagano prođite nožem tako da smesa bude šarena.

3. Napunite kalupe za sladoled do pola, pa dodajte malo muslija. Svaki kalup lupite o radnu površinu kako bi višak vazduha izašao. Nakon toga napunite kalupe do vrha i za kraj pospite sa još malo muslija.

4. Ponovno lupite svaki kalup i stavite drvene štapiće. Držite u zamrzivaču najmanje 6 sati.

Izvor: Kiwi

Omiljeni čokoladni kolač od samo 3 sastojka

Sastojci

3 jaja
1/2 šoljice glatkog brašna
250 grama tamne čokolade

Priprema

1. Izmiksajte jaja sa brašnom. Na pari otopite čokoladu i pomešajte sa sastojcima dok ne dobijete kompaktnu kremastu smesu.

2. Napunite smesom 1/3 keramičkih kalupa ili kalupe za mafine.

3. Pecite ih do 10 minuta u zagrejanoj rerni na 180°C.

Savet: Kolač možete da dekorišete sezonskim voćem ili da servirate sa kuglom sladoleda.

Izvor: 24 sata.hr

Kolač bez jaja

Sastojci:

• brašno 400 g
• šećer 250 g
• kakao 3 kašike
• cimet 1 kašičica
• soda bikarbona 1 kašiica
• jogurt 400 ml
• ulje 200 ml
• šećer u prahu za fil 250 g
• krem sir za fil 200 g
• puter za fil 100 g
• šećer za šerbet 250 g
• voda 200 ml
• čokolada za ukrašavanje 50 g

Uputstvo za pripremu:

U dublji sud stavite brašno, jogurt, ulje, šećer, sodu bikarbonu, cimet i kakao. Mešajte žicom da se smesa sjedini.

Izlijte u okrugli pleh obložen papirom za pečenje prečnika 30 cm.

Pecite 30 minuta na 180 stepeni.

Šećer i vodu kuvajte oko 5 minuta.

Ohlađenu koru izbodite drvenim štapićem da bolje upije šerbet. Vruć šerbet sipajte na prohlađenu koru. Malo ga ohladite pa premažite filom.

Za fil mikserom umutite puter i šećer u prahu pa dodajte krem sir i mutite dok se fil ne sjedini. Premažite testo filom i pospite rendanom čokoladom.

Stavite u frižider da se kolač ohladi.

Izvor: Super recepti

Pita sa makom

Sastojci:

• kore za pitu 500 g
• jaja 5
• šećer 2 šolje
• gusti ogurt 4 dl
• vanilin šećer 2 kom
• ulje 1 dl
• prašak za pecivo 1/2
• mak 300 g

Uputstvo za pripremu:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom pa dodati jogurt, ulje, prašak za pecivo i mak.

Koru premazati sa 2-3 kašile fila pa preko staviti drugu. i nju premazati sa filom pa staviti treću. I treću premazati filom pa uviti u rolat i ređati u pleh.

Na isti način praviti preostale rolate. Ostaviti malo fila pa premazati rolate. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta.

Izvor: SUper recepti

Bela torta sa višnjama

Sastojci:

• belnca 8
• šećer 400 gr
• sirće 1 kašika
• žumanca 8
• šećer uprahu 200 gr
• keks 300 gr
• čokolada 100 gr
• margarin 250 gr
• mleko 150 ml
• višnje 500 gr
• voda 400 ml
• šećer 8 kašika
• gustin 8 kašika
• čokolada 100 gr
• šećerne perle 100 gr
• šlag 200 gr
• mleko 200 ml

Uputstvo za pripremu:

Belanca umutiti u čvrst šam.Postepeno dodavajte šećer,neprekidno muteći.Potrebno je mutiti duže dok se šećer ne otopi,oko 10 minuta.Dodati i sirće,umutiti mikserom.Isipati u pleh koga ste obložili pek pairom.Peći na 150 C 25 minuta,ne otvarati rernu .

Izvaditi koru i prevrnuti je na plato koga ste posuli šećerom.Ostaviti da se ohladi. Višnje oprati i očistiti od koštica.Samleti u blenderu.Isipajte u odgovarajuču šerpicu,dodajte 200 ml vode,šećer i kuvajte na laganoj vatri 10-ak minuta.

Gustin pomešajte sa ostatkom vode,da nema grudvica i zakuvajte zajedno sa višnjama.Smanjite temperaturu,da vri 3-4 minuta pa sklonite sa ringle i ostavite da se hladi uz povremeno mešanje,da se ne bi stvorila korica.

Žumanca umutite sa šećerom penasto,stavite na laganoj vatri i kuvajte 5 minuta uz stalno mešanje.Sklonite sa vatre i ohladite.

Margarin umutite penasto dodajte mu skuvan fil sa žumancima i izmiksajte da se napravi glatka krema.Dodajte mleveni keks ,mleko,rastopljenu čokoladu i sve zajedno izmiksajte. Koru preseći na pola po dužini.Preko kore stavite pola fil sa višnjama pa polovinu fila sa čokokoladom,pa kora,fil sa višnjom pa fil sa čokoladom. Umutite šlag sa mlekom i premažite celu tortu. Štedljivim nožićem secite čokoladu na šnitove.Pospite šećernim perlicama.

Dobro rashladiti. Uživati u divnom ukusu.

Prijatno !

Izvor: Super recepti

Tiramisu sa malinama

Sastojci

2 limuna

45g kristal šećer

3 kašike kristal šećera

3 grančice sveže nane

3/4 šolje vode

225g maskarpone sira

225g rikota sira

1 1/2 šolja slatke pavlake

5 šolja malina

2 pakovanja piškote

Priprema

1. Koristeći spravu za ljuštenje povrća uklonite koru sa 1 limuna i prebacite je u tiganj. Odmah narendajte i koru drugog limuna i sačuvajte. Iscedite 1/4 čaše soka od limuna u šerpu. Dodajte 1/3 šolje šećera, nanu i vodu. Dovesti do ključanja i krčkati 1 minut. Skloniti sa vatre, neka se ohladi u potpunosti, a zatim izbaciti koru limuna i nanu.

2. Koristeći električni mikser, umutiti maskarpone, rikotu, preostalu limunovu koru i preostalih 3 kašike šećera u velikoj posudi dok ne postane glatko. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte slatku pavlaku. Povećajte brzinu miksera i mutite dok ne dobijete ujednačenu smesu.

3. Dodajte maline u dobijeni fil i nežno promešajte da se ne bi raspale.

4. Pleh obložite piškotama, a zatim ih prelijte sokom od limuna. Preko stavite fil, pa ponovite postupak sa preostalim piškotama i filom.

5. Stavite u frižider da se stegne.

Izvor: stvarukusa.rs

Vrhunska brza torta jedne obične domaćice

Jeftina, ne peče se, jednostavna, a preukusna - šta vam više treba?

Internet je prepun recepata za brzinske poslastice koje ne uzimaju mnogo vremena i truda, a one koje se ne peku su definitivno na samom vrhu pretrage! 

Zato smo za vas danas pronašli i odabrali čokoladnu keks tortu koja se ne peče, a savršeno će uspeti čak i onome ko nikad u životu nije pravio nikakvu poslasticu, jer je proces pripreme veoma jednostavan!

Sastojci:

800 g keksa, 100 g oraha, 200 g šećera, 60 g kakaa, 240 ml vode, 150 g putera, kašičica ekstrakta vanile, 120 ml slatke pavlake, 120 g mlečne ili čokolade za kuvanje. 

Priprema:

Sav keks izlomiti i ostaviti u većoj posudi. Propržiti orahe oko 5 minuta, povremeno mešajući, pa dodati u izlomljeni keks. 

U šerpi izmešati šećer i kakao, pa dodati vodu uz neprestano mešanje. Dobro sjediniti da se dobije jednolična smesa, pa dodati puter i staviti na ringlu da se puter rastopi i dobro sjedini sa smesom. Biće potrebno 7-8 minuta kuvanja na srednjoj temperaturi. 

Ohladiti 10-15 minuta, dodati ekstrakt vanile. Promešati, pa preliti preko izlomljenog keksa pomešanog sa orasima. 

Dobro izmešajte da se krem svuda rasporedi, pa sipajte u pleh ili neku dublju posudu, kako biste mogli da oblikujete poslasticu. 

To uradite kašikom ili špatulom, pa kad ste oblikovali, poklopite posudu sa tortom i ostavite da odstoji u frižideru pola sata do sat vremena. 

Pre nego što ćete tortu izvaditi iz frižidera, stavite slatku pavlaku da provri, pa njom prelijte čokoladu. 

Ostavite da odstoji tako jedan minut, pa počnite da mešate dok se dobro ne sjedini. Izlijte smesu na tortu. 

Premažite tortu ovom smesom i stavite da se hladi u frižideru bar 3-4 sata pre služenja. 

Izvor: stil.kurir.rs

Čokoladni kolač s lešnicima

Sastojci

Biskvit:

3 jaja

150 g šećera

50 ml ulja

100 ml mleka

100 g čokolade

70 g brašna

1 prašak za pecivo

100 g mlevenih lešnika

Krema:

400 ml mleka

1 puding od čokolade

60 g šećera

100 g čokolade

50 ml jake crne kafe

250 g maslaca

Glazura:

20 g maslaca

100 g čokolade

Priprema

1. Jaja i šećer penasto umutite mikserom, dodajte ulje, mleko, otopljenu čokoladu, brašno pomešano s praškom za pecivo i lešnike. Sve dobro izmešajte, smesu zatim izlijte u namašćen i brašnom posut pleh veličine 22×36 cm i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 35-40 minuta.

2. Prašak za puding pomešajte sa 2- 4 kašike šećera. Od 400 ml hladnog mleka oduzmite 6 kašika i dobro ih promešajte sa smesom pudinga i šećera. Ostatak mleka skuvajte, skinite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding i mešajući kuvajte 1-2 minuta.

3. U topli puding umešajte otopljenu čokoladu i crnu kafu. Izlijte ga u dublju posudu, pokrijte prozirnom folijom i ohladite.

4. Maslac penasto umutite i dodajte ohlađenom pudingu. Sve dobro izmešajte i rasporedite po ohlađenom biskvitu.

5. Za glazuru, maslac istopite, sklonite s vatre, umešajte čokoladu izlomljenu na kockice i mišajte dok ne dobijete glatku teksturu. Kolač dobro ohladite, a zatim prelijte čokoladnom glazurom.

Izvor: Doznajemo

Čarobni tiramisu

Nije teško, ali za dobar tiramisu odvojite vreme i bitni su kvalitetni sastojci. Ako nemate domaćih jaja, savetujemo da dobijenu krem sa žumancima kuvate na pari još 5-6 minuta uz kontinuirano mešanje. Što se tiče aroma, preporučujemo amareto disarono, ali ga nemate možete staviti i malo ekstrakta vanilije. Možete staviti i rum, ali vodite rčuna jer ima jaku aromu i može dominirati u ovoj poslastici nežnog ukusa. 

Evo šta će vam biti potebno:

crna kafa (espresso)

3 žumanceta

5 kašika šećera

500 g maskarpone sira

1 pakovanje piškota

kakao za posipanje

Priprema

Ako imate veći pleh i radite na dva nivoa, trebaće vam dupla mera 

Žumanca izmiksajte sa šećerom u penastu smesu. Dodajte maskaropone i ponovno miksajte dok se cela smesa ne poveže. Dodajte arome (vanilije, rum ili amareto). Piškote poslažite po plehu i prelijte ih kafom. Pravilno rasporedite deo krema. Zatim ide red piškota prethodno umočenih u kafu i zatim još jednom red krema. Sve obilno pospite kakaom i stavite u frižider preko noći. 

Ako želite prozračniji krem umešajte 200 ml šlaga u ceo krem (ukoliko ste koristili duplu merusastojaka).

Izvor: jutarnji.hr

Rum kocke

Sastojci:

za korice:

•jaja 2 kom

• šećer 150 g

• margarin 150 g

• mleko 1/2 šoljic

• brašno 1/2 kg

• prašak za pecivo 1 kesica

• kakao prah 2 kašike

za fil:

• šećer 300 g

• mleko 1 šoljica

• rum1 kašika

• mlevena braon kora1 kom

• mleveni orasi1 šoljica

za glazuru:

• čokolada100 g

• ulje2 kašike

• margarin malo po želji

Uputstvo za pripremu:

Umutiti jaja i šećer, pa dodati margarin , mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zamesiti testo i podeliti ga na tri dela. U jedan deo dodati kakao prah.

Peći korice na prevrnutom plehu 10 minuta na 200 stepeni. Braon koru samleti i dodati u fil.

Priprema fila: malo prokuvati mleko i šećer pa dodati mlevene orahe, mlevenu braon koru i rum. Preko preliti glazurom od čokolade.

Izvor: Super recepti

Sufle sa karamelom

Sastojci:

100 g putera

200 g smeđeg šećera + 4 kašike

200 ml slatke pavlake

kašičica ekstrakta vanile

2 žumanceta

kašika brašna

3 belanceta

Priprema: 

1. Posudice za sufle namažite maslacem i svaki pospite sa malo smeđeg šećera (2 kašike). 

2. U posudi otopite maslac, dodajte šećer, slatku pavlaku, vanilu i prstohvat soli. Kada se šećer otopi i počnu da stvaraju mehurići kuvajte još minut dok se ne stvori sos. Od sosa odvojite 200 ml i stavite sa strane. 

3. U ostatak sosa umešajte žumanca i brašno. Konstantno mešajući zagrevajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne, oko 3 minuta. Prebacite u drugu posudu i ostavite da se hladi oko 15 minuta. 

4. U posebnoj posudi umutite šam od belanaca i postepeno dodajte dve kašike smeđeg šećera. Trećinu šama dodajte karamel sosu, pomešajte, a zatim sve to vratite ostatku šama. Smesu sipajte u posudice. Pecite sufle u rerni zagrejanoj na 180 C oko 11 minuta. Sufle na sredini ne mora da bude previše čvrst, ali ukoliko vam se učini da je previše tečno, vratite u rernu na još dva minuta. 

5. Sufle možete dodatno posuti šećerom, a poslužite ga uz pripremljen karamel sos, koji možete zagrejati dok se sufle peče.

Izvor: stvarukusa.com

Francuska pita sa višnjama

Sastojci:

• kore 1/2 kg

• jaja3 kom

• šećer 2.5 čaša

• ulje 1 čaša

• jogurt 1 čaša

• prašak za pecivo 1 kom

• griz4 kašike

• višnje očišćene 1 kg

• voda 2 čaše

• limun 1 kom

Uputstvo za pripremu:

1.Umutiti jaja,1.5 čašu šećera,ulje,jogurt,prašak za pecivo i griz 

2.Kore podeliti na 3 dela 

3.U nauljen pleh ređati 1/3 kora i svaku premazati umućenim filom pa rasporediti na 1/2 višanja.Zatim poređati drugu trećinu kora,višnje i 3 deo kora. 

4.Pitu iseći na kocke i peći na 200 stepeni oko 30 minuta dok ne porumeni 

5.Dok se pita peče skuvati 2 čaše šećera, 2 čaše vode sa limunom za preliv i kad se pita izvadi preliti je.Služiti je kad se ohladi.

Izvor: Super recepti

Gurabije

Sastojci:

• Brašno 700 g

• Mast 200 g

• šećer 250 g

• Mleko 100 ml

• Soda bikarbona 1 kašika

• Orasi 2 kašike

• šećer 2 kašike

• Jaja4 komada

Uputstvo za pripremu:

Ručnom žicom za mućenje dobro razmutiti mast i malo brašna(oko 100 g).Ostatak brašna sipati u dublju posudu,dodati mast,šećer, mleko, soda bikarbonu, jaja(samo 1 belance ostaviti sa strane).Zamesiti testo i oklagijom rastanjiti te okruglom modlom vaditi gurabije i poređati ih u pleh obložen pek-papirom. Ručnom žicom za mućenje(nikako mikserom)ulupati penu od belanceta pa malom kašičicom staviti na svaku gurabiju.Pomešati seckane orahe i šećer pa staviti preko belanceta.Gurabije peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene.

Izvor: Super recepti

"Snikers" torta koja se ne peče

Ova torta se veoma brzo priprema, a klasična kombinacija čokolade i kikirikija je fantastična.

Recept za Snikers tortu

Sastojci

  • 300 g mlevenog kikirikija
  • 300 g mlevenog keksa
  • 200-250 g maslaca
  • 250 g šećera u prahu
  • kesica vanilin šećera
  • 2 jajeta
  • 200 g seckanog ili drobljenog kikirikija

Čokoladni preliv:

  • 2 šoljice mleka
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike kakaa (može i čokolada u prahu)
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • kašika margarina

Priprema

Mleveni keks i mleven kikiriki dobro pomešajte. Maslac i šećer u prahu dobro umutite u jednoličnu smesu pa dodajte vanilin šećer i jaja. Dobro umutite da dobijete krem. S kremom i mešavinom od keksa i kikirikija zamesite fino testo.

Oblikujte duguljastu tortu ili je stavite u četvrtast ili okrugli pleh koji ste podmazali ili prekrili peki papirom i poravnajte. Na površini torte poređajte drobljen kikiriki i pritisnite kako bi se zalepio za testo. Na kraju stavite čokoladni preliv.

Za preliv u šerpu stavite mleko, šećer, kakao i margarin, pa rastopite na tihoj vatri. Sklonite s vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kockice. Kad se čokolada istopi i krem postane jednoličan, prelijte tortu.

Posle jednog sata ili sat i po ponovo prelijte tortu tako što ćete pokupiti preliv koji je iscurio sa strane. Ostavite tortu da se stegne preko noći ili nekoliko sati u frižideru. Tortu možete dodatno ukrasiti kikirikijem.

Napomena: Ovo nije glazura već preliv, i neće sasvim da se stegne, zato i ne pomišljajte da ste nešto pogrešno uradili – treba da bude upravo onako kako je opisano u receptu. Zbog prirode preliva nije preporučljiva ni neka dodatna dekoracija, mada možete dodatno staviti kikiriki po želji.

Čokoladna torta koju možete da napravite za 15 minuta

Umesto da nedeljno jutro provedete pored šporeta u kuhinji, slatki i brzi spas krije recept za čokoladnu tortu koju možete napraviti za petnaest minuta.

Osim što je gotova u trenu, ova varijanta torte zdrava je verzija omiljene poslastice. 

Sastojci za tortu:

30 grama kakao praha

90 grama brašna

malo soli

prašak za pecivo

20 grama šećera ili prstohvat stevije

(imajte na umu da je stevia mnogo slađa od šećera i da vam treba znatno manja količina)

6 malih kašika kokosovog ili biljnog ulja

80 ml mleka po izboru (kravlje, bademovo)

pola kašičice ekstrakta vanile 

Način pripreme:

Pomešajte suve sastojke. Potom dodajte tečne i sve dobro pomešajte. Smesu stavite u manji kalup za torte i pecite 14 minuta u rerni na 170 stepeni. Ukoliko je ipak želite malo dekorisati, čokoladna glazura biće brzo i efektno rešenje.

Izvor: b92

Posna baklava

Kada pomislite na nešto stvarno slatko - Posna baklava

Baklava je bogata, slatka poslastica napravljena od slojeva tankog testa (kora), napunjena seckanim orasima i zaslađena sirupom ili medom. Ovaj desert je veoma popularan u mnogim zemljama Bliskog istoka, Istočnog Mediterana i, naravno, koda nas na Balkanu. Ovo je verzija kako da se napravi posna baklava.

Kako se pravi posna baklava?

Sastojci:

• kore za baklavu 500gr

• šećer250 gr

• mleveni orasi 500 gr

• limun1 kom

• margarin 250 gr

• voda700 ml

• šećer350 gr

Uputstvo za pripremu:

Pomešati 250 gr šećera i 500 gr mlevenih oraha. Složiti kore u tepsiju tako što ćete ređati po dve kore, pa preko orahe i šećer.

Ponavljati postupak dok ne potrošite materijal. Isecite baklavu na željene oblike i prelijte je istopljenim margarinom. Ostaviti je da malo odstoji, pa peći na 180 stepeni dok ne porumeni.

Za to vreme napravite agdu, sirup (istopite 350 gr šećera u 700 ml vode i dodajte limun isečen na kolutove).

Preliti baklavu i sluziti kad se posna baklava ohladi.

Prijatno!

Napomena:

Za sve one koji će ostavljati komentare kako je margarin nezdrav i sl. ovde se pravi posna baklava i zato ne može maslac.

Kratka istorija baklave:

Tačno poreklo baklave je teško odrediti, ali se veruje da je nastala pre nekoliko vekova u oblasti Bliskog istoka i Istočnog Mediterana. Evo nekoliko ključnih tačaka u njenoj istoriji:

Antičko doba: Neki izvori sugerišu da su rani oblici baklave postojali već u antičkom dobu, u Asiriji oko 8. veka pre nove ere. Oni su pravili slatke poslastice od tankih slojeva testa i meda.

Rimsko i Vizantijsko carstvo: Slične poslastice su se pravile u kasnijem Rimskom carstvu, a posebno u Vizantijskom carstvu. Vizantijska kuhinja je imala veliki uticaj na razvoj slatkih jela sa slojevitim testom.

Osmansko carstvo: Baklava, kakvu danas poznajemo, postala je popularna u Osmanskom carstvu. Osmanski kuvari su usavršili recept i način pripreme baklave, a ona je postala omiljena poslastica na dvoru sultana u Istanbulu.

Tokom vekova, baklava se širila kroz različite kulture i zemlje, adaptirajući se lokalnim ukusima i običajima. Danas postoji mnogo različitih verzija baklave, u zavisnosti od regiona i tradicije, pa tako i ova naša - posna baklava.

Posni brzi štapići

Sastojci:

• brašno 600 gr

• Gazirana mineralna voda 3 dl

• šećer 5 kaš.

• prašak za pecivo 1 kesica

• cimet 1 kašičica

• rendana kora limuna 1 kašič.

• ulje za prženje 2 dl

Uputstvo za pripremu:

Prosejati brašno u dublju činiju. Dodati suve sastojke ( šećer, prašak za pecivo, cimet i rendanu koru limuna). Sve sastojke izmešati varjačom. Postepeno dodavati zagerjanu mineralnu vodu. Umesiti testo. Na pobrašnjenu površinu razviti koru u vidu pravougaonika. Nožem seći štapiće željene dužine. Pržiti u zagrejanom ulju dok ne porumene.Ispržene štapiće odložiti na papirni ubrus kako bi upio suvišnu masnoću. Služiti uz domaći džem od šljiva.Prijatno

Napomena:

Štapići se mogu posuti i šeć

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.