Sufle sa karamelom

Sastojci:

100 g putera

200 g smeđeg šećera + 4 kašike

200 ml slatke pavlake

kašičica ekstrakta vanile

2 žumanceta

kašika brašna

3 belanceta

Priprema: 

1. Posudice za sufle namažite maslacem i svaki pospite sa malo smeđeg šećera (2 kašike). 

2. U posudi otopite maslac, dodajte šećer, slatku pavlaku, vanilu i prstohvat soli. Kada se šećer otopi i počnu da stvaraju mehurići kuvajte još minut dok se ne stvori sos. Od sosa odvojite 200 ml i stavite sa strane. 

3. U ostatak sosa umešajte žumanca i brašno. Konstantno mešajući zagrevajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne, oko 3 minuta. Prebacite u drugu posudu i ostavite da se hladi oko 15 minuta. 

4. U posebnoj posudi umutite šam od belanaca i postepeno dodajte dve kašike smeđeg šećera. Trećinu šama dodajte karamel sosu, pomešajte, a zatim sve to vratite ostatku šama. Smesu sipajte u posudice. Pecite sufle u rerni zagrejanoj na 180 C oko 11 minuta. Sufle na sredini ne mora da bude previše čvrst, ali ukoliko vam se učini da je previše tečno, vratite u rernu na još dva minuta. 

5. Sufle možete dodatno posuti šećerom, a poslužite ga uz pripremljen karamel sos, koji možete zagrejati dok se sufle peče.

Izvor: stvarukusa.com

Francuska pita sa višnjama

Sastojci:

• kore 1/2 kg

• jaja3 kom

• šećer 2.5 čaša

• ulje 1 čaša

• jogurt 1 čaša

• prašak za pecivo 1 kom

• griz4 kašike

• višnje očišćene 1 kg

• voda 2 čaše

• limun 1 kom

Uputstvo za pripremu:

1.Umutiti jaja,1.5 čašu šećera,ulje,jogurt,prašak za pecivo i griz 

2.Kore podeliti na 3 dela 

3.U nauljen pleh ređati 1/3 kora i svaku premazati umućenim filom pa rasporediti na 1/2 višanja.Zatim poređati drugu trećinu kora,višnje i 3 deo kora. 

4.Pitu iseći na kocke i peći na 200 stepeni oko 30 minuta dok ne porumeni 

5.Dok se pita peče skuvati 2 čaše šećera, 2 čaše vode sa limunom za preliv i kad se pita izvadi preliti je.Služiti je kad se ohladi.

Izvor: Super recepti

Gurabije

Sastojci:

• Brašno 700 g

• Mast 200 g

• šećer 250 g

• Mleko 100 ml

• Soda bikarbona 1 kašika

• Orasi 2 kašike

• šećer 2 kašike

• Jaja4 komada

Uputstvo za pripremu:

Ručnom žicom za mućenje dobro razmutiti mast i malo brašna(oko 100 g).Ostatak brašna sipati u dublju posudu,dodati mast,šećer, mleko, soda bikarbonu, jaja(samo 1 belance ostaviti sa strane).Zamesiti testo i oklagijom rastanjiti te okruglom modlom vaditi gurabije i poređati ih u pleh obložen pek-papirom. Ručnom žicom za mućenje(nikako mikserom)ulupati penu od belanceta pa malom kašičicom staviti na svaku gurabiju.Pomešati seckane orahe i šećer pa staviti preko belanceta.Gurabije peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene.

Izvor: Super recepti

"Snikers" torta koja se ne peče

Ova torta se veoma brzo priprema, a klasična kombinacija čokolade i kikirikija je fantastična.

Recept za Snikers tortu

Sastojci

  • 300 g mlevenog kikirikija
  • 300 g mlevenog keksa
  • 200-250 g maslaca
  • 250 g šećera u prahu
  • kesica vanilin šećera
  • 2 jajeta
  • 200 g seckanog ili drobljenog kikirikija

Čokoladni preliv:

  • 2 šoljice mleka
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike kakaa (može i čokolada u prahu)
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • kašika margarina

Priprema

Mleveni keks i mleven kikiriki dobro pomešajte. Maslac i šećer u prahu dobro umutite u jednoličnu smesu pa dodajte vanilin šećer i jaja. Dobro umutite da dobijete krem. S kremom i mešavinom od keksa i kikirikija zamesite fino testo.

Oblikujte duguljastu tortu ili je stavite u četvrtast ili okrugli pleh koji ste podmazali ili prekrili peki papirom i poravnajte. Na površini torte poređajte drobljen kikiriki i pritisnite kako bi se zalepio za testo. Na kraju stavite čokoladni preliv.

Za preliv u šerpu stavite mleko, šećer, kakao i margarin, pa rastopite na tihoj vatri. Sklonite s vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kockice. Kad se čokolada istopi i krem postane jednoličan, prelijte tortu.

Posle jednog sata ili sat i po ponovo prelijte tortu tako što ćete pokupiti preliv koji je iscurio sa strane. Ostavite tortu da se stegne preko noći ili nekoliko sati u frižideru. Tortu možete dodatno ukrasiti kikirikijem.

Napomena: Ovo nije glazura već preliv, i neće sasvim da se stegne, zato i ne pomišljajte da ste nešto pogrešno uradili – treba da bude upravo onako kako je opisano u receptu. Zbog prirode preliva nije preporučljiva ni neka dodatna dekoracija, mada možete dodatno staviti kikiriki po želji.

Čokoladna torta koju možete da napravite za 15 minuta

Umesto da nedeljno jutro provedete pored šporeta u kuhinji, slatki i brzi spas krije recept za čokoladnu tortu koju možete napraviti za petnaest minuta.

Osim što je gotova u trenu, ova varijanta torte zdrava je verzija omiljene poslastice. 

Sastojci za tortu:

30 grama kakao praha

90 grama brašna

malo soli

prašak za pecivo

20 grama šećera ili prstohvat stevije

(imajte na umu da je stevia mnogo slađa od šećera i da vam treba znatno manja količina)

6 malih kašika kokosovog ili biljnog ulja

80 ml mleka po izboru (kravlje, bademovo)

pola kašičice ekstrakta vanile 

Način pripreme:

Pomešajte suve sastojke. Potom dodajte tečne i sve dobro pomešajte. Smesu stavite u manji kalup za torte i pecite 14 minuta u rerni na 170 stepeni. Ukoliko je ipak želite malo dekorisati, čokoladna glazura biće brzo i efektno rešenje.

Izvor: b92

Posna baklava

Kada pomislite na nešto stvarno slatko - Posna baklava

Baklava je bogata, slatka poslastica napravljena od slojeva tankog testa (kora), napunjena seckanim orasima i zaslađena sirupom ili medom. Ovaj desert je veoma popularan u mnogim zemljama Bliskog istoka, Istočnog Mediterana i, naravno, koda nas na Balkanu. Ovo je verzija kako da se napravi posna baklava.

Kako se pravi posna baklava?

Sastojci:

• kore za baklavu 500gr

• šećer250 gr

• mleveni orasi 500 gr

• limun1 kom

• margarin 250 gr

• voda700 ml

• šećer350 gr

Uputstvo za pripremu:

Pomešati 250 gr šećera i 500 gr mlevenih oraha. Složiti kore u tepsiju tako što ćete ređati po dve kore, pa preko orahe i šećer.

Ponavljati postupak dok ne potrošite materijal. Isecite baklavu na željene oblike i prelijte je istopljenim margarinom. Ostaviti je da malo odstoji, pa peći na 180 stepeni dok ne porumeni.

Za to vreme napravite agdu, sirup (istopite 350 gr šećera u 700 ml vode i dodajte limun isečen na kolutove).

Preliti baklavu i sluziti kad se posna baklava ohladi.

Prijatno!

Napomena:

Za sve one koji će ostavljati komentare kako je margarin nezdrav i sl. ovde se pravi posna baklava i zato ne može maslac.

Kratka istorija baklave:

Tačno poreklo baklave je teško odrediti, ali se veruje da je nastala pre nekoliko vekova u oblasti Bliskog istoka i Istočnog Mediterana. Evo nekoliko ključnih tačaka u njenoj istoriji:

Antičko doba: Neki izvori sugerišu da su rani oblici baklave postojali već u antičkom dobu, u Asiriji oko 8. veka pre nove ere. Oni su pravili slatke poslastice od tankih slojeva testa i meda.

Rimsko i Vizantijsko carstvo: Slične poslastice su se pravile u kasnijem Rimskom carstvu, a posebno u Vizantijskom carstvu. Vizantijska kuhinja je imala veliki uticaj na razvoj slatkih jela sa slojevitim testom.

Osmansko carstvo: Baklava, kakvu danas poznajemo, postala je popularna u Osmanskom carstvu. Osmanski kuvari su usavršili recept i način pripreme baklave, a ona je postala omiljena poslastica na dvoru sultana u Istanbulu.

Tokom vekova, baklava se širila kroz različite kulture i zemlje, adaptirajući se lokalnim ukusima i običajima. Danas postoji mnogo različitih verzija baklave, u zavisnosti od regiona i tradicije, pa tako i ova naša - posna baklava.

Posni brzi štapići

Sastojci:

• brašno 600 gr

• Gazirana mineralna voda 3 dl

• šećer 5 kaš.

• prašak za pecivo 1 kesica

• cimet 1 kašičica

• rendana kora limuna 1 kašič.

• ulje za prženje 2 dl

Uputstvo za pripremu:

Prosejati brašno u dublju činiju. Dodati suve sastojke ( šećer, prašak za pecivo, cimet i rendanu koru limuna). Sve sastojke izmešati varjačom. Postepeno dodavati zagerjanu mineralnu vodu. Umesiti testo. Na pobrašnjenu površinu razviti koru u vidu pravougaonika. Nožem seći štapiće željene dužine. Pržiti u zagrejanom ulju dok ne porumene.Ispržene štapiće odložiti na papirni ubrus kako bi upio suvišnu masnoću. Služiti uz domaći džem od šljiva.Prijatno

Napomena:

Štapići se mogu posuti i šeć

Brza čokoladna torta

 

Sastojci:

• keks 250 gr

• krem bananice10 kom

• mleko 1/2 lit

• puding od čokolade 2 kom

• šećer 6 kašika

• šlag100 g

• keks za podlogu par komada

• margarin 1/2

Uputstvo za pripremu:

1.Izlomiti keks i krem bananice na krupniju parčad i staviti u posudu 2.Skuvati puding sa šećerom u mleku 3.U vruć puding staviti margarin i čokoladu i mešati dok se ne istopi.Zatim mutiti mikserom dok ne postane penušavo 4.Izmućen puding sipati u posudu sa keksom i krem bananicama i dobro izmešati 5.Po dnu okruglog kalupa koji se otvara poređati keks ili ispeci patišpanj od 3 jaja i preko sipati fil 6.Kad se torta ohladi premazati je šlagom 7.Skinuti od kalupa i seći tortu i služiti

Izvor: Super recepti

Kolač sa jabukama i šlagom

 

Sastojci:

• jogurt 1 čaša

• šećer 2 čaše

• ulje1 čaša

• žumanca 3

• brašno 2 čaše

• prašak za pecivo 1

• jabuke 1,5 kg

• cimet po ukusu

• krupno seckani orasi100 gr

• belanca 3

• šećer9 kašika

Uputstvo za pripremu:

Jabuke oljuštite, izrendajte i dodajte 2 kašike šećera i cimeta po ukusu. Dinstajte ih na umerenoj temperaturi i kada tečnost ispari sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Mikserom umutite jogurt, šećer, ulje, žumanca i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sipajte u podmazan pleh veličine 25 x 27 cm.

Pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Izvadite pleh i rasporedite pripremljene jabuke, odozgo pospite krupno seckanim orasima i vratite još 15 minuta.

U međuvremenu izmiksajte belanca i šećer u čvrst sneg. Izvadite pleh, rasporedite šlag i vratite u isključenu rernu još 1 sat.

Izvor: Super recepti

Čokoladna đavolica: Torta koja ostavlja bez daha!

Ne dozvolite da vas zavara ime, jer ova torta ima božanski ukus

Sastojci:

50 g kakao praha

100 g smeđeg šećera

250 ml ključale vode

125 g putera (i malo za podmazivanje pleha)

150 g kristal-šećera

225 g brašna

5 g praška za pecivo

5 g sode bikarbone

5 ml vanila ekstrakta

2 jajeta

Za glazuru:

125 ml vode

30 gr smeđeg šećera

175 gr putera

300 gr čokolade za mešenje

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 °C. Podmažite dva okrugla kalupa prečnika 20cm i obložite papirom za pečenje, piše Lisa.rs. Izmešajte kakao i 50 gr šećera, pa dodajte vrelu vodu i ujednačite masu. Umutite penasto kristal-šećer s puterom. U drugoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo brašna sa dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno mešajte.

2. Spojte ovu mešavinu sa pripremljenim kakaom s vodom. Podelite na dva dela, sipajte u kalupe i pecite oko 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno.

3. Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 5-10 minuta pa izvadite pečene delove torte da se potpuno ohlade na žici.

4. Sada pripremite glazuru. Vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 gr putera otopite na tihoj vatri, a kad počne da ključa dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji oko sat vremena, povremeno promešajte.

5. Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može biti glatka, ali je interesantnije ako napravite neobične krugove varjačom po površini.

Izvor. Lisa.rs

Lava kolač/Lava cakes

Savršena mešavina čokoladnog biskvita i sočnog, naravno čokoladnog, krema.

Sastojci:

110 g margarina

170 g čokolade

3 jajeta

65 g šećera + kašika šećera

kašičica ekstrakta vanile

Priprema: 

1. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Modle za kolače dobro nauljite kako biste kasnije lakše vadili kolače. 

2. Na pari otopite margarin i čokoladu. Žumanca umutite penasto sa 65 grama šećera, dodajte ekstrakt vanile i smesu sa čokoladom. 

3. Umutite čvrst šam od belanaca i postepeno dodajte kašiku šećera. 

4. Šam od belanaca postepeno i polako dodajte mešavini sa čokoladom i pažljivo umešajte. 

5. Smesu sipajte u kalupe i pecite dok se ivice kolača ne ispeku, ali sredina treba da izgleda pomalo vlažno, oko 10 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Kuglice sa rogačem

Sastojci:

• mleveni keks (plazma)200 g

• mleveni orasi200 g

• mleveni rogač100 g

• šećer4 kašike

• maslac (margarin) 125 g

• pomorandža 1 veca

• mleveni orasi za valjanje kuglica

Uputstvo za pripremu:

Iscediti pomorandžu. Treba da bude oko 200 ml soka. Dodati šećer i zagrejati (ali da ne provri). Skloniti sa ringle, dodati maslac ili margarin, mešati da se otopi. Zatim dodati mleveni keks, mlevene orahe i rogač i dobro izmešati.

Kada se prohladi, praviti kuglice, uvaljati ih u mlevene orahe. Staviti u frižider da se ohlade i stegnu.

Uživajte u ukusu!

Izvor: Super recepti

Želite brzo zadovoljstvo koje se topi u ustima? Probajte „štreberske keksiće”

Uz ovako hladnjikavo vreme svima nam prija šolja toplog čaja, a popularni napitak još je prijatniji ako se uz njega pojede po koji kolačić sa komadićima čokolade.

SASTOJCI:

- 200 g čokolade

- 400 g brašna

- 1 kesica praška za pecivo

- 200 g putera

- 140 g šećera

- 1 kašičica ekstrakta vanile

- 2 jajeta

PRIPREMA:

U posudi posebno izmešajte suve sastojke, a u drugoj činiji vlažne. Čokoladu iseckajte na sitne komadiće. Sjedinite sve i na kraju umešajte čokoladu. Formirajte rukama kuglice i slažite ih na pek-papir u pleh. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Ostavite da se sasvim ohlade, pa služite.

Izvor: Blic žena

Čokoladna pita

SASTOJCI:

- 1 ½ šolja brašna

- 1 šolja putera

- 1/3 šolje vode

- 1 kašičica šećera

- ¼ kašičice soli

- 400 g čokolade

- 200 ml slatke pavlake

- 3 kašike šećera

- ¼ kašičice đumbira

PRIPREMA:

Pomešajte brašno, šećer, so i maslac. Zatim polako dodajte vodu i mutite mikserom sve dok se smesa ne zgusne. Dodajte brašno po potrebi, formirajte kuglu od testa i zamotajte je u foliju. Ostavite u frižideru na dva sata. Za to vreme čokoladu otopite na pari sa šećerom. Slatku pavlaku umutite mikserom na najjačoj brzini, pa pomešati sa prethodno otopljenom čokoladom. Testo razvaljate,

stavite u pleh i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Izvadite, pa kad se testo malo prohladi nafilujte

kremom od čokolade.  Služite sasvim ohlađeno.

izvor: Super recepti

Pita od bundeve i cimeta

SASTOJCI:

- 1 ½ šolja brašna

- 1 šolja putera

- 1/3 šolje vode

- 1 kašičica šećera

- ¼ kašičice soli

- 850 g bundeve

- 200 ml slatke pavlake

- 3 jaja

- 1 šolja smeđeg šećera

- 2 kašičice cimeta

- ¼ kašičice đumbira

- 1/8 kašičice muskatnog oršačića

- 1/8 kašičice klinčića

- Prstohvat soli

- 250 ml toplog mleka

PRIPREMA:

Pomešati brašno, šećer, so i maslac. Zatim polako dodati vodu vodu i mutiti mikserom sve dok se

smesa ne zgusne. Dodati brašno po potrebi, formirati kuglu i zamotati je u foliju. Ostaviti u frižideru

na dva sata. Za to vreme bundevu peći u rerni dok ne omekša. Odvojiti je od kore, pa pomešati sa

šećerom i začinima i ostaviti sa strane. Slatku pavlaku umutiti mikserom na najjačoj brzini, pa

pomešati sa ispasiranom začinjemom bundevom. Testo razvaljati, staviti u pleh i peći oko pola sata

na 180 stepeni. Izvaditi, pa kad se testo malo prohladi nafilovati kremom od bundeve. Služiti sasvim

ohlađeno.

Izvor: Super recepti

Zdravija verzija popularnog kremića

Svima poznat krem od lešnika jako je kaloričan i nezdrav. Svi mi mu jako teško odolevamo, zato vam donosimo recept za zdraviju verziju namaza. Pravi se od kakao praha, lešnika i maslaca.

SASTOJCI:

100g kakao maslaca,

200g lešnika,

40 g kakao praha,

kašičica ekstrakta od vanile,

200 ml pavlake za kuvanje od soje,

130ml agavinog sirupa

PRIPREMA:

Lešnike stavite na suv tiganj i lagano pržite, a zatim ih stavite u kuhinjsku krpu i trljajte rukama dok se opne ne odvoje.

Istovremeno na pari otopite kakao maslac. Lešnike sameljite sve dok ne dobijete smesu poput maslaca. U dobijeni maslac dodajte kakao prah, ekstrakt vanile, agavin sirup i pavlaku za kuvanje od soje. Kada smesa postane glatka dodajte rastopljeni kakao maslac (koji se prethodno malo ohladio).  

Sve sastojke dobro izmiksajte i namaz ostavite da se ohladi.

Izvor: index.hr

Kuglof sa suvim grožđem

Sastojci:

• kvasac 1 kocka

• margarin 80 gr

• secer100 gr

• zumanca 3

• limunova korica malo

• rum 1 kašika

• so malo

• vanilin secer1 kesica

• suvo grozdje100 gr

• brasno 250 gr

• mleko2 dcl

• secer u prahu za posipanje

Uputstvo za pripremu:

Kvasac razmrvite sa malo mlake vode i secera i ostavite da se digne. Penasto umutite margarin, secer i zumanca. Dodajte brasno i mleko naizmenicno pa dodajte dignuti kvasac.

Dodajte limunovu koricu, so, rum, vanilin secer i suvo grozdje. Smesu dobro izmesajte.

Kalup za kuglof podmazite i pospite brasnom. Sipajte smesu, prekrijte krpom i ostavite da narasta oko 30 minuta.

Ugrejte rernu na 200 stepeni i pecite oko 50 minuta.

Peceni kuglof pospite secerom u prahu.

izvor: Super recepti

Lenja pita

 

Sastojci:

• jaja2 kom

• šećer1 čaša

• jogurt 1 čaša

• ulje1 čaša

• brašno 2 čaše

• prašak za pecivo 1 kesica

• jabuke 1/2 kg

• cimet po želji

• šećer u prahupo želji

• prezle po želji

Uputstvo za pripremu:

PRIPREMA ( 30 MINUTA): Umutiti dobro jaja i šećer pa dodati ostale sastojke i sipati polovinu testa u podmazan pleh i malo zapeći. Po malo zapečenoj kori rasporediti narendane jabuke pomešane sa grizom i cimetom, pa sipati preko ostatak testa i vratiti u rernu i ispeći kolač do kraja. Posuti prah šećerom.

Izvor: Super recepti

Pita sa tikvicama

Sastojci:

• kore za pitu500 g

• tikvice 2 srednje

• secer 300 g

• suvo grozdje 100 g

• ulje50 ml

• kisela voda 100 ml

• psenicni griz100 g

• vanilin secer1 kesica

Uputstvo za pripremu:

Tikvice oljuštiti, očistiti, narendati, posuti sa malo šećera i ostaviti da odstoje 15-tak minuta. Zatim ocediti tečnost koju su pustile. Suvo grožđe potopiti u malo vode i ostaviti 15-tak minuta da nabubri, pa ocediti. Pomešati tikvice, šećer, vanilin šećer i griz. Ulje i kiselu vodu pomešati. Odvojiti po 3 kore za jedan rolat.

Na prvu koru staviti dve, a na drugu jednu kašiku mešavine ulja i kisele vode, premazati. Na treću koru staviti 3-4 kašike fila i suvo grožđe.

Uviti rolate i staviti ih u pleh namazan uljem ili obložen papirom za pečenje. Rolate premazati mešavinom ulja i kisele vode.

Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 C. Ohlađene rolate iseći i možete ih posuti prah šećerom. Prijatno!

Napomena:

U fil možete staviti i 1 kašičicu cimeta. Suvo grožđe umesto u vodu možete potopiti u rum. A količinu šećera povećati ili smanjiti, po ukusu.

Izvor: Super recepti

Najsočniji euro-blok kolač

Sastojci

6 jaja

2 šoljice šećera + 6 kašika šećera

100 g čokolade za kuvanje

pola šoljice ulja

7 kašika brašna

pola kesice praška za pecivo

125 g margarina

manji euro-blok

Priprema

1. Umutiti 6 belanaca sa 2 šoljice šećera (one srednje za kafu). Kada se to dobro umuti, dodati pola te iste šoljice ulja i 50 grama rendane čokolade za kuvanje.

2. U zasebnom tanjiru pomešati 7 kašika brašna i pola kesice praška za pecivo. Potom ih dodati gore pripremljenoj smesi.

3. Pouljiti pleh (vrlo malo) i zagrejati rernu na 250 stepeni. Sipati smesu u pleh i ubaciti u rernu. Peći na 220 stepeni oko 15-ak minuta.

4. Priprema fila: U šerpici kašikom umutiti 6 žumanaca i 6 kašika šećera. Kuvati na ringli dok se šećer ne rastopi. Mešati kašikom sve vreme da ne bi zagorelo. Skinuti sa ringle i dodati 50 grama čokolade i 125 grama margarina. Vratiti na ringlu i kuvati dok se čokolada i margarin ne rastope. Mešati sve vreme.

5. Kada je fil gotov, izvaditi koru iz rerne, pa vruću koru preliti vrućim filom. Bitno je da i kora i fil budu vrući kako bi se smese lepo sjedinile. Držati kolač u toploj prostoriji. Kada se ohladi, izrendati manji euro-blok preko (može i veći, po ukusu). Bitno je da se kolač ohladi pre stavljanja euro-bloka da se on ne bi rastopio.

Izvor: Stil