Želite brzo zadovoljstvo koje se topi u ustima? Probajte „štreberske keksiće”

Uz ovako hladnjikavo vreme svima nam prija šolja toplog čaja, a popularni napitak još je prijatniji ako se uz njega pojede po koji kolačić sa komadićima čokolade.

SASTOJCI:

- 200 g čokolade

- 400 g brašna

- 1 kesica praška za pecivo

- 200 g putera

- 140 g šećera

- 1 kašičica ekstrakta vanile

- 2 jajeta

PRIPREMA:

U posudi posebno izmešajte suve sastojke, a u drugoj činiji vlažne. Čokoladu iseckajte na sitne komadiće. Sjedinite sve i na kraju umešajte čokoladu. Formirajte rukama kuglice i slažite ih na pek-papir u pleh. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Ostavite da se sasvim ohlade, pa služite.

Izvor: Blic žena

Čokoladna pita

SASTOJCI:

- 1 ½ šolja brašna

- 1 šolja putera

- 1/3 šolje vode

- 1 kašičica šećera

- ¼ kašičice soli

- 400 g čokolade

- 200 ml slatke pavlake

- 3 kašike šećera

- ¼ kašičice đumbira

PRIPREMA:

Pomešajte brašno, šećer, so i maslac. Zatim polako dodajte vodu i mutite mikserom sve dok se smesa ne zgusne. Dodajte brašno po potrebi, formirajte kuglu od testa i zamotajte je u foliju. Ostavite u frižideru na dva sata. Za to vreme čokoladu otopite na pari sa šećerom. Slatku pavlaku umutite mikserom na najjačoj brzini, pa pomešati sa prethodno otopljenom čokoladom. Testo razvaljate,

stavite u pleh i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Izvadite, pa kad se testo malo prohladi nafilujte

kremom od čokolade.  Služite sasvim ohlađeno.

izvor: Super recepti

Pita od bundeve i cimeta

SASTOJCI:

- 1 ½ šolja brašna

- 1 šolja putera

- 1/3 šolje vode

- 1 kašičica šećera

- ¼ kašičice soli

- 850 g bundeve

- 200 ml slatke pavlake

- 3 jaja

- 1 šolja smeđeg šećera

- 2 kašičice cimeta

- ¼ kašičice đumbira

- 1/8 kašičice muskatnog oršačića

- 1/8 kašičice klinčića

- Prstohvat soli

- 250 ml toplog mleka

PRIPREMA:

Pomešati brašno, šećer, so i maslac. Zatim polako dodati vodu vodu i mutiti mikserom sve dok se

smesa ne zgusne. Dodati brašno po potrebi, formirati kuglu i zamotati je u foliju. Ostaviti u frižideru

na dva sata. Za to vreme bundevu peći u rerni dok ne omekša. Odvojiti je od kore, pa pomešati sa

šećerom i začinima i ostaviti sa strane. Slatku pavlaku umutiti mikserom na najjačoj brzini, pa

pomešati sa ispasiranom začinjemom bundevom. Testo razvaljati, staviti u pleh i peći oko pola sata

na 180 stepeni. Izvaditi, pa kad se testo malo prohladi nafilovati kremom od bundeve. Služiti sasvim

ohlađeno.

Izvor: Super recepti

Zdravija verzija popularnog kremića

Svima poznat krem od lešnika jako je kaloričan i nezdrav. Svi mi mu jako teško odolevamo, zato vam donosimo recept za zdraviju verziju namaza. Pravi se od kakao praha, lešnika i maslaca.

SASTOJCI:

100g kakao maslaca,

200g lešnika,

40 g kakao praha,

kašičica ekstrakta od vanile,

200 ml pavlake za kuvanje od soje,

130ml agavinog sirupa

PRIPREMA:

Lešnike stavite na suv tiganj i lagano pržite, a zatim ih stavite u kuhinjsku krpu i trljajte rukama dok se opne ne odvoje.

Istovremeno na pari otopite kakao maslac. Lešnike sameljite sve dok ne dobijete smesu poput maslaca. U dobijeni maslac dodajte kakao prah, ekstrakt vanile, agavin sirup i pavlaku za kuvanje od soje. Kada smesa postane glatka dodajte rastopljeni kakao maslac (koji se prethodno malo ohladio).  

Sve sastojke dobro izmiksajte i namaz ostavite da se ohladi.

Izvor: index.hr

Kuglof sa suvim grožđem

Sastojci:

• kvasac 1 kocka

• margarin 80 gr

• secer100 gr

• zumanca 3

• limunova korica malo

• rum 1 kašika

• so malo

• vanilin secer1 kesica

• suvo grozdje100 gr

• brasno 250 gr

• mleko2 dcl

• secer u prahu za posipanje

Uputstvo za pripremu:

Kvasac razmrvite sa malo mlake vode i secera i ostavite da se digne. Penasto umutite margarin, secer i zumanca. Dodajte brasno i mleko naizmenicno pa dodajte dignuti kvasac.

Dodajte limunovu koricu, so, rum, vanilin secer i suvo grozdje. Smesu dobro izmesajte.

Kalup za kuglof podmazite i pospite brasnom. Sipajte smesu, prekrijte krpom i ostavite da narasta oko 30 minuta.

Ugrejte rernu na 200 stepeni i pecite oko 50 minuta.

Peceni kuglof pospite secerom u prahu.

izvor: Super recepti

Lenja pita

 

Sastojci:

• jaja2 kom

• šećer1 čaša

• jogurt 1 čaša

• ulje1 čaša

• brašno 2 čaše

• prašak za pecivo 1 kesica

• jabuke 1/2 kg

• cimet po želji

• šećer u prahupo želji

• prezle po želji

Uputstvo za pripremu:

PRIPREMA ( 30 MINUTA): Umutiti dobro jaja i šećer pa dodati ostale sastojke i sipati polovinu testa u podmazan pleh i malo zapeći. Po malo zapečenoj kori rasporediti narendane jabuke pomešane sa grizom i cimetom, pa sipati preko ostatak testa i vratiti u rernu i ispeći kolač do kraja. Posuti prah šećerom.

Izvor: Super recepti

Pita sa tikvicama

Sastojci:

• kore za pitu500 g

• tikvice 2 srednje

• secer 300 g

• suvo grozdje 100 g

• ulje50 ml

• kisela voda 100 ml

• psenicni griz100 g

• vanilin secer1 kesica

Uputstvo za pripremu:

Tikvice oljuštiti, očistiti, narendati, posuti sa malo šećera i ostaviti da odstoje 15-tak minuta. Zatim ocediti tečnost koju su pustile. Suvo grožđe potopiti u malo vode i ostaviti 15-tak minuta da nabubri, pa ocediti. Pomešati tikvice, šećer, vanilin šećer i griz. Ulje i kiselu vodu pomešati. Odvojiti po 3 kore za jedan rolat.

Na prvu koru staviti dve, a na drugu jednu kašiku mešavine ulja i kisele vode, premazati. Na treću koru staviti 3-4 kašike fila i suvo grožđe.

Uviti rolate i staviti ih u pleh namazan uljem ili obložen papirom za pečenje. Rolate premazati mešavinom ulja i kisele vode.

Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 C. Ohlađene rolate iseći i možete ih posuti prah šećerom. Prijatno!

Napomena:

U fil možete staviti i 1 kašičicu cimeta. Suvo grožđe umesto u vodu možete potopiti u rum. A količinu šećera povećati ili smanjiti, po ukusu.

Izvor: Super recepti

Najsočniji euro-blok kolač

Sastojci

6 jaja

2 šoljice šećera + 6 kašika šećera

100 g čokolade za kuvanje

pola šoljice ulja

7 kašika brašna

pola kesice praška za pecivo

125 g margarina

manji euro-blok

Priprema

1. Umutiti 6 belanaca sa 2 šoljice šećera (one srednje za kafu). Kada se to dobro umuti, dodati pola te iste šoljice ulja i 50 grama rendane čokolade za kuvanje.

2. U zasebnom tanjiru pomešati 7 kašika brašna i pola kesice praška za pecivo. Potom ih dodati gore pripremljenoj smesi.

3. Pouljiti pleh (vrlo malo) i zagrejati rernu na 250 stepeni. Sipati smesu u pleh i ubaciti u rernu. Peći na 220 stepeni oko 15-ak minuta.

4. Priprema fila: U šerpici kašikom umutiti 6 žumanaca i 6 kašika šećera. Kuvati na ringli dok se šećer ne rastopi. Mešati kašikom sve vreme da ne bi zagorelo. Skinuti sa ringle i dodati 50 grama čokolade i 125 grama margarina. Vratiti na ringlu i kuvati dok se čokolada i margarin ne rastope. Mešati sve vreme.

5. Kada je fil gotov, izvaditi koru iz rerne, pa vruću koru preliti vrućim filom. Bitno je da i kora i fil budu vrući kako bi se smese lepo sjedinile. Držati kolač u toploj prostoriji. Kada se ohladi, izrendati manji euro-blok preko (može i veći, po ukusu). Bitno je da se kolač ohladi pre stavljanja euro-bloka da se on ne bi rastopio.

Izvor: Stil

Kolač od jabuka i starog hleba

Sastojci

1/2 šolje smeđeg šećera

1 kašika gustina

1/4 kašičice cimeta

1/2 šolje vode

6 jabuka 

1 kašika limunovog soka

1 kašika putera

4 jaja (odvojena žumanca i belanca)

1/8 kašičice soli

2/3 šolje šećera

2 šolje mleka 

5 tankih kriški hleba

Priprema

1. U velikom tiganju pomešajte smeđi šećer, gustin i cimet. Dodajte i vode dok ne dobijete glatku smesu pa dodajte isečene jabuke. Kuvajte neprestano mešajući dok smesa ne počne da vri. Kada se smesa zgusne sklonite sa ringle i umešajte limunov sok i puter. 

2. U velikoj posudi umutite žumanca dok ne dobijete penastu masu. Postepeno dodajte so i 1/3 šolje šećera. Mutite dok smesa ne bude gusta i poprimi boju limuna. Umešajte mleko.

3. Kriške hleba umačite u mlešavinu s jajima; držite u smesi bar jedan minut. Ređajte hleb u pleh i prelijte smesom s jabukama. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 25 do 30 minuta.

4. U međuvremenu u manjoj posudi mutite belancai u toku mućenja postepeno dodajte ostatak šećera dok ne dobijete čvrst šam. Sipajte šam preko pečenog kolača i pecite još 10-15 minuta. Služite dok je još toplo.

Izvor: Stvar ukusa

Ovaj kolač od tri sastojka je trenutno najsavršenija stvar na netu

Ako volite kolače, ali nemate pojma s kuvanjem, imamo savršenu stvar za vas. Kolač od tri sastojka, za koji vam je potrebno 5 minuta truda, a ne treba vam rerna, i toliko je ukusan da će vas odmah naterati da zaboravite na dijetu. Pa, ionako su leto i sezona bikinija za nama!

Trebaće vam 230 mililitara likera od kafe (može da se zameni i sa bilo kojim drugom ukusom), dva pakovanja čokoladnih keksića po izbiru i litar slatke pavlake. Postupak je više nego jednostavan - prvo umutite slatku pavlaku i liker. 

Zatim na tanjiru, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, ređajte keksiće i napravljeni krem u slojevima. 

Ređajte dok ne potrošite sve keksice i dok ne dobijete nešto što liči na okruglu tortu. Zatim preostalim kremom prekrijte celu tortu i stavite je u firižider. Sad sledi najteži deo - morate da sačekate 8-10 sati pre nego što možete da je jedete! 

Zato je najbolje da ovo uradite uveče, pa vas ujutu očekuje savršen slatkiš. 

Ujutro jednostavno ukrasite tortu sa izmrvljenim keksom, i spremna je za služenje! Naravno, ne smete da zaboravite da odstranite papir za pečenje da ga ne biste greškom pojeli.

Izvor: Super žena

Zdravi keksi od badema

Isprobaj ove ukusne kekse od badema koji sa svojim zdravim sastojcima neće narušiti tvoju dijetu.

PAZIŠ na prehranu, ali se želiš zasladiti? Isprobaj ove ukusne kekse od badema koji sa svojim zdravim sastojcima neće narušiti tvoju dijetu.

Potrebni su sledeći sastojci:

- 1/2 kg raženog brašna

- 20 dag maslaca

- 2 jaja

- 20 dag smeđeg šećera ili stevije po želji

- 1 prašak za pecivo

- 40 dag celih badema

- cimet po želji

Priprema:

Jaja se umute sa šećerom/stevijom te se ostave da malo odstoje kako bi se šećer otopio (ako koristimo šećer, ako ne, onda umešamo sve sastojke osim maslaca koji treba narezati na tanke šnite da se bolje umesi).

Smesu zamesimo i oblikujemo u male štruce, zamotamo u foliju i stavimo u zamrzivač dok se ne smrzne.

Smrznutu štrucu narežemo na tanke ploče poput keksa te ih posložimo na papir za pečenje i pečemo na 180 stepeni 20-ak minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju

Izvor: Fit-team

Banana hleb sa grčkim jogurtom

Banana hleb se tako lako pravi, a zdrav je. Ovo je recept za slatku verziju.

Sastojci:

- 1 ½ šolje brašna

- 1 ½ kašičice sode bikrbone

- ½ kašičice soli

- 2 jaja

- 2 veće zrele banane

- ½ šolje grčkog jogurta

- ¼ šolje javorovog sirupa ili meda

- ¼ šolje smeđeg šećera

- ½ šolje suvog grožđa ili brusnica ili seckane čokolade

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite pleh za hleb. U posudi pomešajte brašno, sodu i so. U drugoj posudi umutite jaja, dodajte ispasirane banane, grčki jogurt, med i smeđi šećer. Pomešajte sa mešavinom od brašna i sve fino sjedinite tako da dobijete kompaktnu smesu.

Ukoliko želite dodajte i suvo grožđe ili druge sastojke po ukusu.

Pecite oko 40 minuta, izvadite iz rerne ostavite da se prohladi desetak minuta, potom služite.

Izvor: Super recepti

Brza keks torta

Sastojci

500g petit beurre keksa

4 žumanceta

6 kašika šećera

4 kašike brašna

0,5 l mleka + mleko za umakanje keksa

1 vanilin šećer

kašika maslaca

Priprema

1. Pola litre mleka, 4 kašike šećera i maslac staviti da provri. Žumanca izmešati sa 2 kašike šećera, brašnom i malo mleka (tek da se napravi masa koju možete sipati). U vrelo mleko polako sipati masu sa žumancima, stalno mešajući. Kuvati oko 2 minuta. Ostaviti da se ohladi.

2. Keks umakati u toplo mleko i slagati na tacnu. Filovati ohlađenim filom i odozgo staviti još jedan red keksa. Po želji možete ukrasiti šlagom ili šamom od preostalih belanaca.

Izvor: Stvar ukusa

Sutlijaš sa malinama

Sastojci

- 3 kašike smrznutih malina

- 200 ml punomasnog mleka

- 2 kašičice pirinča

Priprema

1. Lagano rastopiti maline u jednoj posudi. Zatim ih sipati u sito i propasirati kašikom.

2. Polovinu mleka sipati u jednu posudu. Dodati pirinač. Ostaviti ga da provri, a zatim na niskoj temperaturi, uz neprestano mešanje, kuvati još oko 3 minuta.

3. Zatim, jedno za drugim u sutlijaš dodati preostalo mleko i pire od malina. Usuti tečan sutlijaš u čašu. 

Izvor: Stvar ukusa

Francuski čokoladni mus

Sastojci

4  jajeta

2 kašike šećera

185 g maslaca

250 g čokolade

125 g badema

kakao, malo soli

Priprema

1. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte maslac, pa u toploj vodi rastopljenu čokoladu i sve to mutite 35 minuta.

2. Od belanaca umutite sneg i dodajte u masu.

3. Ohladite 24 sata u frižideru u posudama za služenje.

4. Pospite bademima (oljušteni, prepolovljeni i pečeni) i kakaom.

Izvor: Stvar ukusa

Jafa kolač

Sastojci

3 jaja

7 kašika šećera

2 kašike brašna 

3 kašike prezli

1 kašika  griza

Fil:

1/2 l. mleka + 4 kašike šećera

2 pudinga od vanile

250 g margarina

100 g čokolade

300 g jafa keksa

200 g šlaga 

Priprema

1. Umutiti penasto belanca sa šećerom, pa dodati žumanca, brašno, prezle i griz dobro izmešati i peći u podmazanom plehu. Bilo bi poželjno da imate okrugli pleh 28 cm sa obručom. Biskvit peći na 200 stepeni C oko 15 min. Pečeni biskvit ohladiti i ostaviti u plehu.

2. U mleko dodati šećer pa zakuvati puding, a zatim ga prohladiti. Omekšati margarin dobro ga umutiti mikserom pa ga izmešati sa prohlađenim pudingom. Krem podeliti, pa u jedan dodati rastopljenu čokoladu. Premazati biskvit najpre svetlim kremom poredjati jafa keks, pa odozgo tamni krem. Lepo prekriti keks. 

3. Kolač ukrasite umućenim šlagom i ostavite da se hladi pre služenja.

Izvor: Kod bake u gostima

Brza plazma torta

Sastojci

600 g mlevene plazme

100 g mlevenih oraha

200 g čokolade

2 kašike ulja

200 g šećera u prahu

250 g margarina

2 jajeta

200 ml gaziranog soka s ukusom pomorandže

Priprema

1. Jaja, margarin i šećer izmiksujte. Dodajte plazmu, orahe i 100 g rendane čokolade.

2. Sipajte sok i dobro promešajte da se sve sjedini. Stavite plazmu na poslužavnik i oblikujte tortu. Preko nje stavite glazuru od istopljene čokolade (preostalih 100 g) i ulja. 

NAPOMENA: Vodite računa da koristite sveža jaja, a ako želite, možete ih skuvati na pari ili zagrejati u mikrotalasnoj rerni, pre pripreme torte.

Izvor: Stvar ukusa

Piškota kolač: Prosto se topi u ustima

Sastojci:

- piškote 1 pakovanje

- mleko 1/2 litra

- jaja2

- margarin 125 gr

- šećer 8 kašika

- brašno 1 kašika

- griz2 kašike

- gustin 1 kašika

- banane 3

- šlag2 kesice

- sok od narandže 2 dl

Uputstvo za pripremu:

Od pola litre mleka odvojiti jednu šolju a ostatak staviti da se kuva sa 125 g margarina. Umutiti 2 žumanca sa 4 kašika šećera, 1 kašike brašna, 2 kašike griza i 1 kašike gustina. U ovo dodati onu odvojenu šolju mleka pa zakuvati u ostatak mleka kada provri. Posebno umutiti 2 belanca sa 4 kašika šećera u čvrst šam pa ga dodati u vruć, predhodno skuvan krem, i promešati varjačom da se što bolje sjedini. U kalup poređati red piškota natopljeninog sokom.

Preko poređanog keksa nasuti vruć fil i poravnati površinu. Sipati polako fil da se keks ne ispomera.Preko fila poređati iseckane banane i tako dok se ne potroši fil i banane.

Držati nekoliko sati u frižideru da keks omekša i sve se dobro stegne. Najbolje praviti uveče za sutradan.

Ostaviti da se ohladi pa odgore staviti dve kesice šlaga i ukrasiti po želji.

Izvor: Super recepti

Somborska štrudla

Sastojci:

- mleko 700 ml

- mlevenog maka500 gr

- šećer 400 gr

- brasno 1 kg

- jaje2

- ulje100 ml

- suvi kvasac 1

- prašak za pecivo 1/2

- šećer u prahu 100 gr

- vanilica 1

- margarin 50 gr

Uputstvo za pripremu:

Zamesiti testo sa 800 gr brašna,200 ml mlakog mleka ,150 ml vode,1 jaje ,100 ml ulja,2 kaš.šećera,1 kaš-ca soli,1 kesica vanilinog šećera ,kesica suvoga kvasca,1/2 praška za pecivo.Testo da bude glatko pa ostaviti da nadođe.

Dok testo nadolazi kuvamo fil od maka.U 500 ml mleka sipati 400 gr šećera kuvati 10 min.pa staviti 500 gr mlevenog maka i kuvati još 10 tak minuta i staviti 50 gr margarina.Ostaviti da se prohladi i ugusti.

Kada testo nadođe staviti na brašnjavu površinu pa podeliti ga na dva dela.Svaki deo rastanjiti oklagijom pa namazati filom od maka ,urolati i staviti u pleh da za pečenje.Odozgo štrudlu premazati izmućenim jajetom.Pečenu štrudlu posipati prah šećerom.

Jednostavan domaći puding

 

Sastojci

100 g šećera

3 kašike kakaoa

1/4 šolje gustina

prstohvat soli

660 ml mleka

2 kašike putera, sobne temperature

kašika ekstrakta vanile

Priprema

U šerpi pomešajte šećer, kakao, gustin i so. Stavite na srednju vatru i umešajte u to mleko.

Sačekajte da provri i nastavite da kuvate, povremeno mešajući, dok se smesa ne zgusne dovoljno da se zadrži na donjoj strani metalne kašike. Zatim sklonite puding s ringle i dodajte mu puter i ekstrakt vanile.

Gotov puding po želji možete poslužiti dok je još topao ili sačekati da se ohladi.

Izvor: Stvar ukusa