Jednostavna torta od milerama i pudinga od vanile
Torta koja je jednostavna, laka za pripremu, osvežavajuća i kremasta. Za podlogu se koristi klasično prhko testo, a za kremu su potrebni mileram, puding od vanile, šećer i mleko. Prelijte ga šumskim voćem, borovnicama ili karamelom. I uživajte.
Sastojci
Prhko pecivo
250 grama običnog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
70 šećera u prahu
1 vanilin šećer
100 g maslaca, sobne temperature
1 jaje, umućeno
2 kašike kisele pavlake
Krem
500 ml mlekq
2 pudinga od vanile
150 šećera
800 g millerama
Preliv
500 šumskih plodova
1 preliv za kolače (ovo možete i samo napraviti, ali kupovni je sasvim u redu)
Priprema
Prhko testo
Prosejte brašno i prašak za pecivo u veliku činiju. Dodajte ostale sastojke i zamesite testo. Mesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i elastično testo.
Formirajte testo u disk i umotajte ga u plastičnu foliju. Ostavite u frižideru 30 minuta.
Kalup prečnika 26 ili 28 cm namazati puterom i posuti brašnom. Zagrejte rernu na 170 C.
Izvadite testo iz frižidera, skinite foliju i razvaljajte ga u krug debljine oko 1 cm. Prebacite ga u kalup i rukama utisnite u dno i zidove kalupa.
Krem
Sipajte 400 ml mleka u veliku šerpu i zagrejte. U srednjoj činiji pomešajte prah za puding, šećer i 100 ml mleka. Zagrejano mleko sipajte u posudu, kratko promešajte i vratite u šerpu u kojoj ste zagrejali mleko. Vratite na srednju vatru i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i umešajte mileram u još vruć puding. Dobro promešajte, pazeći da ne ostanu grudvice.
Krem sipajte u kalup sa testom i na kremu poređajte voće. Stavite kolač u zagrejanu rernu i pecite 70 minuta.
Pečenu tortu izvadite iz rerne, stavite na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kolač će i posle pečenja malo „drhtati“, ali ne brinite, krem će se hlađenjem stvrdnuti.
Preliv
Pripremite preliv za torte prema uputstvu na pakovanju. Prelijte ga preko voća, pa stavite tortu u frižider da se potpuno ohladi. Ohlađenu tortu odvojite od kalupa tankim nožem i poslužite.