Čokoladni kolač bez brašna

Sastojci

Za tortu:

350 gr čokolade za kuvanje, iseckane

170 gr putera

5 jaja

1 šolja kristal šećera

1,5 kašičica ekstrakta vanile

¼ kašičice kuhinjske soli

¼ šolje nezaslađenog kakaoa u prahu

Za preliv:

120 gr čokolade za kuvanje, grubo iseckane

40 gr putera

Priprema

1. Zagrejati rernu na 150 C, a tepsiju u kojoj ćete peći premažite lagano puterom, a sa strane pospite kakao prahom.

2. Istopite čokoladu i maslac u mikrotalasnoj rerni, ili na pari dok ne postane glatka. U drugoj posudi mutiti jaja, šećer, vanilu, so i 2 kašike vode. Mutiti mikserom dok smesa ne postane penasta. Zatim smanjite brzinu miksera, i postepeno sipajte prethodno rastopljenu čokoladu. Povećajte brzinu i nastavite s mućenjem još oko 30 sekundi, a zatim dodajte kakao prah i mutiti dok se sve ne sjedini.

3. Sipajte testo u već pripremljenu posudu i pecite 40 – 45 minuta, a zatim ostavite da se ohladi i prebacite kolač na tacnu. Pokrijte i držite u frižideru najmanje 6 sati pre služenja ili preko noći.

4. Istopite čokoladu i maslac, uz mešanje dok ne postane skroz glatko. Toplu glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, a nožem izravnajte ivice. Nakon toga, stavite kolač u frižider 20 – 40 minuta, dok se ohladi. Pre služenja ostaviti kolač oko 30 minuta na sobnoj temperature da se prohladi.

SAVET: Kolač secite zagrejanim nožem kako biste dobili ravne ivice kolača.

Izvor: Stvar ukusa

Kandirani đumbir

Sastojci

500 g svežeg đumbira

šećer

Priprema

1. Operite i oljuštite đumbir, iseckajte ga na komadiće približne veličine. Stavite u šerpu i prelijte vodom da ogrezne.

2. Kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta, odnosno dok ne omekša. Ocedite, izmerite i stavite u posudu, pa dodajte istu količinu šećera i 3 kašike vode.

3. Kuvajte na tihoj vatri dok đumbir ne postane proziran i tečnost ispari. Onda na još nižoj temperaturi kuvajte stalno mešajući dok ne postane skoro suv.

4. Đumbir zatim uvaljajte u šećer tako da svaki komadić bude prekriven šećerom. 5. Rasporedite komadiće u odgovarajuću posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se sasvim ohladi, stavite u tegle i dobro zatvorite ili ga uvijte u celofan.

Izvor: Stvar ukusa

Mafini sa belom čokoladom

Ukusni mafini su preliveni slasnim kremom s belom čokoladom.

Sastojci

Za ganače:

365 g bele čokolade

2,65 dl slatke pavlake

 Za testo:

125 g putera

125 g šećera

prstohvat soli

2 jajeta

250 g brašna

kesica vanilin šećera

2 kašičice praška za pecivo

1,25 dl mleka

3 kašike kakaoa

I još:

65 g žumanaca

375 g maskarponea (neslani sir)

45 g svežeg sira

Priprema

1.  Za ganače prvo naseckajte belu cokoladu. Zakuvajte 0,65 dl slatke pavlake, sklonite s ringle pa u njoj rastopite belu cokoladu. Ostavite preko noći u frižideru.

2. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Puter, šećer i so mutite mikserom 3 minuta. Dodajte jaja pa mutite još 2 minuta. Zatim dodajte brašno, vanilin-šećer i prašak za pecivo kašiku po kašiku. Dodajte mleko i mutite dok se masa ne ujednači. Papirne korpice stavite u kalupe za ma ne. Testo podelite na dva jednaka dela. U jedan deo umešajte kakao, zatim ga prošarajte svetlim testom, stavite u korpice i pecite oko pola sata.

3. Preostalu čokoladu rastopite u posudi uronjenoj u vruću vodu, sklonite s ringle, umešajte 0,4 dl slatke pavlake i kremasto ulupajte (da čokolada ostane mlaka). Žumanca ulupajte do svetložute boje i polako dodajte u mus. Od preostale slatke pavlake umutite šlag, umešajte ga u mus i stavite na pola sata u frižider.

4. Pomešajte maskarpone, sveži sir i 140 g ganačea, pa mutite mikserom 5 sekundi. Dodajte 300 g musa i dobro izmešajte. Poslastičarskim špricem ukrasite mafine i dekorišite po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Bombice od badema i kafe

Sastojci

125 g oljuštenih i samlevenih badema

125 g šećera

kašičica instant kafe

2 belanceta

1 razmućeno belance

šećer

Priprema

Pomešajte badem, šećer i kafu, pa mešajući dodajte postepeno belanca dok masa ne postane tako kompaktna da od nje možete praviti željene oblike. Napravite 22 kuglice, uvaljajte ih prvo u razmućeno belance, a zatim u kristal-šećer. Stavite ih u podmazan pleh i pecite u umereno zagrejanoj rerni na 200 stepeni desetak minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Zapečeno voće sa puslicom

Slasno voće "sakrilo" se ispod hrskave kore.

Sastojci:

3 zrele nektarine

400 g kupina

kašičica maslaca za podmazivanje pleha

4 kašika šećera

Za puslice odozgo:

4 belanceta

4 kašike šećera

po želji -100 g kokosovog brašna ili malo seckanih badema 

Priprema:

1. Zarezati krstasto nektarine, ubaciti ih na kratko u kipuću vodu. Odmah stavitipod mlaz hladne vode. Oljuštiti nektarine i iseći ih na kriške. Oprati kupine.

2. Zagrejati rernu i ubaciti posudu za pečenje na kratko. Namazati je maslacem.

3. Umutiti mikserom belanca. Dodavati šećer tokom mućenja, malo po malo. Na kraju umešati pažljivo i kokosovo brašno.

4. Rasporediti voće po posudi za pečenje i posuti šećerom predviđenim za voće. Premazati kolač umućenim belancetom. Peći u rerni 15 minuta, a ako puslica počne da tamni, trebalo bi sve pokriti alu-folijom.

5. Ukoliko želite, možete se poigrati, i odlućiti se za još neko voće poput banana, jagoda, malina, jabuka, krušaka, kajsija...

Izvor: Stvarukusa.rs

Brzi recept za galete!

Ukusne su i slane i slatke, mogu da ih prave i odrasli i deca, a tople i hrskave uz ukusni sos mogu da zamene obrok. Pečene i servirane tople, galete su najboljeg ukusa. Probajte i da ih jedete slane, sa krompirom, lukom ili začinskim biljem.

Recept: 

Odvojite 4 belanca od žumanaca, pa ih ulupajte u čvrst sneg. Kremasto umutite žumanca sa 75 g šećera. Umešajte kesicu vanilin-šećera, prstohvat soli, 250 ml mleka, 200 g brašna i pola kašičice praška za pecivo. Polako umešajte u masu sneg od belanaca. U kalup za pečenje galeta sipajte po dve kašike testa i pecite. 

Testo za galete možete da oplemenite rendanom korom limuna, rumom, mlevenim lešnikom ili kakao-prahom... Mekane i finog voćnog ukusa galete će biti ako u testo dodate sok limuna i izgnječenu bananu. 

„Belgijske galete” prave se od kiselog testa sa kvascem koje mora da odstoji oko 30 minuta i nadođe pre nego što počnete da ih pečete. Dosta maslaca daje fin ukus „briselskim galetama”. Ovo testo možete spremiti unapred i držati u frižideru dva-tri dana, a galete peći po potrebi. 

Kalup za pečenje galeta daje bakinom kolaču oblik. Debele belgijske i briselske galete peku se u četvorougaonom kalupu. Omiljeni su aparati sa srcolikim modlama. Međutim, galete mogu da se prave i na običnom tosteru.

1. Testo zamesite od jaja, šećera, brašna, soli i mleka, i po ukusu dodajte rendanu koru limuna. 

2. Kalup za pečenje galeta podmažite svakog puta pre nego što sipate testo u njega, pa se galete neće lepiti za dno.

3. Nemojte da sipate previše testa u kalup, jer će u suprotnom curiti na sve strane - dovoljne su jedna do dve kašike po kalupu. 

Izvor: LISA.RS

Slatke bombice od kokosa i kikirikija

Neodoljive kuglice osvojiće srce svakog sladokusca.

Sastojci:

200-300 g kikirikija

250 g margarina

200 g oraha

100 g sitno izlomljenog keksa (može i krupno mleveni)

sok od 1 limuna

kokos (ili mleveni orasi) za valjanje kuglica

Priprema:

Kikiriki sameljite, dodajte margarin i limunov sok. Lepo sjedinite, dodajte usitnjene orahe, a na kraju smrvljen keks. Sve dobro izmesite, pravite male bombice od smese i uvaljajte ih u kokos.

Izvor: Stvarukusa.rs

Torta s bobičastim voćem i bademima

Sastojci

Za testo:

2 jajeta 

100 g šećera

so 

50 g brašna 

50 g mlevenih badema

Za krem:

6 listova želatina 

300 g bobičastog voća (kupine, jagode, maline...)

75 g šećera 

kesica vanilin šećera

kašika limunovog soka 

400 ml slatke pavlake

Za ukrašavanje:

300 g bobičastog voća

2 kašike šećera

pakovanje crvenog preliva za torte

250 ml soka od kupina

250 ml slatke pavlake

kesica učvrššćivača za šlag

4 kašike seckanih badema

Priprema

Testo

1. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Okrugli pleh (prečnika 26 cm) obložiti masnim papirom.

2. Razdvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti. Žumanca, šećer i so penasto umutiti.

3. Brašno i bademe pomešati sa belancima, pa sve dodati kremu.

4. Masu za testo usuti u pleh, pa peći oko 20–25 minuta. Ostaviti da se ohladi na kuhinjskoj rešetki.

Krem

1. Omekšati želatin. Oprane bobice izmiksati. Pomešati sa šećerom, vanilin šećerom i sokom od limuna. U tankom mlazu dodati želatin. Kada krem počne da se steže, dodati prethodno umućenu pavlaku.

Ukrašavanje

1. Gotovo testo staviti u kalup sa prstenom. Filovati kremom, pa hladiti oko 2 sata. Oprane i osušene bobice rasporediti po kremu.

2. Od preliva za torte u prahu, šećera i soka napraviti preliv. Preliti preko voća, pa hladiti oko 60 minuta. Skloniti prsten oko torte.

3. Pavlaku umutiti zajedno sa učvršćivačem i premazati obod torte. Ukrasiti listićima badema.

Izvor: Stvar ukusa

Brza plazma torta sa čokoladom i žele bombonama!

Sigurno da ste negde već probali neku od varijanti ove popularne i ukusne torte. Malo je "jača", ali neodoljiva i uvereni smo da ćete je voleti!

Sastojci:

 600 g mlevene plazme

100 g mlevenih oraha

200 g čokolade

2 kašike ulja

200 g šećera u prahu

250 g margarina

2 jajeta

200 ml soka s ukusom pomorandže

300 g sitno iseckanih žele bombona

Priprema:

1. Jaja, margarin i šećer izmiksajte. Dodajte plazmu, orahe i 100 g rendane čokolade.

2. Sipajte sok i dobro "umesite" dok se sve ne sjedini. Stavite plazmu na poslužavnik i oblikujte tortu. Preko nje stavite glazuru od istopljene čokolade (preostalih 100 g) i ulja. Kao alternativa, može da posluži i šlag.

Izvor: Pressonline, Stvarukusa

Šnenokle

Sastojci:

- jaja5 komada

- šećer 6 kašika

- mleko 1 l

- vanil šećer 2 kesice

- brašno 2 kašike

Uputstvo za pripremu:

Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca u čvrst šne.

Mleko sipati u šerpu i kuvati ga dok ne proključa. Zatim smanjiti temperaturu, pa kašikom vaditi sneg od belanaca i lagano spuštati u mleko.

Knedle od belanaca kuvati minut sa jedne strane, pa ih lagano okrenuti i kuvati još minut sa druge strane.

Potom ih vaditi rešetkastom kašikom i spuštati u pripremljenu posudu (činiju).

Kada su knedle od belanaca gotove, spremiti krem: umutiti žumanca sa šećerom i vanil šećerom, pa dodati brašno i sve dobro umutiti mikserom da se dobije gust krem. Na kraju dodati jednu kutlaču mleka u kome su se kuvale knedle, i sve dobro izmešati.

Dobijenu smesu sipati u preostalo mleko u kome su se kuvale knedle i mešati neprekidno dok se ne zgusne.

Pripremljeni krem preliti preko belanaca, ostaviti da se ohladi pa staviti u frižider do služenja.

Izvor: Blic žena

Domaće karamele

Sastojci

1 1/4 šolje smeđeg šećera

1 2/3 šolje belog šećera

1 šolja putera1 šolja kukuruznog sirupa (može i med kao zamena, ili šećerni sirup od vode u razmeri voda:šećer=1:2)

1 1/4 šolje slatke pavlake

3/4 šolje punomasnog mleka

2 kašičice ekstrakta od vanile

Priprema

1. Braon i beli šećer stavite u šerpu i u to dodajte maslac, kukuruzni sirup, slatku pavlaku, mleko i vanilu.

2. Kuvati na ringli, povremeno mešajući. Da li je dovoljno kuvano isprobaćete tako što ćete staviti malu količinu sirupa u hladnu vodu. Ako se formira kruta lopta, znači da je gotovo.

3. Razlijte masu u pleh, ostavite da se skroz ohladi i oštrim nožem isecite na odgovarajuću veličinu.

Izvor: Stvar ukusa

Ledena torta od šljiva

Potrebno je: 

500 g šljiva, 80 g crne čokolade, 50 g kornflejksa, 8 listova crvenog želatina, grančica ruzmarina, 4 kašike tečnog meda, 200 ml soka od grožđa, 250 g nemasnog krem sira i 100 g milerama.

priprema:

1. Čokoladu isecite na krupnije komade i otopite na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Dodajte malo izmrvljen kornflejks i mešajte dok se ne sjedini sa čokoladom. Okrugli kalup prečnika 18 cm obložite masnim papirom, sipajte čokoladni kornflejks i ostavite da se dobro ohladi.

2. Listove želatina otopite u hladnoj vodi. Šljive operite, prepolovite, izvadite koštice i kuvajte ih na umerenoj temperaturi sa ruzmarinom, sokom i medom. Kada šljive omekšaju, sklonite s ringle, izvadite ruzmarin, dodajte oceđen želatin, štapnim mikserom dobro umutite i ostavite da se hladi.

3. Krem sir i jogurt penasto umutite mikserom i pomešajte sa 2/3 pirea od šljiva. Preko čokoladnog kornflejksa prvo sipajte krem sa šljivama, zatim preostzli voćni pire i poravnajte plastičnom lopaticom.

4. Viljuškom malo prošarajte po površini kolača (kao na slici). Tortu ostavite da odstoji u frižideru minimum četiri sata da se sasvim ohladi i stegne. Pre serviranja, isecite na kriške i ukrasite šljivama.

Izvor: Večernje novosti

Osvežavajući sladoled od dinje

Osvežavajuća poslastica zavodljivog ukusa dinje s primesom limuna. Idelano za letnje dane! Prijatno!

Sastojci:

300 ml slatke pavlake

175 g šećera

1 zrela dinja srednje veličine

sok od 1 limuna

Priprema:

1. U šerpi pomešajte šećer i slatku pavlaku. Stavite da proključa i mešajte dok se šećer ne otopi, pa sklonite sa vatre.

2. Skinite koru sa dinje, očistite od semenki i iseckajte na sitne komadiće, pa je stavite u blender zajedno sa sokom od limuna i pasirajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte smesu od slatke pavlake i šećera, pa još malo mutite u blenderu.

3. Smesu sipajte u posude i stavite da odstoji u zamrzivaču preko noći. Služite sa malinama, jer njihov osvežavajući ukus odlično ide uz delikatan ukus dinje.

Izvor: stvarukusa.rs

100 kolača u jednom: Ovo je najlakša i "najpraktičnija" poslastica na svetu!

Tragate za jednostavnim, a ipak ukusnim kolačem čiji su sastojci povoljni, a priprema neodoljivo brza i laka? Onda je ovo pravi recept za vas! Bacite pogled na ovo poslastičarsko "čudo".

Sastojci:

- 200 g omekšalog putera

- 250 g šećera

- 2 veća jaja

- 200 g pavlake

- 300 g brašna

- 3 kašičice praška za pecivo

Priprema:

Mešajte šećer i puter sve dok se lepo ne sjedine, a zatim dodajte jedno, pa drugo jaje, i opet dobro umešajte. Dodajte pavlaku, ponovo izmiksajte. U smesu dodajte brašno i prašak za pecivo i mešajte u homogenu smesu. Pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 45 minuta ako je pleh širi, a ako je dublji pecite oko sat vremena.

Sva čarolija ove poslastice je što je ona "100 kolača u jednom". Naime, samo uz pomoć jednog dodatka promenićete njen ukus, a najbolja stvar je što po želji možete dodavati baš šta god vam padne na pamet - sitno seckano voće, cimet, kakao, pomorandžinu koru, sitno izlomljenu čokoladu, malo eurokrema, višnje, bademe, orahe, lešmnike, kikiriki puter... Igrajte se sa ovim receptom i uživajte u kolaču uz kafu, čaj ili čašu soka od pomorandže. Prijatno!

Izvor: Pressonline

Prženi sladoled

Možda su letnji dani idealni za brze poslastice oko kojih nema muke, ali ipak svaki trud oko pripreme ovog neodoljivog slatkiša isplatiće vam se! Obradujte porodicu i prijatelje neverovatno ukusnim dezertom - prženim sladoledom! Prijatno!

Dezert kome je nemoguće odoleti: Prženi sladoled

Sastojci:

- 500 g sladoleda po želji

- 50 g oštrog brašna

- 1 jaje

- 50 g prezli

- 200 ml slatke pavlake

- voće za serviranje uz sladoled (po želji) 

Priprema:

Kašikom za sladoled oblikujte kugle od  zamrznutog sladoleda. Vratite ih ponovo u zamrzivač kako bi se dodatno stvrdle. Takve, dobro, dobro zamrznute kugle, uvaljajte u brašno, potom u razmućeno jajo i na kraju u prezle. Ponovo ih stavite u zamrzivač, dok čekate da se duboko ulje za prženje zagreje. Ubacite kugle u duboko ulje na kratko, tek toliko da porumene, a ne rastope se. 

Prženi sladoled služiti uz šlag od slatke pavlake i sitno anrezane banane i jagode. Prijatno!

Izvor: Pressonline

Brza torta sa bananama i keksom

Sastojci

250 g prah šećera

250 g margarina

250 g mlevenog keksa

4 kisele jabuke izrendane bez kore

5 banana

4 kesice šlaga

Priprema

Margarin umutite s prah šećerom. Dodajte mleveni keks, narendane jabuke i 3 izgnječene banane. Formirajte tortu od polovine mase. U sredinu stavite iseckane 2 banane i preko toga drugi deo mase. Odozgo ukrasite umućenim šlagom.

Izvor: Stvar ukusa

Snikers torta koja se ne peče!

Idealna letnja poslastica jeste ona oko koje nema mnogo muke i ne oduzima puno vremena - dakle nema pečenja ni kora, a ipak je neodoljivo ukusna, kremasta i sočna. Snikers torta je baš takva. Ako volite ove popularne čokoladice, budite sigurni da će ovaj dezert osvojiti vaše srce! Prijatno!

Sastojci: 

 - 5 žumanaca

- 5 belanaca

- 5 kašika šećera

- pola l slatke pavlake

- 300 g neljuštenog kikirikija

- 150 g čokolade za kuvanje

- maslac, mleko 

Priprema:

1. Žumance miksajte sve dok ne dobijete smesu, pa posudu sa žumancima stavite iznad pare na najmanje 4 minuta, uz neprestano mešanje. Skinuti sa pare, ostaviti da se ohladi malo.

2. U međuvremenu umutite slatku pavlaku u sneg. Belanca takođe istucite u čvrst sneg, pa u njih neizmenično dosipajte kašiku pavlake, kašiku šećera i kašiku žumanaca. Sve vreme balgo mešajte mikserom. Nastavite sa dodavanjem sve dok potrošite sve sastojke i dok se svi ne sjedine. Dobijenu smesu ostavite u frižideru desetak minuta, da se ohladi.

3. U međuvremenu očistite kikiriki od ljuske i jednu trećinu lagano istucite na sitne komadiće, a ostatak sameljite. Čokoladu izlomite na kockice i stavite na paru da se rastopi, a kada omekša dodajte malo maslaca i 2 kašike mleka kako bi dobili čokoladnu glazuru. 

4. Krenite sa slaganjem slojeva torte - na dno kalupa za tortu stavite trećinu mlevenog i usitnjenog kikirikija, preko tog sloja namažite trećinu pripremljene kreme, ponovo stavite sloj kikirikija i preko njega kašikom stavite trećinu rastopljene čokolade. Ponovno namažite krem, preko nje stavite tanki sloj čokolade, najbolje je šarati pomoću kašike, nastavite sa slojem krema, i potom posipajte preostalim kikirikijem. Na kraju prošarajte s čokoladnom glazurom i po želji ukrasite sa par kikirija.

5. Tortu stavite najmanje na šest sati u zamrzivač.

Izvor: Zadovoljna.hr

Sočna baklava sa pistaćima

Ako volite ovu tradicionalnu poslasticu, donosimo vam recept za još lepšu, sočniju i neobičniju baklavu. Prijatno!

Sastojci:

- 450 g pistaća

- pola kašičice cimeta

- 450 g prezli

- 200 g otopljenog maslaca

- 16 kora savijača prepolovljenih na pola (ukupno 32)

Za sirup:

- 3 šoljice šećera

- 180 g meda

- 2 kašike limunovog soka

Priprema: 

Pomešajte pistaće, cimet i prezle.

Podmažite pleh sa malo maslaca.

Poređajte deset listova za savijaču jedan preko drugog u pleh, ali svaku koru premažite maslacem. Pospite četvrtinom smese sa pistaćima, pa preko toga stavite još četiri kore i premažite maslacem.

Dodajte još četvrtinu smese sa pistaćima i preko porešajte još četiri kore. Premažite maslacem i pospite ostatkom pistaća, cimeta i prezli. Preko toga položite još deset listova savijače, i svaki premažite maslacem. 

Zatim isecite na rombove i pecite sat vremena u prethodno azgrejanoj rerni na 180 stepeni.

U međuvremenu napravite sirup. U loncu pomešajte šećer, med i šoljicu i po vode. Ostavite da provri, i kuvajte na laganoj vatri još par minuta. Dodajte limunov sok. Kada se sirup ohladi, prelijte ga preko tople baklave.

Ostvite da odstoji preko noći!

Izvor: Gastro.hr

Najbolji domaći sladoled od čokolade

Sladoled je svima omiljena poslastica leti, a ovaj čokoladni recept će vas osvojiti! Napravite najkremastiji i najukusniji sladoled, baš kao iz poslastičarnice! Prijatno!

Sastojci: 

- 200 g tamne čokolade

- 5 žumanaca

 - pola šoljice šećera

- 500 ml mleka

Priprema:

1. Tamnu čokoladu otopite na pari.

2. U drugoj posudi dobro izmešajte žumance i šećer. Nakon što ste dobro izmiksali žumance, postepeno dodajte i mleko i mešajte.

3. Smesu prebacite u manju šerpu, pa dodajte otopljenu čokoladu. Mešajte na laganoj vatri dok se sastojci ne povežu, pa sklonite sa vatre pre nego što provri. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi, pa prebacite u zamrznutu limenu posudu, koju ste nekoliko sati u zamrzivaču.

4. Sve dobro promešajte i stavite u zamrzivač na 45 minuta. Izvadite smesu koja je već lagano očvrsla i brzo je promešajte i vratite natrag u zamrzivač na još 45 minuta.

5. Ponovo je izvadite i ponovite postupak te vratite u zamrzivač i pustite još sat i po dok potpuno ne očvrsne. Na ovaj način izbeći ćete stvaranje komadića leda i dobićete preukusan kremasti sladoled.

Izvor: Zadovoljna.hr

Letnji koh

Sastojci

6 jaja

12 kašika griza

6 kašika šećera

kesica vanilin-šećera

nekoliko kapi limuna

250 g voća po želji (malline, jagode, breskve,višnje...)

½ l mleka

Priprema

1. Umutite belanca sa nekoliko kapi limuna i dodajte kašiku šećera. Umutite žumanca sa preostalim šećerom i spojite sa snegom od belanaca. Umešajte griz, dodajte voće i sipajte upodmazan pleh.

2. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok koh ne dobije zlatnožutu boju.

3. Zagrejte mleko sa kesicom vanilin-šećera i prelijte vrućim mlekom vruć kolač. Poslužite ohlađeno.

Izvor: Stvar ukusa