Knedle sa kajsijama iz kompota!

Probajte neodoljive knedle s kajsijama iz kompota.

Sastojci:

2 konzerve kompota od kajsija (po 850 ml)

8 kockica šećera

500 g ohlađenog krompira kuvanog u ljusci

40 g brašna

35 g griza

žumance

muskatni oraščić

6 kašika maslaca

3 kašike šećera s cimetom

100 ml soka od jabuke

100 g prezli

Priprema:

1. Kajsije ocedite pa odmerite 50 ml soka.

2. Između svake dve polovine kajsija stavite kocku šećera. Krompir oljuštite i propasirajte, pa umesite u testo s brašnom, grizom, žumancetom, solju i malo muskatnog oraščića u prahu.

3. Od testa oblikujte valjak, pa ga isecite na 8 delova. Na svaki deo stavite dve polovine kajsije povezane šećerom. Zatim rukama oko njih od testa oblikujte knedle.

4. Zagrejte dosta vode u koju ste dodali malo soli, dodajte i knedle, smanjite temperaturu i kuvajte oko 20 minuta. Ostatak kajsija propržite na kašiki maslaca i začinite s malo šećera s cimetom. Onda dodajte sok od kajsija i jabuka i ostavite da struji još oko 3 minuta. Rastopite ostatak maslaca i propržite prezle. Knedle izvadite iz vode, dobro ih ocedite i uvaljajte u pržene prezle. Poslužite ih s dinstanim kajsijama i pospite šećerom s cimetom.

Izvor: Stvarukusa.rs

Najlepša češka torta od oblandi i pomorandži

Probajte ovu divnu poslasticu, oduševićete se!

Sastojci:

10 okruglih oblandi ili 6 četvrtastih

FIL

5 pomorandži ili 1/4 l sveže ceđenog soka od pomorandže

rendana kora jedne pomorandže

100 g šećera u prahu

200 g maslaca

20 g želatina

kašicica šećera

GLAZURA

100 g čokolade

2-3 kašike ulja

I JOŠ

nekoliko kriški pomorandže

Sastojci:

1. Pomorandže prepolovite i iscedite sok. Sok, koru pomorandže i šećer kuvajte. Neposredno pre nego što zakipi, ubacite želatin. Neprestano mešajte dok se ne zgusne. Čim stigne do tačke ključanja, sklonite s vatre i ostavite da se hladi. Povremeno promešajte dok se hladi, kako se ne bi stvorila korica.

2. Penasto umutite maslac i šećer u prahu, pa umešajte, neprestano mešajući, kuvani fil. Mešajte sve dok se smesa ne ujednači.

3. Oblande obilno filujte i slažite jednu na drugu. Na kraju tortu prelijte glazurom od čokolade i dekorišite po želji.

Izvor: Stvarukusa.rs

Ruske kape

Sastojci za biskvit:

8 jaja

250 gr šećera

8 kašika mlake vode

250 gr brašna

1 prašak za pecivo

2 kašike kakaa

Sastojci za kremu:

500 ml mleka

3 kašike brašna

2 kašike gustina

150 šećera

250 gr maslaca

kokos i čokolada za ukrašavanje

Priprema:

Biskvit:

U posudi pomešati žumance i šećer, pa dodati sve ostale sastojke i sneg od belanaca. Veliki pleh za pečenje prekriti papirom za pečenje i rasporediti smesu za biskvit. Staviti u zagrejanu rernu na 200 ºC i peći oko 25 minuta (probati čačkalicom da li je gotovo). Pečen biskvit izvaditi na rešetku da hladi.

Krem:

U posudu staviti mleko,odvojiti malo da se razmuti brašno i šećer, pa tako razmućeno bez grudica sipati u uzavrelo mleko. Skuvati kremu i ostaviti da se ohladi. Dodati maslac i dobro umešati,da se dobije fina svilenkasta krema.

Od biskvita (ohlađenog) čašicom ili nekim drugim okruglim pomagalom vaditi krugove.

Svaki krug preseći na pola,premazati nadevom,spojiti, zatim da premazati i okolo te uvaljati u kokos i odložiti na stranu. Uraditi isto tako i sa preostalim okruglim biskvitima. Čokoladu otopiti na pari i dodati nekoliko kapi ulja.  Malom kašikom polako popuniti vrh svake šubarice. Ostaviti da se čokolada stegne, pa poslužiti.

Brza plazma torta

Sastojci

600 g mlevene plazme

100 g mlevenih oraha

200 g čokolade

2 kašike ulja

200 g šećera u prahu

250 g margarina

2 jajeta

200 ml gaziranog soka s ukusom pomorandže

Priprema

1. Jaja, margarin i šećer izmiksujte. Dodajte plazmu, orahe i 100 g rendane čokolade.

2. Sipajte sok i dobro promešajte da se sve sjedini. Stavite plazmu na poslužavnik i oblikujte tortu. Preko nje stavite glazuru od istopljene čokolade (preostalih 100 g) i ulja. 

NAPOMENA: Vodite računa da koristite sveža jaja, a ako želite, možete ih skuvati na pari ili zagrejati u mikrotalasnoj rerni, pre pripreme torte.

Izvor: Stvar ukusa

Brza torta sa bananama i keksom

Sastojci

250 g prah šećera

250 g margarina

250 g mlevenog keksa

4 kisele jabuke izrendane bez kore

5 banana

4 kesice šlaga

Priprema

Margarin umutite s prah šećerom. Dodajte mleveni keks, narendane jabuke i 3 izgnječene banane. Formirajte tortu od polovine mase. U sredinu stavite iseckane 2 banane i preko toga drugi deo mase. Odozgo ukrasite umućenim šlagom.

izvor: Stvar ukusa

Šnenokle

 

Sastojci:

700 m mleka

4 jaja

4 kašike šećera

2 kesice vanilinog šećera

2 kašike glatkog brašna

Priprema:

U 600 ml mleka staviti 2 kesice vanilinog šećera i 4 kašike šećera i kuvati dok ne počne da "kipi". U međuvremenu umutiti čvrst sneg od 4 belanca i prstohvata soli.

Kad mleko prokuva kašikom vaditi gomilice iz smese od belanaca i spuštati u mleko. Kuvati ih nekoliko sekundi pa preokrenuti na drugu stranu. Okretanje noklica može da deluje nezgodno, ali trik je u tome da ne stavljate prevelike gomilice belanaca u mleko. Ne treba ih kuvati dugo, najbolje oko pola minute. Primetićete kako se pri kuvanju "naduju". Izvaditi ih rupičastom kašikom na tanjir.

Kad su sve noklice kuvane, napraviti krem od žumanaca. Umutiti 4 žumanca sa 100 ml mleka i dve ravne kašike glatkoga brašna. Polagano, kutlaču po kutlaču, dodavati mleko koje smo skinuli s vatre. Dobro izmešati pa ponovo vratiti tek toliko da prokuva.

U veću činiju (ili više malih) sipati pripremljen krem od žumanaca, pa na njega slagati noklice od belanaca. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim odložiti na nekoliko sati u frižider. Najukusnije su kada se pospu sa puno izrendane čokolade. Kao dostojna zamena može da posluži i kakao prah ili  neki voćni sirup.

Izvor: She.hr

Bobičasto voće sa karamel kremom

Očaravajući kramel krem okupan osvežavajućim voćem u marinadi.

Sastojci

280 g šećera

2 kašike soka od limuna

2 jajeta 

4 žumanceta

300 ml slatke pavlake

250 ml mleka

500 g bobičastog voća

100 ml soka od pomorandže

100 ml meda

Priprema

Karamelizovati 140 g šećera u tiganju ili šerpi sa svetlim dnom, kako bi se videlo da li gori ili ne. Dodati sok od limuna i 2 kašike vrele vode, uz energično mešanje. Kad se karamel potpuno istopi, sipati sirup u 4 nauljene vatrostalne posudice (svaka po 200 ml zapremine) i sačekati da se stegne. Uključiti rernu na 170 stepeni.

Razmutiti jaja, žumanca, slatku pavlaku, mleko i 140 g šećera. Procediti kroz finu cediljku i sipati u posudice s karamelom. Staviti posudice u veliki duboki pleh sa vrućom vodom i tako sve zajedno ubaciti u rernu da se peče oko 50 minuta. Izvaditi i kad se ohladi, staviti u frižider da prenoći.

Bobičasto voće oprati, očistiti i po potrebi iseckati. Pomešati sok od pomorandže i med i začiniti sa malo bibera. Staviti u tu marinadu bobičasto voće i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.

Posudice iz frižidera na kratko potopiti u vrelu vodu i onda stegnuti karamel krem izručiti na tanjiriće za serviranje. Oko krema rasporediti voće i po želji servirati ga ukrašenog svežim listićima nane.

Izvor: Stvarukusa.rs

Predivna čokoladna torta koja se ne peče!

 

Ako volite ukus čokolade, a nemate vremena za pečenje kora, napravite brzo i lako ukusnu čokoladnu tortu.

Sastojci:

1 l mleka

10 kašika šećera

3 pudinga od vanile

300 g mlečne čokolade

100 g bele čokolade

500 ml slatke pavlake

keks

Priprema:

U 200 ml mleka razmutite pudinge i šećer. Ostatak sipajte u šerpu srednje veličine i na srednjoj temperaturi sačekajte da prokuva. Dodajte razmućene pudinge i šećer i mešajte dok ne dobijete puding smesu. Podelite je na dva jednaka dela pa u jedan stavite mlečnu, a u drugi belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne istopi. Nakon toga, ostavite smese da se ohlade.

Izmiksajte slatku pavlaku pa po četvrtinu dobijene smese ubacite u smese sa čokoladama.

U okrugli kalup (može i u šerpu) stavite foliju na dno i sa strana, pa izlijte belu smesu i deo tamne smese. Smese blago izmešajte kako bi se formirale crno-bele šare. Nakon toga nanesite ostatak slatke pavlake pa ostatak tamne smese i izravnajte. I, radite sve polako, nemojte žuriti. Keks umočite u mleko i ređajte po smesi. Nakon toga, preko kolača stavite foliju i ubacite u frižider na par sati kako bi se kolač stegnuo. Izvadite, skinite zadnji sloj folije i stavite okruglu tacnu na kolač (bolje je da bude malo veća od kalupa) i okrenite. Odstranite kalup i, to je to. Tortu možete dekorisati po želji.

Izvor: minimagazin.info

Najukusnija čokoladna pica

Oduševiće vas ova slatka pica, sigurni smo! Uživajte u predivnom ukusu ove neobične poslastice!

Sastojci:

1/4 pakovanja putera ( 2 kašike otopljneog putera)

1/4 šolje eurokrema ili nutele

1/2 šolje isitnjene mlečne čokolade

1/2 šolje isitnjene bele čokolade

2 kašike sitno iseckanih lešnik

testo za picu (može i kupovno)

Priprema:

Testo za picu premažite sa dve kašike otopljenog putera. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni desetak minuta, sve dok en dobije zlatkastu koru. 

Premažite eurokrem ili nutelu preko testa. Pospite iseckanom belom i mlečnom čokoladom. Potom picu vratite u rernu i sačekajte da se čokolada otopi. Na kraju dodajte seckane lešnike.

Izvor: Pressonline

Banane u šlafroku

Sastojci

6 banana

ulje za prženje

šećer u prahu za posipanje

Za testo za pohovanje:

250 g brašna

10 g kvasca

3 dl mlake vode

5 g soli

2 jajeta

čašica konjaka

50 g istopljenog, pa prohlađenog putera

Priprema

1. Cele, neoljuštene banane poređajte u pleh i pecite u dobro zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko pola sata okrećući ih nekoliko puta. Pečene banane oljuštite i isecite svaku uzduž na pola.

2. Napravite testo za pohovanje tako što cete prosejanom brašnu u posudi za mešenje dodati kvasac rastopljen u malo mlake vode, so, žumanca i konjak i od toga, uz dodavanje mlake

vode koliko je potrebno, zamesite tvrđe testo. Izlupajte ga dobro varjačom, pa dodajte preostalu vodu, puter i čvrsto ulupan sneg od dva belanceta. Mutite testo varjačom dok ne dobijete ujednačenu žitku masu malo gušću nego za palačinke.

3. Umočite banane u testo i ispržite ih u većoj količini dobro zagrejanog ulja. Ocedite ih od masnoće, poređajte na tacnu, pospite šećerom i odmah servirajte.

Izvor: Stvar ukusa

Lenja pita s jabukama

Sastojci

Testo:

3 jajeta

čaša šećera

čaša ulja (ili malo manje masti)

2 čaše brašna

čaša jogurta

kesica praška za pecivo (ili kašičica sode bikarbone)

Fil:

1 kg jabuka

2 kašike ulja

šećer po potrebi

2-3 kašike griza

Priprema

1. Za testo u posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno s praškom za pecivo i jogurt. Sve dobro izmešajte i napravite testo.

2. Za fil oljuštite jabuke, izrendajte i izdinstajte na ulju. Dodajte griz i šećer po potrebi.

3. Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite par minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, preko fila stavite drugu polovinu testa.

4. Pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

5. Kad je pita pečena, možete je posuti šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

Čokoladni kolač bez brašna

Sastojci

Za tortu:

350 gr čokolade za kuvanje, iseckane

170 gr putera

5 jaja

1 šolja kristal šećera

1,5 kašičica ekstrakta vanile

¼ kašičice kuhinjske soli

¼ šolje nezaslađenog kakaoa u prahu

Za preliv:

120 gr čokolade za kuvanje, grubo iseckane

40 gr putera

Priprema

1. Zagrejati rernu na 150 C, a tepsiju u kojoj ćete peći premažite lagano puterom, a sa strane pospite kakao prahom.

2. Istopite čokoladu i maslac u mikrotalasnoj rerni, ili na pari dok ne postane glatka. U drugoj posudi mutiti jaja, šećer, vanilu, so i 2 kašike vode. Mutiti mikserom dok smesa ne postane penasta. Zatim smanjite brzinu miksera, i postepeno sipajte prethodno rastopljenu čokoladu. Povećajte brzinu i nastavite s mućenjem još oko 30 sekundi, a zatim dodajte kakao prah i mutiti dok se sve ne sjedini.

3. Sipajte testo u već pripremljenu posudu i pecite 40 – 45 minuta, a zatim ostavite da se ohladi i prebacite kolač na tacnu. Pokrijte i držite u frižideru najmanje 6 sati pre služenja ili preko noći.

4. Istopite čokoladu i maslac, uz mešanje dok ne postane skroz glatko. Toplu glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, a nožem izravnajte ivice. Nakon toga, stavite kolač u frižider 20 – 40 minuta, dok se ohladi. Pre služenja ostaviti kolač oko 30 minuta na sobnoj temperature da se prohladi.

SAVET: Kolač secite zagrejanim nožem kako biste dobili ravne ivice kolača.

izvor: Stvar ukusa

Čokoladni kolač bez brašna

Sastojci

Za tortu:

350 gr čokolade za kuvanje, iseckane

170 gr putera

5 jaja

1 šolja kristal šećera

1,5 kašičica ekstrakta vanile

¼ kašičice kuhinjske soli

¼ šolje nezaslađenog kakaoa u prahu

Za preliv:

120 gr čokolade za kuvanje, grubo iseckane

40 gr putera

Priprema

1. Zagrejati rernu na 150 C, a tepsiju u kojoj ćete peći premažite lagano puterom, a sa strane pospite kakao prahom.

2. Istopite čokoladu i maslac u mikrotalasnoj rerni, ili na pari dok ne postane glatka. U drugoj posudi mutiti jaja, šećer, vanilu, so i 2 kašike vode. Mutiti mikserom dok smesa ne postane penasta. Zatim smanjite brzinu miksera, i postepeno sipajte prethodno rastopljenu čokoladu. Povećajte brzinu i nastavite s mućenjem još oko 30 sekundi, a zatim dodajte kakao prah i mutiti dok se sve ne sjedini.

3. Sipajte testo u već pripremljenu posudu i pecite 40 – 45 minuta, a zatim ostavite da se ohladi i prebacite kolač na tacnu. Pokrijte i držite u frižideru najmanje 6 sati pre služenja ili preko noći.

4. Istopite čokoladu i maslac, uz mešanje dok ne postane skroz glatko. Toplu glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, a nožem izravnajte ivice. Nakon toga, stavite kolač u frižider 20 – 40 minuta, dok se ohladi. Pre služenja ostaviti kolač oko 30 minuta na sobnoj temperature da se prohladi.

SAVET: Kolač secite zagrejanim nožem kako biste dobili ravne ivice kolača.

Izvor: Stvar ukusa

Kandirani đumbir

Sastojci

500 g svežeg đumbira

šećer

Priprema

1. Operite i oljuštite đumbir, iseckajte ga na komadiće približne veličine. Stavite u šerpu i prelijte vodom da ogrezne.

2. Kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta, odnosno dok ne omekša. Ocedite, izmerite i stavite u posudu, pa dodajte istu količinu šećera i 3 kašike vode.

3. Kuvajte na tihoj vatri dok đumbir ne postane proziran i tečnost ispari. Onda na još nižoj temperaturi kuvajte stalno mešajući dok ne postane skoro suv.

4. Đumbir zatim uvaljajte u šećer tako da svaki komadić bude prekriven šećerom. 5. Rasporedite komadiće u odgovarajuću posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se sasvim ohladi, stavite u tegle i dobro zatvorite ili ga uvijte u celofan.

Izvor: Stvar ukusa

Mafini sa belom čokoladom

Ukusni mafini su preliveni slasnim kremom s belom čokoladom.

Sastojci

Za ganače:

365 g bele čokolade

2,65 dl slatke pavlake

 Za testo:

125 g putera

125 g šećera

prstohvat soli

2 jajeta

250 g brašna

kesica vanilin šećera

2 kašičice praška za pecivo

1,25 dl mleka

3 kašike kakaoa

I još:

65 g žumanaca

375 g maskarponea (neslani sir)

45 g svežeg sira

Priprema

1.  Za ganače prvo naseckajte belu cokoladu. Zakuvajte 0,65 dl slatke pavlake, sklonite s ringle pa u njoj rastopite belu cokoladu. Ostavite preko noći u frižideru.

2. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Puter, šećer i so mutite mikserom 3 minuta. Dodajte jaja pa mutite još 2 minuta. Zatim dodajte brašno, vanilin-šećer i prašak za pecivo kašiku po kašiku. Dodajte mleko i mutite dok se masa ne ujednači. Papirne korpice stavite u kalupe za ma ne. Testo podelite na dva jednaka dela. U jedan deo umešajte kakao, zatim ga prošarajte svetlim testom, stavite u korpice i pecite oko pola sata.

3. Preostalu čokoladu rastopite u posudi uronjenoj u vruću vodu, sklonite s ringle, umešajte 0,4 dl slatke pavlake i kremasto ulupajte (da čokolada ostane mlaka). Žumanca ulupajte do svetložute boje i polako dodajte u mus. Od preostale slatke pavlake umutite šlag, umešajte ga u mus i stavite na pola sata u frižider.

4. Pomešajte maskarpone, sveži sir i 140 g ganačea, pa mutite mikserom 5 sekundi. Dodajte 300 g musa i dobro izmešajte. Poslastičarskim špricem ukrasite mafine i dekorišite po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Bombice od badema i kafe

Sastojci

125 g oljuštenih i samlevenih badema

125 g šećera

kašičica instant kafe

2 belanceta

1 razmućeno belance

šećer

Priprema

Pomešajte badem, šećer i kafu, pa mešajući dodajte postepeno belanca dok masa ne postane tako kompaktna da od nje možete praviti željene oblike. Napravite 22 kuglice, uvaljajte ih prvo u razmućeno belance, a zatim u kristal-šećer. Stavite ih u podmazan pleh i pecite u umereno zagrejanoj rerni na 200 stepeni desetak minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Zapečeno voće sa puslicom

Slasno voće "sakrilo" se ispod hrskave kore.

Sastojci:

3 zrele nektarine

400 g kupina

kašičica maslaca za podmazivanje pleha

4 kašika šećera

Za puslice odozgo:

4 belanceta

4 kašike šećera

po želji -100 g kokosovog brašna ili malo seckanih badema 

Priprema:

1. Zarezati krstasto nektarine, ubaciti ih na kratko u kipuću vodu. Odmah stavitipod mlaz hladne vode. Oljuštiti nektarine i iseći ih na kriške. Oprati kupine.

2. Zagrejati rernu i ubaciti posudu za pečenje na kratko. Namazati je maslacem.

3. Umutiti mikserom belanca. Dodavati šećer tokom mućenja, malo po malo. Na kraju umešati pažljivo i kokosovo brašno.

4. Rasporediti voće po posudi za pečenje i posuti šećerom predviđenim za voće. Premazati kolač umućenim belancetom. Peći u rerni 15 minuta, a ako puslica počne da tamni, trebalo bi sve pokriti alu-folijom.

5. Ukoliko želite, možete se poigrati, i odlućiti se za još neko voće poput banana, jagoda, malina, jabuka, krušaka, kajsija...

Izvor: Stvarukusa.rs

Brzi recept za galete!

Ukusne su i slane i slatke, mogu da ih prave i odrasli i deca, a tople i hrskave uz ukusni sos mogu da zamene obrok. Pečene i servirane tople, galete su najboljeg ukusa. Probajte i da ih jedete slane, sa krompirom, lukom ili začinskim biljem.

Recept: 

Odvojite 4 belanca od žumanaca, pa ih ulupajte u čvrst sneg. Kremasto umutite žumanca sa 75 g šećera. Umešajte kesicu vanilin-šećera, prstohvat soli, 250 ml mleka, 200 g brašna i pola kašičice praška za pecivo. Polako umešajte u masu sneg od belanaca. U kalup za pečenje galeta sipajte po dve kašike testa i pecite. 

Testo za galete možete da oplemenite rendanom korom limuna, rumom, mlevenim lešnikom ili kakao-prahom... Mekane i finog voćnog ukusa galete će biti ako u testo dodate sok limuna i izgnječenu bananu. 

„Belgijske galete” prave se od kiselog testa sa kvascem koje mora da odstoji oko 30 minuta i nadođe pre nego što počnete da ih pečete. Dosta maslaca daje fin ukus „briselskim galetama”. Ovo testo možete spremiti unapred i držati u frižideru dva-tri dana, a galete peći po potrebi. 

Kalup za pečenje galeta daje bakinom kolaču oblik. Debele belgijske i briselske galete peku se u četvorougaonom kalupu. Omiljeni su aparati sa srcolikim modlama. Međutim, galete mogu da se prave i na običnom tosteru.

1. Testo zamesite od jaja, šećera, brašna, soli i mleka, i po ukusu dodajte rendanu koru limuna. 

2. Kalup za pečenje galeta podmažite svakog puta pre nego što sipate testo u njega, pa se galete neće lepiti za dno.

3. Nemojte da sipate previše testa u kalup, jer će u suprotnom curiti na sve strane - dovoljne su jedna do dve kašike po kalupu. 

Izvor: LISA.RS

Slatke bombice od kokosa i kikirikija

Neodoljive kuglice osvojiće srce svakog sladokusca.

Sastojci:

200-300 g kikirikija

250 g margarina

200 g oraha

100 g sitno izlomljenog keksa (može i krupno mleveni)

sok od 1 limuna

kokos (ili mleveni orasi) za valjanje kuglica

Priprema:

Kikiriki sameljite, dodajte margarin i limunov sok. Lepo sjedinite, dodajte usitnjene orahe, a na kraju smrvljen keks. Sve dobro izmesite, pravite male bombice od smese i uvaljajte ih u kokos.

Izvor: Stvarukusa.rs

Torta s bobičastim voćem i bademima

Sastojci

Za testo:

2 jajeta 

100 g šećera

so 

50 g brašna 

50 g mlevenih badema

Za krem:

6 listova želatina 

300 g bobičastog voća (kupine, jagode, maline...)

75 g šećera 

kesica vanilin šećera

kašika limunovog soka 

400 ml slatke pavlake

Za ukrašavanje:

300 g bobičastog voća

2 kašike šećera

pakovanje crvenog preliva za torte

250 ml soka od kupina

250 ml slatke pavlake

kesica učvrššćivača za šlag

4 kašike seckanih badema

Priprema

Testo

1. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Okrugli pleh (prečnika 26 cm) obložiti masnim papirom.

2. Razdvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti. Žumanca, šećer i so penasto umutiti.

3. Brašno i bademe pomešati sa belancima, pa sve dodati kremu.

4. Masu za testo usuti u pleh, pa peći oko 20–25 minuta. Ostaviti da se ohladi na kuhinjskoj rešetki.

Krem

1. Omekšati želatin. Oprane bobice izmiksati. Pomešati sa šećerom, vanilin šećerom i sokom od limuna. U tankom mlazu dodati želatin. Kada krem počne da se steže, dodati prethodno umućenu pavlaku.

Ukrašavanje

1. Gotovo testo staviti u kalup sa prstenom. Filovati kremom, pa hladiti oko 2 sata. Oprane i osušene bobice rasporediti po kremu.

2. Od preliva za torte u prahu, šećera i soka napraviti preliv. Preliti preko voća, pa hladiti oko 60 minuta. Skloniti prsten oko torte.

3. Pavlaku umutiti zajedno sa učvršćivačem i premazati obod torte. Ukrasiti listićima badema.

Izvor: Stvar ukusa