Pohovani sladoled

Stižu nam topliji dani, a mi vam dajemo ideju kako da se rashladite, ali i oduševite prijatelje svojim kulinarskim umećem.

Kineski pohovani sladoled u domaćoj radinosti? Da, moguće je i uopšte nije teško. Pratite naša uputstva.

Biće vam potrebni:

- 2 jajeta

- 50 mlevenih oraha

- 50 g prezli

- 150 g brašna

- sladoled

- ulje

- topljena čokolada

Priprema:

Napravite sladoled kugle i stavite ih u zamrzivač da se potpuno smrznu. Za to vreme umutite jaja i dodajte orahe u njih. Uzmite kuglu sladoleda, umočite je u jaja, brašno, opet u jaja i na kraju u prezle. Pržite u fritezi ili u dubokom ulju tek par sekundi, tj. dok se ne uhvati korica. Sladoled servirajte na tanjir i prelijte topljenom čokoladom.

izvor: Pressonline

Korpice sa jagodama

Sastojci:

- brašno 500 g

- margarin 250 g

- šećer150 g

- jaje1

- žumance1

- mleko250 ml

- šećer50 g

- gustin 20 g

- margarin 30 g

- žumance 2 komada

- vanilin šećer2 komada

- slatka pavlaka 2 dl

Uputstvo za pripremu:

Mikserom penasto umutite puter i šećer pa dodajte jaja. Lagano sve promešajte i ubacite brašno. Razvucite testo i obložite modle za korpice ili tart. Korpice pecite 10 minuta na 180 stepeni. Ostavite ih da se ohlade. Ukoliko Vam je lakše koristite kupovne korpice za punjenje kao što sam ja u ovom slučaju.

Za krem sjedinite sve sastojke osim mleka.

Mleko prokuvajte pa lagano dodajte u smesu uz konstantno mešanje.

Fil nastavite da kuvate na pari dok ne dobijete gustu i glatku strukturu.

Korpice filujte kremom i jagodama.

Slatku pavlaku penasto umutite pa špricem ukrasite svaku korpicu. Od gore prelijte topingom od čokolade. Pre služenja korpice rashladite u frižideru.

izvor: Super recepti

Banana torta za 5 minuta!

Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim dezertom ova banana "torta" je prava poslastica za vas!

Sastojci:

- 250 g keksa po izboru

- 2 kesice pudinga od banane ili vanile

- 4 banane

- 2 šolje hladnog mleka

- 150 g šlaga

Priprema:

Skuvajte puding sa mlekom. Kada je priprema gotovo pri kraju dodajte polovinu umućenog šlaga, i mešajte dok se smesa ne ujednači.

Dno činije obložite keksom. Sledeći sloj će biti banana izrezana na kolutove. Preko dolazi smesa pudinga od banane i šlaga, a na kraju i sloj šlaga. Ponovite ovo sve dok vam ne nestane sastojaka, a poslednji sloj neka vam bude šlag. Ukrasite kolutićima banane. Pospite sa malo kokosa i rendane čokolade!

Savet:

Količinu sastojaka možete proizvoljno menjati, u zavisnosti od toga kakav ukus i koju veličinu ove "torte" želite!

Izvor: Pressonline

Banana split - brzi desert

Sastojci:

- banane 4

- sladoled 8 kugli

- šlag1 kesica

- čokolada 50 g

- plazma keks malo

- čokoladni prelivza deserte

Uputstvo za pripremu:

Banane iseći po dužini i staviti u činije za posluženje.Između banana staviti po dve kugle sladoleda.Sve pokriti sa šlagom,posuti sa mlevenom plazmom,narendanom čokoladom i prelivom za deserte.

Napomena:

Kombinacije sladoleda,šlaga i ostalih dodataka su proizvoljne.

Izvor: Super recepti

Pijana voćna salata!

Ova lagana, prolećna salata savršen je izbor za tople prolećne dane i uživanje u bašti ili na balkonu. Ne samo što je veoma osvežavajuća, već će vas i brzo zasititi, pa je svakako savršen izbor!

Sastojci (za jednu osobu):

- 1 slatka jabuka

- 1 kruška

- 1 narandža

- šaka jagoda

- prsohvat cimeta

- badema po želji

- malo ananasa

Priprema: 

Voće isecite na sitne kockice. Dodajte isitnjene bademe i cimet. Prelijte sa malo soka od pomorandže i kašičicom viskija. Ostavite da prenoći u frižideru, da bi se arome izmešale. Služite uz šlag ili sladoled po želji! Prijatno!

Izvor: Pressonline

Čokoladni kolač sa kokosom

Sastojci

100 g kakaa

250 g putera

500 g smeđeg šećera

4 jaja

100 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

100 g kokosovog brašna

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite pleh veličine oko 20 x 20 cm papirom za pečenje.

2. U velikoj šerpi pomešajte kakao, puter i šećer i lagano otopite. Mešajte neprekidno, da se ne bi zalepilo. Kada se istopilo i sjedinilo, malo ohladite, pa dodajte malo po malo u posudu sa umućenim jajima, neprestano mešajući. nakon toga, u smesu umešajte kokos, brašno i prašak za pecivo. Izlijte smesu u pleh i pecite oko 45 minuta.

3. Nakon 30 minuta pečenja, ukoliko kolač prebrzo dobija braon boju, pokrijte odozgo papirom za pečenje. Ohladite u plehu, pa pažljivo izvadite i isecite na kocke. Po želji, kolač možete ukrasiti kokosom ili kristal šećerom.

Izvor. Stvar ukusa

Mramorni kolač

POTREBNO JE:

1 čaša jogurta, 1 čaša šećera, 2 čaše brašna, 3/4 čaše ulja, 2 jaja, 1 prašak za pecivo, 3 kašike kakaoa, 3 kašike kuvane kafe.

PRIPREMA:

Umutite jaja sa šećerom, polako dodajte ulje, zatim naizmenično brašno sa praškom za pecivo i jogurt. Podelite testo na dva dela, pa u jednu polovinu umešajte kakao i kafu. U manji kalup obložen papirom za pečenje ulivajte istovremeno tamno i svetlo testo praveći šare kao na mramoru. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečeni kolač isecite i pospite šećerom u prahu.

Palačinke sa sirom i jagodama

Sastojci

Za palačinke: 

150 g brašna

1 jaje

so

1 vanilin šećer

2 supene kašike ulja

2 supene kašike šećera

200 ml mleka

300 ml kisele vode

Fil:

150 g krem sira

100 g kisele pavlake

50 g šećera

200 g jagoda

cimet za posipanje

Priprema

1. U činiji za mućenje umutiti mikserom jaje, so, šećer, vanilin šećer i ulje. Postepeno dodavati brašno, a potom mleko i keselu vodu. Stalno mutiti i voditi računa da se ne naprave grudvice. Ispržiti palačinke.

2. Sir pomešati sa kiselom pavlakom i šećerom. Jagode očistiti, oprati i iseckati. 

3. Palačinke filovati krem sirom i preko poređati iseckane jagode. Saviti palačinke na pola, pa još jednom na pola (kako bi se dobili trouglovi). Servirati na tanjiru, posute cimetom.

Izvor: Stvar ukusa

Starinske štanglice sa orasima

Sastojci:

- jaja2

- šolja šećera1

- vanilin šećer1

- šolja brašna1,5

- prašak za pecivo 1 kašičicaravna

- šolja mleka1

- šolja ulja1/2

- šolja mlevenih oraha1

Fil:

- kašike šećera10

- kašike vode6

- čokolada za kuvanje 100g

- margarin 125g

- solje mlevenih oraha2

- šolje mlevenog keksa1

šolja je od 150ml

Uputstvo za pripremu:

Penasto umutiti jaja sa šećerom,a zatim muteći najmanjom brzinom miksera dodati ulje,brašno pomešano sa praškom za pecivo,orahe i mleko.Sipati u podmazan i brašnom posut pleh(dimenzija 35x25)te peći na 180C 15-20min.

Staviti da provri 10 kašika šećera sa 6 kašika vode,skloniti sa vatre,te dodati margarin i izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi.Zatim dodati keks i orahe pa preliti preko prohlađene kore.

Posuti kolač mlevenim orasima i seći na štanglice.

Brzi kolač od jabuka

Sastojci

4 jabuke srednje veličine

5 kašika šećera

8 kašika brašna

150 g putera

cimet

Priprema

1. Jabuke oljuštite i isecite na kockice. Stavite ih u vatrostalnu posudu, sipajte vodu do pola nivoa jabuka i pospite cimetom.

2. Pomešajte u posudi šećer i brašno, a zatim postepeno dodajte puter i mešajte dok se sastojci ne sjedine, a masa bude rastresita.

3. Masu stavite preko jabuka i viljuškom utapkajte.

4. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 30 minuta, dok blago ne porumeni.

Izvor: Strva ukusa

Turska Baklava

 

Sastojci:

- mleko200ml

- istopljeni maslac 200ml

- jaja1

- žumance 1

- so1kasicica

- prašak za pecivo 1 kasicica

- brašno 1kg

- maslac 1/2kg

- ulje50ml

- šećer50gr

- griz50gr

- šećer2kg

- voda2,5l

- nisesta 1kg

- seckanih oraha 1/2kg

Uputstvo za pripremu:

Od brasna,mleka,istopljenog maslaca,ulja,jaja,soli i praska za pecivo zamesiti tvrdje testo (nepun kg) i ostaviti da odstoji 1h.

Testo podeliti na 45 loptica.Uzimati 5 loptica ,posuti nisestom,stavljati jednu na drugu,i tanjiti oklagijom na velicinu kalupa u kom ce se peci.

Kada se stavi 20 jufki preko njih posuti fil od oraha pomesanih sa 50gr griza i 50gr secera.

Istanjiti jos ostalih 25 loptica na isti nacin.Gotovu baklavu iseci na kockice 6x6 i preliti sa istopljenim maslacom.

Baklavu peci na 100C oko 3h. Za to vreme skuvati serbet od 2kg secera i 2,5l vode(kad prokljuca kuvati 30min)Pecenu i prohladjenu baklavu zapariti vrelim serbetom. PRIJATNO!

Jednostavni kolačići od kikiriki putera

Predivnii, ukusni keksići bez brašna, laki za pripremu! Savršeni slatki zalogaji uz šolju kafe sa mlekom ili čaja!

Sastojci:

- 2 šolje kikiriki putera

- 2 šolje šećera 

- 2 jaja

- 2 kašičice sode bikarbone

- 1 prstohvat soli

- 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

U posudi mikserom mutite kikiriki puter i šećer sve dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte jedno jaje i umutite, a potom i drugo, pa ponovo umutite. Potom umešajte i sodu bikarbonu, so i vanilu. Kašikom vadite loptice iz smese. Poređajte ih u podmazan pleh, i napravite razmak od 2 cm između njih,a  zatim svaku pritisnite viljuškom tako da postane "pljosnata". Pecite od 8 do 10 minuta na 180 C u prethodno zagrejanoj rerni.

Ostaviti da se kolačići ohlade 5 minuta, a potom ih služite uz kafu ili čaj! Prijatno!

Izvor: Pressonline

Jednostavan kolač od bele čokolade

Za pripremu ovog kolača, računajući i pečenje, treba vam svega nešto više od pola sata. Veoma je jednostavan, a ukusan i neodoljivo sladak i sočan. Najbolje je što gotovo sve sastojke (osim možda čokolade), već imate u kući! Šta čekate, još niste počeli da ga pripremate? :)

Sastojci:

- 1/2 šolje putera

- 80 g bele čokolade

- 3/4 šolje kristal šećera

- 2 jaja

- 1/2 kašičice soli

- 1 kašičica vanilinog šećera ili ekstrakta vanile

- 1 šolja brašna (oko 220 g)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 C. U šerpi rastopite puter i belu čokoladu izlomljenu na sitne kockice. Mešajte sve dok ne postane glatko. Zatim dodajte šećer i opet sve dobro promešajte drvenom kašikom (varjačom). U smesu umešajte i so, ekstrakt vanile i jaja, pa malo izmiksajte. Na kraju dodajte brašno i mešajte sve dok se ne sjedini.

Smesu ulijte u manji podmazan i nabrašnjen pleh. Pecite na 180 C  oko pola sata. Čačkalicom ili viljuškom probodite da proverite da li je kolač gotov. 

Po želji preko kolača narendajte malo bele ili crne čokolade. Prijatno!

Izvor: Pressonline

Domaća bonžita sa bananom

Ova poslastica može da bude savršen međuobrok ili ukusan zalogaj za vreme koje provedete na poslu

  Potrebno:

170 g ovsenih pahuljica

1 kašičica praška za pecivo

1/4 kašičice soli

1 kašičica cimeta

3 banane isečene na kružiće

2 belanceta

350 ml mleka

1 kašičica ekstrakta vanile

1 kašika smeđeg šećera

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte ovsene pahuljice, prašak za pecivo, so i cimet. Ostavite sa strane, zatim u drugu činiju izgnječite jednu banana viljuškom da dobijete kao hranu za bebe.

Umešajte to sa belancima, mlekom i vanilom. Zatim sve to pomešajte sa prethodno napravljenim suvim sastojcima i dobro promešajte.

Dno pleha premažite sa malo putera, i jednu banana isečenu na kolutove poređajte na dno, preko toga uspite smesu koju ste napravili, i odozgo poređajte još jednu banana isečenu na kolutove.

Pospite na kraju sa smeđim šećerom i pecite oko 25 minuta, na 200 stepeni.

Budite maštoviti, možete umesto banane korisiti i neko drugo voće, takođe možete dodati malo meda ako vam nije dovoljno slatko, ali ne preterujte. Takođe možete da dodate izmrvljene bademe, lešnike, bundevino seme itd. Mogućnosti ima dosta, pa isprobavajte!

Izvor: kodren.com

GOTOV ZA 2 MINUTA: Nutela kolač od samo 3 sastojka!

Sastojci:

- 1 šolja nutele (ili nekog drugog čokoladnog namaza)

- 1 šolja kikirki putera

- slatka pavlaka (nemućena).

Priprema:

U posebnoj činiji pomešati kikirki puter i nutelu. Zagrejte slatku pavlaku tako da ne bude prevruća i sipajte je u prethodnu smesu od nutele. Sve zajedno jako i dobro izmešajte, sve dok se skroz ne sjedini i ne počne da se formira malo čvršća masa.

Kada ste gotovi sa mešanjem, smesu odložite u pleh i po želji formirajte veliku kocku ili pravougaonik,a zatim stavite u frižider na 20 do 30 minuta da se ohladi i učvrsti.

Secite male štangle, jer su ovi slasni zalogajčići veoma slatki! Služite uz kafu ili ceđenu pomorandžu!

Izvor: Pressonline

Najčokoladnija čokoladna torta

Sastojci:

- 8 jaja

- 200 g šećera

- 1 dl ulja

- 700 g čokolade za kuvanje

- ½ kesice praška za pecivo

- 0,5 l slatke pavlake

Priprema:

1. Odvojite belanca od žumanca i istucite ih u sneg. 

2. U žumanca dodajte šećer i izmiksajte u glatku smesu. Smesi naknadno dodajte ulje i prašak za pecivo, pa sve zajedno dobro izmiksajte.

3. 300 grama čokolade izlomite na manje komade i otopite je u šerpi na tihoj vatri. Nakon što se u potpunosti otopila dodajte je smesi, pa ponovo sve dobro izmešajte.

4. U smesu dodajte i sneg od belanaca, pa ponovo sve dobro izmešajte, ali ručno. Dobijenu smjesu ulijte u pleh i pecite u rerni oko 40 minuta na 180 C.

5. Slatku pavlaku sipajte u šerpu, pa dodajte odmah 400 g komadića čokolade za kuvanje. Mešajte dok se čokolada u potpunosti ne istopi. 

6. Dobijenu kremu prelijte po testu koje ste ispekli. Ukrasite sa puno kakaoa u prahu, a po želji i mlevenim bademima ili lešnicima, i vaša je torta spremna.

Tortu ostavite da prenoći u frižideru. Prijatno!

Izvor: Pressonline

Kolač od čokolade i banana

Sastojci:

Za kolač:

- 250 g oštrog brašna

- 3 jaja

- 70 g kakaa u prahu

- 300 g šećera

- 2 kašičice praška za pecivo

- malo soli

- 2 banane

- 120 ml mleka

- 120 ml ulja

- 240 ml tople vode

Za premaz od čokolade:

- 220 g crne čokolade

- 200 ml slatke pavlake

- 20 g maslaca

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 C. Pleh obložite papirom za pečenje.

Zajedno pomešajte suve sastojke brašno, šećer, sl, prašak za pecivo i kakao, pa ih ostavite sa strane.

U drugoj posudi mikserom izmešajte jaja, banane koje ste prethodno zgnječili viljuškom, mleko, vodu i ulje. Zatim suve sastojke dodajte vlažnim i izmiksajte. Ulijte u pleh i pecite oko 45 minuta. Zabodite čačkalicu kako bi proverili da li je testo gotovo. Iizvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Potom, testo izvadite iz pleha.

Pripremite čokoladni premaz tako što ćete čokoladu raskomadati, a pavlaku i šećer zagreavajte dok ne provri, pa izlijte smesu po čokoladi. Mešajte dok se sva čokolada ne rastopi. Kada se ohladi, stavite u frižider na sat vremena, izvadite i miksajte nekoliko minuta.

Namažite kolač premazom od čokolade. Možete je poslužiti uz šlag ili sladoled. Po želji kolač ukrasiti kolutićima banane.

Izvor: Zadovoljna.hr

Slatki uštipci na brzinu

Sastojci:

- 2 šolje jogurta

- 2 jaja

- 2 kesice vanilinog šećera

- malo soli

- 2 kašičice šećera

- 20 kašika brašna

- 1 kesica praška za pecivo

- ulje za prženje

Priprema:

Umutiti sve sastojke tako da se dobije glatka smesa. Vaditi kašičicom smesu i pržiti ih u dubokom ulju.

Čim porumene (a to će biti veoma brzo) izvadite ih i ubacite na dno činije koju ste obložili salvetom koja će upiti viška ulja.

Na kraju sve male uštipke posuti prah šećerom, a možete ih preliti i medom ili sirupom od čokolade!

Izvor: Pressonline

Napravite sami zdrave i ukusne energetske pločice!

Sastojci:

- 1 šolja oraha

- 1 šolja sušenog voća po želji (kajsije, šljive, smokve...)

-1 šolja urmi

Priprema:

Sve sastojke staviti u seckalicu za hranu. Pritisnite nekoliko puta da bi ih seckalica usitnila i "razbila". Potom, mešajte neprestano 30 sekundi. Sastojci bi trebalo da su potpuno usitnjeni. Nastavite da mešate neprekidno minut ili dva, dok se ne sjedine potpuno i ne počnu da se grupišu u loptu. Smesu stavite na plastičnu, providnu foliju, pa formirajte deblji pravougaonik. Ostavite da odstoji najmanje sta vremena u frižideru, ili ako ne žurite sa pripremom, neka "prenoći". Oštrim nožem secite kvadraste ili duguljaste pločice po želji! Prijatno!

Saveti:

- Možete ih spremiti i sa pečenim orasima. Ukoliko želite, pecite orahe oko 10 minuta u rerni na 200 C, i ostavite ih da se ohlade, pre nego što počnete sa pripremom pločica. Takođe, orahe možete zameniti lešnicima ili bademima.

- Umesto urmi, možete se poigrati višnjama.

- Pločice čuvati u frižideru, ili na sobnoj temperaturi ukoliko želite da budu malo mekše.

- Za intenzivniji i drugačiji ukus dodajte malo kokosovog brašna, cimeta, muskatnog oraščića, narendanu koru limete ili pomorandže, cimet, đumbir, vanilin šećer ili začin po želji...

Banane u karamel sosu

Sastojci:

- 1 / 2 šolje putera

- 1 šolja šećera

- 1 / 4 šolje milerama

- 4 banane, oljuštene i prepolovljene po dužini

Priprema:

Rastopiti puter u velikom tiganju na umerenoj vatri. Dodati šećer i mešati sve dok se ne istopi i smesa ne dobije svetlo braon boju.

Polako umešajte mileram. Neka se takva smesa kuva jedan minut, a potom smanjite temperaturu.

Postavite oljuštene i prpeolovljene banane u tiganj i "kuvati" dva minuta dok ih sos ne prekrije.

Služiti toplo.

Izvor: Pressonline

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.