Torta sa jagodama

Potrebno:

Kora: 8 belanaca, 8 kašika šećera, 4 kašike mlevenih lešnika, 4 kašike mlevenih oraha, 4 kašike prezli

Fil I: 4 žumanca, 2 pudinga od jagode, 500 ml mleka, 8 kašika šećera, 125 g margarina, oko 1 kg zamrznutih jagoda

Fil II: 4 žumanca, 2 pudinga od vanile, 500 ml mleka, 8 kašika šećera, 125 g margarina

Fil III: 400 ml slatke pavlake

Dodati šlag za finalno premazivanje torte.

Priprema:

Za koru dobro umutiti belanca sa šećerom, pa dodati mlevene orahe, lešnike i prezle, promešati polako kašikom, pa smesu izliti u pleh obložen papirom i peći koru na 180C oko 25 min.

Prvo umutite fil III - slatku pavlaku. Zatim počnite da pravite fil I: u deci mleka razmutite žumanca i prašak za puding od jagode, a ostatak mleka (4 dl) stavite da provri sa šećerom. Kada provri dodajte izmućena žumanca i puding. Kad se fil ohladi, dodajte margarin i 3 kašike od III fila, odnosno umućene slatke pavlake. Zatim kuvate drugi fil: u deci mleka razmutite žumanca i puding od vanile, a ostatak mleka staviti da provri sa šećerom. Kad provri, dodajte žumanca i puding. Ohladite fil pa ga umutite s margarinom i 3 kašike umućene slatke pavlake. Treći film vam je ono što je ostalo od slatke pavlake. Filovati: kora, fil I, pa poređati oprane jagode s vrhom nagore, pa fil II, fil III. Premazati tortu šlagom i na vrh kao dekoraciju staviti voće po želji.

Torta od pomorandži i badema

Potrebno:

11 jaja, 300 g šećera u prahu, 2 pomorandže, ekstrakt pomorandže, 210 g oljuštenih i samlevenih badema, 140 g maslaca, 4 štangle čokolade za kuvanje

Priprema:

Kore: Umutiti dobro 9 žumanaca sa 160 g šećera u prahu. Posebno umutiti šne od 9 belanaca. Sve to sjediniti. Dodati struganu koru od pomorandže, 210 g mlevenih badema, sok od 1 pomorandže i 5-6 kapi ekstrakta od pomorandže. Masu podeliti u 3 dela i peći u podmazanom plehu na 225°C 17-18 min. Fil: Umutiti penasto 140 g maslaca sa 140 g prah šećera, 4 štangle istopljene čokolade i 2 cela jajeta. Filovati tortu, ukrasiti šlagom, kriškama pomorandže i listićima badema.

Čokoladne šnite

Potrebno:

5 jaja, 300 g brašna, 150 g šećera, 50 g rastopljene čokolade, kesica vanilin šećera, kesica prašaka za pecivo, 3 kašike vrele vode, 1 kg šljiva

Prirpema:

Žumanca penasto umutite sa šećerom i rastopljenom čokoladom. U brašno pomešano s praškom za pecivo sipajte vodu, pa umućena žumanca. Ujednačenu smesu varjačom sastavite s dobro umućenim belancima. Četvrtinu smese preručite u podmazan pleh, odozgo rasporedite šljive isečene na četvrtine i prelijte preostalim testom. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Kolač izvadite, ostavite 10 minuta da se ohladi i izvadite ga iz pleha. Isecite ga na šnite i poslužite. 

Voćni sutlijaš

Potrebno:

300 g pirinča, 1 l mleka, 6 kašika šećera u prahu, malo soli, kesica vanilin šećera

ZA SOS 300 g šljiva, 100 g šećera, pola kesice cimeta

Priprema:

Pirinač kuvajte u vodi nekoliko minuta. Potom ga ocedite i spustite u vruće mleko. Nastavite kuvanje na laganoj vatri i pred kraj dodajte vanilin šećer, so i šećer u prahu. Za sos kuvajte šećer s vodom da se malo zgusne, pa dodajte šljive isečene na kriške. Kuvajte ih oko desetak minuta i umešajte cimet. Sutlijaš razlijte u činijice i ohladite. Pre služenja prelijte ga ohlađenim sosom od šljiva.

Čizkejk sa šumskim voćem

Potrebno:

400 g keksa, 200 g maslaca, kašika soka od narandže, 500 g sira za torte, 300 g slatke pavlake, 150 g šećera u prahu, 125 g bele čokolade, želatin, aroma vanile, 500 g šumskog voća, preliv za torte

Priprema:

Sameljite keks, dodajte maslac i kašiku soka od narandže, a zatim mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Smesu stavite u kalup i ostavite da se hladi u frižideru oko 30 minuta.

Sir stavite u veću posudu, dodajte aromu vanile, šećer u prahu i to dobro izmešajte. Istopite na pari belu čokoladu i polako je sipajte u smesu sa sirom. Promešajte i stavite u frižider da se hladi 20 minuta. Kada se ohladi, u smesu dodajte slatku pavlaku. Želatin pripremite prema uputstvu na kesici, a zatim ga sipajte u ovaj kremasti fil. Smesu sa keksom koju ste pripremili premažite filom, odozgo rasporedite voće i stavite preliv za torte. Ostavite preko noći u frižideru, skinite kalup i poslužite.

Brzi čizkejk sa jagodama

Potrebno:

150 g keksa, 150 g margarina, 250 ml slatke pavlake, 100 g maskarpone sira, 200 g jagoda, 100 g šećera

Priprema:

Margarin otopiti, pa ga sjediniti sa keksom. U kalupu oblikovati koru od ove smese. Umutiti pavlaku i sir pa staviti preko kore i ravnomerno rasporediti. Šećer, jagode i 300 g vode kuvati dok se ne zgusne masa pa preliti preko kolača. Dobro ohladiti pre služenja.

Nutela čizkejk

Potrebno:

75 g putera, 400 g nutele, 100 g pečenog (iseckanog) lešnika, 500 g krem sira, 60 g šećera u prahu

Priprema:

Izmrvite puter i dodajte veću kašiku nutele i dobro promešajte dok sve ne postane gusta smesa. Potom dodajte 25 g lešnika i promešajte. Sve to postavite u posudu i ostavite u frižider da se hladi. U pleh u kojem će se nalaziti kolač pomešajte krem sir i šećer u prahu, a zatim dodajte preostalu nutelu i sve promešajte. Zatim uzmite prethodno pripremljenu smesu iz frižidera i pospite je preko. Preostalih 75 g lešnika dobro izmrvite i pospite, a kolač ostavite u frižideru najmanje 4 sata pre služenja.

Čizkejk sa malinama

Potrebno:

300 g mlevenog keksa, 2 dl mleka, 100 g maslaca, 500 g slatke pavlake, kisela pavlaka, kesica želatina, 100 g šećera, 300 g smrznutih malina

Priprema:

Umutiti 300 g mlevenog keksa sa 2 dl mleka i 100 g maslaca. Od dobijene smese napraviti koru. Za fil umutiti 500 g slatke pavlake sa jednom kiselom pavlakom i smesu staviti preko kore. Rastvoriti jednu kesicu želatina sa 4 kašike vode i ostaviti da odstoji deset minuta. Potom dodati 100 g šećera, rastopiti na šporetu i dodati 300 g smrznutih malina. Kuvati uz povremeno mešanje dok se maline ne istope. Kada se glazura dobro ohladi preliti preko fila.

Čizkejk sa višnjama

Potrebno:

200 g mlevenog keksa, 125 g maslaca, 2 kašike meda, 300 g sirnog namaza, 160 g šećera u prahu, 250 ml biljne slatke pavlake, kašika soka od limuna, kesica želatina u prahu, belog, kesica želatina u prahu, crvenog, 300 g višanja, 200 ml soka ili vode, 4 kašike šećera

Priprema:

Mleveni keks, maslac i med sjediniti u kompaktnu masu. Na dnu kalupa (25-26 cm), kome se otvaraju stranice, staviti masu od keksa. Pritisnuti i izravnati. Sirni namaz izručiti u odgovarajuću posudu, dodati šećer u prahu i izmiksati, a onda dodati sok od limuna. Posebno izmiksati slatku pavlaku i onda je umešati u smesu sa sirom. Jednu kesicu želatina spremiti prema uputstvu sa kesice. Kada je želatin nabubreo, malo ga par sekundi zagrejati na ringli da se otopi, a onda ga sipati u fil sa sirom. Sve zajedno izmešati. Fil preručiti u kalup i sipati preko keksa. Izravnati i ostaviti u frižider da se ohladi. U međuvremenu spremiti preliv sa višnjama. Želatin spremiti prema uputstvu sa kesice i ostaviti da nabubri. Višnje preliti sa sokom koji su pustile ili sa vodom, dodati šećer i staviti da se kuva. Kuvati oko 10 minuta, skloniti sa vatre i onda umešati nabubreli želatin. Promešati i ostaviti desetak minuta da se preliv prohladi. Kada se preliv prohladio, sipati ga preko ohlađenog fila od sira i staviti u frižider na dalje hlađenje. Pre skidanja obruča, obavezno tanjim nožem odvojiti ivice.

Palačinke sa jabukama

Potrebno:

2 manje jabuke, 1 kašika meda, 80 g brašna, 1 kašika šećera, 1 dl mleka, 3 jajeta, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica đumbira, na vrh noža soli.

ZA NADEV: 1 jabuka

Priprema:

Očistiti i narendisati 2 jabuke. Posuti ih đumbirom, dodati rastopljeni med i usuti malo mlake vode. U drugoj posudi: umutiti jaja s malo soli, potom dodati šećer i cimet. Sipati mleko u koje je dodata kašika vode. Sjediniti obe smese i dobro izmešati. Od ove mase peći palačinke. Gotove palačinke savijati u trokut, a nadevati kriškama jabuke.

Palačinke sa orasima i rumom

Potrebno:

ZA NADEV: 180 g mlevenih oraha, 1/2 dl ruma, 150 g šećera, 60 g maslaca, 20 g suvog grožđa, 1/2 dl mleka

ZA PRELIV: 100 g čokolade u prahu, 50 g kakaoa, 150 g šećera, 3 žumanca, 2 dl mleka, 1 dl slatke pavlake, 20 g skrobnog brašna, 1 dl ruma

Priprema:

Orahe prelijte vrelim mleko, umešajte šećer, rastopljeni maslac, suvo grožđe i rum. Namažite na palačinke i savijte ih u trougao. Prokuvajte sastojke za preliv dok se ne zgusne i zalijte palačinke.

Čokoladne palačinke

Potrebno:

1/2 - 2/3 l mleka, 2 jaja, brašno, malo mineralne vode (samo da malo zapeni smesu), 1 vanilin šećer, 1 kašika kakaa u prahu, malo soli

 Priprema:

Pomešajte sve sastojke u jednu homogenu smesu. Ovaj recept za palačinke je poseban i po tome što u smesu stavljamo kakao prah koji će dati egzotičan izgled čokoladnim palačinkama. U palačinke možete staviti razne namaze, orahe, bademe, suvo voće, komadiće svežeg voća, te ukrasiti sa šlagom, sladoledom i raznim prelivima.

Kolač od malina

Potrebno:

500 g mlevenog keksa

6 kašika šećera u prahu

125 ml oranžade ili fante

210 g margarina

200 g mlevenih oraha

300 g malina

100 g čokolade za kuvanje

3 kašikice ulja

Priprema:

Pomešati kekse, šečer, sok i margarin kog ste ostavili na sobnoj temperaturi da omekša.

Dodati mlevene orahe i dobro izmešati. Pažljivo umešati maline.

Staviti u kalup ili neku modlu.

Na laganoj temperaturi rastopiti čokoladu s uljem i preliti preko kolača.

Kruške u karamelu

Potrebno:

80 g brašna, 120 g kukuruznog brašna, 150 maslaca, 190 g šećera, 3 jajeta, kašičica praška za pecivo, 100 g mlevenih badema, 3–4 kruške, so

Priprema:

U sud sipajte 70 g šećera, dodajte tri kašike vode i kuvajte dok ne dobijete tamniji karamel. Sud skinite s vatre i dodajte 20 g isečenog maslaca, pa mešajte da se maslac rastopi. Karamel sipajte u okrugli podmazani kalup. Oljuštene i očišćene prepolovljene kruške složite na dno kalupa s karamelom. Preostali maslac i preostali šećer umutite. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, uz stalno mućenje, pa obe vrste brašna izmešane s praškom za pecivo, mlevene bademe i so. Lagano izmešajte i preručite u kalup. Pecite oko jedan sat na 180 stepeni. Ohlađen desert izvadite iz kalupa i poslužite.

Brze knedle sa šljivama

Potrebno:

1/2 kg krompira

15 dkg brašna

3 dkg maslaca ili masti

jaje

so

1/2 kg šljiva

voda

6 dkg masti

4 dkg prezle

Priprema:

Krompir se opere i kuva, oguli, pasira. Dok je još topao, izradi se na dasci s brašnom, maslacem, jajem i soli u glatko testo, izvalja se  i reže u pravougaonike. U svaki se umota dobro obrisana šljiva. 

 

Okruglice se kuvaju u slanoj vodi 5 minuta, ocede i poliju maslacem, u kojem smo popržili prezlu. Uz to se servira šećer, da ih svako može zasladiti po volji ili ih možete zasladiti i nekim pekmezom.

Kolač od eurokrema

Potrebno:

    2 jaja

    2 čaše šećera

    2 čaše mleka

    1 čaša ulja

    2 čaše mlevenih oraha ili keksa

    2 čaše brasna

    1 prašak za pecivo

    1 kašika kakaoa

    1 veće pakovanje eurokrema (ne manje od 300 gr)

Priprema:

Belanca odvojiti od žumanaca, umutiti ih, pa onda postepeno dodavati šećer pa žumanca.

Dobro umutiti. Dodati mleko, ulje, orahe, brašno, prašak za pecivo, kakao.

Sve izmešati i uliti u podmazan i brašnom posut pleh.

Peći na 180 stepeni oko 20 min.

Kada se kolać prohladi premazati ga sa eurokremom i posuti orasima ili keksom.

Čokoladni mus

Potrebno:

5 jaja

200 g crne čokolade

190 g šećera

125 ml slatke pavlake

2 kesice vanilinog šećera

Priprema:

 Razdvojiti žumanca od belanaca. Izlomiti čokoladu i istopiti je na pari (staviti je u šerpicu, pa onda šerpicu staviti u veću šerpu sa ključalom vodom).

Umutiti odvojeno, u jednoj činiji belanca sa 100 g šećera, a u drugoj slatku pavlaku. Umutiti u trećoj činiji žumanca i vanilin šećer.

 

Umešati čokoladu u krem od žumanaca. U dobijenu smesu pažljivo umešati umućenu slatku pavlaku i, tek na kraju, polako umešati i umućena belanca. Pripremljeni mus staviti u friz.

Bombice sa jabukama i kokosom

Potrebno:

1 kilograma jabuka

1/2 kilograma šećera

1 kesica cimeta u prahu

350-400 grama mlevenog keksa

1 kesica kokosovog brašna

Priprema:

Oljuštite jabuke, isecite na kriške i skuvajte ih sa šećerom, bez vode.

Dodajte mleveni keks i cimet.

Napravite bombice i uvaljajte ih u kokosovo brašno.

Kesten u čokoladi

Potrebno:

500 g ispasiranog kestena, 150 g margarina, 150 g prah šećera, 1vanilin šećer, malo arome ruma za preliv, 200 g crne čokolade za kuvanje, 2 supene kašike ulja

Priprema:

Penasto umutite margarin i prah šećer. Dodajte pasirani kesten i rum. Izmešajte i pravite oblik po želji. Možete praviti kuglice, šapice... Ostavite da se ohladi u frižideru ili zamrzivaču. U sud stavite ulje i crnu čokoladu. Kada se otopi oblike od kestena umačite i stavljajte na papir za pečenje da se osuše.

Oblande sa alvom

Potrebno:

1 pakovanje oblandi, 500 g alve

Priprema:

Alvu izmrvite i ugrejte u tiganju. Na oblandu stavite otopljenu alvu i pritisnite drugom korom. Tako ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Pritisnite dobro i ohladite. Kada se ohladi isecite na kocke.