Tuti Fruti rolat

Potrebno

ZA KORU: 7 belanaca, 200 g šećera, 100 g prženih mlevenih lešnika, kašika brašna.

ZA FIL: 0,5 l mleka, kesica i po pudinga od vanile, 3 kašike brašna, 100 g šećera, 10 žumanaca, 250 g maslaca, 300 g čokolade s mlevenim lešnicima, 300 g mešavine brusnica, pistaća, lešnika i suvog grožđa.

ZA PRELIV: 100 g čokolade, 2 kašike mleka, kašika šećera.

 Priprema:

 Za koru umutite belanca i šećer i u to umešajte lešnik i brašno. Sipajte u podmazan pleh i ispecite. Za fil kuvajte mleko sa šećerom, pa u njega lagano ulijte razmućen prah za puding, brašno i žumanca. Kada krem postane gust, ohladite ga i sastavite s maslacem i dodajte čokoladu s lešnicima. Koru premažite filom, pospite mešavinom suvog voća i uvijte u rolat. Kad se ohladi, prelijte glazurom.

Izvor: Super Recepti

Straćatelina

Priprema:

 ZA KORU: 3 jajeta, 60 g šećera, 60 g brašna tipa 400, pola kesice praška za pecivo, 20 g kakaoa.

ZA FIL:  2 kesice želatina, 10 kašika vode, 500 ml slatke pavlake,  2 kesice vanilin šećera,  2 kesice šlag-fiksa, 500 ml jogurta,  200 g čokolade.

ZA GLAZURU: kašika maslaca, 2 kašike vode, 2 kašike kakaoa, 70 g šećera u prahu.

 Priprema:

 Žumanca i šećer umutite, dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i kakaoom. Belanca umutite u čvrst sneg, pa umešajte u smesu od žumanaca. Preručite u podmazan pleh i pecite 10 minuta na 180 stepeni. Koru ostavite da se ohladi. Za krem prvo potopite želatin u vodu i ostavite da nabubri. Slatku pavlaku umutite s vanilin šećerom i šlag-fiksom. Nabubreli želatin otopite i umešajte jogurt i rendanu čokoladu. Smesu izlijte na koru oko koje je obruč od kalupa i ostavite da se stegne u hladnjaku. Za glazuru zagrejte maslac s dve kašike vode, kad provri, skinite s vatre i dodajte kakao i šećer. Mešajte da smesa postane glatka, ostavite da se ohladi i prelijte preko torte.

Izvor: Super Recepti

Američke palačinke

Sastojci:

-200 g mekog brašna

-jedna kašičica praška za pecivo

-2 jaja

-300 ml mleka

-jedna kašičica maslaca

-dve kašičice meda

-so, ulje

Priprema: 

Navedene sastojke izmešati žicom (može i mikser, ali bolje žica) dok se masa ne izjednači. Pripremljenu gustu masu sipati (oko 1/4 šolje) na tiganj (koji ne treba pouljiti). Kada se počnu pojavljivati balončići na površini palačinke, pažljivo okrenuti palačinku da se zapeče i sa druge strane. Pečenje sa druge strane traje kraće. Pečene palačinke premestiti na tanjir za služenje i preliti sa javorovim sirupom (maple syrup) koji se tradicionalno služi uz američke palačinke. Po želji možete dodati džem, eurokrem, med, borovnice, maline, kriške banane ili neko drugo voće!

Prijatno!

Izvor: serbiancafe.com

Najjednostavniji recept za domaću Nutelu

Potrebno:

- 2 šolje prepečenih lešnika

- 1 šolja šećera u prahu

- 1/3 šolje finog kakaa

- 2 kašike lešnikovog ulja

- 1 kašika ekstrakta vanile

- 1/4 kašičice soli

Priprema:

 Skinite ljuskice sa lešnika i stavite ih u blender. Dodajte ulje i pasirajte sve dok ne dobijete finu pastu. Dodajte šećer u prahu, kakao, ekstrakt vanile i so i nastavite da pasirate dok ne dobijete kompaktnu smesu. Dobijeni namaz sipajte u tegle. „Nutela” napravljena na ovaj način može da stoji na sobnoj temperaturi ili u frižideru do mesec dana.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Domaća bonžita

Potrebno:

1 margarin, 7 kašika meda, 7 kašika šećera, 200 g posne čokolade za kuvanje, 100 g seckanih oraha, 100 g pečenog susama, 50 g lana (mlevenog), 200 g čokoladnih Čar na dar pahuljica, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica muškatnog oraščića, 2 kašike suncokreta

Priprema:

Istopite u šerpi margarin sa čokoladom, skinite sa rerne, dodajte šećer i med, seckane orahe, susam, “Čar na dar” pahuljice, suncokret, cimet, muškatni oraščić i lan. Sve dobro izmešajte. Nauljite pleh i razlijte pripremljenu masu, rukom je izravnajte i ostavite da se ohladi. Isecite na štangle kada se potpuno ohladi.

Štrudla sa makom

Potrebno:

za testo:

600 ml mleka, 1 sveži kvasac, 1 kašika šećera, 1 kašikica soli, 200 ml ulja, 1 kg brašna

Fil:

200 gr maka, 300 – 400 ml mleka, šećer po ukusu.

Priprema:

Potopiti kvasac sa malo mlakog mleka i ostaviti da se otopi. U veću posudu staviti brašno, šećer, so, ulje, otopljeni kvasac i zamesiti sa mlakim mlekom.Potom testo ostaviti da se diže na toplom mestu.

Za pripremu fila u mleko staviti šećer i mak te malo prikuvati tako da se šećer otopi i mak malo nabubri. Potom ukloniti sa vatre i ostaviti da se hladi.

 

Kada se testo diglo prebaciti ga na radnu površinu i podeliti na četiri jednaka dela. Svaki deo razviti na kocku, premazati sa ohlađenim filom, urolati i staviti na pleh premazan sa uljem. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C. Ohlađenu štrudlu narezati na kriške i posutu sa šećerom u prahu.

Čokoladna salama s orasima

Potrebno:

400 g oraha

400 g čokolade za kuvanje

200 g šećera

150 g mešanog kandiranog voća (citrusi)

2 jajeta

4 suva keksa po izboru

3 kašike mleka

1 limun

5 karanfilića

cimet u prahu

Priprema:

Krupno iseckajte orahe. Čokoladu usitnite, prebacite je u staklenu posudu, pa posudu s čokoladom postavite preko šerpe u kojoj vri malo vode, ali tako da dno staklene posude ne dodiruje dno šerpe. Čokoladi dodajte mleko i rastopite je povremeno mešajući.

 Sipajte šećer u šerpu, dodajte 2-3 kašike vode i kuvajte dok ne dobijete tamniji karamel. U drugu šerpu prebacite istopljenu čokoladu, orahe, kandirano voće, renadnu koru limuna, kašičicu cimeta, sav karanfilić istucan u prah i karamel. Dodajte umućena jaja, dobro izmešajte sve sastojke, pa kuvajte smesu na veoma tihoj vatri oko 5 minuta.

 Sameljite keks i ravnomerno ga rasporedite po listu papira za pečenje kog ste isekli da bude oblika pravougaonika. Na sredinu sipajte smesu od čokolade, oblikujte je u salamu pomoću papira, pa je umotajte u taj isti papir. Uvežite je kanapom i prebacite u frižider na najmanje 24 sata pre sečenja.

Brza pita sa višnjama

Potrebno:

3 jaja, 300 g šećera, 250 g griza, 0,5 dl ulja, 1/2 l mleka, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo, 800 g do kilogram očišćenih višanja

Priprema:

Prvo umutiti jaja i šećer, pa dodavati jedno po jedno od ostalih navedenih sastojaka. Na kraju kašikom umešati višnje. Istresti smesu u pouljenu i brašnom posutu tepsiju, srednjih dimenzija. Peći oko 35-40 min. na 200C. Kad se ohladi, posuti šećerom u prahu.

Krofne

Potrebno:

Mlako mleko 500 ml, kvasac 40 g, so, šećer 100 g, jaja 3 kom., brašno 1 kg, kora limuna, maslac 50 g, šećer u prahu 100 g, ulje

Priprema:

U manjoj posudi napraviti potkvasu od malo mlakog mleka, kvasca, soli i šećera. U dubljoj vangli pomešati brašno, malo maslaca, koru limuna, ostatak šečera. Kada je kvasac uskisao, sipaćemo ga u brašno, dodati žumanca i dobro umesiti uz dodavanje mleka. Testo mora biti mekše od običnog testa za hleb. Kada testo nadođe, blago ga premesimo. I razvučemo na debljinu od 1 cm i kalupom ili čašom vadimo krofne. Ostavimo da malo odstoje. Kada blago narastu, u šerpi ćemo zagrejati ulje da bude barem dva prsta duboko i pržićemo krofne sa obe strane dok ne porumene. Uvaljaćemo ih u šećer u prahu i služiti uz bilo koji džem ili pekmez.

Pita od jabuka

Potrebno:

Jabuka rendana 500 g, brašno meko 1 kg, mlaka voda 500 ml, med 50 ml, limunov sok, so, šećer, 200 g, ulje, cimet

Priprema:

Prvo ćemo umesiti testo od brašna, vode, soli i malo šećera. Ostaviti sa strane da se odmori testo. Bitno je da se dobro umesi. Uzećemo zrelu jabuku koju ćemo oljuštiti i dobro izrendati. Sipaćemo limunov sok preko jabuka da ne bi potamnele.  Pomešaćemo je sa cimetom, šećerom i sa malo meda. Kada je testo odležalo, premesićemo ga i napravićemo pet jufki. Svaku jufku ćemo razvući oklagijom da bude veoma tanko. Bitno je da imamo dobro brašno. Kada smo razvukli koru, dobro ćemo je nauljiti i dodati šećera u kristalu i zatim sipati nadev na koru. Urolaćemo koru u vidu štapa, i krenućemo da je uvijamo u kružić, da bi dobili izgled puža. Poonovo ćemo je nauljiti i posuti šećerom. Prebacićemo u nauljen pleh, staviti u rernu na temperaturu od 220 stepeni 40 minuta.

Pita sa višnjama

Potrebno:

1 pakovanje tankih kora za pitu

3 jaja

2 čaše šećera

2 čaše griza

1 ½ čaša ulja

2 kesice vanilinog šećera

1 prašak za pecivo

½ l jogurta

1kg višanja

prah šećer

 Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilinim šećerom pa postepeno dodavati ulje jogurt, griz i prašak za pecivo. Smesu ostaviti da odstoji (oko 15 minuta)  da bi griz nabubrio.

Kore i fil slagati sledećim redosledom: na prvu koru sipati nekoliko kašika fila, poklopiti  drugom korom na koju takođe ide fil. Preko treće staviti oceđene višnje. Uviti štrudlu.

Ponoviti ovo sa ostalim korama dok se sve ne potroše. Trebalo bi da bude 4 štrudle. Ukoliko u pakovanju ima koja kora više, umesto na dve mazati fil na tri kore, pa tek onda slagati višnje.

 Štrudle staviti u prethodno nauljenu tepsiju, i odozgo premazati mešavinom ulja (2 kašike) i mlake vode (pola šolje). Peći oko 35 minuta na 180C dok ne porumene.

 Kada se malo prohlade posuti ih prah šećerom.

Torta sa bananama

Potrebno:

400 g keksa “pti ber”, 200 g piškota, 1 l mleka, 4 pudinga, slatka pavlaka ili vanila, margarin (250 g), 250 g šećera u prahu, 3 veće banane, 100 g rendane čokolade, malo mleka za natapanje keksa.

Za ukrašavanje: 2 kesice šlag kreme, čokoladne mrvice, malo svežeg voća po izboru i prah šećer 

Priprema:

U litar mleka skuvati pudinge i ohladiti. Umutiti margarin sa šećerom u prahu. Pomešati ohlađen puding i umućen margarin pa smesu podeliti na dva dela. U prvi deo staviti izgnječene banane, a u drugi deo narendati čokoladu. Na dno poslužavnika ređati prvo keks koji smo prethodno umočili u mleko, pa ravnomerno rasporediti prvi fil, potom naređati piškote, a zatim i drugi fil. Tortu ukrasiti sa šlagom, čokoladnim mrvicama i svežim voćem.

Torta sa ananasom

Potrebno:

300 g mlevenog plazma keksa, 100 g šećera u prahu, 150 g plazma keksa, margarin, 200 ml mleka, 5 jaja, vanilin šećer, 20 g želatina, 500 ml slatke pavlake, 300 g šećera, konzerva sečenog ananasa,

50 g čokolade, kesica šlaga, krem fiks, 2 kesice šlaga

Priprema:

U dublju tacnu poređati ceo plazma keks koji je natopljen mlekom. Zatim umutiti fil od mlevene plazme, margarina, malo mleka i 100 g šećera u prahu. Sve to sipati preko natopljenog plazma keksa. Poređati kolutove ananasa. Pripremiti žuti fil. Odvojte žumanca od belanaca. Sud sa žumancima stavite na paru, dodajte mleko, 100 g šećera, vanilin šećer, želatin i mutite mikserom dok se fil ne zgusne. Sklonite sud sa pare i ostavite da se ohladi. U sud za mućenje stavite slatku pavlaku, krem fiks i šlag i mutite dok ne dobijete potrebnu gustinu. Dodajte ohlađen krem i izmutite mikserom. Žuti fil namažite preko ananasa. Zatim tortu ukrasite šlagom, a na vrhu poređajte kriške ananansa.

Čoko torta sa malinama

Potrebno:

3 jaja, 120 g šećera, 240 g čokolade za kuvanje, vanilin šećer, 80 g glatkog brašna, kašičica praška za pecivo, 170 g maslaca, 200 g malina

Priprema:

Čokoladu otopite i malo ohladite. Jaja penasto izmešajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte rastopljeni maslac i dobro izmiksujte. Dodajte čokoladu, brašno i prašak za pecivo i mutite. Na kraju umešajte maline. Namažite kalup maslacem, pecite na 170 stepeni oko 30 minuta. Torta mora da bude vlažna.

Torta sa jagodama

Potrebno:

Kora: 8 belanaca, 8 kašika šećera, 4 kašike mlevenih lešnika, 4 kašike mlevenih oraha, 4 kašike prezli

Fil I: 4 žumanca, 2 pudinga od jagode, 500 ml mleka, 8 kašika šećera, 125 g margarina, oko 1 kg zamrznutih jagoda

Fil II: 4 žumanca, 2 pudinga od vanile, 500 ml mleka, 8 kašika šećera, 125 g margarina

Fil III: 400 ml slatke pavlake

Dodati šlag za finalno premazivanje torte.

Priprema:

Za koru dobro umutiti belanca sa šećerom, pa dodati mlevene orahe, lešnike i prezle, promešati polako kašikom, pa smesu izliti u pleh obložen papirom i peći koru na 180C oko 25 min.

Prvo umutite fil III - slatku pavlaku. Zatim počnite da pravite fil I: u deci mleka razmutite žumanca i prašak za puding od jagode, a ostatak mleka (4 dl) stavite da provri sa šećerom. Kada provri dodajte izmućena žumanca i puding. Kad se fil ohladi, dodajte margarin i 3 kašike od III fila, odnosno umućene slatke pavlake. Zatim kuvate drugi fil: u deci mleka razmutite žumanca i puding od vanile, a ostatak mleka staviti da provri sa šećerom. Kad provri, dodajte žumanca i puding. Ohladite fil pa ga umutite s margarinom i 3 kašike umućene slatke pavlake. Treći film vam je ono što je ostalo od slatke pavlake. Filovati: kora, fil I, pa poređati oprane jagode s vrhom nagore, pa fil II, fil III. Premazati tortu šlagom i na vrh kao dekoraciju staviti voće po želji.

Torta od pomorandži i badema

Potrebno:

11 jaja, 300 g šećera u prahu, 2 pomorandže, ekstrakt pomorandže, 210 g oljuštenih i samlevenih badema, 140 g maslaca, 4 štangle čokolade za kuvanje

Priprema:

Kore: Umutiti dobro 9 žumanaca sa 160 g šećera u prahu. Posebno umutiti šne od 9 belanaca. Sve to sjediniti. Dodati struganu koru od pomorandže, 210 g mlevenih badema, sok od 1 pomorandže i 5-6 kapi ekstrakta od pomorandže. Masu podeliti u 3 dela i peći u podmazanom plehu na 225°C 17-18 min. Fil: Umutiti penasto 140 g maslaca sa 140 g prah šećera, 4 štangle istopljene čokolade i 2 cela jajeta. Filovati tortu, ukrasiti šlagom, kriškama pomorandže i listićima badema.

Čokoladne šnite

Potrebno:

5 jaja, 300 g brašna, 150 g šećera, 50 g rastopljene čokolade, kesica vanilin šećera, kesica prašaka za pecivo, 3 kašike vrele vode, 1 kg šljiva

Prirpema:

Žumanca penasto umutite sa šećerom i rastopljenom čokoladom. U brašno pomešano s praškom za pecivo sipajte vodu, pa umućena žumanca. Ujednačenu smesu varjačom sastavite s dobro umućenim belancima. Četvrtinu smese preručite u podmazan pleh, odozgo rasporedite šljive isečene na četvrtine i prelijte preostalim testom. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Kolač izvadite, ostavite 10 minuta da se ohladi i izvadite ga iz pleha. Isecite ga na šnite i poslužite. 

Voćni sutlijaš

Potrebno:

300 g pirinča, 1 l mleka, 6 kašika šećera u prahu, malo soli, kesica vanilin šećera

ZA SOS 300 g šljiva, 100 g šećera, pola kesice cimeta

Priprema:

Pirinač kuvajte u vodi nekoliko minuta. Potom ga ocedite i spustite u vruće mleko. Nastavite kuvanje na laganoj vatri i pred kraj dodajte vanilin šećer, so i šećer u prahu. Za sos kuvajte šećer s vodom da se malo zgusne, pa dodajte šljive isečene na kriške. Kuvajte ih oko desetak minuta i umešajte cimet. Sutlijaš razlijte u činijice i ohladite. Pre služenja prelijte ga ohlađenim sosom od šljiva.

Čizkejk sa šumskim voćem

Potrebno:

400 g keksa, 200 g maslaca, kašika soka od narandže, 500 g sira za torte, 300 g slatke pavlake, 150 g šećera u prahu, 125 g bele čokolade, želatin, aroma vanile, 500 g šumskog voća, preliv za torte

Priprema:

Sameljite keks, dodajte maslac i kašiku soka od narandže, a zatim mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Smesu stavite u kalup i ostavite da se hladi u frižideru oko 30 minuta.

Sir stavite u veću posudu, dodajte aromu vanile, šećer u prahu i to dobro izmešajte. Istopite na pari belu čokoladu i polako je sipajte u smesu sa sirom. Promešajte i stavite u frižider da se hladi 20 minuta. Kada se ohladi, u smesu dodajte slatku pavlaku. Želatin pripremite prema uputstvu na kesici, a zatim ga sipajte u ovaj kremasti fil. Smesu sa keksom koju ste pripremili premažite filom, odozgo rasporedite voće i stavite preliv za torte. Ostavite preko noći u frižideru, skinite kalup i poslužite.

Brzi čizkejk sa jagodama

Potrebno:

150 g keksa, 150 g margarina, 250 ml slatke pavlake, 100 g maskarpone sira, 200 g jagoda, 100 g šećera

Priprema:

Margarin otopiti, pa ga sjediniti sa keksom. U kalupu oblikovati koru od ove smese. Umutiti pavlaku i sir pa staviti preko kore i ravnomerno rasporediti. Šećer, jagode i 300 g vode kuvati dok se ne zgusne masa pa preliti preko kolača. Dobro ohladiti pre služenja.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.