Gorki čokoladni kolač
Potrebno:
180 g poluslatke tamne čokolade, 1/3 neslanog putera, 4 jajeta, ½ šolje braon šećera, 3 ½ brašna
Priprema:
Jedno parče ovog kolača koji se pravi sa velikom količinom crne čokolade, zadovoljiće potrebe najvećih sladokusaca. Od ovih mera dobićete deset parčića, za pripremu je potrebno 20 minuta, a isto toliko treba i da se kolač izpeče.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite okrugli pleh i prekrijte mu dno papirom za kolače. Iseckajte čokoladu na parčiće, pomešajte je sa puterom i kuvajte na pari. Kada se smesa rastopi mešajte je lagano dok ne postabe glatka. U međuvremenu u drugoj činiji umutite jaja i šećer dok smesa ne bude dovoljno čvrsta da kada prođete mikserom kroz nju, ostaje trag. Ubacite čokoladnu smesu u smesu sa jajima i na kraju preko toga dodajte brasno i mešajte dok se ne sjedini. Sipajte mesu u pleh i izravnajte površinu. Pecite dok vrh kolača ne podtane čvrst na dodir, što bi trebalo da se desi za 15 do 20 minuta. Pustite da se ohladi, zatim izvadite iz pleha, odvojite papir i isecite na parčiće.
Izvor: Super recepti