Čizkejk sa malinama

Potrebno:

300 g mlevenog keksa, 2 dl mleka, 100 g maslaca, 500 g slatke pavlake, kisela pavlaka, kesica želatina, 100 g šećera, 300 g smrznutih malina

Priprema:

Umutiti 300 g mlevenog keksa sa 2 dl mleka i 100 g maslaca. Od dobijene smese napraviti koru. Za fil umutiti 500 g slatke pavlake sa jednom kiselom pavlakom i smesu staviti preko kore. Rastvoriti jednu kesicu želatina sa 4 kašike vode i ostaviti da odstoji deset minuta. Potom dodati 100 g šećera, rastopiti na šporetu i dodati 300 g smrznutih malina. Kuvati uz povremeno mešanje dok se maline ne istope. Kada se glazura dobro ohladi preliti preko fila.

Čizkejk sa višnjama

Potrebno:

200 g mlevenog keksa, 125 g maslaca, 2 kašike meda, 300 g sirnog namaza, 160 g šećera u prahu, 250 ml biljne slatke pavlake, kašika soka od limuna, kesica želatina u prahu, belog, kesica želatina u prahu, crvenog, 300 g višanja, 200 ml soka ili vode, 4 kašike šećera

Priprema:

Mleveni keks, maslac i med sjediniti u kompaktnu masu. Na dnu kalupa (25-26 cm), kome se otvaraju stranice, staviti masu od keksa. Pritisnuti i izravnati. Sirni namaz izručiti u odgovarajuću posudu, dodati šećer u prahu i izmiksati, a onda dodati sok od limuna. Posebno izmiksati slatku pavlaku i onda je umešati u smesu sa sirom. Jednu kesicu želatina spremiti prema uputstvu sa kesice. Kada je želatin nabubreo, malo ga par sekundi zagrejati na ringli da se otopi, a onda ga sipati u fil sa sirom. Sve zajedno izmešati. Fil preručiti u kalup i sipati preko keksa. Izravnati i ostaviti u frižider da se ohladi. U međuvremenu spremiti preliv sa višnjama. Želatin spremiti prema uputstvu sa kesice i ostaviti da nabubri. Višnje preliti sa sokom koji su pustile ili sa vodom, dodati šećer i staviti da se kuva. Kuvati oko 10 minuta, skloniti sa vatre i onda umešati nabubreli želatin. Promešati i ostaviti desetak minuta da se preliv prohladi. Kada se preliv prohladio, sipati ga preko ohlađenog fila od sira i staviti u frižider na dalje hlađenje. Pre skidanja obruča, obavezno tanjim nožem odvojiti ivice.

Palačinke sa jabukama

Potrebno:

2 manje jabuke, 1 kašika meda, 80 g brašna, 1 kašika šećera, 1 dl mleka, 3 jajeta, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica đumbira, na vrh noža soli.

ZA NADEV: 1 jabuka

Priprema:

Očistiti i narendisati 2 jabuke. Posuti ih đumbirom, dodati rastopljeni med i usuti malo mlake vode. U drugoj posudi: umutiti jaja s malo soli, potom dodati šećer i cimet. Sipati mleko u koje je dodata kašika vode. Sjediniti obe smese i dobro izmešati. Od ove mase peći palačinke. Gotove palačinke savijati u trokut, a nadevati kriškama jabuke.

Palačinke sa orasima i rumom

Potrebno:

ZA NADEV: 180 g mlevenih oraha, 1/2 dl ruma, 150 g šećera, 60 g maslaca, 20 g suvog grožđa, 1/2 dl mleka

ZA PRELIV: 100 g čokolade u prahu, 50 g kakaoa, 150 g šećera, 3 žumanca, 2 dl mleka, 1 dl slatke pavlake, 20 g skrobnog brašna, 1 dl ruma

Priprema:

Orahe prelijte vrelim mleko, umešajte šećer, rastopljeni maslac, suvo grožđe i rum. Namažite na palačinke i savijte ih u trougao. Prokuvajte sastojke za preliv dok se ne zgusne i zalijte palačinke.

Čokoladne palačinke

Potrebno:

1/2 - 2/3 l mleka, 2 jaja, brašno, malo mineralne vode (samo da malo zapeni smesu), 1 vanilin šećer, 1 kašika kakaa u prahu, malo soli

 Priprema:

Pomešajte sve sastojke u jednu homogenu smesu. Ovaj recept za palačinke je poseban i po tome što u smesu stavljamo kakao prah koji će dati egzotičan izgled čokoladnim palačinkama. U palačinke možete staviti razne namaze, orahe, bademe, suvo voće, komadiće svežeg voća, te ukrasiti sa šlagom, sladoledom i raznim prelivima.

Kolač od malina

Potrebno:

500 g mlevenog keksa

6 kašika šećera u prahu

125 ml oranžade ili fante

210 g margarina

200 g mlevenih oraha

300 g malina

100 g čokolade za kuvanje

3 kašikice ulja

Priprema:

Pomešati kekse, šečer, sok i margarin kog ste ostavili na sobnoj temperaturi da omekša.

Dodati mlevene orahe i dobro izmešati. Pažljivo umešati maline.

Staviti u kalup ili neku modlu.

Na laganoj temperaturi rastopiti čokoladu s uljem i preliti preko kolača.

Kruške u karamelu

Potrebno:

80 g brašna, 120 g kukuruznog brašna, 150 maslaca, 190 g šećera, 3 jajeta, kašičica praška za pecivo, 100 g mlevenih badema, 3–4 kruške, so

Priprema:

U sud sipajte 70 g šećera, dodajte tri kašike vode i kuvajte dok ne dobijete tamniji karamel. Sud skinite s vatre i dodajte 20 g isečenog maslaca, pa mešajte da se maslac rastopi. Karamel sipajte u okrugli podmazani kalup. Oljuštene i očišćene prepolovljene kruške složite na dno kalupa s karamelom. Preostali maslac i preostali šećer umutite. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, uz stalno mućenje, pa obe vrste brašna izmešane s praškom za pecivo, mlevene bademe i so. Lagano izmešajte i preručite u kalup. Pecite oko jedan sat na 180 stepeni. Ohlađen desert izvadite iz kalupa i poslužite.

Brze knedle sa šljivama

Potrebno:

1/2 kg krompira

15 dkg brašna

3 dkg maslaca ili masti

jaje

so

1/2 kg šljiva

voda

6 dkg masti

4 dkg prezle

Priprema:

Krompir se opere i kuva, oguli, pasira. Dok je još topao, izradi se na dasci s brašnom, maslacem, jajem i soli u glatko testo, izvalja se  i reže u pravougaonike. U svaki se umota dobro obrisana šljiva. 

 

Okruglice se kuvaju u slanoj vodi 5 minuta, ocede i poliju maslacem, u kojem smo popržili prezlu. Uz to se servira šećer, da ih svako može zasladiti po volji ili ih možete zasladiti i nekim pekmezom.

Kolač od eurokrema

Potrebno:

    2 jaja

    2 čaše šećera

    2 čaše mleka

    1 čaša ulja

    2 čaše mlevenih oraha ili keksa

    2 čaše brasna

    1 prašak za pecivo

    1 kašika kakaoa

    1 veće pakovanje eurokrema (ne manje od 300 gr)

Priprema:

Belanca odvojiti od žumanaca, umutiti ih, pa onda postepeno dodavati šećer pa žumanca.

Dobro umutiti. Dodati mleko, ulje, orahe, brašno, prašak za pecivo, kakao.

Sve izmešati i uliti u podmazan i brašnom posut pleh.

Peći na 180 stepeni oko 20 min.

Kada se kolać prohladi premazati ga sa eurokremom i posuti orasima ili keksom.

Čokoladni mus

Potrebno:

5 jaja

200 g crne čokolade

190 g šećera

125 ml slatke pavlake

2 kesice vanilinog šećera

Priprema:

 Razdvojiti žumanca od belanaca. Izlomiti čokoladu i istopiti je na pari (staviti je u šerpicu, pa onda šerpicu staviti u veću šerpu sa ključalom vodom).

Umutiti odvojeno, u jednoj činiji belanca sa 100 g šećera, a u drugoj slatku pavlaku. Umutiti u trećoj činiji žumanca i vanilin šećer.

 

Umešati čokoladu u krem od žumanaca. U dobijenu smesu pažljivo umešati umućenu slatku pavlaku i, tek na kraju, polako umešati i umućena belanca. Pripremljeni mus staviti u friz.

Bombice sa jabukama i kokosom

Potrebno:

1 kilograma jabuka

1/2 kilograma šećera

1 kesica cimeta u prahu

350-400 grama mlevenog keksa

1 kesica kokosovog brašna

Priprema:

Oljuštite jabuke, isecite na kriške i skuvajte ih sa šećerom, bez vode.

Dodajte mleveni keks i cimet.

Napravite bombice i uvaljajte ih u kokosovo brašno.

Kesten u čokoladi

Potrebno:

500 g ispasiranog kestena, 150 g margarina, 150 g prah šećera, 1vanilin šećer, malo arome ruma za preliv, 200 g crne čokolade za kuvanje, 2 supene kašike ulja

Priprema:

Penasto umutite margarin i prah šećer. Dodajte pasirani kesten i rum. Izmešajte i pravite oblik po želji. Možete praviti kuglice, šapice... Ostavite da se ohladi u frižideru ili zamrzivaču. U sud stavite ulje i crnu čokoladu. Kada se otopi oblike od kestena umačite i stavljajte na papir za pečenje da se osuše.

Oblande sa alvom

Potrebno:

1 pakovanje oblandi, 500 g alve

Priprema:

Alvu izmrvite i ugrejte u tiganju. Na oblandu stavite otopljenu alvu i pritisnite drugom korom. Tako ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Pritisnite dobro i ohladite. Kada se ohladi isecite na kocke.

Bajadera

Potrebno:

800 g šećera

1/2 litre vode

250 g maslaca

300 g orasa

300 g mlevenih keksa (petit beurre ili slično)

75 dkg čokolade

Glazura

150 g čokolade za kuvanje

75 g maslaca

Ukuvani šećer (staviti šećer i vodu u veći lonac i kuvati dok se sav šećer otopi, a smesa postane sirupasta)

Priprema:

Treba paziti da se ne drži predugo na vatri, (kako se ne bi šećer ponovo počeo kristalizirati, a opet da se ugusti kao sirup) pa dodati maslac, orase i kekse. Podeliti masu na dva dela i u jedan dodati 75 dkg rastopljene čokolade. Tako će se dobiti krakteristične dve boje bajadere. Pleh za kolače namastiti, dno obložiti staniolom te prvo uliti tamnu, a onda svetlu smesu. Preko svega preliti glazuru. 

Napomena: U originalnom receptu za bajaderu glazura se radi od 150g čokolade i kašike masti.

Griz sa sirom i višnjama

Potrebno:

4 jaja, 120 g šećera, 80 g griza, 125 g kiselog mleka, 500 g sitnog sira, rendana kora 1 limuna, malo soli, 300 g višanja, šećer u prahu.

Priprema:

Odvojite belanca od žumanca. Belanca umutite u čvrst sneg, dodajući lagano 50 g šećera. Umutite žumanca sa šećerom i malo soli da se dobije fina kremasta masa. Moja Kravica Kuhinjica sitan sir, kiselo mleko, griz i koru limuna dodajte umućenim žumancima, pa sve sjedinite. Sneg masu dodavajte malo po malo sve vreme muteći mikserom. Dodajte pola količine višanja lagano mešajući kašikom. Sipajte testo u pripremljeni pravougaoni kalup premazan sa malo putera i posut brašnom. Ostale višnje raspodelite preko i stavite kolač da se peče u već zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 40 minuta. Po želji pospite šećerom u prahu.

Pita sa sirom i orasima

Potrebno:

 ZA TESTO:

4 žumanca, 200 g šećera, 200 g margarina, 320 g brašna, 1/2  praška za pecivo.

ZA FIL OD ORAHA:

150 g oraha (ili maka), 80 g šećera, 2-3 kašike ruma.

ZA FIL OD SIRA:

500 g sitnog sira, 4 belanca, 180 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike oštrog brašna.

Priprema:

Umesite testo od brašna, praška za pecivo, šećera i omekšalog margarina koji treba da mešate dok ne postane mrvičast, zatim dodavajte jedno po jedno žumance i mesite dok testo ne postane glatko. Testo podelite na dva dela, jedan stavite u frižider, a drugi u zamrzivač. Orahe (ili mak) za nadev pomešajte sa šećerom, pa prelijte rumom i dobro izmešajte. Za nadev od Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira, belanca umutite u sneg uz dodatak pola količine šećera. Kad je sneg čvrst dodajte preostali šećer, vanilin šećer i oštro brašno. Na kraju umešajte Moja Kravica Kuhinjica sitni sir. Nakon što je testo odležalo u frižideru potrebno ga je premesiti, razvaljajte za kalup veličine 22x30 cm, pa stavite na dno kalupa. Preko testa ravnomerno rasporedite nadev od oraha, a preko njega nadev od Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira. Preko Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira narendajte zamrznuti komad testa. Pecite 30-35 minuta na 180 stepeni dok ne porumeni. Ohladiti, iseći na male kockice i posuti šećerom u prahu.

Klasični nemački kolač sa sirom

Potrebno:

ZA TESTO:

200 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 100 g šećera, kesica vanilin šećera, 1 jaje, 100 g maslaca.

ZA KREM:

125 g otopljenog maslaca, 250 g šećera, 4 jaja, 50 g brašna, kesica pudinga od vanile, 1 kg sitnog sira, 3 kašike mleka.

Priprema:

Odvojiti žumance od belanca. Žumance ostaviti sa strane, trebaće kasnije za  premazivanje kolača. Od belanca i ostalih sastojaka napravite sipkavo testo. Okrugli pleh za kolače premažite sa malo maslaca i rasporedite testo, pri tom krajeve malo uzdignite. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Otopljeni maslac, puding-prah, brašno, jaja i šećer lepo umutite. Dodajte Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira i mleko. Napunite testo, pa premažite onim žumancem koje ste ostavili sa strane. Pecite u rerni oko 60 minuta. Otvorite vrata rerne i tako ostavite da se ohladi, pa tek onda izvadite.

Mini markiza

Potrebno:

Manja kutija piškota, 125 g maslaca, 4 jajeta, 125 g šećera, 150 g čokolade, pola šolje mleka, kašičica ekstrakta vanile, 2 kesice burbon vanilin šećera, 250 ml slatke pavlake

Priprema:

Manju posudu u kojoj ćete spremati tortu premažite maslacem. Mleko sipajte u duboki tanjir i pomešajte ga s ekstratom vanile, pa umačite piškote koje ste prethodno nožem isekli na visinu posude. Odvojite žumanca od belanaca, pa penasto umutite maslac i žumanca. U to polako dodajte otopljenu čokoladu i mešajte mikserom da se masa ujednači. Čvrsto ulupajte belanca sa šećerom i laganim pokretima ih umešajte u prvi deo fila. Polovinu mase sipajte u pripremljenu posudu i po njoj naslažite preostale komadiće piškota koje ste prethodno umočili u mleko. Sipajte ostatak fila i markizu stavite u zamrzivač. Sat pre služenja izvadite posudu, kratko je uronite u toplu vodu, pa okrenite na tanjir, a potom preklopite drugim tanjirom i opet okrenite, tako da zaobljeni deo piškota bude gore.

Brzi tiramisu

Potrebno:

250 g neslanog sremskog ili maskarpone sira, kesica vanilin šećera, 3 kašike ruma, 100 ml jake instant kafe, 150 ml slatke pavlake, 100 g šećera u prahu, manja kutija piškota, kakao

Priprema:

U sir dodajte vanilin šećer, dve kašike ohlađene kafe i kašiku ruma, pa sve dobro izmešajte. U odvojenoj posudi umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, ali tako da pavlaka ostane malo ređa, da se sliva sa kašike, pa je sjedinite sa umućenim sirom. U čaše sipajte po malo krema, preko stavite sloj piškota umočenih u kafu, a odozgo opet sipajte krem. Stavite čaše na pola sata u frižider, a pre posluživanja obilno pospite kakaom, pa ukrasite piškotama i listićima nane.

Američka pita sa višnjama, čokoladom i keksom

Potrebno:

150 g čokolade, 150 g plazma keksa (ili nekog drugog), 2 jajeta, 500 g brašna, 360 g putera, 2 kašičice soli, 3 kašičice šećera, 300 g višanja, mleveni keks (po želji), pola limuna

Priprema:

Sjedinite brašno, puter iseckan na kockice, 2 kašičice soli, 2 jajeta, 3 kašičice šećera (može i vanilin) i 150 ml vode. Mešajte dok ne dobijete čvrsto testo koje se ne lepi i podelite ga na dve lopte. Stavite u okrugli oivičen pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Jednu loptu izvaljati u testo kao za picu, pa položiti ga u pleh i testom obložite i ivice. Pomešajte višnje sa sokom od limuna i raspodelite ih po testu. Preko njih naređajte keks, pa komadiće čokolade. Uzmite drugu loptu od testa i razvijte je da bude što tanja, isecite je na trake široke oko dva centimetra koje treba da ređate preko čokolade tako da ide red testa, pa prazan red. Zatim preko praznih redova poređajte trake horizontalno. Ako vam ostane još testa, sa njim prilepite trake za ivicu pite, koje inače treba da budu deblje. Izrendanu limunovu koru pospite po piti, pa pecite na 250 stepeni oko 30 minuta. Pre pečenja trake možete da pospete i šećerom i mlevenim keksom što će testu dati savršenu hrskavu koricu.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.