Potrebno:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g orasa
300 g mlevenih keksa (petit beurre ili slično)
75 dkg čokolade
Glazura
150 g čokolade za kuvanje
75 g maslaca
Ukuvani šećer (staviti šećer i vodu u veći lonac i kuvati dok se sav šećer otopi, a smesa postane sirupasta)
Priprema:
Treba paziti da se ne drži predugo na vatri, (kako se ne bi šećer ponovo počeo kristalizirati, a opet da se ugusti kao sirup) pa dodati maslac, orase i kekse. Podeliti masu na dva dela i u jedan dodati 75 dkg rastopljene čokolade. Tako će se dobiti krakteristične dve boje bajadere. Pleh za kolače namastiti, dno obložiti staniolom te prvo uliti tamnu, a onda svetlu smesu. Preko svega preliti glazuru.
Napomena: U originalnom receptu za bajaderu glazura se radi od 150g čokolade i kašike masti.