Kolači sa parčićima čokolade

Potrebno:

za testo:

3 jajeta, 225 g margarina, 300 g šećera, 1 kašika meda, 1 vanilin šećer, 420 g mekog brašna, 1 kašičica sode bikarbone, 1/4 kašičica soli, 270 g sitno seckane čokolade

Priprema:

Penasto umutite margarin, dodajte šećer, vanilin šećer i med, jedno po jedno jaje. U drugoj činiji pomešajte brašno, so i sodu bikarbonu pa dodajte prvoj smesi. Ubacite komadiće čokolade i još neko vreme mešajte. U pleh stavite papir za pečenje i sa dve kašičice stavljajte smesu u malim lopticama. Peći 10 do 15 minuta na temperaturi od 180°C.

Njujorški čizkejk

Potrebno:

ZA PODLOGU:

85 g mlevenog keksa, 1 kašika šećera, 50 g rastopljenog maslaca

ZA FIL:

6 jaja, 2 žumanca, 170 g šećera, 600 g krem sira, 2 vanilin šećera, 100 ml kiselog mleka, 2 kašike limunovog soka, 2 kašičice narendane kore limuna

ZA VOĆNI PRELIV:

500 g jagoda, 70 g šećera, 1 kašika limunovog soka

Priprema:

Pomešajte mleveni keks, šećer i rastopljeni maslac, pa smesu utisnite u kalup za tortu (24 cm). Stavite ga na 10 minuta u rerun zagrejanu na 180°C. Umutite jaja, žumanca i šećer dok ne dobijete gustu smesu. Zatim dodajte sir, vanilin šećer, kiselo mleko, limunov sok i koru limuna. Smesu izlijte u kalup sa keksom i stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni, pa pecite oko 25 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 50 minuta. Kada se kolač ohladi, stavite na njega voćni preliv. Preliv dobijate tako što na laganoj vatri treba da prokuvate seckane jagode i šećer. Kolač poslužite s ohlađenim prelivom.

Čokoladni kapkejks

Potrebno:

 ZA TESTO:

1 ½  šolja brašna, 1/3 šolje kakaoa, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soli, 1 šolja šećera, 1/2  šolje ulja, 1 šolja mleka, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1/2 kašike sirćeta

ZA KREM:

3 kašike putera, 120 g gorke čokolade za kuvanje, 5 kašika toplog mleka, 2 šolje šećera u prahu, 1/4 kašičice soli, 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Pripremite korpice za mafine. Prosejte brašno, i u njega dodajte kakao, so i prašak za pecivo. Dobro izmešajte. U drugoj posudi pomešajte šećer, mleko, ulje, ekstrakt vanile i sirće. Izmiksujte suve i vlažne sastojke dok testo ne postane glatko. Sipajte smesu u kalupe i pecite oko 20-25 minuta na 180 stepeni. Kada su gotovi izvadite ih iz kalupa i ostavite da se ohlade. Napravite krem. U staklenom sudu, na pari, otopite čokoladu i puter, uz mešanje. U posebnoj posudi pomešajte šećer u prahu i so. Sipajte toplo mleko i mešajte dok se šećer ne istopi. Umešajte vanilin ekstrakt. Dodajte šećeru rastopljenu čokoladu i puter i mešajte mikserom na najačoj brzini dok smesa ne postane gusta. Stavite krem u frižider da se stvrdne ukoliko želite da dekorišete mafine špricom. Krem možete da nanesete i nožem na vrh kapkejksa.

Kakao ploče

Potrebno:

ZA KORU:

2 šolje (od 200 ml) brašna, 2 šolje šećera, 1 kašičica sode bikarbone, 1/3 kašičice soli, 1/2 čaše jogurta ili kiselog mleka, 3 jajeta, 125 g maslaca, 1 šolja toplog mleka, 5 kašika kakaoa u prahu, 1-2 kašike ekstrakta vanile

ZA FIL:

100-120 ml mleka, 2 kašike kakaoa u prahu, 125 g maslaca, 2,5 šolja šećera u prahu, 1 kašičica ekstrakta vanile, seckani orasi (po želji)

Priprema:

Zagrejati rernu na 170°C. U jednoj većoj posudi pomešajte brašno sa sodom bikarbonom i soli, a u drugoj šećer sa jajima i jogurtom. U šerpici otopite maslac sa mlekom i kakaoom, pa ostavite da se ohladi. Smese sa jajima i kakaoom dodati u veliku posudu sa brašnom i sve zajedno promešajte, zatim istresite u veći pleh i pecite 15 minuta. U šerpici otopite maslac, mleko i kakao, pa sklonite sa šporeta. Umešajte šećer u prahu, vanilu i dobro sve izmešati dok ne dobijete glatku smesu. Prelijte preko gotove kore i kada se ohladi stavite u frižider. Po želji dodajte naseckane orahe.

Čoko oblande

Potrebno:

200 g oblandi, 6 jaja, 300 g šećera, 200 g čokolade za kuvanje, margarin

Priprema:

Izmutiti 6 jaja sa 30 dkg šećera, izlomiti čokoladu i sve zajedno kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Stalno miješati jer lako zgonri. Staviti margarin te miješati dok se masa ne izjedini. Filovati oblatne te staviti nešto teško da se sve stisne.

Kolač od jabuka i sira

Potrebno:

Za testo:

600 g jabuka, 1 kašika soka od limuna, 125 g omekšalog maslaca, 125 g šećera, prstohvat soli, 3 jaja, 500 g svežeg sira, 200 g brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 1 puding od vanile

Za mrvice: 75 g maslaca, 75 g brašna, 75 g mljevenih badema, 2 kašike šećera, 1 kašičica cimeta

Priprema:

Jabuke ogulite, očistite i narežite na kockice. Odmah ih pokapajte limunom da ne potamne. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U međuvremenu pjenasto istucite maslac sa šećerom i malo soli, umiksajte jedno po jedno jaje, a potom i sir. Posebno izmješajte brašno, puding i prašak za pecivo te ih prosijte na pripremljenu smesu od jaja i sira i promiješajte kuhačom.  Na kraju umiješajte i kockice jabuka te ulijte tijesto u namašćeni kalup za tortu promjera 26 cm. Pripremite mrvice: Maslac za mrvice otopite u lončiću. Pomiješajte brašno, bademe, šećer i cimet, dodajte otopljeni maslac pa sve miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Tijesto u kalupu ravnomjerno pospite mrvicama. Tortu pecite u pećnici oko 40-50 minuta. Kada bude gotova izvadite je i ohladite.

Savijača

Potrebno:

300 g brašna, 2 kašike ulja, 1 kašika sirćeta, 150-200 ml mlake vode, so.

Za fil: 300 g suvih smokvi, 150 g suvih šljiva bez koštica, 80 g pinjola, 100 g badema, 50 g lešnika, 100 g grožđica, pola kašičice klinčića u prahu, pola kašičice cimeta, 1 pomorandža, 500 g jabuka, 50 g šećera u prahu, 50 ml maslinovog ulja

Priprema:

Brašno stavite na dasku, napravite udubljenje, dodajte ulje, ocat i, dodavajući mlaku slanu vodu, umijesite glatko tijesto. Tijesto dobro umijesite da postane sasvim glatko. Razdijelite ga na dva dijela, premažite uljem i ostavite stajati oko 30 minuta. U međuvremenu pripremite nadjev. Smokve, suhe šljive i pinjole sitno nasjeckajte. Dodajte mljevene bademe, nasjeckane lješnjake, grožđice, klinčić, cimet, sok i koricu od naranče, oguljene i naribane jabuke, šećer i sve dobro izmiješajte. Stolnjak pospite brašnom pa tijesto malo izvaljajte, a zatim rukama izvlačite od sredine prema kraju, dok ne postane sasvim tanko. Okrajke odrežite, a tijesto ostavite da se malo posuši. Poprskajte ga maslinovim uljem i rasporedite pripremljeni nadjev. Tijesto savijte, stavite u nauljeni lim i pecite u pećnici zagrijanoj na 180° 25 minuta.

Pržene banane sa sladoledom

Potrebno:

3 banane, sladoled od vanile, 1 šoljica oštrog brašna, so, prašak za pecivo, šećer, ulje, soda bikarbona.

Priprema:

Brašno pomešajte sa pola kesice praška za pecivo, dodajte sodu bikarbonu, malo soli i čašu vode, pa zamesite glatku smesu. Oljuštene banane presecite na pola. Umočite ih u smesu i ispržite u tiganju u kojem ima dosta ulja. Izvadite ih na upijajući papir i servirajte. Pospite ih šećerom i dodajte sladoled.

Moči japanski kolači

Potrebno:

200 g pirinčanog brašna, 100 g šećera, 220 g kokosovog mleka, 2 kafene kašičice arome od vanile. Za fil: 100 g azuki pasulja, 70 g šećera. Za posipanje - susam.

Prirprema:

Pripremati u mikrotalasnoj. U plastičnoj posudi promešati brašno i šećer, pa dodati kokosovo mleko i aromu vanile i dobro izmešati da dobijete glatku ujednačenu masu. Pokriti folijom i kuvati četiri minuta na 800 W. Kada je gotovo, izvaditi iz mikrotalasne, izmešati drvenom varjačom i pustiti da se malo ohladi da biste mogli da radite sa testom. Testo prebacite na radnu površinu koju ste blago pobrašnili pirinčanim brašnom, i napravite valjak prečnika 3 cm koji ćete podeliti na devet ujednačenih delova. Svaki deo ravnomerno istanjite u obliku kruga prečnika 6-7 cm. Na sredinu stavite lopticu fila, slepite ivice i rukama oblikujete u lopticu i uvaljajte u susam. Fil: Pripremite ga dan ranije. Pasulj operite i ostavite da odstoji u vodi preko noći. Sutradan, pasulj prebacite u šerpu i kada voda proključa kuvajte 15 minuta. Vodu prospite, pasulj isperite, nalijte novu vodu, pustite da ponovo proključa i nakon ključanja kuvajte još 15 min. Ponovo vodu prospite, pasulj isperite, nalijte novu vodu u razmeru voda pasulj 3:1. Vratite na ringlu i kuvajte. Kada voda do pola ispari, dodajte šećer i kuvajte dok voda potpuno ne uvri. Pastu možete ostaviti takvu sa komadićima pasulja ili je propasirati kroz sito da biste dobili homogenizovanu smesu. Ostavite je da se ohladi. Od ohlađene paste praviti kuglice veličine oraha kojim ćete puniti testo.

Čupavci

Potrebno:

Testo

3 jaja

20 dkg šećera

1 vanilin šećer

50 dkg brašna

1 prašak za pecivo

25 dkg maslaca

cca 1 dl mleka

Preliv u koju se umaču kocke testa

5 dl mleka

15 dkg čokolade za kuvanje

3 žlice šećera

12 dkg maslaca

Ukrašavanje

20 - 25 dkg kokosa

Priprema:

Penasto umutiti žumance sa šećerom, dodati omekšani maslac i mutiti dok se sve fino ne izmeša. Lagano dodavati mleko dok se ne dobije jednolična smesa pa dodati brašno i prašak za pecivo. Sve jednolično umešati i na kraju lagano (najbolje ručno) umešati sneg od belanaca. U namašćen i pobrašnjeni pleh za kolače uredno i ravnomerno rasporediti smesu (koja je dosta gusta) pa peći 35 minuta na 150°C

Kolač pustiti da se potpuno ohladi pa ga narezati na kockice željene veličine.

Na laganoj vatri (ili još bolje na pari) otopiti čokoladu, dodati mleko, šećer i maslac i uz neprestano mešanje kuvajte dok ne zavrije i na najslabijoj vatri kuvati još par minuta. Ostaviti preliv petnaestak minuta da se prohladi (da još uvek bude dosta tečan, ali ne i kipući). Pripremiti masni papir, pa umakati komade kolača (budućih čupavaca) u preliv tako da se obloži sa svih strana i stavljati na masni papir. Na kraju, kad se nakon par minuta preliv počeo sušiti, čokoladne kocke uvaljati u kokos što je završna faza kad od čokoladnih kocki nastanu čupavci. Mali trik kod prirpreme čupavaca: Ako se još vrući komadi kolača uvaljaju u kokos, kokos ne ostane sasvim bijeli, nego se malo „zamagli“.

Karamel torta sa bananama

Potrebno:

ZA KORU: 2 jaja, 5 kašika šećera, 1/2 šolje vode, 1/2 šolje mleka, 1/2 šolje ulja, 1/2 praška za pecivo, 5 kašika brašna, 2 kašike kakaoa.

ZA FIL: 1l mleka, 14 kašika šećera, 6 kašika gustina, 250 g margarina, 100 g čokolade. Potrebno je još i 1kg banana.

Priprema:

Za koru umutite dobro jaja i šećer, pa dodajte ostale sastojke i pecite u kalupu od 24 cm na temperaturi od 180 do 200 C dok ne porumeni. Ohladite koru, pa je prepolovite. Šećer upržite, pa kad dobije finu karamel boju dodajte mleko i čokoladu. Kad se karamel istopi dodajte umućen gustin i uz stalno mešanje kuvajte dok ne dobijete fin gust krem. Ohladite ga, pa dodajte margarin i sve dobro umutite mikserom. Stavite prvu koru, pa banana izrezane na kolutiće, pola fila, drugu koru, pa ostatak fila. Ukrasiti po želji.

Kremisimo kocke

Potrebno:

600 g keksa s maslacom, 1 l mleka, 6 kašika šećera, 2 pudinga od vanile, 2 kašike brašna, 3 kašike gustina, 1 margarin, 1 vanilin šećer, 5 kašika kakaa, 100 g čokolade, čokoladne bananice, 2 pomorandže, 1/2 l slatke pavlake, 1 kremfix.

Priprema:

U mleku skuvajte šećer, gustin, brašno, puding i vanilin šećer. Ostavite da se ohladi, pa dodajte margarin i podelite na tri dela. Jedan ostavite takav, u drugi dodajte kakao, a u treći rendanu čokoladu. Iscedite pomorandže i u nju umočite keks. Ređajte keks, pa fil od kakaoa, zatim opet keks, pa čist žut fili i na njega stavite čokoladne bananice, opet keks i fil sa čokoladom. Na kraju premazati šlagom i dobro ohladiti u frižideru.

Kinder bueno

Potrebno:

ZA KORU: 6 belanaca, 4 kašike brašna, 6 kašika šećera. Potrebno još i 100 g nutele, 100 g seckanih lešnika, keks.

ZA FIL: 1 l mleka, 8 kašika gustina, 6 žumanaca, 10 kašika šećera, 1 puding od vanile, 200 g margarina, 3 vanilin šećera, 100 g čokolade za kuvanje.

Priprema:

U mleku skuvajte fil od datih sastojaka (osim čokolade), pa kada se ohladi dodajte margarin i sjedinite. Zatim podelite na dva dela i u jedan dodajte istopljenu čokoladu. Kalup promera 32 cm obložite papirom za pečenja, namažite margarinom i pospite lešnicima. Umutite belanca i šećer, zatim lagano dodajte brašno i sjedinite, pa prelijte po lešnicima. Pecite 15 minuta na 180 C. Kad je gotovo, izvadite i okrenite na stranu gde su lešnici, namažite nutelom i prekrite keksom. Po keksu namažite beli fil pa tamni. Umutite 2,5 dl slatke pavlake i namažite odozgo. Ukrasite krupno mlevenim lešnikom i pre služenja ostavite na par sati u frižider.

Čokoladna torta

Potrebno:

ZA KORU: 220 g putera, 200 g šećera, 4 jaja, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaoa, 300 ml mleka, 150 g čokolade. Još je potrebno za natapanje 200 ml mleka i 1 kašika kakaa.

ZA FIL:  300 g čokolade, 400 ml slatke pavlake, 220 g putera, 300 g šećera u prahu.

Priprema:

Umutite puter sa šećerom. Dodajte jaja i nastavite sa mućenjem. Dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao, pa sve to izmutite mikserom. Mleko i čokoladu zegrejte dok se čokolada ne otopi, pa dodajte pripremljenom testu. Ponovo izmutite, pa podelite u dva kalupa koje ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 C dok kore ne budu gotove. Gotove kore izvadite iz kalupa, odstranite papir, pa pustite da se kore potpuno ohlade. Za fil zagrejte slatku pavlaku (ne sme da prokuva). Dodajte čokoladu i mutite dok se čokolada ne otopi. Pomerite sa šporeta i pustite da se potpuno ohladi. Puter umutite sa šećerom u prahu, pa toj smesi dodajte prethodnu. Sve dobro izmutite i ostavite u frižider na desetak minuta da se fil stegne. Zagrejte mleko i kakao za natapanje kora. U kalup u kojem ste pekli kore stavite jednu potuno hladnu koru i natopite je mešavinom mleka i kakaa. Na koru istresite više od pola fila. Prekrite drugom korom i natopite je, pa premažite tortu ostatkom fila. Pospite rendanom čokoladom ili komadičima čokolade i ostavite u frižider da se dobro ohladi.

Smokva bajadera

Potrebno:

250 g šećera, 6 kašika vode, 200 g mlevenih suvih smokava, 200 g margarina, 100 g čokolade, 350 g mlevenog keksa.

ZA GLAZURU: 100 g čokolade, 4 kašike ulja, malo pečenih seckanih lešnika.

Priprema:

U posudu stavite šećer, vodu, mlevene smokve i margarin. Kuvajte dok se masa ne sjedini, pa dodajte 100 g čokolade. Skiniti sa vatre i dodajte 350 g keksa. Masu izlijte u kalup da se ohladi, stavite čokoladnu glazuru, pospite lešnikom i isecite.

Voćna bomba

Potrebno:

ZA KORU: 12 jaja, 12 kašika šećera, 12 kašika brašna, 200 g mlevenih oraha, 1 prašak za pecivo, marmelada od breskve.

ZA FIL:  10 jaja, 10 kašika šećera, 7 kašika gustina, 1 l mleka, 250 g margarina, 1 kg banana, 1 veliki kompot u limenci od ananasa.

Priprema:

Od šest jaja, šest kašika šećera, šest kašika brašna, 100 g oraha i pola praška za pecivo ispecite koru, pa je urolajte u krpu. Na isti način ispecite i urolajte još jednu koru. Kada se ohlade odmotajte ih, namažite sa marmeladom i ponovo zarolajte, pa isecite oko 1 cm debljine. Fil: Mikserom umutite jaja i šećer, pa dodajte gustin i malo mleka, preostalo mleko stavite da se kuva, pa izrađenu masu sipajte u mleko i kuvajte do kraja. Smesu dobro ohladite, pa joj dodajte umućeni margarin sa šećerom u prahu. U kalup slažite izrezan rolat, natopite ga sa sokom iz limenke od ananasa, namažite trećinom fila, pospite sa polovinom izrezanog voća (banane na sitne kriške i ananas, ukoliko nije u komadićima), pa opet na to fil, pa sledeći red izrezanih rolata, sok iz limenke, pa fil, voće, opet fil i zadnji red izrezanog rolata. Stavite u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi, pa istresite na tacnu i okolo ukrasite preostalim filom, šlagom i seckanim bananama.

Mančmelou kocke sa pirinčem

Potrebno:

1 pakovanje mančmeloa,  50 g šarenih pahuljica od pirinča, 70 g putera, 100 g eurokrema, 100 g seckanih lešnika.

ZA GLAZURU: 100 g čokolade za kuvanje, 30 g putera.

Priprema:

na laganoj vatri mešajte puter i mančmelou dok se ne istope. Dodajte eurokrem i nastavite sa mešanjem. Kada se sve sjedini, sklonite sa vatre pa dodajte šareni pirinač i seckani lešnik. Promešajte pa sipajte u željeni kalup i ostavite da se ohladi. Napravite glazuru od čokolade i putera, pa prelijte ohlađeni kolač.

Šlag torta sa napolitankama

Potrebno:

400 g napolitanki, 1 l mleka, 2 kesice pudinga od vanile, 6 kašika šećera, 3 šlag krema od čokolade, 125 g margarina, 600 g plazma keksa, 3 kesice šlaga od vanile, 2 kesice belog šlaga, 100 g čokolade za kuvanje.

Priprema:

Dve kesice pudinga od vanile skuvajte u zaslađenom mleku i ostavite da se ohladi. Izdrobite napolitanke i dodajte ih ohlađenom pudingu. Istopite margarin i dodajte umućenoj smesi. Stavite u kalup da se stegne masa. Plazmu umačite u mleko i ređajte na stegnutu podlogu. Zatim umutite šlag krem od čokolade i nanesite ga na poređani keks. Poređajte preostali deo plazma keksa i premažite ga filom koji ste napravili od šlaga od vanile u koji ste dodali rendanu čokoladu. Tortu premazati sa svih strana belim šlagom. Odozgo je ukrasite sa malo rendane čokolade.

Ferero kuglice

Potrebno:

200 g lešnik napolitanki, 150 g seckanih lešnika,  200 g eurokrema ili nutele.

ZA GLAZURU: 100 g čokolade sa sitnim lešnicima, 1 kašika ulja, 2 kašike mleka.

Priprema:

Napolitanke izmrvite rukom, dodajte iseckane lešnike i čokoladni krem, pa sve dobro sjedinite i ostavite 20-30 minuta u frižider da se stegne. Uzmite po kašičicu smese i oblikujte malene loptice. Složite kuglice na tacnu i ostavite u frižideru da se dobro stegnu i ohlade. Istopite čokoladu sa uljem i mlekom na laganoj vatri, pa umačite rashlađene kuglice, poređajte na tacnu i vratite u frižider.

Jogurt krem

Potrebno:

280 ml punomasnog jogurta, kesica želatina, 2 kesice vanilin šećera, 50 g šećera u prahu

ZA PRELIV 2 kašike marmelade od malina, 1 limun

Priprema:

U jogurt sipajte otopljeni želatin i mutite. Dodajte šećer u prahu i nastavite sa mućenjem. Na kraju dodajte vanilin šećer i mutite da se istopi. Masu sipajte u suve okrugle posude i hladite u frižideru najmanje dva sata. Hladan krem lagano odvojite od posude, pa ga okrenite na tanjirić. Prelijte marmeladom od malina u koju ste dodali sok od limuna ili prelijte sokom.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.