Čokoladna torta

Potrebno:

ZA KORU: 220 g putera, 200 g šećera, 4 jaja, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaoa, 300 ml mleka, 150 g čokolade. Još je potrebno za natapanje 200 ml mleka i 1 kašika kakaa.

ZA FIL:  300 g čokolade, 400 ml slatke pavlake, 220 g putera, 300 g šećera u prahu.

Priprema:

Umutite puter sa šećerom. Dodajte jaja i nastavite sa mućenjem. Dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao, pa sve to izmutite mikserom. Mleko i čokoladu zegrejte dok se čokolada ne otopi, pa dodajte pripremljenom testu. Ponovo izmutite, pa podelite u dva kalupa koje ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 C dok kore ne budu gotove. Gotove kore izvadite iz kalupa, odstranite papir, pa pustite da se kore potpuno ohlade. Za fil zagrejte slatku pavlaku (ne sme da prokuva). Dodajte čokoladu i mutite dok se čokolada ne otopi. Pomerite sa šporeta i pustite da se potpuno ohladi. Puter umutite sa šećerom u prahu, pa toj smesi dodajte prethodnu. Sve dobro izmutite i ostavite u frižider na desetak minuta da se fil stegne. Zagrejte mleko i kakao za natapanje kora. U kalup u kojem ste pekli kore stavite jednu potuno hladnu koru i natopite je mešavinom mleka i kakaa. Na koru istresite više od pola fila. Prekrite drugom korom i natopite je, pa premažite tortu ostatkom fila. Pospite rendanom čokoladom ili komadičima čokolade i ostavite u frižider da se dobro ohladi.

Smokva bajadera

Potrebno:

250 g šećera, 6 kašika vode, 200 g mlevenih suvih smokava, 200 g margarina, 100 g čokolade, 350 g mlevenog keksa.

ZA GLAZURU: 100 g čokolade, 4 kašike ulja, malo pečenih seckanih lešnika.

Priprema:

U posudu stavite šećer, vodu, mlevene smokve i margarin. Kuvajte dok se masa ne sjedini, pa dodajte 100 g čokolade. Skiniti sa vatre i dodajte 350 g keksa. Masu izlijte u kalup da se ohladi, stavite čokoladnu glazuru, pospite lešnikom i isecite.

Voćna bomba

Potrebno:

ZA KORU: 12 jaja, 12 kašika šećera, 12 kašika brašna, 200 g mlevenih oraha, 1 prašak za pecivo, marmelada od breskve.

ZA FIL:  10 jaja, 10 kašika šećera, 7 kašika gustina, 1 l mleka, 250 g margarina, 1 kg banana, 1 veliki kompot u limenci od ananasa.

Priprema:

Od šest jaja, šest kašika šećera, šest kašika brašna, 100 g oraha i pola praška za pecivo ispecite koru, pa je urolajte u krpu. Na isti način ispecite i urolajte još jednu koru. Kada se ohlade odmotajte ih, namažite sa marmeladom i ponovo zarolajte, pa isecite oko 1 cm debljine. Fil: Mikserom umutite jaja i šećer, pa dodajte gustin i malo mleka, preostalo mleko stavite da se kuva, pa izrađenu masu sipajte u mleko i kuvajte do kraja. Smesu dobro ohladite, pa joj dodajte umućeni margarin sa šećerom u prahu. U kalup slažite izrezan rolat, natopite ga sa sokom iz limenke od ananasa, namažite trećinom fila, pospite sa polovinom izrezanog voća (banane na sitne kriške i ananas, ukoliko nije u komadićima), pa opet na to fil, pa sledeći red izrezanih rolata, sok iz limenke, pa fil, voće, opet fil i zadnji red izrezanog rolata. Stavite u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi, pa istresite na tacnu i okolo ukrasite preostalim filom, šlagom i seckanim bananama.

Mančmelou kocke sa pirinčem

Potrebno:

1 pakovanje mančmeloa,  50 g šarenih pahuljica od pirinča, 70 g putera, 100 g eurokrema, 100 g seckanih lešnika.

ZA GLAZURU: 100 g čokolade za kuvanje, 30 g putera.

Priprema:

na laganoj vatri mešajte puter i mančmelou dok se ne istope. Dodajte eurokrem i nastavite sa mešanjem. Kada se sve sjedini, sklonite sa vatre pa dodajte šareni pirinač i seckani lešnik. Promešajte pa sipajte u željeni kalup i ostavite da se ohladi. Napravite glazuru od čokolade i putera, pa prelijte ohlađeni kolač.

Šlag torta sa napolitankama

Potrebno:

400 g napolitanki, 1 l mleka, 2 kesice pudinga od vanile, 6 kašika šećera, 3 šlag krema od čokolade, 125 g margarina, 600 g plazma keksa, 3 kesice šlaga od vanile, 2 kesice belog šlaga, 100 g čokolade za kuvanje.

Priprema:

Dve kesice pudinga od vanile skuvajte u zaslađenom mleku i ostavite da se ohladi. Izdrobite napolitanke i dodajte ih ohlađenom pudingu. Istopite margarin i dodajte umućenoj smesi. Stavite u kalup da se stegne masa. Plazmu umačite u mleko i ređajte na stegnutu podlogu. Zatim umutite šlag krem od čokolade i nanesite ga na poređani keks. Poređajte preostali deo plazma keksa i premažite ga filom koji ste napravili od šlaga od vanile u koji ste dodali rendanu čokoladu. Tortu premazati sa svih strana belim šlagom. Odozgo je ukrasite sa malo rendane čokolade.

Ferero kuglice

Potrebno:

200 g lešnik napolitanki, 150 g seckanih lešnika,  200 g eurokrema ili nutele.

ZA GLAZURU: 100 g čokolade sa sitnim lešnicima, 1 kašika ulja, 2 kašike mleka.

Priprema:

Napolitanke izmrvite rukom, dodajte iseckane lešnike i čokoladni krem, pa sve dobro sjedinite i ostavite 20-30 minuta u frižider da se stegne. Uzmite po kašičicu smese i oblikujte malene loptice. Složite kuglice na tacnu i ostavite u frižideru da se dobro stegnu i ohlade. Istopite čokoladu sa uljem i mlekom na laganoj vatri, pa umačite rashlađene kuglice, poređajte na tacnu i vratite u frižider.

Jogurt krem

Potrebno:

280 ml punomasnog jogurta, kesica želatina, 2 kesice vanilin šećera, 50 g šećera u prahu

ZA PRELIV 2 kašike marmelade od malina, 1 limun

Priprema:

U jogurt sipajte otopljeni želatin i mutite. Dodajte šećer u prahu i nastavite sa mućenjem. Na kraju dodajte vanilin šećer i mutite da se istopi. Masu sipajte u suve okrugle posude i hladite u frižideru najmanje dva sata. Hladan krem lagano odvojite od posude, pa ga okrenite na tanjirić. Prelijte marmeladom od malina u koju ste dodali sok od limuna ili prelijte sokom.

Citron kolač

Potrebno:

175g šećera u prahu, 125 g margarina, 1 limun, 4 jajeta, 350 g griza, kašičica praška za pecivo, 200 ml jogurta

ZA SIRUP 250 g šećera u prahu, 250 ml soka od limuna, 250 ml meda

ZA FIL 2 kesice želatina, 750 ml jogurta, 5 kašika meda, 2 limuna, kesica šlaga

Priprema:

Penasto umutite margarin, šećer i nastruganu limunovu koricu. Dodajte jedno po jedno jaje uz neprestano mešanje, pa u to sipajte griz, prašak za pecivo i jogurt.Sve lagano promešajte. Masu izlijte u podmazan pleh i pecite oko 35minuta na 180 stepeni. Pomešajte šećer u prahu, limunov sok i med i na laganoj vatri kuvajte 15 minuta dok se sirup ne zgusne.Drvenim štapićem u pravilnim razmacima izbodite rupice u mlakom kolaču i prelijte sirupom. Želatin pripremite po uputstvu, potom ga zagrejte i otopite. Sjediniteotopljeni želatin sa jogurtom, medom, struganom korom i sokom od oba limuna. Kada smesa počne da se steže,dodajte umućen šlag. Time premažite koru, pa stavite da se hladi dva-tri sata. Ukrasite kolutovima limuna.

Kolač od šljiva

Potrebno:

2 jogurta, 3 jajeta, 2 čaše brašna, čaša šećera, 1/2 čaše ulja, 1/2 praška za pecivo, kesica vanilin šećera, šljiva po potrebi, 1 limun

Priprema:

Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom, te im dodajte narendanu koricu limuna. Kad jajapostanu penasta, dodajte im brašno pomešano s praškom za pecivo, ulje i jogurt. Mutite da se sve dobro sjedini. Duguljasti pleh podmažite i pospite brašnom. U pleh sipajte malo smese, preko poređajte polovine šljiva, a ako su velike, isecite ih na krupnije komade. Radite tako u dva navrata, pa stavite pleh u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite pet minuta i onda po vrhu pobacajte još malo šljiva. Pecite oko pola sata. Ohlađen kolač izvadite iz kalupa i poslužite.