Čupavci
Potrebno:
Testo
3 jaja
20 dkg šećera
1 vanilin šećer
50 dkg brašna
1 prašak za pecivo
25 dkg maslaca
cca 1 dl mleka
Preliv u koju se umaču kocke testa
5 dl mleka
15 dkg čokolade za kuvanje
3 žlice šećera
12 dkg maslaca
Ukrašavanje
20 - 25 dkg kokosa
Priprema:
Penasto umutiti žumance sa šećerom, dodati omekšani maslac i mutiti dok se sve fino ne izmeša. Lagano dodavati mleko dok se ne dobije jednolična smesa pa dodati brašno i prašak za pecivo. Sve jednolično umešati i na kraju lagano (najbolje ručno) umešati sneg od belanaca. U namašćen i pobrašnjeni pleh za kolače uredno i ravnomerno rasporediti smesu (koja je dosta gusta) pa peći 35 minuta na 150°C
Kolač pustiti da se potpuno ohladi pa ga narezati na kockice željene veličine.
Na laganoj vatri (ili još bolje na pari) otopiti čokoladu, dodati mleko, šećer i maslac i uz neprestano mešanje kuvajte dok ne zavrije i na najslabijoj vatri kuvati još par minuta. Ostaviti preliv petnaestak minuta da se prohladi (da još uvek bude dosta tečan, ali ne i kipući). Pripremiti masni papir, pa umakati komade kolača (budućih čupavaca) u preliv tako da se obloži sa svih strana i stavljati na masni papir. Na kraju, kad se nakon par minuta preliv počeo sušiti, čokoladne kocke uvaljati u kokos što je završna faza kad od čokoladnih kocki nastanu čupavci. Mali trik kod prirpreme čupavaca: Ako se još vrući komadi kolača uvaljaju u kokos, kokos ne ostane sasvim bijeli, nego se malo „zamagli“.