Američka pita sa višnjama, čokoladom i keksom
Potrebno:
150 g čokolade, 150 g plazma keksa (ili nekog drugog), 2 jajeta, 500 g brašna, 360 g putera, 2 kašičice soli, 3 kašičice šećera, 300 g višanja, mleveni keks (po želji), pola limuna
Priprema:
Sjedinite brašno, puter iseckan na kockice, 2 kašičice soli, 2 jajeta, 3 kašičice šećera (može i vanilin) i 150 ml vode. Mešajte dok ne dobijete čvrsto testo koje se ne lepi i podelite ga na dve lopte. Stavite u okrugli oivičen pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Jednu loptu izvaljati u testo kao za picu, pa položiti ga u pleh i testom obložite i ivice. Pomešajte višnje sa sokom od limuna i raspodelite ih po testu. Preko njih naređajte keks, pa komadiće čokolade. Uzmite drugu loptu od testa i razvijte je da bude što tanja, isecite je na trake široke oko dva centimetra koje treba da ređate preko čokolade tako da ide red testa, pa prazan red. Zatim preko praznih redova poređajte trake horizontalno. Ako vam ostane još testa, sa njim prilepite trake za ivicu pite, koje inače treba da budu deblje. Izrendanu limunovu koru pospite po piti, pa pecite na 250 stepeni oko 30 minuta. Pre pečenja trake možete da pospete i šećerom i mlevenim keksom što će testu dati savršenu hrskavu koricu.