Čokoladni kapkejks
Potrebno:
ZA TESTO:
1 ½ šolja brašna, 1/3 šolje kakaoa, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soli, 1 šolja šećera, 1/2 šolje ulja, 1 šolja mleka, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1/2 kašike sirćeta
ZA KREM:
3 kašike putera, 120 g gorke čokolade za kuvanje, 5 kašika toplog mleka, 2 šolje šećera u prahu, 1/4 kašičice soli, 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Pripremite korpice za mafine. Prosejte brašno, i u njega dodajte kakao, so i prašak za pecivo. Dobro izmešajte. U drugoj posudi pomešajte šećer, mleko, ulje, ekstrakt vanile i sirće. Izmiksujte suve i vlažne sastojke dok testo ne postane glatko. Sipajte smesu u kalupe i pecite oko 20-25 minuta na 180 stepeni. Kada su gotovi izvadite ih iz kalupa i ostavite da se ohlade. Napravite krem. U staklenom sudu, na pari, otopite čokoladu i puter, uz mešanje. U posebnoj posudi pomešajte šećer u prahu i so. Sipajte toplo mleko i mešajte dok se šećer ne istopi. Umešajte vanilin ekstrakt. Dodajte šećeru rastopljenu čokoladu i puter i mešajte mikserom na najačoj brzini dok smesa ne postane gusta. Stavite krem u frižider da se stvrdne ukoliko želite da dekorišete mafine špricom. Krem možete da nanesete i nožem na vrh kapkejksa.