Švarcvald rolat

Sastojci:

Za biskvit: 

- 5 jaja 

- malo soli 

- 100 g šećera

- 100 g brašna 

- 3 kašičice kakaoa 

Za fil i ukrašavanje: 

- tegla višanja u kompotu (720 ml) 

- 2 kesice vanilin šećera

- 400 ml slatke pavlake 

- kesica učvršćivača za šlag 

- 2 cl višnjevače 

- 50 g rendane crne čokolade

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni.

Razdvojiti žumanca i belanca. Belanca umutiti sa malo soli. Žumanca umutiti sa šećerom. Izmešati brašno i kakao. Dodati belanca žumancima, pa preko brašno sa kakaom. Pažljivo izmešati bez mućenja. Razliti po plehu obloženom masnim papirom i peći oko 12 minuta. Izručiti biskvit na kuhinjsku krpu posutu šećerom, pa odlepiti papir. Uviti biskvit zajedno sa krpom, počev od duže strane. Procediti višnje i izmešati ih sa vanilin šećerom i višnjevačom. Umutiti pavlaku sa učvršćivačem. Razmotati biskvit, premazati sa 1/3 pavlake, rasporediti višnje i uviti u rolat.

Premazati rolat preostalom pavlakom i posuti čokoladom. Po želji ukrasiti višnjama. Hladiti do serviranja.

Izvor: novine.ca

Mramorni kolač

Za 12 krišaka potrebno je: 

- modla za kuglof prečnika 23 cm ili pravougaoni pleh 35 cm x 11 cm 

- 300 g neslanog maslaca, omekšalog 

- 300 g kristal-šećera 

- nekoliko kapi čistog ekstrakta vanile 

- prstohvat soli 

- 5 jaja 

- 380 g namenskog brašna 

- 4 kašičice praška za pecivo 

- 4 supene kašike mleka 

- 20 g kakaoa u prahu 

- šećer u prahu, za posipanje 

Priprema:

1. Zagrejte pećnicu na 180˚ C (plin 4). Zamastite modlu za kuglof ili pravougaoni pleh. 

2. Stavite maslac u činiju i umutite da bude gladak. Postepeno umešajte šećer, ekstrakt vanile i so da se smesa zgusne i ostane glatka. Dodajte jedno po jedno jaje sve vreme žustro muteći žicom. 

3. Prosejte brašno i prašak za pecivo u žitko testo od maslaca i jaja u dva puta, tako što ćete između sipati dve supene kašike mleka. 

4. Kašikom prebacite dve trećine mešavine u pripremljen pleh. U ostatak prosejte kakao uz preostalo mleko. Testo s kakaom prebacite kašikom preko običnog testa i promešajte tako da dobijete mermernu šaru. Pecite jedan sat ili dok ne naraste i dobije zlatnosmeđu boju. 

5. Ostavite da se hladi u plehu 10 min. pa prebacite na rešetku. Pospite šećerom u prahu.

Izvor: b92.net

Nepečena torta "Lepotica"

Ova divna torta je veoma laka za pripremu, a malo je "jača", pa je vaši ukućani neće smazati za tili čas. Jednom kada je probate, uvek ćete je praviti.

Sastojci:

- 600 g plazma keksa

- 200-300 g mlevenih oraha

- 100 g suvog grožđa (nije obavezno)

- 350 g žele kocki

- 250 g margarina za kolača

- sok od pomorandže

- šlag, prah šećer

Priprema:

Plazma keks i žele kocke usitniti na što manje delove. Tako iseckane pomešati ih sa mlevenim orasima i suvim grožđem, a potom sve to promešati sa čašom soka od pomorandže (oko 250 ml).

Otopiti margarin, i po želji dodati prah šećer (ako volite slađe), pa ga uliti u mešavinu koju ste napravili i "umesiti" je, tačnije formirati homogenu, čvrstu smesu. 

Dobijenu smesu oblikujte po želji. Ukrasite šlagom.

Izvor: Pressonline

Fenomenalne princes krofne na drugačiji način

Sastojci:

Za krofne:

 -6 jaja

-150 g masti ili putera ili margarina

-150 g mekog brašna

-250 ml vode

Za fil: 

-1 l slatkog melka

-6 jaja

- 12 supenih kašika šećera

- 2 pudinga od vanile

Priprema: 

1. Priprema krofni: Masnoću staviti u hladnu vodu, a potom na ringlu da provri. Čim provri dodati brašno, intezivno mešajući i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. U međuvremenu umutiti 6 jaja - posebno belanca, posebno žumanca. Kad su dobro umućena spojiti ih pa ih dodati još toplom masnom testu. Dobro izmešati. Masa je dovoljna za tačno 40 krofni.

Puna kašika testa se stavlja u pleh na 20 pravilno raspoređenih mesta, jer krofne porastu, pa da se ne slepe. Peći 7 minuta u već zagrejanoj rerni na 220 °C, a zatim jos 13 minuta na 200 °C.

2. Umutiti jaja, šecer i pudinge u 100 ml mleka. Posebno prokuvati 900ml mleka i u njega polako mešajući, dodati prethodno umućenu masu. Kuvati fil da se zgusne, da ne curi sa kašike u mlazu.

Ohlađene krofne filovati po sredini, ohlađenim filom. Princes krofne preliti topljenom čokoladom ili šećerom u prahu.

Izvor: recepti.org

Višnje sa komadićima keksa u slatkoj pavlaci

Sastojci:

- 400 g višanja

- 100 g šećera

- kesica vanilinog šećera

- 100 g čokolade za kuvanje

- prah šećer

- 250 g integralnog keksa (ili više - po želji)

- čaša pavlake

- 250 ml slatke pavlake (ili manje - po želji)

Priprema:

Očistiti višnje i prokuvati ih neoceđene sa 100 g šećera i kesicom vanilinog šećera. Posle dva minuta "kuvanja" procediti tako da ostane 400 ml soka (može i manje). 

U zasebnoj činiji izlomiti integralni keks na kockice, narendati 50 g čokolade za kuvanje i preliti sa sokom od višanja koji vam je ostao od kuvanja.

Sa starne, izmešati slatku i punomasnu pavlaku sa 50 g prah šećera.

U staklenoj posudi naizmeično slagati višnje, masu od keksa i smesu od pavlake. Neka vam poslednji sloj bude od pavlake. Posuti izrendanom čokoladom.

Izvor: Pressonline

Napravite domaći sok od jagoda

Ako želite da obradujete svoje ukućane, a posebno mališane, onda je pravo vreme da razmišljate o tome kako napraviti domaći sok od jagoda, bez konzervansa.

Sezona domaćih jagoda samo što nije počela, pa pored uživanja u jelu ovog predivnog voća, možete ga pripremiti vrlo lako i uživati i tokom nastupajućih meseci u ispijanju vrlo ukusnog soka od jagoda.

Poznato je da je period konzumiranja ovog voća vrlo kratak, pa se zato većina domaćica trudi da ostavi za naredne mesece domaći sok od jagoda. Važno je samo pripremiti ga na pravi način kako bi se održao, pa ga zato možete pripemiti i bez konzervansa.

Ako želite da saznate kako se pravi domaći sok od jagoda, bez dodatka konzervansa, pročitajte recept koji smo za vas pripremili u nastavku teksta. Imajte na umu da pripremanje soka od jagoda ne iziskuje nikakav poseban napor, ako izuzmete čišćenje ovog predivnog voća.

Ukoliko imate blender u kome možete ispasirati jagode, biće vam potrebno još manje vremena za pripremu domaćeg soka od jagoda. U našem receptu je dana količina za 3 kg voća, a vi je možete povećavti ili smanjivati u skladu sa vašim potrebama. Imajte na umu da ispadne, otprilike polovina količine soka, to jest od recimo 3 kilograma voća, bi trebalo da dobijeto oko 1,5 litara domaćeg soka od jagoda.

Za pripremu domaćeg soka od jagoda, biće vam potrebni sledeći sastojci:

3 kg jagoda

600 – 800 gr šećera

3 kesice limuntusa

voda

Priprema:

Voće očistite i dobro operite. Vodite računa da plodovi koje ćete koristiti za pripremu domaćeg soka od jagoda treba da budu zdravi.

Očišćeno voće nalijte sa 2 litra vode i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko pola sata, nakon što provri.

Zatim jagode izgnječite kao za ire krompir ili izmiksajte u blenderu.

Dodajte šećera po ukusu i 3 kesice limuntusa. Nalijte sa 3 litra vode i ostavite na tihoj vatri da provri.

Flaše sterilišite u rerni, pa čim sok provri sipajte ga u pripremljene flaše.

Ako ne želite da dodajete konzervans, možete flaše poređati u veću šerpu u koju ste nalili vode toliko da dolazi do grlića flaša. Šerpu stavite na tihu vatru i ostavite da vri 15 – ak minuta.

Flaše sa ovako pripremljenim sokom ostavite da se same potpuno ohlade i odložite ih u tamnu i, po mogućstvu hladniju prostoriju.

Izvor: Saznajlako

Uskršnja farma

Sastojci:

- brašna 500 g

- svežeg kvasca1/2 kocke

- šećera 4 kašike

- ulja130 ml

- jaje1

- mlakog mleka 200 ml

- kokosa 4 kašike

za ukras

- kokosa 50 g

- marmelada po potrebi

- šargarepabarena po potrebi

- suvo grožđe po potebi

- prehrambena žuta boja po potrebi

Uputstvo za pripremu:

U mlakom mleku razmutiti kvasac sa malo šećera i brašna i ostaviti da nadođe.

Pomešati polovinu brašna sa šećerom i uljem, pa dodati žumance i kokos.

Dodati nadođli kvasac i postepeno dodavati preostalo brašno dok se ne umesi glatko testo.

Ostaviti da odstoji 30 min da nadođe,pa ga podeliti na 30 loptica: 15 većih za trup i 15 manjih za glavu pilića.

Četvrtastu tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa poređati 15 većih loptica za trup praveći razmak.

Umutiti belance, četkicom premazati svaku lopticu i zalepiti glave manje loptice.

Ostaviti piliće da u plehu odstoje oko 15 min,pa peći u zagrejanoj rerni oko 25 min na 180 stepeni.

Za to vreme kokos ofarbati žutom bojom, a marmeladu malo zagrejati.

Gotove piliće ostaviti da se ohlade, pa premazati marmeladom pomoću četkice i posuti žutim kokosom.

Od suvog grožđa staviti oči, a od barene šargarepe kljunove i kreste.

Izvor: Blic žena

Spremne za 5 minuta: Nepečene kakao kocke

Sastojci:

- 200 g margarina za kolače (ili putera)

- 200 g šećera u prahu

- 80 g kakao praha

- 250 g mlevenog keksa

- 1 jaje

- 2 kašike ruma

Priprema:

Mikserom penasto umutiti margarin i šećer. Kada ste već pri kraju mućenja dodajte jaje, rum i prosejani kakao (možete upotrebiti za tu svrhu cediljku za čaj), a možete ga zameniti i sa čokoladom u prahu, pa zatim nastavite da mutite dok se masa ne sjedini i bude sasvim glatka.

Isključite mikser, pa u umućeni krem stavite mleveni keks, dobro promešajte i sastav izručite na pripremljenu foliju, tako da dobijete dva uzana pravougaonika.

Ostavite da masa odstoji po strani i da se stegne. Pre služenja, masu odvojite od folije i isecite na šnite ili kocke debljine po vašem izboru.

Izvor: novine.ca

Pečene engleske krofne

Sastojci:

- 300 g brašna

- 1 dl mlakog mleka

- 25 g svežeg kvasca

- 2 supene kašike šećera

- 80 g maslaca

- 2 jaja

- 0,5 dl slatke pavlake

- 1 kašika meda

- ulje,so, jedno jaje za premazivanje

Priprema:

Pripremljen kvasac preliti mlakim mlekom i ostaviti na toplom dok ne nadođe. U dubokoj činiji mikserom promešati brašno, šećer, maslac i na vrh noža soli. U drugoj činiji dobro umutiti dva jaja (prvo dobro umutiti belance, pa zatim dodati žumance), tako da budu penasta. Dodati slatku pavlaku, med i kvasac. 

Mase sjediniti, pa zatim zamesiti da dobijete glatko testo. Oklagijom rastanjiti testo na 1 cm debljine i modlom vaditi krofne.

Poslagati ih u pouljen pleh, premazati jajetom ostaviti da odstoje na toplom pola sata. Ubaciti krofne u vruću rernu pa peći dok lepo ne porumene. Po želji posuti prah šećerom. Servirati uz čaj i džem po izboru, a ako ste ljubitelji čokolade, možete ih jesti i uz čokoladni sirup ili eurokrem.

Izvor: novine.ca

Kup voćna fantazija

Sastojci:

- 150 g breskvi

- 150 g malina

- 100 g ribizli

- 3 pomorandže

- 3 banane

- sok od pola limuna

 - 120 g šećera

- 2 kesice vanilin šećera

Za krem: 

- kesica pudinga od malina, 

- 2,5 dl šlaga

- 250 g malina

- 7 dl mleka

- 4 kašike šećera 

Priprema:

Uzmite decilitar mleka i pomešajte ga s praškom za puding i šećerom. Masu dobro izjednačite i uz neprestano mešanje sipajte u preostalo provrelo mleko. Smanjite temperaturu i neprekidno mešajući nastavite s kuvanjem još 2–3 minuta, zatim sklonite s ringle i ostavite da se ohladi. 

Dok se masa hladi, povremeno je promešajte i pripremite voće za salatu. Pomorandže iseckajte na sitnije kockice. a banane na kolutove. Ostalo voće operite, očistite i pomešajte sa pomorandžama i bananama. Stavite u dublju činiju, prelijte sokom od limuna i pospite kristal i vanilin šećerom.

U ohlađeni krem dodajte dobro umućen šlag, pomešan s opranim izmiksanim malinama i pažljivo promešajte. Dezert servirajte u malim činijicama, prelijte kremom i do služenja držite u frižideru.

Izvor: novine.ca

Snikers štanglice

Sastojci:

300 g šećera

2,5 dcl vode

250 g putera

100 g čokolade

400 g lomljenog keksa

300 g seckanog pečenog kikirikija

2 kašike meda

Sastojci za glazuru:

150 g čokolade

4 kašike ulja

20 g putera

Priprema:

Prokuvati šećer i vodu toliko da se šećer istopi. Dodati puter i čokoladu da se istope.

Skinuti sa vatre i dodati 400 g lomljenog keksa i 300 g sitno seckanog pečenog kikirikija.

Masu toplu izliti u pleh.

Masu lepo poravnati, premazati sa 2 kašike meda, pa staviti glazuru: na tihoj vatri istopiti 150 g čokolade, 4 kašike ulja i 20 g putera i glazurom preliti kolač.

Dok se čokolada još nije stegla, po njoj posuti seckani kikiriki.

Izvor: Pressonline, tortekolači

Slatka bogata pita

Sastojci:

Za testo:

-250 g glatkog brašna

- 150 g maslaca (putera ili margarina)

- 2 kašike šećera

- 5 kašika mleka

- 1 jaje, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo

- 1 kašika rendane kore pomorandže

Za nadev:

- 1 kg kiselkastih jabuka

- 1 vanilin šećer

- 3 kašike šećera

- 5 kašika suvog grožđa

- 3 kašike mlevenih lešnika ili badema

- malo ruma, sok 1 pomorandže

Priprema: 

Za testo: Maslac dobro izmrvite sa brašnom, dodajte sve ostale sastojke i zamesite glatko testo koje je odmah spremno za upotrebu. 

Za nadev: Operite i oljuštite jabuke, a zatim ih izrendajte. Tako pripremljene jabuke prodinstajte na laganoj vatri sve dok ne ispari tečnost. Malo ohladite i dodajte šećer, suvo grožđe, koje ste prethodno natopili u rumu i iscedili. U to sve dodajte mlevene lešnike i na kraju sok od pomorandže.

Testo podelite u dva dela, jednu polovinu razvijte u tepsiji, po tome stavite nadev i pokrijte drugom polovinom testa. Izbockajte viljuškom. Ubacite u rernu i pecite na 180 C oko pola sata.

Kad je pečeno pospite sa šećerom u prahu u koji možete dodati vanilin šećer.

Izvor: novine.ca

Slatke kocke sa kafom, čokoladom i višnjevačom

Sastojci:

- 4 belanca

- 250 gr šećera

- puna kašika kafe

- 2,5 dcl slatke pavlake

- 2 kašike prah šećera

- čašica (za rakiju) višnjevače

- 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Dobro umutite čvrst sneg od belanaca i šećera, a potom u to dodajte kašiku kafe. Sipajte smesu u kolačarski špric i na plehu, koji ste prethodno podmazali, napravite osam kvadrata stranice 8 santimetara.

Sušite u rerni zagrejanoj na 90 stepeni oko 2 sata. Ostavite sa strane da se ohladi. Ulupajte šlag sa prah šećerom. Na pari rastopite čokoladu i dodajte višnjevaču.

Na 4 ohlađene kafene kocke - puslice sipati prvo čokoladu, pa šlag, pa čokoladu. Na kraju sve zajedno preklopiti preostalim puslicama i po želji ukrasiti šlagom. 

Izvor: Pressonline

Najbolji recept za slasne urmašice

Posle tulumbe i baklava, urmašice ili hurmašice su najpopularniji recept koji je u na naše prostore pristigao iz Turske. Sigurni smo da ste nebrojeno puta uživali u ukusu slatkih urmašica, a mi vam donosimo najbolji recept za iste!

Sastojci:

- 3 čaše maslaca

- čaša kiselog mleka

- 2 žumanca

- 3 šolje brašna (pola oštrog, pola mekog)

- 750 g šećera

- prašak za pecivo 

- šipka vanile ili kesica vanilin šećera

- 3 čaše vode

- sok od jednog limuna

Priprema:

Rastopiti maslac i ponovo ga mutiti dok se ne stegne, dodati kiselo mleko i žumanca, dobro sjediniti i na kraju dodati brašno sa praškom za pecivo i umesiti testo.

Radnu dasku posuti brašnom i od testa odvajati komad po komad veličine oraha, malo rastanjiti na dlanu, a onda staviti na najsitnije rende, dobro ga utapkati kako bi testo bilo pravougaonog oblika.

Svaku urmašicu uviti kao kiflicu, ređati u podmazan pleh i peći dok ne porumene.

Šećer sa vanilom skuvati kao za slatko i dodati sok od limuna.

Pečene urmašice izvaditi iz rerne, pustiti 1-2 minuta da se prohlade i preliti ih hladnim sirupom i ostaviti da upiju sav sirup.

Prijatno!

Izvor: novine.ca

Fantastična lenja pita od jabuka

Sastojci:

Mera je nekada bila čaša od jogurta, uglavnom, uzmite čašu od 2 dcl.

2 čaše brašna

1 čaša šećera

1 čaša mleka

pola čaše ulja

1 jaje

1 prašak za pecivo

Fil:

1,5 kg. jabuka ili koliko volite

šećera zavisi koliko su kisele, oko 1 čaše

kašičica cimeta

vanilin šećer

Priprema:

Jabuke izrendati, pošećeriti, staviti cimet i ostaviti dok se ne pripremi smesa za kore.

Sve sastojke za testo zajedno izmešati. U podmazanu i brašnom posutu tepsiju srednje veličine, oko 23x32 cm, sipati pola smese i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Testo treba da ostane polu pečeno.

Rasprediti preko jabuke i sok koje su pustile, preliti ostatak smese i peći još oko 30 minuta dok kolač ne dobije lepu žutu boju.

Po želji staviti suvo grožđe ili orahe.

 Izvor: Mamina jela

Jednostavan kolač "Najlepše želje"

Sastojci:

Za testo:

- 3 kisela mleka

- 3 čaše (od jogurta) šećera

- 3 čaše brašna

- 3 kašike kakaa

- 1 kašičica sode bikarbone

- 1 kašičica praška za pecivo

Za preliv:

- 200g mlečne čokolade "Najlepše želje"

- 13 kašika šećera

- 15 kašika mleka

- pola margarina

Priprema:

Sve sastojke za testo sjediniti i peći 30min. na 200C. Potom iseći kolač na kocke i preliti prelivom od čokolade i mleka. 

Prijatno!

Izvor: oklagija.rs

Baklava sa makom

Baklava sa makom

Baklava sa makom je varijacija tradicionalne baklave, koja se priprema sa makom kao jednim od glavnih sastojaka. Umesto klasičnih oraha ili pistaća, koristi se mleveni mak koji daje specifičan ukus i teksturu. Njena kombinacija mekanih i tankih kora, s bogatim slojevima maka i slatkim šećernim sirupom, čini da se svaki zalogaj topi u ustima.

Ova verzija baklave je u nekim delovima Balkana i Istočne Evrope čaki popularnije od klasične baklave.

Recept za baklavu sa makom

Sastojci:

  • Pakovanje kora za pitu 500g
  • Mleveni mak 100 g
  • Jogurt 0,2l
  • Ulje 1dl
  • Mineralna voda 1dl
  • Šećer 300 g
  • Suvo grožđe 50 g

Uputstvo za pripremu:

Mleveni mak, jogurt, ulje, mineralnu vodu, suvo grožđe i 200g šećera dobro izmešati u jednoj posudi. Ređati kore u tepsiju i svaku drugu premazivati filom.

Iseći na parčiće pre pečenja. Peći na 200 stepeni 20 minuta.

Uspinovati šećer i preliti dok je jos vruće.

Izvor: Žena blic

Brza jafa torta

Sastojci:

- 5 kutija jafa keksa

- 150 g margarina

- 50 g čokolade

- 150 ml mleka

- 5 kašika šećera

- 100 g čokolade za kuvanje

- 1 kašika ulja

Priprema:

Stino iseckati čitavu količinu jafa keksa. Preliti prethodno istopljenom smesom od 150 g margarina, 50 g čokolade, 150 ml mleka i 5 kašika šećera. Sve to rpomešati. Prohladiti i istresti u kalup, obložen folijom.

Ostaviti u frižideru par sati da se stegne! Istresti iz kalupa i preliti glazurom (otopiti čokoladu za kuvanje i dodati ulje). Po želji dekorisati.

Izvor: zena.blic.rs

Ruski kolač

Sastojci:

- 130 g mlevenih lešnika

- 200 g šećera

- 80 g brašna

- 4 jaja

- 170 g maslaca

- 30 ml slatke pavlake

- 1 limun za preliv

- 130 g šećera u prahu za preliv

- 30 g meda

- 1 prašak za pecivo

- 1 kašika vode za preliv

Priprema:

Mikserom umutiti maslac, dodati jedno po jedno jaje, šećer, med, slatku pavlaku i mlevene lešnike. Nakon toga dodati brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo, pa sve dodati u umućen maslac.

Dobijenu masu sipati u uzak, a dubok kalup podmazan maslacem. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko 20 minuta na 200 stepeni.

Kada je kolač pečen izvaditi ga iz kalupa okrenuti naopako pa ga zatim preliti sa pripremljenim prelivom koji ste napravili tako što ste umutili prah šećer, limun i jednu kašiku vode. Ceo kolač iseći na šnite debljine 2 cm i ukrasiti sa celim lešnicima.

Izvor: novine.ca

Kocke od bele čokolade i kokosa

Sastojci: 

- oblanda

- 1, 5 l mleka

- 3 pudinga od vanile

- 2 kašike gustina

- 10 kašika šećera

- 100 g margarina

- 200 g kokosovog brašna

- 100 g bele čokolade

- sitno seckani ananas (može, i ne mora)

- šlag za dekoraciju

Priprema:

Na dno četvrtastog pleha stavite oblandu. Ako je oblanda veća od pleha, oblikujte je nožem.

Zatim stavite mleko da se kuva u većoj šerpi, a sa strane ostavite 1 dcl. U taj jedan decilitar mleka dodajte šećer, gustin i praškove za puding i smesu lepo izmešajte, sve dok ne bude potpuno bez grudvica .

Kada mleko provri sipajte smesu sa pudingom i mešajte dok se jako ne zgusne. Zatim, dok je još vruće, u sve to dodajte margarin, izmrvljenu ili izrendanu čokoladu, kokos i ananas. Sjedinjenu smesu izlijte na oblandu u plehu. Ohlađene kocke dekorisati šlagom. 

Prijatno!

Izvor: recepti.com