Meksički čokoladni kolač
Sastojci:
Za nadev:
- 200 g slatke pavlake
- 2 kašike meda
- 120 g crne čokolade
- 50 g mlečne čokolade
Za testo:
- 150 g pšeničnog brašna
- 20 g kakao praha
- 6 g praška za peciva
- na vrh noža cimeta
- na vrh noža mlevenog karanfilića
- 65 g smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prstohvat soli
- 100 g omekšalog maslaca
Priprema:
Priprema testa: Pomešajte brašno s praškom za pecivo i kakaom, a zatim dodajte i ostale sastojke. Testo lagano mešajte dok se sastojci ne prožmu, a potom ga kratko mesite na pobrašnjenoj površini. Dno kalupa za torte ili pleha obložite papirom za pečenje i popunite sa 2/3 testa lagano ga utiskujući po dnu kalupa. Ostatkom testa obložite rub pleha do visine 2 cm. Sve ostavite 1 sat na hladnom mestu da se stegne. Pecite na 190°C desetak minuta.
Priprema nadeva: U šerpi uz stalno mešanje zakuvajte slatku pavlaku i med. Skinite šerpu s vatre. Čokoladu razlomite na kockice i mešajući rastopite u slatkoj pavlaci. Dobijenu čokoladnu smesu stavite na hlađenje. Kad se čokoladni šlag stvrdnuo izlijte ga na testo i poravnajte, a zatim sve ostavite da se ohladi bar 2 sata u frižideru. Pre serviranja po želji ukrasite tortu posipanjem kakao praha.
Služiti sa šlagom, sladoledom od vanile ili jagodama!
Izvor: kolaci.eu