Meksički čokoladni kolač

Meksički čokoladni kolač

Sastojci:

Za nadev:

- 200 g slatke pavlake

- 2 kašike meda

- 120 g crne čokolade

- 50 g mlečne čokolade

Za testo:

- 150 g pšeničnog brašna

- 20 g kakao praha

- 6 g praška za peciva

- na vrh noža cimeta

- na vrh noža mlevenog karanfilića

- 65 g smeđeg šećera

- 1 vanilin šećer

- 1 prstohvat soli

- 100 g omekšalog maslaca

Priprema:

Priprema testa: Pomešajte brašno s praškom za pecivo i kakaom, a zatim dodajte i ostale sastojke. Testo lagano mešajte dok se sastojci ne prožmu, a potom ga kratko mesite na pobrašnjenoj površini. Dno kalupa za torte  ili pleha obložite papirom za pečenje i popunite sa 2/3 testa lagano ga utiskujući po dnu kalupa. Ostatkom testa obložite rub pleha do visine 2 cm. Sve ostavite 1 sat na hladnom mestu da se stegne. Pecite na 190°C desetak minuta.

Priprema nadeva:  U šerpi uz stalno mešanje zakuvajte slatku pavlaku i med. Skinite šerpu s vatre. Čokoladu razlomite na kockice i mešajući rastopite u slatkoj pavlaci. Dobijenu čokoladnu smesu stavite na hlađenje. Kad se čokoladni šlag stvrdnuo izlijte ga na testo i poravnajte, a zatim sve ostavite da se ohladi bar 2 sata u frižideru. Pre serviranja po želji ukrasite tortu posipanjem kakao praha.

Služiti sa šlagom, sladoledom od vanile ili jagodama!

Izvor: kolaci.eu

Možda će vas interesovati i ovo: