Palačinke sa rikota sirom

Za 5 porcija, potrebno: 

3/4 šolje integralnog brašna, 1 kašika praška za pecivo, 2 kašike šećera, 1/4 kašičice soli, 1 šolja rikota sira,.1 jaje, 1 belance, 2/3 šolje obranog mleka, 3/4 kašičice ekstrakta vanile, bobičavo voće po želji, sveže ili zamrznuto.

Priprema:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. Umutite jaje, belance, rikota sir, mleko i ekstrakt vanile. Sipajte ovu smesu preko brašna, izmešajte da dobijete glatko testo. Na zagrejanom ulju pecite palačinke: 1/4 šolje testa za 1 palačinku, pecite sa svake strane 2-3 minuta. Ove palačinke su mekše od klasičnih, pa pazite prilikom okretanja. Preko svake palačinke stavite bobičavo voće (sveže ili zamrznuto koje ste ugrejali da se odmrzne), a po želji ih pospite šećerom u prahu.  

Izvor: Zdravahrana.com

Medenjaci sa integralnim brašnom

Potrebno

1 šolja putera, 1 šolja meda (ili po ukusu), 1 kašičica sode bikarbone, 1/2 kašičice cimeta, ½ kašičice karanfilića u prahu, 1/2 kašičice najkvirca u prahu, 3 i 3/4 šolje integralnog brašna.

Priprema: 

kuvajte med i puter, pa pre nego što će da provri, skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Pomešajte brašno, sodu bikarbonu i začine. Dodajte ovu mešavinu u mešavinu meda i putera i umesite meko testo. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još brašna, kašiku po kašiku. Ako je testo previše suvo ili gusto, dodajte malo mleka, kašiku po kašiku. Formirajte testo u tanke rolnice, umotajte u peki papir i ostavite u frižideru najmanje 2 sata. Od rolnica testa secite tanke kriške i pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni oko 10 minuta. 

Izvor: Zdravahrana.com

Medenjaci sa pomorandžom

Potrebno

2 šolje brašna, 3/4 šolje šećera, 3/4 šolje omekšalog putera, 1/4 šolje meda, 1 jaje, po pola kašičice sode bikarbone, mlevenog muskatnog oraščeta i ekstrakta pomorandže, 1/8 kašičice mlevenog karanfilića. 

Za glazuru:

1 šolja šećera u prahu, 1 kašika mleka, 2 kašike narendane kore pomorandže, 1 kašika soka od pomorandže. 

Priprema:

Pomešajte puter, šećer i med, dodajte jaje i sve dobro umutite. Dodajte preostale sastojke i umesite glatko testo. Kašičicom vadite testo i ređajte medenjake na peki papirom obložen pleh. Pecite 8-10 minuta na 190 stepeni. Napravite glazuru: pomešajte sve sastojke i premažite glazurom svaki medenjak dok je još topao.

Izvor: Zdravahrana.com

Medenjaci sa suvim smokvama

Potrebno: 

1 šolja suvih smokvi, 3/4 šolje šećera, 1/2 šolje meda, 1/2 šolje putera, 2 kašike mleka, 2 umućena jajeta, 2 i 3/4 šolje brašna, 1/2 kašičice soli, 3 kašičice praška za pecivo, 1/2 šolje kokosovog brašna, 1 kašičica ekstrakta limuna, 3 kašike narendane kore pomorandže, 1 kašika tamnog ruma.

Priprema:

Stavite smokve u vodu sa kašikom ruma i ostavite da se natapaju 10 minuta. Zatim ih u toj tečnosti kuvajte. Kad tečnost provri, krčkajte još 10 minuta. Procedite i ostavite da se ohlade, pa ih iseckajte. Umutite puter i šećer, dodajte umućeno jaje, med, mleko i sve dobro izmešajte. Dodajte brašno, so, prašak za pecivo, kokosovo brašno, ekstrakt limuna, narendanu koru pomorandže i iseckane smokve. Sve dobro izmešajte. Vadite kašikom testo i ređajte na pleh obložen podmazanim peki papirom. Pecite na 220 stepeni 12-14 minuta.

Izvor: Zdravahrana.com

Čokoladni kolač za samo pet minuta!

Sastojci:

-         4 kašike brašna

-         4 kašike šećera

-         1 veliku kašiku kakaa

-         3 kašike mleka u prahu

-         3 kašike ulja

-         1 jaje

-         1 kašika ekstrakta vanile

-         po želji dodajte i 3 kašike mlevene ili rendane čokolade

Priprema:

Uzmite običnu šolju za čaj i u nju sipajte sve gore navedene sastojke i dobro promešajte. Stavite šolju u mikrotalasnu pećnicu i uključite da se peče 3 minuta na 1000 vati.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

San od južnog voća

Priprema:

ZA KORU: 250 g maslaca, 250 g šećera u prahu,  4 žumanceta, 600 g mlevenog keksa, 100 g seckanih oraha, sok od ananasa iz konzerve.

ZA I FIL:  0,5 l mleka, 7 kašika gustina, 150 g šećera, 150 g maslaca.

ZA II FIL:  250 g krem šlaga od vanile, 175 ml vode, 300 g bele čokolade,  ananas iz konzerve.

ZA DEKORACIJU: šlag

 Priprema:

 Maslac umutite sa šećerom u prahu, zatim umešajte žumanca, keks, orahe i sok od ananasa. Smesu oblikujte u koru za tortu. Za prvi fil skuvajte mleko sa gustinom i šećerom, a kad se smesa zgusne, skinite s vatre, ohladite, dodajte maslac i dobro sjedinite. Za drugi fil umutite krem šlag od vanile s vodom i dodajte rastopljenu belu čokoladu. Spojite filove. Na pripremljenu koru stavite prvi fil, seckani ananas, premažite drugim filom, ravnomerno stavite seckani ananas i na kraju premažite šlagom.

 

Izvor: Super Recepti

Tuti Fruti rolat

Potrebno

ZA KORU: 7 belanaca, 200 g šećera, 100 g prženih mlevenih lešnika, kašika brašna.

ZA FIL: 0,5 l mleka, kesica i po pudinga od vanile, 3 kašike brašna, 100 g šećera, 10 žumanaca, 250 g maslaca, 300 g čokolade s mlevenim lešnicima, 300 g mešavine brusnica, pistaća, lešnika i suvog grožđa.

ZA PRELIV: 100 g čokolade, 2 kašike mleka, kašika šećera.

 Priprema:

 Za koru umutite belanca i šećer i u to umešajte lešnik i brašno. Sipajte u podmazan pleh i ispecite. Za fil kuvajte mleko sa šećerom, pa u njega lagano ulijte razmućen prah za puding, brašno i žumanca. Kada krem postane gust, ohladite ga i sastavite s maslacem i dodajte čokoladu s lešnicima. Koru premažite filom, pospite mešavinom suvog voća i uvijte u rolat. Kad se ohladi, prelijte glazurom.

Izvor: Super Recepti

Straćatelina

Priprema:

 ZA KORU: 3 jajeta, 60 g šećera, 60 g brašna tipa 400, pola kesice praška za pecivo, 20 g kakaoa.

ZA FIL:  2 kesice želatina, 10 kašika vode, 500 ml slatke pavlake,  2 kesice vanilin šećera,  2 kesice šlag-fiksa, 500 ml jogurta,  200 g čokolade.

ZA GLAZURU: kašika maslaca, 2 kašike vode, 2 kašike kakaoa, 70 g šećera u prahu.

 Priprema:

 Žumanca i šećer umutite, dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i kakaoom. Belanca umutite u čvrst sneg, pa umešajte u smesu od žumanaca. Preručite u podmazan pleh i pecite 10 minuta na 180 stepeni. Koru ostavite da se ohladi. Za krem prvo potopite želatin u vodu i ostavite da nabubri. Slatku pavlaku umutite s vanilin šećerom i šlag-fiksom. Nabubreli želatin otopite i umešajte jogurt i rendanu čokoladu. Smesu izlijte na koru oko koje je obruč od kalupa i ostavite da se stegne u hladnjaku. Za glazuru zagrejte maslac s dve kašike vode, kad provri, skinite s vatre i dodajte kakao i šećer. Mešajte da smesa postane glatka, ostavite da se ohladi i prelijte preko torte.

Izvor: Super Recepti

Američke palačinke

Sastojci:

-200 g mekog brašna

-jedna kašičica praška za pecivo

-2 jaja

-300 ml mleka

-jedna kašičica maslaca

-dve kašičice meda

-so, ulje

Priprema: 

Navedene sastojke izmešati žicom (može i mikser, ali bolje žica) dok se masa ne izjednači. Pripremljenu gustu masu sipati (oko 1/4 šolje) na tiganj (koji ne treba pouljiti). Kada se počnu pojavljivati balončići na površini palačinke, pažljivo okrenuti palačinku da se zapeče i sa druge strane. Pečenje sa druge strane traje kraće. Pečene palačinke premestiti na tanjir za služenje i preliti sa javorovim sirupom (maple syrup) koji se tradicionalno služi uz američke palačinke. Po želji možete dodati džem, eurokrem, med, borovnice, maline, kriške banane ili neko drugo voće!

Prijatno!

Izvor: serbiancafe.com

Najjednostavniji recept za domaću Nutelu

Potrebno:

- 2 šolje prepečenih lešnika

- 1 šolja šećera u prahu

- 1/3 šolje finog kakaa

- 2 kašike lešnikovog ulja

- 1 kašika ekstrakta vanile

- 1/4 kašičice soli

Priprema:

 Skinite ljuskice sa lešnika i stavite ih u blender. Dodajte ulje i pasirajte sve dok ne dobijete finu pastu. Dodajte šećer u prahu, kakao, ekstrakt vanile i so i nastavite da pasirate dok ne dobijete kompaktnu smesu. Dobijeni namaz sipajte u tegle. „Nutela” napravljena na ovaj način može da stoji na sobnoj temperaturi ili u frižideru do mesec dana.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Domaća bonžita

Potrebno:

1 margarin, 7 kašika meda, 7 kašika šećera, 200 g posne čokolade za kuvanje, 100 g seckanih oraha, 100 g pečenog susama, 50 g lana (mlevenog), 200 g čokoladnih Čar na dar pahuljica, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica muškatnog oraščića, 2 kašike suncokreta

Priprema:

Istopite u šerpi margarin sa čokoladom, skinite sa rerne, dodajte šećer i med, seckane orahe, susam, “Čar na dar” pahuljice, suncokret, cimet, muškatni oraščić i lan. Sve dobro izmešajte. Nauljite pleh i razlijte pripremljenu masu, rukom je izravnajte i ostavite da se ohladi. Isecite na štangle kada se potpuno ohladi.

Štrudla sa makom

Potrebno:

za testo:

600 ml mleka, 1 sveži kvasac, 1 kašika šećera, 1 kašikica soli, 200 ml ulja, 1 kg brašna

Fil:

200 gr maka, 300 – 400 ml mleka, šećer po ukusu.

Priprema:

Potopiti kvasac sa malo mlakog mleka i ostaviti da se otopi. U veću posudu staviti brašno, šećer, so, ulje, otopljeni kvasac i zamesiti sa mlakim mlekom.Potom testo ostaviti da se diže na toplom mestu.

Za pripremu fila u mleko staviti šećer i mak te malo prikuvati tako da se šećer otopi i mak malo nabubri. Potom ukloniti sa vatre i ostaviti da se hladi.

 

Kada se testo diglo prebaciti ga na radnu površinu i podeliti na četiri jednaka dela. Svaki deo razviti na kocku, premazati sa ohlađenim filom, urolati i staviti na pleh premazan sa uljem. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C. Ohlađenu štrudlu narezati na kriške i posutu sa šećerom u prahu.

Čokoladna salama s orasima

Potrebno:

400 g oraha

400 g čokolade za kuvanje

200 g šećera

150 g mešanog kandiranog voća (citrusi)

2 jajeta

4 suva keksa po izboru

3 kašike mleka

1 limun

5 karanfilića

cimet u prahu

Priprema:

Krupno iseckajte orahe. Čokoladu usitnite, prebacite je u staklenu posudu, pa posudu s čokoladom postavite preko šerpe u kojoj vri malo vode, ali tako da dno staklene posude ne dodiruje dno šerpe. Čokoladi dodajte mleko i rastopite je povremeno mešajući.

 Sipajte šećer u šerpu, dodajte 2-3 kašike vode i kuvajte dok ne dobijete tamniji karamel. U drugu šerpu prebacite istopljenu čokoladu, orahe, kandirano voće, renadnu koru limuna, kašičicu cimeta, sav karanfilić istucan u prah i karamel. Dodajte umućena jaja, dobro izmešajte sve sastojke, pa kuvajte smesu na veoma tihoj vatri oko 5 minuta.

 Sameljite keks i ravnomerno ga rasporedite po listu papira za pečenje kog ste isekli da bude oblika pravougaonika. Na sredinu sipajte smesu od čokolade, oblikujte je u salamu pomoću papira, pa je umotajte u taj isti papir. Uvežite je kanapom i prebacite u frižider na najmanje 24 sata pre sečenja.

Brza pita sa višnjama

Potrebno:

3 jaja, 300 g šećera, 250 g griza, 0,5 dl ulja, 1/2 l mleka, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo, 800 g do kilogram očišćenih višanja

Priprema:

Prvo umutiti jaja i šećer, pa dodavati jedno po jedno od ostalih navedenih sastojaka. Na kraju kašikom umešati višnje. Istresti smesu u pouljenu i brašnom posutu tepsiju, srednjih dimenzija. Peći oko 35-40 min. na 200C. Kad se ohladi, posuti šećerom u prahu.

Krofne

Potrebno:

Mlako mleko 500 ml, kvasac 40 g, so, šećer 100 g, jaja 3 kom., brašno 1 kg, kora limuna, maslac 50 g, šećer u prahu 100 g, ulje

Priprema:

U manjoj posudi napraviti potkvasu od malo mlakog mleka, kvasca, soli i šećera. U dubljoj vangli pomešati brašno, malo maslaca, koru limuna, ostatak šečera. Kada je kvasac uskisao, sipaćemo ga u brašno, dodati žumanca i dobro umesiti uz dodavanje mleka. Testo mora biti mekše od običnog testa za hleb. Kada testo nadođe, blago ga premesimo. I razvučemo na debljinu od 1 cm i kalupom ili čašom vadimo krofne. Ostavimo da malo odstoje. Kada blago narastu, u šerpi ćemo zagrejati ulje da bude barem dva prsta duboko i pržićemo krofne sa obe strane dok ne porumene. Uvaljaćemo ih u šećer u prahu i služiti uz bilo koji džem ili pekmez.

Pita od jabuka

Potrebno:

Jabuka rendana 500 g, brašno meko 1 kg, mlaka voda 500 ml, med 50 ml, limunov sok, so, šećer, 200 g, ulje, cimet

Priprema:

Prvo ćemo umesiti testo od brašna, vode, soli i malo šećera. Ostaviti sa strane da se odmori testo. Bitno je da se dobro umesi. Uzećemo zrelu jabuku koju ćemo oljuštiti i dobro izrendati. Sipaćemo limunov sok preko jabuka da ne bi potamnele.  Pomešaćemo je sa cimetom, šećerom i sa malo meda. Kada je testo odležalo, premesićemo ga i napravićemo pet jufki. Svaku jufku ćemo razvući oklagijom da bude veoma tanko. Bitno je da imamo dobro brašno. Kada smo razvukli koru, dobro ćemo je nauljiti i dodati šećera u kristalu i zatim sipati nadev na koru. Urolaćemo koru u vidu štapa, i krenućemo da je uvijamo u kružić, da bi dobili izgled puža. Poonovo ćemo je nauljiti i posuti šećerom. Prebacićemo u nauljen pleh, staviti u rernu na temperaturu od 220 stepeni 40 minuta.

Pita sa višnjama

Potrebno:

1 pakovanje tankih kora za pitu

3 jaja

2 čaše šećera

2 čaše griza

1 ½ čaša ulja

2 kesice vanilinog šećera

1 prašak za pecivo

½ l jogurta

1kg višanja

prah šećer

 Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilinim šećerom pa postepeno dodavati ulje jogurt, griz i prašak za pecivo. Smesu ostaviti da odstoji (oko 15 minuta)  da bi griz nabubrio.

Kore i fil slagati sledećim redosledom: na prvu koru sipati nekoliko kašika fila, poklopiti  drugom korom na koju takođe ide fil. Preko treće staviti oceđene višnje. Uviti štrudlu.

Ponoviti ovo sa ostalim korama dok se sve ne potroše. Trebalo bi da bude 4 štrudle. Ukoliko u pakovanju ima koja kora više, umesto na dve mazati fil na tri kore, pa tek onda slagati višnje.

 Štrudle staviti u prethodno nauljenu tepsiju, i odozgo premazati mešavinom ulja (2 kašike) i mlake vode (pola šolje). Peći oko 35 minuta na 180C dok ne porumene.

 Kada se malo prohlade posuti ih prah šećerom.

Torta sa bananama

Potrebno:

400 g keksa “pti ber”, 200 g piškota, 1 l mleka, 4 pudinga, slatka pavlaka ili vanila, margarin (250 g), 250 g šećera u prahu, 3 veće banane, 100 g rendane čokolade, malo mleka za natapanje keksa.

Za ukrašavanje: 2 kesice šlag kreme, čokoladne mrvice, malo svežeg voća po izboru i prah šećer 

Priprema:

U litar mleka skuvati pudinge i ohladiti. Umutiti margarin sa šećerom u prahu. Pomešati ohlađen puding i umućen margarin pa smesu podeliti na dva dela. U prvi deo staviti izgnječene banane, a u drugi deo narendati čokoladu. Na dno poslužavnika ređati prvo keks koji smo prethodno umočili u mleko, pa ravnomerno rasporediti prvi fil, potom naređati piškote, a zatim i drugi fil. Tortu ukrasiti sa šlagom, čokoladnim mrvicama i svežim voćem.

Torta sa ananasom

Potrebno:

300 g mlevenog plazma keksa, 100 g šećera u prahu, 150 g plazma keksa, margarin, 200 ml mleka, 5 jaja, vanilin šećer, 20 g želatina, 500 ml slatke pavlake, 300 g šećera, konzerva sečenog ananasa,

50 g čokolade, kesica šlaga, krem fiks, 2 kesice šlaga

Priprema:

U dublju tacnu poređati ceo plazma keks koji je natopljen mlekom. Zatim umutiti fil od mlevene plazme, margarina, malo mleka i 100 g šećera u prahu. Sve to sipati preko natopljenog plazma keksa. Poređati kolutove ananasa. Pripremiti žuti fil. Odvojte žumanca od belanaca. Sud sa žumancima stavite na paru, dodajte mleko, 100 g šećera, vanilin šećer, želatin i mutite mikserom dok se fil ne zgusne. Sklonite sud sa pare i ostavite da se ohladi. U sud za mućenje stavite slatku pavlaku, krem fiks i šlag i mutite dok ne dobijete potrebnu gustinu. Dodajte ohlađen krem i izmutite mikserom. Žuti fil namažite preko ananasa. Zatim tortu ukrasite šlagom, a na vrhu poređajte kriške ananansa.

Čoko torta sa malinama

Potrebno:

3 jaja, 120 g šećera, 240 g čokolade za kuvanje, vanilin šećer, 80 g glatkog brašna, kašičica praška za pecivo, 170 g maslaca, 200 g malina

Priprema:

Čokoladu otopite i malo ohladite. Jaja penasto izmešajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte rastopljeni maslac i dobro izmiksujte. Dodajte čokoladu, brašno i prašak za pecivo i mutite. Na kraju umešajte maline. Namažite kalup maslacem, pecite na 170 stepeni oko 30 minuta. Torta mora da bude vlažna.