Jednostavan trik koji će učiniti banane svežim duplo duže

Jednostavan trik koji će učiniti banane svežim duplo duže

Svi znamo da banane ne ostaju dugo sveže. Iako su banane sa braon pegavom korom odličan sastojak za hleb od banane, ali nisu omiljene među ljubiteljima voća kada žele da pojedu užinu. Ako želite da banane koje ste kupili početkom nedelje i dalje budu sveže krajem nedelje postoji jedan jednostavan trik.

Prvo da objasnimo zašto banane tako brzo trule. Ovo voće, kao i mnoga druga, oslobađa gas eten (ili etilen C2H4), koji je zapravo biljni hormon zaslužan za sazrevanje. Avokado, paradajz i krompir takođe oslobađaju eten kada sazre zbog čega ih uvek treba čuvati dalje od drugog voća i povrća.

Providna folija za sveže banane

Eten se oslobađa iz stabljike, odnosno onog malog dela stabljike koja se nalazi na jednom kraju banane. Da bi se sprečilo širenje ovog gasa potrebno je umotati stabljike. Za to vam može poslužiti providna folija koju svi imaju u kuhinji.

Možete umotati i sve banane zajedno, ali efektnije je da umotate posebno svaku stabljiku svake banane. Na taj način ćete duže zadržati svežinu banana u odnosu na umotavanje svih banana zajedno.

Kada su banane zrele po vašem ukusu, možete ih staviti u frižider i one će ostati sveže, a vama će ostati dovoljno vremena da ih pojedete. Takođe treba da znate da će, ako ih stavite u frižider dok su još zelene, takve i ostati, ali da pocrneti čim ih izvadite iz frižidera i ostavite na vazduhu.

Zašto treba da jedete banane?

Ovo omiljeno voće savršen je izvor energije jer je bogato jednostavnim šećerom – fruktozom monosaharidom. Takođe, dobar su izvor kalijuma, koji je važan za kontrakciju mišića, pravilno funkcionisanje nervnog sistema i dobru funkciju srca. Takođe, kalijum iz banana stimuliše mozak i olakšava učenje i pamćenje.

Vitamin B6 je ključan za proizvodnju serotonina i dopamina, neurotransmitera odgovornih za dobro raspoloženje i pravilan metabolizam. Ako imate problema sa spavanjem, banana će vam pomoći. Obzirom da banane sadrže malo natrijuma, idealan su izbor za osobe koje imaju problema sa cirkulacijom.

Banane sadrže i triptofan, aminokiselinu koju telo pretvara u serotonin, poznatu po tome što nas opušta, poboljšava raspoloženje i generalno izaziva osećaj sreće. Ovo jedinstveno tropsko voće odlično smiruje nervni sistem i štiti nas od depresije i stresa.

Naučnici su otkrili da svakodnevna konzumacija banana može smanjiti rizik od srčanog udara za čak 40 odsto.

Banane su takođe dobre za PMS jer regulišu nivo glukoze u krvi.

Izvor: n1info.rs

Možda će vas interesovati i ovo: