Devet stvari koje se događaju kad jedete tačkaste banane

Devet stvari koje se događaju kad jedete tačkaste banane

Nedavno istraživanje u Japanu pokazalo je da su banane s crnim tačkicama odlične za zdravlje, piše Life Hack.

Najbolje su kada tačkice tek počnu da se pojavljuju - tada su najbogatije antioksidansima i mineralima. Kao takve, najlakše se vare i nose najviše dobrobiti za zdravlje.

Ovo je devet razloga zbog kojih bi trebalo da počnete da ih jedete:

1. Pružaju dodatnu zaštitu od raka

Sadrže supstancu TNF - faktor nekroze tumora koji uništava ćelije raka. Jedenje takvih banana zato može da doprinosi prevenciji raka.

2. Leče gorušicu

Banane su odličan izvor prirodnih antacida, supstance koja neutrališe želudačnu kiselinu i smanjuje kiselost stomačne sredine. Ako imate problema s varenjem hrane ili sa gorušicom, pojedite bananu za trenutno olakšanje.

3. Regulišu krvni pritisak

Da biste održali optimalni krvni pritisak, neophodno je i da nivo kalijuma u krvi bude dovoljan, a banane su bogate upravo ovim mineralom. Takođe sadrže izuzetno malu količinu natrijuma koji podstiče rast krvnog pritiska.

4. Manje ste depresivni

Sadrže triptofan, aminokiselinu neophodnu za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji podstiče smirenost, dobro raspoloženje i dobar san.

5. Ako patite od zatvora...

...posegnite za bananom. Zbog velikog udela vlakana, ova namirnica je odlična za podsticanje varenja.

6. Daju vam energiju - odmah!

Ako se osećate umorno, na poslu ste ili treba da idete na trening, a nemate snage - pojedite bananu. Zbog svog jedinstvenog sastava, ona će vam dati mnogo energije, ali na zdrav način. Kalijum iz nje sprečiće grčenje mišića, a ostali minerali i nutrijenti iz banane produžavaju telesnu izdržljivost. Zato - umesto slatkiša ili kafe, radije uzmite bananu.

7. Dobre su ako imate čir na želucu

Zbog svoje mekane strukture i lake svarljivosti, tačkaste banane su idealne za sve koji imaju želudačne probleme.

8. Odlično sredstvo u borbi protiv anemije

Banane su bogate gvožđem i zato predstavljaju idealnu namirnicu za sve one koji se bore s anemijom ili trenutnim manjkom gvožđa u krvi.

9. Pomažu kod menstrualnih bolova

Visok nivo kalijuma u tačkastim bananama olakšava menstrualne bolove i grčeve. Ove banane bogate su vitaminom B6, koji smanjuje nadutost i zadržavanje vode u telu tokom "onih dana u mesecu".

Izvor: 24sata.hr

Možda će vas interesovati i ovo: