Baklava sa makom
Baklava sa makom je varijacija tradicionalne baklave, koja se priprema sa makom kao jednim od glavnih sastojaka. Umesto klasičnih oraha ili pistaća, koristi se mleveni mak koji daje specifičan ukus i teksturu. Njena kombinacija mekanih i tankih kora, s bogatim slojevima maka i slatkim šećernim sirupom, čini da se svaki zalogaj topi u ustima.
Ova verzija baklave je u nekim delovima Balkana i Istočne Evrope čaki popularnije od klasične baklave.
Recept za baklavu sa makom
Sastojci:
- Pakovanje kora za pitu 500g
- Mleveni mak 100 g
- Jogurt 0,2l
- Ulje 1dl
- Mineralna voda 1dl
- Šećer 300 g
- Suvo grožđe 50 g
Uputstvo za pripremu:
Mleveni mak, jogurt, ulje, mineralnu vodu, suvo grožđe i 200g šećera dobro izmešati u jednoj posudi. Ređati kore u tepsiju i svaku drugu premazivati filom.
Iseći na parčiće pre pečenja. Peći na 200 stepeni 20 minuta.
Uspinovati šećer i preliti dok je jos vruće.
Izvor: Žena blic