Domaće "ferrero rocher" kuglice

Ovo je jednostavan i brz recept za pripremu savršenih "ferrero rocher" kod kuće. Uživajte u ovim preslatkim zalogajčićima od čokolade i lešnika. Prijatno!

Sastojci:

- 100 g napolitanki od lešnika

- 150 g pečenih lešnika

- 200 g nutele

- 150 g poluslatke crne čokolade

- 2 kašike ulja

Priprema:

Lešnike iseckajte što sitnije i napolitanke izlomite što je sitnije moguće. Pomešajte, pa im dodajte nutelu i sve dobro sjedinite. Smesu ostavite u frižider da se malo stegne, ali ne previše. Rukama formirajte kuglice, a potom ih odložite u frižider na najmanje sat vremena kako bi se dobro ohladile i stvrdnule.

Kada se kuglice ohlade, otopite čokoladu sa 2 kašike ulja na pari, pa svaku kuglicu pažljivo prelijte dobijenom glazurom. Ostaviti kuglice na sobnoj temperaturi neko vreme da se glazura maolo stvrdne, a nakon toga rasporedite ih po ukrasnim korpicama za kolače, pa vratite nazad u frižider.

Izvor: Pressonline

Lenja pita s jabukama

Sastojci

Testo:

3 jajeta

čaša šećera

čaša ulja (ili malo manje masti)

2 čaše brašna

čaša jogurta

kesica praška za pecivo (ili kašičica sode bikarbone)

 Fil:

1 kg jabuka

2 kašike ulja

šećer po potrebi

2-3 kašike griza

Priprema

1. Za testo u posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno s praškom za pecivo i jogurt. Sve dobro izmešajte i napravite testo.

2. Za fil oljuštite jabuke, izrendajte i izdinstajte na ulju. Dodajte griz i šećer po potrebi.

3. Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite par minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, preko fila stavite drugu polovinu testa.

4. Pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

5. Kad je pita pečena, možete je posuti šećerom u prahu.

izvor: Stvar ukusa

Nepečena, najbrža torta sa plazmom i jagodama!

Divan, osvežavajuć recept za veliku tortu koja će, ipak, nestati za tren oka. Jer njen ukus obara sa nogu!

Sastojci:

Kora:

- 600 g mlevene plazme

- 250 g margarina

- 200 g šećera u prahu

- 2 dcl soka od narandže ili limuna

Fil 1:

- jagode po želji

- 250 g margarina

- 2 čaše kisele pavlake

- 200 ml slatke pavlake

- 12 kašika šećera u prahu

- rendana kora od limuna

Fil 2:

- 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Ovo je količina za veću tortu.

1. U posudu stavite plazma keks, margarin i šećer, rukama napravite masu, pa malo po malo sipajte sok od narandže i mesite sve dok ne dobijete ujednačenu, glatku smesu. U željenom plehu ili kalupu za torte formirajte koru.

2. Margarin umutite sa šećerom, pa dodajte kiselu pavlaku, koru od jednog limuna i umućenu slatku pavlaku.

3. Na pripremljenu koru stavite pola belog fila, preko anređajte jagode, pa ih ponovo prekrijte belim filom. 

4. Umutite slatku pavlaku i nanesite ga preko svega. Po želji narendajte čokoladu ili prelijte sirupom od čokolade.

5. Ostaviti u frižideru da se stegne i ohladi nekoliko sati.

Izvor: Pressonline, tortekolaci.com

Bogata čokoladna torta

Sastojci

200 g čokolade za kuvanje

200 g putera

1 kašika praha instant kafe

170 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

prstohvat sode bikarbone

200 g šećera

200 g smeđeg šećera

25 g kakaa

3 jaja

75 ml neobranog mleka

rendana čokolada za ukrašavanje

Za glazuru:

200 g čokolade za kuvanje

285 ml slatke pavlake

2 kašike smeđeg šećera

Priprema

1. Zagrejte rernu na 160 stepeni, a okrugli pleh prečnika 20 cm podmažite puterom. Izlomite čokoladu za kuvanje, stavite u šerpu i dodajte puter. Razmutite prah instant kafe u 125 ml hladne vode, pa dodajte u šerpu sa čokoladom i otopite.

2. U velikoj vangli pomešajte brašno, sodu bikarbonu, sav šećer i kakao. Posebno umutite jaja sa mlekom, pa dodajte u mešavinu sa brašnom, pa sve pomešajte sa otopljenom čokoladnom smesom. Mešajte dok se sve ne ujednači, pa sipajte u pleh i pecite oko  sat i po vremena. Ostavite da se ohladi malo u plehu, pa izvadite i stavite na radnu površinu. Kada se ohladi, presecite tortu horizontalno tako da dobijete tri kore.

3. Napravite preliv: sitno iseckajte 200 g čokolade za kuvanje i stavite u vanglu. Slatku pavlaku stavite da provri sa 2 kašike smeđeg šećera. Pre nego što proključa, skinite sa vatre i prelijte preko seckane čokolade. Mešajte dok se čokolada sasvim ne otopi, a masa ne postane glatka.

4. Namažite koru tankim slojem preliva, pa poklopite drugom korom i ponovite postupak i sa drugom korom. Ostatak preliva sipajte preko treće kore i zamažite stranice torte. Ukrasite rendanom čokoladom ili šlagom po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Za samo 3 minuta: Napravite ukusne čokoladne mafine

Došli su vam iznenadni gosti ili vam se prijelo nešto slatko, a mrzi vas da izađete do prodavnice. Izdvojite samo 3 minuta i napravite poslasticu koja će vam zadovoljiti sva čula.

Potrebno je:

- 1 jaje

- 4 ravne kašike brašna

- 3 kašike šećera

- 3 kašike ulja

- 3 kašike mleka

- 1 kašika kakaa

- 1/2 kafene kašićice praška za pecivo

Priprema:

Pomešati sve sastojke kašikom i podeliti u 4 šolje za belu kafu. Po želji možete dodati i po 2 kockice čokolade. Staviti u mikrotalasnu i ukljuciti na 3 minuta na jakoj temperaturi.

Prijatno!

Izvor: Pressonline. recepti.com

Palačinke u šatou

Sastojci

Za palačinke:

3 jaja 

so 

125 ml mleka

125 g brašna

Za fil:

orasi (poprženi i samleveni) 

4 kašike šećera 

malo naribane kore od limuna ili pomorandže 

1 vanilin šećer 

malo mleka

Za šato:

1 dl belog vina 

3 jajeta 

50 g šećera 

2 kesice vanilinog šećera

Priprema

1. Umutiti smesu od sastojaka za palačinke i ispžiti ih. 

2. Jaja, 1/2 kašičice soli i mleko umutiti mikserom. Umešati brašno i ostaviti testo da odstoji.

3. Odvojiti belanca od žumanaca, sipati vanilin šećer i napraviti čvrstu penu. Posebno na pari skuvati žumanca sa šećerom i belim vinom. Kad masa postane vazdušasta, skinuti sa pare (ne sme da se prekuva da se ne bi zgrudvala), sjediniti (toplo) sa penom od belanaca i dodati malo meda (nije neophodno).

4. Orahe propržiti dodati šećer, malo naribane kore od limuna ili narandže, vanilin šećer i malo mleka (toliko da smesa bude razmaziva).

5. Nafilovati palačinke i preliti šatoom.

Izvor: Stvar ukusa

Brzi sočni kolač sa višnjama

Sastojci:

- jaja2-3

- jogurt 1,3 dcl

- ulje0,8 dcl

- secer6 kasika

- vanil secer1 kasicica

- prasak za pecivo1 kasicica

- griz50 grama

- belo brasno100 grama

- visnje500 grama

- secer u prahuza posipan

Uputstvo za pripremu:

Umutiti jogurt, ulje i jaja, tome dodati prosejano brasno, griz, secer, prasak za pecivo i vanil secer i sve dobro sjediniti zicom za mucenje.nSmesu staviti u dublju tepsiju ili kalup za pecenje kora, koji je predhodno premazan uljem ili staviti papir za pecenje kolaca, i peci u zagrejanoj rerni 4 minuta, zatim izvaditi tepsiju iz rerne i u testo staviti visnje, ukoliko visnje ne "upadnu u testo" kasikom ih utisnuti u testo. Kolac vratiti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peci dok ne porumeni. Kada je kolac gotov posuti ga prah secerom.

Izvpor: Super recepti

Čizkejk od karamele u čaši

Sastojci

100 g čajnog keksa

400 g krem sira

50 g smeđeg šećera

malo ekstrakta vanile

6 kašika karamel sosa

Priprema

1. Izlomite keks na malo veće komade i podelite u 4 činijice ili čaše za služenje. U vangli umutite sir, šećer i ekstrakt vanile, pa dodajte 4 kašike karamel sosa.

2. Pažljivo sipajte fil u čaše preko keksa, a odozgo razdelite preostale dve kašike karamel sosa. Ohladite u frižideru minimum dva sata, a čuvajte ga maksimalno dva dana. Po želji, ukrasite seckanim orasima ili lešnicima.

Izvor: Stvar ukusa

Hrskave i slatke: Ovsene kocke s malinama

Ovsene pahuljice, maline i orah. Zvuči zdravo za jedan slatkiš, a izgleda neodoljivo baš kao i svaka poslastica.

Sastojci

300 g brašna

130 g šećera

pola kašičice soli

170 g putera na sobnoj temperaturi

50 g žutog šećera

50 g ovsenih pahuljica

60 g sitno seckanih ili mlevenih oraha

180 g džema od malina

100 g svežih ili smrznutih (odleđenih) malina

1 kašika soka od limuna

Priprema 

Zagrejte rernu na 190°C. Aluminijumskom folijom obložite dublji pravougaoni kalup dimenzija oko 22x32 cm, pa foliju premažite s malo ulja. 

U činiji pomešajte brašno sa belim šećerom i solju. Uključite mikser, pa muteći na nižoj brzini, dodajte 130 g seckanog putera, deo po deo, i mutite dok smesa ne počne da liči na mokar pesak. 

Odvojite veću šolju pripremljene smese i ostavite je sa strane. Ostatak smese utisnite na dno pripremljenog kalupa, pa pecite oko 15 minuta, dok ivice ne počnu da dobijaju boju. 

Dok se podloga peče, u smesu koju ste sačuvali dodajte ovsene pahuljice, žuti šećer i orahe, pa viljuškom izmešajte. Potom dodajte preostali puter i prstima ga utrljajte u ostale sastojke. Napravite nepravilne, krupne mrve od dobijene mase. 

Pomešajte džem od malina s malinama i limunovim sokom, pa viljuškom izgnječite u krupan pire. Namažite preko vruće podloge, pa pospite pripremljenim mrvama od ovsenih pahuljica (nemojte pritiskati preko fila, samo pobacajte ravnomerno). 

Vratite u rernu i pecite oko 25 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa isecite na kocke željene veličine i poslužite. 

Izvor i foto: hranazadusu

PUNJENE BANANE: Najukusnija i najbrža poslastica!

Ovo je divan dezert za čiju pripremu vam ne treba ni puno vremena, ni rerna ni mikser, već samo malo dobre volje! Oduševiće vas neobična kombinacija banana, čokolade, lešnika i kikiriki putera. Prijatno!

Sastojci:

- Banane 

- Tamna čokolada

- Puter od kikirikija

- Lešnici

Priprema:

Bananu oljuštite, isecite krajeve i  prepolovite je na pola, a sredinu potom pažljivo izdubite.

Rastopite čokoladu i dok je još topla umočite bananu u čokoladu do polovine.

Lešnike isitnite i prospite ih po tanjiru. Dok je čokolada topla babnu nežno uvaljajte u lešnike, a ako vam je lakše možete ih i posipati po čokoladi.

Sredinu banane koju ste prethodno izdubili napunite puterom od kikirikija, šlagom ili sladoledom koji ćete ubaciti pomoću šprica za kolače.

Ovu sjajnu poslasticu stavite u frižider dok se čokolada ne stvrdne i potpuno ne ohladi.

Savet: 

- Banane vrlo brzo promene boju, zato ih konzumirajte odmah.

- Želi te li jaču aromu lešnika kratko ih propržite na tiganju.

Izvor: Pressonline

Brzi mafini s malinama

Sastojci

250 g brašna

150 g malina

kašika praška za pecivo

100 g šećera

75 g putera

jaje

180 ml mleka

Priprema

1. Rernu ugrejte na 200 stepeni, a kalup za mafine obložite papirnim korpicama.

2. Prosejte brašno i prašak za pecivo i umešajte šećer. Dodajte izrendan puter i sve dobro promešajte viljuškom.

3. Umutite jedno jaje i mleko i dodajte smesi sa brašnom. Sve dobro promešajte, ali vodite računa da ne umutite previše. Polako dodajte maline.

4. Polako stavite smesu u kalupe za mafine i pecit eu zagrejanoj rerni 20-25 minuta. gotove mafine po želji možete posuti šećerom u prahu, preliti čokoladom ili kremom.

Izvor: Stvar ukusa

Napravite jednostavan sladoled od limuna

Nakon napornog radnog dana, dok još uvek sunce peče, nema ništa lepše nego počastiti se pozamašnom porcijom osvežavajućeg sladoleda.

Sastojci koji će vam biti potrebni za ovu neodoljivu letnju poslasticu su:

- 1 šolja punomasnog mleka

- 1 šolja šećera

- 1/3 šolje limunovog soka

- 1 šolja slatke pavlake

- 1/2 kašike ekstrakta vanile

Zagrejte mleko do ključanja, sipajte šećer i mešajte dok se ne rastopi. Ostavite da se ohladi pa tek onda dodajte limunov sok. Možete i narendati malo korice limuna. U posebnoj velikoj činiji umutitte slatku pavlaku mikserom. Zatim dodajte mešavinu sa limunom. Sipajte smesu u plastičnu činiju sa poklopcem i ostavite u zamrzivač na najmanje četiri sata.

Izvor: Pressonline

Najbrži kakao kolač

Ovo je recept za jeftini i brzi kakao kolač, koji će vad "naterati" da ga pravite iznova i iznova! Prijatno!

Sastojci:

- 3 čaše od jogurta šećera

- 3 čaše od jogurta brašna

- 3 jogurta (taman da imamo i mericu ;)  )

- 1 kafena kašikica sode bikarbone

- ½ čaše od jogurta ulja

- 3 kašike kakao praha

Priprema:

Korak 1: Smesa treba dobro da se umuti dok ne postane glatka. Peći na 200°C oko pola sata, ali ipak proveriti čačkalicom da li jetesto gotovo. Ostaviti da se prohladi pet minuta, a za to vreme pripremiti sirup kojim ćete preliti kolač.

Korak 2: Skuvati sirup. Prokuvati sve sastojke dok se ne dobije ujednačena masa.

Sirup:

- 10 kašika šećera

- 17 kašika mleka

- ½ margarina

-3 kašike kakao praha

Kolač iseći na kocke i sipati sirup preko njega, prvo preko rezova a preostali sirup preko celog kolača. Ostaviti da kolač dobro upije sirup nekih pola sata. Služiti uz kafu.

Prijatno!

Izvor: kuvajmo-blogovski.com

Bombice od bele čokolade i limuna

Sastojci

220 g bele čokolade

5 kašika putera

3 kašike slatke pavlake

malo soli

kašičica ekstrakta limuna

za posipanje po želji iskoristite šećer u prahu, seckane lešnike, kokos, susam...

Priprema

1. Otopite na pari puter i čokoladu i dodajte slatku pavlaku, veoma malo soli i ekstrakt limuna i sve dobro promešajte.

2. Stavite smesu u frižider da se dobro stegne oko dva sata. Od ohlađene smese pravite bombice i uvaljajte u kokos, šećer u prahu, seckane lešnike ili susam.

Izvor: Stvar ukusa

Brzi kolač

Sastojci:

- zlatni pek sa kakaom500 gr.

- slag500 gr.

- čokolada sa ukusom jagode 200 gr.

Uputstvo za pripremu:

Umutiti slag sa vodom pa dodati cokoladu koja je rendana na sitnije rende i promesati rucno. Ovu smesu podeliti na tri dela.

Keks umociti u kiselu vodu (mleko, sok) i redjati u dublji sud oblika pravougaonika. Staviti preko keksa slag sa cokoladom, potom ponovo natopljen keks pa opet slag. Redjati dok ne utrosite materijal.

Izvor: Pressonline

Čokoladni mafini za tili čas!

Savršeni slatki zalogaji uz kafu sa prijateljicama. Za pripremu ovih neodoljivih mafina treba vam svega 20-ak minuta, a uživažete u njihovom divnom ukusu! Prijatno.

Sastojci:

- pola šolje ulja

- jedna šolja brašna

- jedna šolja mleka

- 2 kašike kakaa

- 2 jaja

- 100 g izrendane čokolade

Priprema:

U činiji smutite sve sastojke. Smesu sipajte u kalupe za mafine. Izrendajte još malo čokolade po vrhu, a po želji dodajte i lešnike ili bademe. Pecite u već zagrejanoj rerni desetak minuta na 200 C, a potom smanjite temperaturu, pa pecite još koji minut. Probodite čačkalicom kako biste proverili da li je gotovo. Po želji, prelijte voćnim ili karamel sirupom i služite uz šlag.

Brza keks torta

Sastojci:

- mleveni keks 600gr

- mleveni orasi100gr

- čokolada za kuvanje100gr

- šećer u prahu200gr

- margarin 1 kom

- jaja2 kom

- sok od pomorandže 2 dl

- žele bombone200gr

- šlag 100gr

Uputstvo za pripremu:

Cokoladu i zele bombone iseckati na kockice. Umutiti jaja sa margarinom i secerom u prahu. Dodati mleveni keks, mlevene orahe (ili lesnik), seckanu cokoladu i zele bombone. Sipati sok i sve dobro izmesati. Oblikovati tortu i ukrasiti je slagom.

Izvor: Super recepti

Kolačići sa čokoladom i kafom

Ovo je recept za divne, hrskave, slatke keksiće koji su savršeni za popodnevna druženja sa prijateljicima uz kafu. Uživajte!

Sastojci:

- 1 šolja putera

- 1 kašika ekstrakta ruma, pomorandže, maline ili nekog drugog po želji (nije obavezno)

- 1 šolja smeđeg šećera

- 1/2 šolje belog šećera

- 1/2 kašičice nes kafe

- 2 jaja

- 1/2 kašičice soli

- 2 kašičice vanilinog šećera

- 1 kašičica sode bikarobone

- 3 šolje brašna

- 2 šolje komadića mlečne čokolade

Priprema:

Korak 1: Zagrejte rernu na 180 C. U velikoj činiji umešajte puter, kafu, šećer i ekstrakt ruma sve dok ne smesa ne postane kompaktna i "vazdušasta". Dodajte jaja, vanilin šećer, so i mešajte dok se ne sjedini sve. Potom u smesu sipajte i sodu bikarbonu i polovinu brašna, pa opet sve dobro izmešajte. Sipajte preostalo brašno i miksajte dok se ne sjedini. Na kraju, dodajte i sitne komadiće čokolade.

Korak 2: Kašikom vaditi male loptice i ređati ih na blago podmazan pleh. Pecite 7 minuta na 180 C. Izvadite iz rerne kada kolaćići počnu da dobijaju zlatkastu boju. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi. Čuvati u zatvorenoj posudi. Služite uz kafu, čaj, kakao, mleko ili sok od pomorandže.

Izvor: Pressonline

Kremasti kolač od nutele, keksa i jagoda

Ovaj kolač je savršena poslastica, priprema se lako i brzo, bez pečenja, a njegova kremasta struktura će vas oduševiti! Uz dodatak jagoda ili malina - neće biti osobe koja može da mu odoli...

Sastojci:

- 3 šoljice slatke pavlake

- 2 kašike šećera

- 1/2 kašičice cimeta

- 2 kašičice ekstrakta vanile

- 1/2 šoljice nutele (ili nekog sličnog namaza)

- 15 komada integralnog ili petit beurre keksa

- Sveže jagode (po želji)

Priprema:

1. U posudi izmešajte pavlaku, šećer i ekstrakt vanile, pa sve zajedno dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu kremastu smesu ( 3 do 4 minute).

2. U smesu dodajte nutelu te je kutlačom polako i lagano umešajte dok se u potpunosti ne poveže sa smesom.

3. U kalup poslažite keks tako da pokrije celo dno, a ako je potrebno odlomite komadiće da popunite praznine.

4. Na keks nanesite smesu u debljem sloju i ravnomerno je rasporedite.

5. Na smesu posložite još jedan sloj keksa. pa ih ponovno prekrijte kremom.

6. Posudu prekrijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru preko noći.

7. Kolač narežite na kocke i poslužite.

Saveti:

- Kada u smesu dodajete nutelu mešajte polako i oprezno kako se krema ne bi opustila.

- Želite li kolaču da dodate svežinu, u recept dodajte sveže jagode ili maline. Narežite ih na tanke kriške, poslažite ih po kremu, pa ih tek onda prekrijte keksom.

- Po receptu posuda bi trebalo da bude takva da vam u nju stanu tri sloja keksa i tri sloja krema.

Izvor: Zadovoljna.hr

Domaća čokolada sa kokicama i kikirikijem

Sastojci

350 g čokolade za kuvanje

50 g iskokanih kokica

70 g slanog kikirikija

prstohvat soli

Priprema

1. Obložite pravougaonu posudu papirom za pečenje. Otopite čokoladu na pari oko 4 minuta, dok ne dobijete glatku smesu. Sklonite sa vatre i dodajte kokice, kikiriki i so. Mešajte smesu sve dok se kikiriki i kokice potpuno ne prekriju čokoladom.

2. Sipajte smesu u pripremljen pleh i oblikujte tanak pravougaonik. Stavite u frižider na minimum 30 minuta, da se dobro ohladi i očvrsne.

3. Polomite rukama na manje komade i čuvajte u frižideru, posudi koja ne propušta vazduh. Ovaj slatkiš može da stoji najduže pet dana.

izvor: Stvar ukusa

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.