Čokoladni kolač sa kokosom

Sastojci

100 g kakaa

250 g putera

500 g smeđeg šećera

4 jaja

100 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

100 g kokosovog brašna

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite pleh veličine oko 20 x 20 cm papirom za pečenje.

2. U velikoj šerpi pomešajte kakao, puter i šećer i lagano otopite. Mešajte neprekidno, da se ne bi zalepilo. Kada se istopilo i sjedinilo, malo ohladite, pa dodajte malo po malo u posudu sa umućenim jajima, neprestano mešajući. nakon toga, u smesu umešajte kokos, brašno i prašak za pecivo. Izlijte smesu u pleh i pecite oko 45 minuta.

3. Nakon 30 minuta pečenja, ukoliko kolač prebrzo dobija braon boju, pokrijte odozgo papirom za pečenje. Ohladite u plehu, pa pažljivo izvadite i isecite na kocke. Po želji, kolač možete ukrasiti kokosom ili kristal šećerom.

Izvor. Stvar ukusa

Mramorni kolač

POTREBNO JE:

1 čaša jogurta, 1 čaša šećera, 2 čaše brašna, 3/4 čaše ulja, 2 jaja, 1 prašak za pecivo, 3 kašike kakaoa, 3 kašike kuvane kafe.

PRIPREMA:

Umutite jaja sa šećerom, polako dodajte ulje, zatim naizmenično brašno sa praškom za pecivo i jogurt. Podelite testo na dva dela, pa u jednu polovinu umešajte kakao i kafu. U manji kalup obložen papirom za pečenje ulivajte istovremeno tamno i svetlo testo praveći šare kao na mramoru. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečeni kolač isecite i pospite šećerom u prahu.

Palačinke sa sirom i jagodama

Sastojci

Za palačinke: 

150 g brašna

1 jaje

so

1 vanilin šećer

2 supene kašike ulja

2 supene kašike šećera

200 ml mleka

300 ml kisele vode

Fil:

150 g krem sira

100 g kisele pavlake

50 g šećera

200 g jagoda

cimet za posipanje

Priprema

1. U činiji za mućenje umutiti mikserom jaje, so, šećer, vanilin šećer i ulje. Postepeno dodavati brašno, a potom mleko i keselu vodu. Stalno mutiti i voditi računa da se ne naprave grudvice. Ispržiti palačinke.

2. Sir pomešati sa kiselom pavlakom i šećerom. Jagode očistiti, oprati i iseckati. 

3. Palačinke filovati krem sirom i preko poređati iseckane jagode. Saviti palačinke na pola, pa još jednom na pola (kako bi se dobili trouglovi). Servirati na tanjiru, posute cimetom.

Izvor: Stvar ukusa

Starinske štanglice sa orasima

Sastojci:

- jaja2

- šolja šećera1

- vanilin šećer1

- šolja brašna1,5

- prašak za pecivo 1 kašičicaravna

- šolja mleka1

- šolja ulja1/2

- šolja mlevenih oraha1

Fil:

- kašike šećera10

- kašike vode6

- čokolada za kuvanje 100g

- margarin 125g

- solje mlevenih oraha2

- šolje mlevenog keksa1

šolja je od 150ml

Uputstvo za pripremu:

Penasto umutiti jaja sa šećerom,a zatim muteći najmanjom brzinom miksera dodati ulje,brašno pomešano sa praškom za pecivo,orahe i mleko.Sipati u podmazan i brašnom posut pleh(dimenzija 35x25)te peći na 180C 15-20min.

Staviti da provri 10 kašika šećera sa 6 kašika vode,skloniti sa vatre,te dodati margarin i izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi.Zatim dodati keks i orahe pa preliti preko prohlađene kore.

Posuti kolač mlevenim orasima i seći na štanglice.

Brzi kolač od jabuka

Sastojci

4 jabuke srednje veličine

5 kašika šećera

8 kašika brašna

150 g putera

cimet

Priprema

1. Jabuke oljuštite i isecite na kockice. Stavite ih u vatrostalnu posudu, sipajte vodu do pola nivoa jabuka i pospite cimetom.

2. Pomešajte u posudi šećer i brašno, a zatim postepeno dodajte puter i mešajte dok se sastojci ne sjedine, a masa bude rastresita.

3. Masu stavite preko jabuka i viljuškom utapkajte.

4. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 30 minuta, dok blago ne porumeni.

Izvor: Strva ukusa

Turska Baklava

 

Sastojci:

- mleko200ml

- istopljeni maslac 200ml

- jaja1

- žumance 1

- so1kasicica

- prašak za pecivo 1 kasicica

- brašno 1kg

- maslac 1/2kg

- ulje50ml

- šećer50gr

- griz50gr

- šećer2kg

- voda2,5l

- nisesta 1kg

- seckanih oraha 1/2kg

Uputstvo za pripremu:

Od brasna,mleka,istopljenog maslaca,ulja,jaja,soli i praska za pecivo zamesiti tvrdje testo (nepun kg) i ostaviti da odstoji 1h.

Testo podeliti na 45 loptica.Uzimati 5 loptica ,posuti nisestom,stavljati jednu na drugu,i tanjiti oklagijom na velicinu kalupa u kom ce se peci.

Kada se stavi 20 jufki preko njih posuti fil od oraha pomesanih sa 50gr griza i 50gr secera.

Istanjiti jos ostalih 25 loptica na isti nacin.Gotovu baklavu iseci na kockice 6x6 i preliti sa istopljenim maslacom.

Baklavu peci na 100C oko 3h. Za to vreme skuvati serbet od 2kg secera i 2,5l vode(kad prokljuca kuvati 30min)Pecenu i prohladjenu baklavu zapariti vrelim serbetom. PRIJATNO!

Jednostavni kolačići od kikiriki putera

Predivnii, ukusni keksići bez brašna, laki za pripremu! Savršeni slatki zalogaji uz šolju kafe sa mlekom ili čaja!

Sastojci:

- 2 šolje kikiriki putera

- 2 šolje šećera 

- 2 jaja

- 2 kašičice sode bikarbone

- 1 prstohvat soli

- 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

U posudi mikserom mutite kikiriki puter i šećer sve dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte jedno jaje i umutite, a potom i drugo, pa ponovo umutite. Potom umešajte i sodu bikarbonu, so i vanilu. Kašikom vadite loptice iz smese. Poređajte ih u podmazan pleh, i napravite razmak od 2 cm između njih,a  zatim svaku pritisnite viljuškom tako da postane "pljosnata". Pecite od 8 do 10 minuta na 180 C u prethodno zagrejanoj rerni.

Ostaviti da se kolačići ohlade 5 minuta, a potom ih služite uz kafu ili čaj! Prijatno!

Izvor: Pressonline

Jednostavan kolač od bele čokolade

Za pripremu ovog kolača, računajući i pečenje, treba vam svega nešto više od pola sata. Veoma je jednostavan, a ukusan i neodoljivo sladak i sočan. Najbolje je što gotovo sve sastojke (osim možda čokolade), već imate u kući! Šta čekate, još niste počeli da ga pripremate? :)

Sastojci:

- 1/2 šolje putera

- 80 g bele čokolade

- 3/4 šolje kristal šećera

- 2 jaja

- 1/2 kašičice soli

- 1 kašičica vanilinog šećera ili ekstrakta vanile

- 1 šolja brašna (oko 220 g)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 C. U šerpi rastopite puter i belu čokoladu izlomljenu na sitne kockice. Mešajte sve dok ne postane glatko. Zatim dodajte šećer i opet sve dobro promešajte drvenom kašikom (varjačom). U smesu umešajte i so, ekstrakt vanile i jaja, pa malo izmiksajte. Na kraju dodajte brašno i mešajte sve dok se ne sjedini.

Smesu ulijte u manji podmazan i nabrašnjen pleh. Pecite na 180 C  oko pola sata. Čačkalicom ili viljuškom probodite da proverite da li je kolač gotov. 

Po želji preko kolača narendajte malo bele ili crne čokolade. Prijatno!

Izvor: Pressonline

Domaća bonžita sa bananom

Ova poslastica može da bude savršen međuobrok ili ukusan zalogaj za vreme koje provedete na poslu

  Potrebno:

170 g ovsenih pahuljica

1 kašičica praška za pecivo

1/4 kašičice soli

1 kašičica cimeta

3 banane isečene na kružiće

2 belanceta

350 ml mleka

1 kašičica ekstrakta vanile

1 kašika smeđeg šećera

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte ovsene pahuljice, prašak za pecivo, so i cimet. Ostavite sa strane, zatim u drugu činiju izgnječite jednu banana viljuškom da dobijete kao hranu za bebe.

Umešajte to sa belancima, mlekom i vanilom. Zatim sve to pomešajte sa prethodno napravljenim suvim sastojcima i dobro promešajte.

Dno pleha premažite sa malo putera, i jednu banana isečenu na kolutove poređajte na dno, preko toga uspite smesu koju ste napravili, i odozgo poređajte još jednu banana isečenu na kolutove.

Pospite na kraju sa smeđim šećerom i pecite oko 25 minuta, na 200 stepeni.

Budite maštoviti, možete umesto banane korisiti i neko drugo voće, takođe možete dodati malo meda ako vam nije dovoljno slatko, ali ne preterujte. Takođe možete da dodate izmrvljene bademe, lešnike, bundevino seme itd. Mogućnosti ima dosta, pa isprobavajte!

Izvor: kodren.com

GOTOV ZA 2 MINUTA: Nutela kolač od samo 3 sastojka!

Sastojci:

- 1 šolja nutele (ili nekog drugog čokoladnog namaza)

- 1 šolja kikirki putera

- slatka pavlaka (nemućena).

Priprema:

U posebnoj činiji pomešati kikirki puter i nutelu. Zagrejte slatku pavlaku tako da ne bude prevruća i sipajte je u prethodnu smesu od nutele. Sve zajedno jako i dobro izmešajte, sve dok se skroz ne sjedini i ne počne da se formira malo čvršća masa.

Kada ste gotovi sa mešanjem, smesu odložite u pleh i po želji formirajte veliku kocku ili pravougaonik,a zatim stavite u frižider na 20 do 30 minuta da se ohladi i učvrsti.

Secite male štangle, jer su ovi slasni zalogajčići veoma slatki! Služite uz kafu ili ceđenu pomorandžu!

Izvor: Pressonline

Najčokoladnija čokoladna torta

Sastojci:

- 8 jaja

- 200 g šećera

- 1 dl ulja

- 700 g čokolade za kuvanje

- ½ kesice praška za pecivo

- 0,5 l slatke pavlake

Priprema:

1. Odvojite belanca od žumanca i istucite ih u sneg. 

2. U žumanca dodajte šećer i izmiksajte u glatku smesu. Smesi naknadno dodajte ulje i prašak za pecivo, pa sve zajedno dobro izmiksajte.

3. 300 grama čokolade izlomite na manje komade i otopite je u šerpi na tihoj vatri. Nakon što se u potpunosti otopila dodajte je smesi, pa ponovo sve dobro izmešajte.

4. U smesu dodajte i sneg od belanaca, pa ponovo sve dobro izmešajte, ali ručno. Dobijenu smjesu ulijte u pleh i pecite u rerni oko 40 minuta na 180 C.

5. Slatku pavlaku sipajte u šerpu, pa dodajte odmah 400 g komadića čokolade za kuvanje. Mešajte dok se čokolada u potpunosti ne istopi. 

6. Dobijenu kremu prelijte po testu koje ste ispekli. Ukrasite sa puno kakaoa u prahu, a po želji i mlevenim bademima ili lešnicima, i vaša je torta spremna.

Tortu ostavite da prenoći u frižideru. Prijatno!

Izvor: Pressonline

Kolač od čokolade i banana

Sastojci:

Za kolač:

- 250 g oštrog brašna

- 3 jaja

- 70 g kakaa u prahu

- 300 g šećera

- 2 kašičice praška za pecivo

- malo soli

- 2 banane

- 120 ml mleka

- 120 ml ulja

- 240 ml tople vode

Za premaz od čokolade:

- 220 g crne čokolade

- 200 ml slatke pavlake

- 20 g maslaca

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 C. Pleh obložite papirom za pečenje.

Zajedno pomešajte suve sastojke brašno, šećer, sl, prašak za pecivo i kakao, pa ih ostavite sa strane.

U drugoj posudi mikserom izmešajte jaja, banane koje ste prethodno zgnječili viljuškom, mleko, vodu i ulje. Zatim suve sastojke dodajte vlažnim i izmiksajte. Ulijte u pleh i pecite oko 45 minuta. Zabodite čačkalicu kako bi proverili da li je testo gotovo. Iizvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Potom, testo izvadite iz pleha.

Pripremite čokoladni premaz tako što ćete čokoladu raskomadati, a pavlaku i šećer zagreavajte dok ne provri, pa izlijte smesu po čokoladi. Mešajte dok se sva čokolada ne rastopi. Kada se ohladi, stavite u frižider na sat vremena, izvadite i miksajte nekoliko minuta.

Namažite kolač premazom od čokolade. Možete je poslužiti uz šlag ili sladoled. Po želji kolač ukrasiti kolutićima banane.

Izvor: Zadovoljna.hr

Slatki uštipci na brzinu

Sastojci:

- 2 šolje jogurta

- 2 jaja

- 2 kesice vanilinog šećera

- malo soli

- 2 kašičice šećera

- 20 kašika brašna

- 1 kesica praška za pecivo

- ulje za prženje

Priprema:

Umutiti sve sastojke tako da se dobije glatka smesa. Vaditi kašičicom smesu i pržiti ih u dubokom ulju.

Čim porumene (a to će biti veoma brzo) izvadite ih i ubacite na dno činije koju ste obložili salvetom koja će upiti viška ulja.

Na kraju sve male uštipke posuti prah šećerom, a možete ih preliti i medom ili sirupom od čokolade!

Izvor: Pressonline

Napravite sami zdrave i ukusne energetske pločice!

Sastojci:

- 1 šolja oraha

- 1 šolja sušenog voća po želji (kajsije, šljive, smokve...)

-1 šolja urmi

Priprema:

Sve sastojke staviti u seckalicu za hranu. Pritisnite nekoliko puta da bi ih seckalica usitnila i "razbila". Potom, mešajte neprestano 30 sekundi. Sastojci bi trebalo da su potpuno usitnjeni. Nastavite da mešate neprekidno minut ili dva, dok se ne sjedine potpuno i ne počnu da se grupišu u loptu. Smesu stavite na plastičnu, providnu foliju, pa formirajte deblji pravougaonik. Ostavite da odstoji najmanje sta vremena u frižideru, ili ako ne žurite sa pripremom, neka "prenoći". Oštrim nožem secite kvadraste ili duguljaste pločice po želji! Prijatno!

Saveti:

- Možete ih spremiti i sa pečenim orasima. Ukoliko želite, pecite orahe oko 10 minuta u rerni na 200 C, i ostavite ih da se ohlade, pre nego što počnete sa pripremom pločica. Takođe, orahe možete zameniti lešnicima ili bademima.

- Umesto urmi, možete se poigrati višnjama.

- Pločice čuvati u frižideru, ili na sobnoj temperaturi ukoliko želite da budu malo mekše.

- Za intenzivniji i drugačiji ukus dodajte malo kokosovog brašna, cimeta, muskatnog oraščića, narendanu koru limete ili pomorandže, cimet, đumbir, vanilin šećer ili začin po želji...

Banane u karamel sosu

Sastojci:

- 1 / 2 šolje putera

- 1 šolja šećera

- 1 / 4 šolje milerama

- 4 banane, oljuštene i prepolovljene po dužini

Priprema:

Rastopiti puter u velikom tiganju na umerenoj vatri. Dodati šećer i mešati sve dok se ne istopi i smesa ne dobije svetlo braon boju.

Polako umešajte mileram. Neka se takva smesa kuva jedan minut, a potom smanjite temperaturu.

Postavite oljuštene i prpeolovljene banane u tiganj i "kuvati" dva minuta dok ih sos ne prekrije.

Služiti toplo.

Izvor: Pressonline

Meksički čokoladni kolač

Sastojci:

Za nadev:

- 200 g slatke pavlake

- 2 kašike meda

- 120 g crne čokolade

- 50 g mlečne čokolade

Za testo:

- 150 g pšeničnog brašna

- 20 g kakao praha

- 6 g praška za peciva

- na vrh noža cimeta

- na vrh noža mlevenog karanfilića

- 65 g smeđeg šećera

- 1 vanilin šećer

- 1 prstohvat soli

- 100 g omekšalog maslaca

Priprema:

Priprema testa: Pomešajte brašno s praškom za pecivo i kakaom, a zatim dodajte i ostale sastojke. Testo lagano mešajte dok se sastojci ne prožmu, a potom ga kratko mesite na pobrašnjenoj površini. Dno kalupa za torte  ili pleha obložite papirom za pečenje i popunite sa 2/3 testa lagano ga utiskujući po dnu kalupa. Ostatkom testa obložite rub pleha do visine 2 cm. Sve ostavite 1 sat na hladnom mestu da se stegne. Pecite na 190°C desetak minuta.

Priprema nadeva:  U šerpi uz stalno mešanje zakuvajte slatku pavlaku i med. Skinite šerpu s vatre. Čokoladu razlomite na kockice i mešajući rastopite u slatkoj pavlaci. Dobijenu čokoladnu smesu stavite na hlađenje. Kad se čokoladni šlag stvrdnuo izlijte ga na testo i poravnajte, a zatim sve ostavite da se ohladi bar 2 sata u frižideru. Pre serviranja po želji ukrasite tortu posipanjem kakao praha.

Služiti sa šlagom, sladoledom od vanile ili jagodama!

Izvor: kolaci.eu

Fantastičan kapućino krem sa jagodama

Sastojci

kesica želatina

500 ml mleka

20 g praha za kapućino (instant)

3 kašike šećera

250 ml slatke pavlake

400 g jagoda

2 kašike likera od pomorandže

Priprema

1. Razmutiti želatin u hladnoj vodi. Mleko, prah za kapućino i kašiku šećera zagrejati, ali ne kuvati. Rastvoren želatin dodati mleku u kojem je razmuæen prah za kapućino. Ostaviti da se ohladi, pa staviti kalupe i u frižider i povremeno promešati.

2. Zatim mikserom čvrsto umutiti pavlaku. Čim kapućino krem počne da se steže, dodati mu pavlaku. Dobro sve promešati, pa ostaviti krem u frižider na 2–3 sata da se dobro ohladi.

3. Nakon toga pažljivo oprati jagode, očistiti ih i svaku preseći napola. Zatim ih staviti u činiju i pomešati sa likerom od pomorandže i 2 kašike šećera. Marinirati ih oko 60 minuta. Povremeno promešati kako bi sve voće došlo u dodir sa sokom.

4. Izvaditi kapućino krem iz kalupa i ukrasiti jagodama i marinadom.

Napomena: Umesto jedne kesice kapućina možete staviti i kašiku kakao praha.

Izvor: Stvar ukusa

Puslica torta

Potrebno je:

300 g šećera, 4 jaja, 125 g putera, 500 g jagoda, 150 ml jogurta, pola kašičice ekstrakta vanile, 125 g brašna, prašak za pecivo, prstohvat soli, 30 g listića badema, 250 ml šlaga, 2 kesice krem-fiksa, 2 kašike prah šećera i limun.

Priprema:

Puter penasto umutite sa 100 g šećera, umešajte jedno po jedno žumance, sipajte ekstrakt vanile, sok i rendanu koru od limuna. Postepeno dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i umesite tvrdo testo. Podelite ga na dva dela i stavite u dva okrugla pleha koja ste premazali puterom i obložili papirom za pečenje. Umutite čvrst sneg od belanaca sa prstohvatom soli i ne prestajući da mutite dodajte ostatak šećera, sipajte preko testa, jedan deo pospite listićima badema i pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Šlag pomešajte sa krem-fiksom, jogurtom i zasladite šećerom u prahu. Polovinu jagoda očistite, isecite na kockice i sjedinite sa šlagom. Na tacnu za posluženje stavite koru bez badema, sipajte šlag krem, okolo poređajte cele jagode, poklopite korom sa listićima badema i do serviranja čuvajte u frižideru.

Izvor: Novosti

Torta "Čokoladna fantazija"

Sastojci: 

- 300 g plazma keksa

- 1l mleka

- 5 jaja

- 250 g putera

- 200 g čokolade

- 250 g šećera

Za ukrašavanje:

Varijanta 1: 300 g čokoladnih kuglica i 300 g čoko keksa

Varijanta 2. Šlag

Priprema:

Posebno umutiti u čvrst sneg belanca. Na pari umutiti žumanca sa šećerom. Kada su na pola umućena doda margarin i čokoladu i sve lepo izmešati dok se ne dobije fini krem. Prohlađen krem polako umešati u belanca, najbolje kašikom.

Plazmu umakati u mleko i ređati u kalup oblika koji ste sami odredili. Preko plazme staviti red fila i tako dok se sastojci ne istroše. Staviti je malo u frižider da se stegne, a onda se bacite na čokoladno ukrašavanje.

Oko torte stavite čokoladne keksiće i povežite ih ukrasnom mašnom. Odozgo prazninu popunite skoro do vrha čoko kuglicama. Ako ste za nešto jednostavniju varijantu, jednostavno ukrasite tortu šlagom i anrendajte malo čokolade za kuvanje.

Izvor: recepti.com

Napravite domaće Twix čokoladice

Fantastičan desert koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Iznenadite svoje prijatelje za predstojeće praznike.

Ko ne voli čokoladice? Pa još kada ih napravite sami, zadovoljstvo se duplo uvećava.

Sastojci koji će vam biti potrebni za ova nesvakidašnji desert su sledeći:

- 230 g putera

- 100 g šećera u prahu (možete koristiti i običan)

- 1 jaje

- 1 velika supena kašika ekstrakta vanile

- 280 g brašna

- 1/4 kašičice soli

- prstohvat praška za pecivo

- 3 kesice karamela (oko 400 g)

- 30 g putera

- 3 kašike slatke pavlake

- 300 g čokolade

Priprema:

Tempirajte čokoladu, a zatim premažite kalupe njom i ostavite da se ohlade. U šerpi na tihoj vatri otopite karamele sa slatkom pavlakom i puterom. Ostavite da se ohladi a za to vreme napravite biskvit tako što ćete pomešati brašno, puter, jaje, vanilu, šećer i prašak za pecivo.

Napravljeno testo umotajte u plastičnu foliju, a zatim ostavite u frižider na sat vremena. Nakon toga ispecite testo koje ste prethodno izvaljali na debljinu kalupa. Ohlađen biskvit isecite po meri kalupa. Stavite u kalupe sa ohlađenom čokoladom biskvit, zatim prelijte karamelom, a čokoladom na kraju.

Ako nemate kalupe sve možete uraditi tako što ćete u tepsiji ispeći biskvit, zatim sipati karamelu, pa na kraju čokoladu. Isecite kolač na štapiće da podsećaju da Twix čokoladice i po želji svaku umočite u čokoladu.

Izvor: Pressonline