
Sočna baklava sa pistaćima
Ako volite ovu tradicionalnu poslasticu, donosimo vam recept za još lepšu, sočniju i neobičniju baklavu. Prijatno!
Sastojci:
- 450 g pistaća
- pola kašičice cimeta
- 450 g prezli
- 200 g otopljenog maslaca
- 16 kora savijača prepolovljenih na pola (ukupno 32)
Za sirup:
- 3 šoljice šećera
- 180 g meda
- 2 kašike limunovog soka
Priprema:
Pomešajte pistaće, cimet i prezle.
Podmažite pleh sa malo maslaca.
Poređajte deset listova za savijaču jedan preko drugog u pleh, ali svaku koru premažite maslacem. Pospite četvrtinom smese sa pistaćima, pa preko toga stavite još četiri kore i premažite maslacem.
Dodajte još četvrtinu smese sa pistaćima i preko porešajte još četiri kore. Premažite maslacem i pospite ostatkom pistaća, cimeta i prezli. Preko toga položite još deset listova savijače, i svaki premažite maslacem.
Zatim isecite na rombove i pecite sat vremena u prethodno azgrejanoj rerni na 180 stepeni.
U međuvremenu napravite sirup. U loncu pomešajte šećer, med i šoljicu i po vode. Ostavite da provri, i kuvajte na laganoj vatri još par minuta. Dodajte limunov sok. Kada se sirup ohladi, prelijte ga preko tople baklave.
Ostvite da odstoji preko noći!
Izvor: Gastro.hr
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.