Domaći puding od banane

Sastojci

3 jajeta

šolja šećera

šolja mleka

3 banane

kašičica esencije vanile

Priprema

Umutite jaja, dodajte šećer, mleko i esenciju vanile i mutite dok ne dobijete ujendačenu masu. Dodajte sitno seckane banane. Kuvajte na pari pola sata dok se puding ne zgusne.

Izvor: Stvar ukusa

Jabuke iz rerne sa bobičastim voćem

Sastojci

-4 nakisele jabuke

-4 kašike bobičastog voća po izboru (smrznuto)

-4 kašike soka od pomorandže

-2 jajeta

-so

-300 g posnog sremskog sira

-6 kašika griza

-2 kašičice praška za pecivo

-nekoliko kapi tečnog zaslađivača

-zaslađivač u prahu za posipanje

Priprema

1. Jabuke oljuštiti, iseći na četvrtine, očistiti od semenki i iseći na kriške. Pomešati ih sa sokom i bobičastim voćem.

2. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Umutiti viljuškom jaja, malo soli, sir, griz i prašak za pecivo. Dodati tečni zaslađivač po ukusu. 

3. Umešati voće u pripremljenu masu i sve zajedno izručiti u podmazani pleh. Peći oko 45 minuta. Izvaditi iz rerne i posuti zaslađivačem u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

Najjednostavniji recept za španski vetar!

Sastojci:

Za kore: 

8 belanaca 

500 g šećera 

2 kašike sirćeta

100 g seckanih oraha

Za fil: 

8 žumanaca 

200 g šećera 

5 kašika brašna 

½ l mleka 

250 g margarina 

100 gmlevenih oraha 

100 g seckanih oraha

Za ukrašavanje: 

100 g listića badema

Priprema:

1. Umutiti 4 belanca sa 250 g šećera i 1 kašikom sirćeta. Dodati 50 g seckanih oraha i promešati. Masu staviti u pleh postavljen pek papirom i sušiti jedan i po sat na 100 stepeni. Napraviti još jednu ovakvu koru.

2. Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati brašno i kuvati u mleku. Kad se fil skuva i ohladi, dodati jedan penasto umućen margarin i mlevene i seckane orahe.

3. Filovati prvu koru polovinom fila, staviti drugu koru i završiti filom. Posuti je listićima badema i nežno utapkati da se sjedine sa filom. Tortu posuti prah šećerom.

Izvor: Stvarukusa.rs

Čokoladni kolač sa bananama

Ova poslastica zadovoljiće ukuse svih sladokusaca.

Sastojci:

jedna velika zrela banana

 60 grama krupno seckanih oraha

30 grama kakaoa

100 grama maslaca

3 kašike meda

dve kašičice ekstrakta od vanile ili badema

pola kašičice cimeta

prstohvat soli

Priprema:

1. Miksajte sastojke u multipraktiku dok ne dobijete glatku masu.

2. Smesu prebacite u tepsiju ili četvrtastu posudu koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. A možete oblikovati i kao rolat.

3. Prekrijte i stavite u zamrzivač na pola sata.

4. Izvadite i isecite.

Izvor: stvarukusa.rs, minimagazin.info

Brzi kolačići sa džemom

Sastojci

200 g brašna

kašičica praška za pecivo

100 g šećera

100 g putera

1 jaje, umućeno

4 kašike džema po izboru

Priprema

1. Rernu zagrejte na 190 C.  Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i puter dok ne dobijete sipkavu smesu. Ovo možete zamesiti i u blenderu. Dodajte i jaje i dobro zamesite.

2. Nanesite malo brašna naruke pa testo oblikujte u valjak prečnika oko 5 cm. Nožem isecite kolačiće širine 2 cm. Napravite na kolačićima malo udubljenje na sredini i tu stavite po kašičicu džema.

3. Pecite kolačiće na plehu sa papirom za pečenje oko 10-15 minuta, dok ne narastu i porumene. Sačekajte da se ohlade i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

Ukusni mafini sa makom

Zasladite se neodoljivim osvežavajućim kolačićima.

Sastojci

1 velika pomorandža

220 g brašna 

1/2 kesice praška za pecivo

250 g maka 

100 g smeđeg šećera 

malo soli 

5 kašika ulja 

200 g kisele pavlake

2 jajeta 

šećer u prahu ili čokolada za ukrašavanje

Priprema

1. Zagrejati rernu na 170 stepeni. Staviti korpice u kalup za mafine. Iseći filete od pomorandæe i iseckati ih na komade.

2. Izmešati brašno i prašak za pecivo. U drugoj činiji izmešati mak sa šećerom, solju, uljem i kiselom pavlakom. Dodati jaja i izmešati, pa dodati mešavinu braêna. Umešati komade pomorandže. Sipati u kalup.

3. Peći mafine oko 20 minuta i izvaditi ih iz pleha da se ohlade. Po želji posuti šećerom u prahu ili ukrasiti rastopljenom čokoladom.

Izvor: Stvar ukusa

Pita od jabuka na engleski način!

Zasladite se ovom divnom pitom pripremljenom na engleski način.

Sastojci:

300 g brašna

malo soli 

100 g šećera

malo rendanog muskatnog oraščića 

150 g hladnog maslaca 

1–2 kašike mleka

Za fil: 

800 g jabuka

5 kašika šećera

2 kašičice cimeta

Priprema:

1. Sipati brašno u činiju za mešanje. Dodati šećer, so i malo muskatnog oraščeta, pa sve izmešati. Iseckati maslac i dodati ga. Brzo umesiti mikserom sa specijalnim nastavkom za mešenje testa (ili brzo izmesiti rukama, prethodno opranim u hladnoj vodi). Dodati mleka, onoliko koliko je potrebno da se testo ujednači, ali ne previše, da ne bude lepljivo. Preseći testo na pola i oba dela razviti na radnoj površini s brašnom, tako da se dobiju 2 kruga prečnika oko 30 cm. Obložiti jednim krugom plitki pleh za pite (prečnika 26 cm) prethodno obložen peki papirom. Zagrejati rernu na 180 stepeni.

2. Jabuke očistiti i iseći na tanke kriške. Izmešati jabuke sa 4 kašike šećera i cimetom, pa ih rasporediti po testu. Poklopiti drugim krugom od testa, pa krajeve stisnuti tako da fil tokom pečenja ne iscuri. Peći oko 40 minuta, posuti preostalim šećerom i servirati toplo, uz kafu ili čaj.

Izvor: Stvarukusa.rs

Brza keks torta

Jednostavna i ukusna torta koja se veoma brzo pravi... i još brže pojede.

Sastojci:

500g petit beurre keksa

4 žumanceta

6 kašika šećera

4 kašike brašna

0,5 l mleka + mleko za umakanje keksa

1 vanilin šećer

kašika maslaca

Priprema:

1. Pola litre mleka, 4 kašike šećera i maslac staviti da provri. Žumanca izmešati sa 2 kašike šećera, brašnom i malo mleka (tek da se napravi masa koju možete sipati). U vrelo mleko polako sipati masu sa žumancima, stalno mešajući. Kuvati oko 2 minuta. Ostaviti da se ohladi.

2. Keks umakati u toplo mleko i slagati na tacnu. Filovati ohlađenim filom i odozgo staviti još jedan red keksa. Po želji možete ukrasiti šlagom ili šamom od preostalih belanaca, a preko izrendati čokoladu ili poređati sitno iseckano voće.

Izvor: stvarukusa.rs

Knedle sa kajsijama iz kompota!

Probajte neodoljive knedle s kajsijama iz kompota.

Sastojci:

2 konzerve kompota od kajsija (po 850 ml)

8 kockica šećera

500 g ohlađenog krompira kuvanog u ljusci

40 g brašna

35 g griza

žumance

muskatni oraščić

6 kašika maslaca

3 kašike šećera s cimetom

100 ml soka od jabuke

100 g prezli

Priprema:

1. Kajsije ocedite pa odmerite 50 ml soka.

2. Između svake dve polovine kajsija stavite kocku šećera. Krompir oljuštite i propasirajte, pa umesite u testo s brašnom, grizom, žumancetom, solju i malo muskatnog oraščića u prahu.

3. Od testa oblikujte valjak, pa ga isecite na 8 delova. Na svaki deo stavite dve polovine kajsije povezane šećerom. Zatim rukama oko njih od testa oblikujte knedle.

4. Zagrejte dosta vode u koju ste dodali malo soli, dodajte i knedle, smanjite temperaturu i kuvajte oko 20 minuta. Ostatak kajsija propržite na kašiki maslaca i začinite s malo šećera s cimetom. Onda dodajte sok od kajsija i jabuka i ostavite da struji još oko 3 minuta. Rastopite ostatak maslaca i propržite prezle. Knedle izvadite iz vode, dobro ih ocedite i uvaljajte u pržene prezle. Poslužite ih s dinstanim kajsijama i pospite šećerom s cimetom.

Izvor: Stvarukusa.rs

Najlepša češka torta od oblandi i pomorandži

Probajte ovu divnu poslasticu, oduševićete se!

Sastojci:

10 okruglih oblandi ili 6 četvrtastih

FIL

5 pomorandži ili 1/4 l sveže ceđenog soka od pomorandže

rendana kora jedne pomorandže

100 g šećera u prahu

200 g maslaca

20 g želatina

kašicica šećera

GLAZURA

100 g čokolade

2-3 kašike ulja

I JOŠ

nekoliko kriški pomorandže

Sastojci:

1. Pomorandže prepolovite i iscedite sok. Sok, koru pomorandže i šećer kuvajte. Neposredno pre nego što zakipi, ubacite želatin. Neprestano mešajte dok se ne zgusne. Čim stigne do tačke ključanja, sklonite s vatre i ostavite da se hladi. Povremeno promešajte dok se hladi, kako se ne bi stvorila korica.

2. Penasto umutite maslac i šećer u prahu, pa umešajte, neprestano mešajući, kuvani fil. Mešajte sve dok se smesa ne ujednači.

3. Oblande obilno filujte i slažite jednu na drugu. Na kraju tortu prelijte glazurom od čokolade i dekorišite po želji.

Izvor: Stvarukusa.rs

Ruske kape

Sastojci za biskvit:

8 jaja

250 gr šećera

8 kašika mlake vode

250 gr brašna

1 prašak za pecivo

2 kašike kakaa

Sastojci za kremu:

500 ml mleka

3 kašike brašna

2 kašike gustina

150 šećera

250 gr maslaca

kokos i čokolada za ukrašavanje

Priprema:

Biskvit:

U posudi pomešati žumance i šećer, pa dodati sve ostale sastojke i sneg od belanaca. Veliki pleh za pečenje prekriti papirom za pečenje i rasporediti smesu za biskvit. Staviti u zagrejanu rernu na 200 ºC i peći oko 25 minuta (probati čačkalicom da li je gotovo). Pečen biskvit izvaditi na rešetku da hladi.

Krem:

U posudu staviti mleko,odvojiti malo da se razmuti brašno i šećer, pa tako razmućeno bez grudica sipati u uzavrelo mleko. Skuvati kremu i ostaviti da se ohladi. Dodati maslac i dobro umešati,da se dobije fina svilenkasta krema.

Od biskvita (ohlađenog) čašicom ili nekim drugim okruglim pomagalom vaditi krugove.

Svaki krug preseći na pola,premazati nadevom,spojiti, zatim da premazati i okolo te uvaljati u kokos i odložiti na stranu. Uraditi isto tako i sa preostalim okruglim biskvitima. Čokoladu otopiti na pari i dodati nekoliko kapi ulja.  Malom kašikom polako popuniti vrh svake šubarice. Ostaviti da se čokolada stegne, pa poslužiti.

Brza plazma torta

Sastojci

600 g mlevene plazme

100 g mlevenih oraha

200 g čokolade

2 kašike ulja

200 g šećera u prahu

250 g margarina

2 jajeta

200 ml gaziranog soka s ukusom pomorandže

Priprema

1. Jaja, margarin i šećer izmiksujte. Dodajte plazmu, orahe i 100 g rendane čokolade.

2. Sipajte sok i dobro promešajte da se sve sjedini. Stavite plazmu na poslužavnik i oblikujte tortu. Preko nje stavite glazuru od istopljene čokolade (preostalih 100 g) i ulja. 

NAPOMENA: Vodite računa da koristite sveža jaja, a ako želite, možete ih skuvati na pari ili zagrejati u mikrotalasnoj rerni, pre pripreme torte.

Izvor: Stvar ukusa

Brza torta sa bananama i keksom

Sastojci

250 g prah šećera

250 g margarina

250 g mlevenog keksa

4 kisele jabuke izrendane bez kore

5 banana

4 kesice šlaga

Priprema

Margarin umutite s prah šećerom. Dodajte mleveni keks, narendane jabuke i 3 izgnječene banane. Formirajte tortu od polovine mase. U sredinu stavite iseckane 2 banane i preko toga drugi deo mase. Odozgo ukrasite umućenim šlagom.

izvor: Stvar ukusa

Šnenokle

 

Sastojci:

700 m mleka

4 jaja

4 kašike šećera

2 kesice vanilinog šećera

2 kašike glatkog brašna

Priprema:

U 600 ml mleka staviti 2 kesice vanilinog šećera i 4 kašike šećera i kuvati dok ne počne da "kipi". U međuvremenu umutiti čvrst sneg od 4 belanca i prstohvata soli.

Kad mleko prokuva kašikom vaditi gomilice iz smese od belanaca i spuštati u mleko. Kuvati ih nekoliko sekundi pa preokrenuti na drugu stranu. Okretanje noklica može da deluje nezgodno, ali trik je u tome da ne stavljate prevelike gomilice belanaca u mleko. Ne treba ih kuvati dugo, najbolje oko pola minute. Primetićete kako se pri kuvanju "naduju". Izvaditi ih rupičastom kašikom na tanjir.

Kad su sve noklice kuvane, napraviti krem od žumanaca. Umutiti 4 žumanca sa 100 ml mleka i dve ravne kašike glatkoga brašna. Polagano, kutlaču po kutlaču, dodavati mleko koje smo skinuli s vatre. Dobro izmešati pa ponovo vratiti tek toliko da prokuva.

U veću činiju (ili više malih) sipati pripremljen krem od žumanaca, pa na njega slagati noklice od belanaca. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim odložiti na nekoliko sati u frižider. Najukusnije su kada se pospu sa puno izrendane čokolade. Kao dostojna zamena može da posluži i kakao prah ili  neki voćni sirup.

Izvor: She.hr

Bobičasto voće sa karamel kremom

Očaravajući kramel krem okupan osvežavajućim voćem u marinadi.

Sastojci

280 g šećera

2 kašike soka od limuna

2 jajeta 

4 žumanceta

300 ml slatke pavlake

250 ml mleka

500 g bobičastog voća

100 ml soka od pomorandže

100 ml meda

Priprema

Karamelizovati 140 g šećera u tiganju ili šerpi sa svetlim dnom, kako bi se videlo da li gori ili ne. Dodati sok od limuna i 2 kašike vrele vode, uz energično mešanje. Kad se karamel potpuno istopi, sipati sirup u 4 nauljene vatrostalne posudice (svaka po 200 ml zapremine) i sačekati da se stegne. Uključiti rernu na 170 stepeni.

Razmutiti jaja, žumanca, slatku pavlaku, mleko i 140 g šećera. Procediti kroz finu cediljku i sipati u posudice s karamelom. Staviti posudice u veliki duboki pleh sa vrućom vodom i tako sve zajedno ubaciti u rernu da se peče oko 50 minuta. Izvaditi i kad se ohladi, staviti u frižider da prenoći.

Bobičasto voće oprati, očistiti i po potrebi iseckati. Pomešati sok od pomorandže i med i začiniti sa malo bibera. Staviti u tu marinadu bobičasto voće i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.

Posudice iz frižidera na kratko potopiti u vrelu vodu i onda stegnuti karamel krem izručiti na tanjiriće za serviranje. Oko krema rasporediti voće i po želji servirati ga ukrašenog svežim listićima nane.

Izvor: Stvarukusa.rs

Predivna čokoladna torta koja se ne peče!

 

Ako volite ukus čokolade, a nemate vremena za pečenje kora, napravite brzo i lako ukusnu čokoladnu tortu.

Sastojci:

1 l mleka

10 kašika šećera

3 pudinga od vanile

300 g mlečne čokolade

100 g bele čokolade

500 ml slatke pavlake

keks

Priprema:

U 200 ml mleka razmutite pudinge i šećer. Ostatak sipajte u šerpu srednje veličine i na srednjoj temperaturi sačekajte da prokuva. Dodajte razmućene pudinge i šećer i mešajte dok ne dobijete puding smesu. Podelite je na dva jednaka dela pa u jedan stavite mlečnu, a u drugi belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne istopi. Nakon toga, ostavite smese da se ohlade.

Izmiksajte slatku pavlaku pa po četvrtinu dobijene smese ubacite u smese sa čokoladama.

U okrugli kalup (može i u šerpu) stavite foliju na dno i sa strana, pa izlijte belu smesu i deo tamne smese. Smese blago izmešajte kako bi se formirale crno-bele šare. Nakon toga nanesite ostatak slatke pavlake pa ostatak tamne smese i izravnajte. I, radite sve polako, nemojte žuriti. Keks umočite u mleko i ređajte po smesi. Nakon toga, preko kolača stavite foliju i ubacite u frižider na par sati kako bi se kolač stegnuo. Izvadite, skinite zadnji sloj folije i stavite okruglu tacnu na kolač (bolje je da bude malo veća od kalupa) i okrenite. Odstranite kalup i, to je to. Tortu možete dekorisati po želji.

Izvor: minimagazin.info

Najukusnija čokoladna pica

Oduševiće vas ova slatka pica, sigurni smo! Uživajte u predivnom ukusu ove neobične poslastice!

Sastojci:

1/4 pakovanja putera ( 2 kašike otopljneog putera)

1/4 šolje eurokrema ili nutele

1/2 šolje isitnjene mlečne čokolade

1/2 šolje isitnjene bele čokolade

2 kašike sitno iseckanih lešnik

testo za picu (može i kupovno)

Priprema:

Testo za picu premažite sa dve kašike otopljenog putera. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni desetak minuta, sve dok en dobije zlatkastu koru. 

Premažite eurokrem ili nutelu preko testa. Pospite iseckanom belom i mlečnom čokoladom. Potom picu vratite u rernu i sačekajte da se čokolada otopi. Na kraju dodajte seckane lešnike.

Izvor: Pressonline

Banane u šlafroku

Sastojci

6 banana

ulje za prženje

šećer u prahu za posipanje

Za testo za pohovanje:

250 g brašna

10 g kvasca

3 dl mlake vode

5 g soli

2 jajeta

čašica konjaka

50 g istopljenog, pa prohlađenog putera

Priprema

1. Cele, neoljuštene banane poređajte u pleh i pecite u dobro zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko pola sata okrećući ih nekoliko puta. Pečene banane oljuštite i isecite svaku uzduž na pola.

2. Napravite testo za pohovanje tako što cete prosejanom brašnu u posudi za mešenje dodati kvasac rastopljen u malo mlake vode, so, žumanca i konjak i od toga, uz dodavanje mlake

vode koliko je potrebno, zamesite tvrđe testo. Izlupajte ga dobro varjačom, pa dodajte preostalu vodu, puter i čvrsto ulupan sneg od dva belanceta. Mutite testo varjačom dok ne dobijete ujednačenu žitku masu malo gušću nego za palačinke.

3. Umočite banane u testo i ispržite ih u većoj količini dobro zagrejanog ulja. Ocedite ih od masnoće, poređajte na tacnu, pospite šećerom i odmah servirajte.

Izvor: Stvar ukusa

Lenja pita s jabukama

Sastojci

Testo:

3 jajeta

čaša šećera

čaša ulja (ili malo manje masti)

2 čaše brašna

čaša jogurta

kesica praška za pecivo (ili kašičica sode bikarbone)

Fil:

1 kg jabuka

2 kašike ulja

šećer po potrebi

2-3 kašike griza

Priprema

1. Za testo u posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno s praškom za pecivo i jogurt. Sve dobro izmešajte i napravite testo.

2. Za fil oljuštite jabuke, izrendajte i izdinstajte na ulju. Dodajte griz i šećer po potrebi.

3. Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite par minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, preko fila stavite drugu polovinu testa.

4. Pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

5. Kad je pita pečena, možete je posuti šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

Čokoladni kolač bez brašna

Sastojci

Za tortu:

350 gr čokolade za kuvanje, iseckane

170 gr putera

5 jaja

1 šolja kristal šećera

1,5 kašičica ekstrakta vanile

¼ kašičice kuhinjske soli

¼ šolje nezaslađenog kakaoa u prahu

Za preliv:

120 gr čokolade za kuvanje, grubo iseckane

40 gr putera

Priprema

1. Zagrejati rernu na 150 C, a tepsiju u kojoj ćete peći premažite lagano puterom, a sa strane pospite kakao prahom.

2. Istopite čokoladu i maslac u mikrotalasnoj rerni, ili na pari dok ne postane glatka. U drugoj posudi mutiti jaja, šećer, vanilu, so i 2 kašike vode. Mutiti mikserom dok smesa ne postane penasta. Zatim smanjite brzinu miksera, i postepeno sipajte prethodno rastopljenu čokoladu. Povećajte brzinu i nastavite s mućenjem još oko 30 sekundi, a zatim dodajte kakao prah i mutiti dok se sve ne sjedini.

3. Sipajte testo u već pripremljenu posudu i pecite 40 – 45 minuta, a zatim ostavite da se ohladi i prebacite kolač na tacnu. Pokrijte i držite u frižideru najmanje 6 sati pre služenja ili preko noći.

4. Istopite čokoladu i maslac, uz mešanje dok ne postane skroz glatko. Toplu glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, a nožem izravnajte ivice. Nakon toga, stavite kolač u frižider 20 – 40 minuta, dok se ohladi. Pre služenja ostaviti kolač oko 30 minuta na sobnoj temperature da se prohladi.

SAVET: Kolač secite zagrejanim nožem kako biste dobili ravne ivice kolača.

izvor: Stvar ukusa