Somborska štrudla

Somborska štrudla

Sastojci:

- mleko 700 ml

- mlevenog maka500 gr

- šećer 400 gr

- brasno 1 kg

- jaje2

- ulje100 ml

- suvi kvasac 1

- prašak za pecivo 1/2

- šećer u prahu 100 gr

- vanilica 1

- margarin 50 gr

Uputstvo za pripremu:

Zamesiti testo sa 800 gr brašna,200 ml mlakog mleka ,150 ml vode,1 jaje ,100 ml ulja,2 kaš.šećera,1 kaš-ca soli,1 kesica vanilinog šećera ,kesica suvoga kvasca,1/2 praška za pecivo.Testo da bude glatko pa ostaviti da nadođe.

Dok testo nadolazi kuvamo fil od maka.U 500 ml mleka sipati 400 gr šećera kuvati 10 min.pa staviti 500 gr mlevenog maka i kuvati još 10 tak minuta i staviti 50 gr margarina.Ostaviti da se prohladi i ugusti.

Kada testo nadođe staviti na brašnjavu površinu pa podeliti ga na dva dela.Svaki deo rastanjiti oklagijom pa namazati filom od maka ,urolati i staviti u pleh da za pečenje.Odozgo štrudlu premazati izmućenim jajetom.Pečenu štrudlu posipati prah šećerom.

Možda će vas interesovati i ovo: