Jafa kolač

Sastojci

3 jaja

7 kašika šećera

2 kašike brašna 

3 kašike prezli

1 kašika  griza

Fil:

1/2 l. mleka + 4 kašike šećera

2 pudinga od vanile

250 g margarina

100 g čokolade

300 g jafa keksa

200 g šlaga 

Priprema

1. Umutiti penasto belanca sa šećerom, pa dodati žumanca, brašno, prezle i griz dobro izmešati i peći u podmazanom plehu. Bilo bi poželjno da imate okrugli pleh 28 cm sa obručom. Biskvit peći na 200 stepeni C oko 15 min. Pečeni biskvit ohladiti i ostaviti u plehu.

2. U mleko dodati šećer pa zakuvati puding, a zatim ga prohladiti. Omekšati margarin dobro ga umutiti mikserom pa ga izmešati sa prohlađenim pudingom. Krem podeliti, pa u jedan dodati rastopljenu čokoladu. Premazati biskvit najpre svetlim kremom poredjati jafa keks, pa odozgo tamni krem. Lepo prekriti keks. 

3. Kolač ukrasite umućenim šlagom i ostavite da se hladi pre služenja.

Izvor: Kod bake u gostima

Brza plazma torta

Sastojci

600 g mlevene plazme

100 g mlevenih oraha

200 g čokolade

2 kašike ulja

200 g šećera u prahu

250 g margarina

2 jajeta

200 ml gaziranog soka s ukusom pomorandže

Priprema

1. Jaja, margarin i šećer izmiksujte. Dodajte plazmu, orahe i 100 g rendane čokolade.

2. Sipajte sok i dobro promešajte da se sve sjedini. Stavite plazmu na poslužavnik i oblikujte tortu. Preko nje stavite glazuru od istopljene čokolade (preostalih 100 g) i ulja. 

NAPOMENA: Vodite računa da koristite sveža jaja, a ako želite, možete ih skuvati na pari ili zagrejati u mikrotalasnoj rerni, pre pripreme torte.

Izvor: Stvar ukusa

Piškota kolač: Prosto se topi u ustima

Sastojci:

- piškote 1 pakovanje

- mleko 1/2 litra

- jaja2

- margarin 125 gr

- šećer 8 kašika

- brašno 1 kašika

- griz2 kašike

- gustin 1 kašika

- banane 3

- šlag2 kesice

- sok od narandže 2 dl

Uputstvo za pripremu:

Od pola litre mleka odvojiti jednu šolju a ostatak staviti da se kuva sa 125 g margarina. Umutiti 2 žumanca sa 4 kašika šećera, 1 kašike brašna, 2 kašike griza i 1 kašike gustina. U ovo dodati onu odvojenu šolju mleka pa zakuvati u ostatak mleka kada provri. Posebno umutiti 2 belanca sa 4 kašika šećera u čvrst šam pa ga dodati u vruć, predhodno skuvan krem, i promešati varjačom da se što bolje sjedini. U kalup poređati red piškota natopljeninog sokom.

Preko poređanog keksa nasuti vruć fil i poravnati površinu. Sipati polako fil da se keks ne ispomera.Preko fila poređati iseckane banane i tako dok se ne potroši fil i banane.

Držati nekoliko sati u frižideru da keks omekša i sve se dobro stegne. Najbolje praviti uveče za sutradan.

Ostaviti da se ohladi pa odgore staviti dve kesice šlaga i ukrasiti po želji.

Izvor: Super recepti

Somborska štrudla

Sastojci:

- mleko 700 ml

- mlevenog maka500 gr

- šećer 400 gr

- brasno 1 kg

- jaje2

- ulje100 ml

- suvi kvasac 1

- prašak za pecivo 1/2

- šećer u prahu 100 gr

- vanilica 1

- margarin 50 gr

Uputstvo za pripremu:

Zamesiti testo sa 800 gr brašna,200 ml mlakog mleka ,150 ml vode,1 jaje ,100 ml ulja,2 kaš.šećera,1 kaš-ca soli,1 kesica vanilinog šećera ,kesica suvoga kvasca,1/2 praška za pecivo.Testo da bude glatko pa ostaviti da nadođe.

Dok testo nadolazi kuvamo fil od maka.U 500 ml mleka sipati 400 gr šećera kuvati 10 min.pa staviti 500 gr mlevenog maka i kuvati još 10 tak minuta i staviti 50 gr margarina.Ostaviti da se prohladi i ugusti.

Kada testo nadođe staviti na brašnjavu površinu pa podeliti ga na dva dela.Svaki deo rastanjiti oklagijom pa namazati filom od maka ,urolati i staviti u pleh da za pečenje.Odozgo štrudlu premazati izmućenim jajetom.Pečenu štrudlu posipati prah šećerom.

Jednostavan domaći puding

 

Sastojci

100 g šećera

3 kašike kakaoa

1/4 šolje gustina

prstohvat soli

660 ml mleka

2 kašike putera, sobne temperature

kašika ekstrakta vanile

Priprema

U šerpi pomešajte šećer, kakao, gustin i so. Stavite na srednju vatru i umešajte u to mleko.

Sačekajte da provri i nastavite da kuvate, povremeno mešajući, dok se smesa ne zgusne dovoljno da se zadrži na donjoj strani metalne kašike. Zatim sklonite puding s ringle i dodajte mu puter i ekstrakt vanile.

Gotov puding po želji možete poslužiti dok je još topao ili sačekati da se ohladi.

Izvor: Stvar ukusa

Energetske pločice s jabukom i cimetom

Sastojci

150 g pekan oraha (ili običnih oraha)

150 g na kockice narezanih jabuka

150 g ovsenih pahuljica

220 g urmi

1 kašičica cimeta

prstohvat soli

Priprema

1. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Na pleh stavite papir za pečenje pa na njega prospite  orahe i ovsene pahuljice pa stavite u pećnicu na 10-15 minuta (dok ne postanu hrskavi). 

2. Urme stavite u vrelu vodu na 15 minuta pa im ogulite kožicu i nasecite ih na kockice. 3. Pečene ovsene pahulje i orahe ubacite u blender, dodajte im urme cimet i so. Usitnite u blenderu dok smesa ne postane jednolična, bez većih komada. Dodajte na kockice narezane jabuke i mutite dok se smesa potpuno ne ujednači.

4. Smesu istresite na papir za pečenje i raširite po plehu i poravnajte po površini. Pecite pločice u rerni 20 minuta, ostavite da se hladi 10-15 minuta, pa potom isecite na pločice željene veličine.

Izvor: fitnes.com.hr

Mafini s bananom

 

Sastojci

šolja šećera

2 šolje brašna

1/2 šolje ulja

jedno jaje

3 banane, ispasirane

1/4 šolje iseckanih oraha

kašičica sode bikarbone

1/2 kašičice soli

Priprema

1. Rernu zagrejte na 180 C. Pleh za mafine pouljite ili stavite paprine korpice.

2. Pomešajte šećer, ulje i jaje dok ne dobijete svetlu homogenu smesu. Dodajte brašno, sodu bikarbonu i so. Sve dobro promešajte. Smesu sipajte u pleh za mafine, napunite do 2/3 kalupa.

3. Pecite u zagrejanoj rerni 30-40 minuta. Čačkalicom proverite da li su mafini pečeni.

Izvor: Stvar ukusa

Brza plazma torta

Sastojci

600 g mlevene plazme

100 g mlevenih oraha

200 g čokolade

2 kašike ulja

200 g šećera u prahu

250 g margarina

2 jajeta

200 ml gaziranog soka s ukusom pomorandže

Priprema

1. Jaja, margarin i šećer izmiksujte. Dodajte plazmu, orahe i 100 g rendane čokolade.

2. Sipajte sok i dobro promešajte da se sve sjedini. Stavite plazmu na poslužavnik i oblikujte tortu. Preko nje stavite glazuru od istopljene čokolade (preostalih 100 g) i ulja. 

NAPOMENA: Vodite računa da koristite sveža jaja, a ako želite, možete ih skuvati na pari ili zagrejati u mikrotalasnoj rerni, pre pripreme torte.

Izvor: Stvar ukusa

Ruže od jabuka

Potrebno:

- 2 jabuke

- ½ limuna

- 3 kašike džema od kajsija

- 2 kašike vode

- Pakovanje lisnatog testa

- Cimet

- Šećer u prahu

Priprema:

Najpre uzmite dve (organske) jabuke , očistite ih od semenki i peteljki i isecite na tanje listiće. Stavite voće u činiju koju ste napunili vodom i dodajte dok od ½ limuna. Stavite činiju sa jabukama u miktotalasnu na tri minuta. U posebnom sudu pomešajte džem od kajsija i vodu i takođe stavite u mikrotalasnu na jedan minut.

Pripremite lisnato testo, razvaljajte ga oklagijom, pa isecite na trake. Svaku traku premažite džemom, pa naređajte jabuke, a zatim urolajte. Stavite kolačiće u pleh za mafine i pecite na 190 stepeni oko 40-45 minuta.

Pospite šećerom u prahu i služite toplo ili ohlađeno.

Napravite domaće krem bananice

Ako i vas čokoladne bananice podsećaju na detinjstvo, onda će vam ovaj recept sigurno biti jedan od omiljenih.

Prema ovom receptu se slatkiš pravi u plehu, a ukoliko nađete kalupe, možete napraviti i u originalnom obliku bananice ili drugom obliku po želji.

Evo kako se priprema ova neodoljiva poslastica.

Potrebno:

2 decilitra vode

750 g šećera

dve kesice želatina

ekstrakt od banane (količina zavisi od ukusa, pa možete staviti pola ili celu)

100 g čokolade

Priprema:

Skuvati vodu i šećer dok ne počne da peni, pa ohladiti. Dodati želatin razmućen u malo vode, vratiti na tihu vatru, pa mešati pet minuta. Skinuti sa vatre i mutiti mikserom još pet minuta, pa dodati ekstrakt banane i još malo mutiti mikserom. Premazati kalupe (ili pleh) uljem i brzo sipati smesu, pa je premazati glazurom od rastopljene čokolade i staviti u frižider.

Izvor: nadlanu.com

Kinder pingvin kolač

Sastojci

Kora:

3 jaja

3 kašike šećera

3 kašike tople vode

3 kašike brašna

1/2 praška za pecivo

1 kašika kakaa

Beli fil:

500 ml slatke pavlake

1 kesica želatina u prahu

Čokoladni fil:

150 g čokolade (preporučujemo mlečnu).

1/4 margarina

par kapi ulja

100 ml vode

Preliv:

100 g čokolade za kuvanje

50 g margarina

malo ulja

Priprema

1. Umutiti posebno žumanca sa šećerom da budu penasta uz dodatak vode. Zatim dodajte brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Dobro sve izmešajte. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, i sa varjačom pomešati sa smesom od žumanaca. Ovu smesu odmah izliti u pleh obložen pek papirom. Koristite najveći pleh od rerne, jer piškota treba da bude tanka. Peče se na 180 stepeni par minuta. Pečenu piškotu preseči na dva dela po dužini. Tako da se dobiju dve uske piškote.

2. Slatku pavlaku čvrsto umutite i u nju dodajte pripremljen želatin po uputstvu sa kesice. 

3. Istopite čokoladu sa margarinom, vodom i malo ulja. Kuvajte ovu smesu oko 10 minuta da se lepo zgusne. Neprestano mešajte jer lako zagori.

4. Piškotu namažite sa polovinom belog fila, prelite prohlađenim čokoladnim filom. Ovako stavite u frižider da se čokolada stegne. To je gotovo za oko 5 minuta. Zatim na čokoladu ide druga polovina belog fila pa piškota. Odozgo preliti otopljenom čokoladom. Rastopiti je na pari sa margarinom i malo ulja. Ostaviti kolač da se stegne bar 12 sati. 

Izvor: serpica.net

Mramorni kolač

Sastojci

225 g putera, omekšalog

225 g šećera

4 jajeta

225 g brašna

kašičica praška za pecivo

3 kašike mleka

1 kašičica ekstrakta vanile

2 kašike kakaoa

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

2. Nauljite pleh ili ga obložite papirom za pečenje.

3. Umutite puter i šećer, pa zatim dodajte i jaja. Sve dobro promešajte dodajući sastojke - brašno, mleko i ekstrakt vanile. Smesu mutite ili mešajte dok ne bude glatka.

4. Podelite smesu na dva dela, pa u jedan stavite kakao.

5. Naizmenično kašikama u pleh sipajte tamniju i svetliju smesu, povremeno blago mešajući da se stvore šare.

6. Pecite u zagrejanoj rerni 45-55 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen.

Izvor: Stvar ukusa

Čokoladna torta

Sastojci

125 ml mleka

500 g čokolade za kuvanje

250 g omekšalog putera

250 g šećera

4 jaja

100 g gustina

250 g keksa

3 kašike kakaa u prahu

1 kesica praška za pecivo

600 ml slatke pavlake

6 kašika ruma

Priprema

1. Rernu zagrejte na 175 °C. Mleko stavite na vatru da se polako zagreje. Naseckajte 100 g čokolade pa je rastopite umleku i ostavite da se smesa prohladi.

2. Penasto umutite puter i šećer, pa naizmenično sa 50 g gustina, umešajte jedno po jedno jaje.

3. Izmešajte zasebno ostatak gustina, keksa, kašiku kakaa i prašak za pecivo pa tu smesu umešajte zajedno sa prohlađenim čokoladnim mlekom.

4. Testo izlijte u namašćeni kalup (ø 26cm), pecite u rerni 30 minuta pa izvadite da se ohladi.

5. Zagrejte slatku pavlaku pa je sklonite sa vatre. Krupno naseckajte preostalih 400 g čokolade i mešajući je rastopite u pavlaci.

6. Izlijte smesu u posudu za mućenje i ostavite 2 sata u frižideru. Čokoladno testo presecite na 3 kore pa ih poprskajte rumom.

7. Ohlađenu čokoladnu smesu mešajte minut. Nafilujte kore i ukrasite tortu po želji. Mi predlažemo čokoladnu glazuru.

Čokoladne kocke bez brašna

Sastojci:

- krem sir 120 gr

- kakao prah 2 kašike

- šećer 2 kašike

- jaja 6

- čokolada za kuvanje250 gr

- slatka pavlaka 100 ml

- mlečne čokolade 200 gr

Uputstvo za pripremu:

Odvojiti belanca od žumanaca, pa sa šećerom belanca umutiti u čvrstu penu.

Čokoladu otopiti na pari, kada se prohladi dodati krem sir, kakao prah i žumanca. Sve lepo izmešati pa sjediniti sa čvrsto umućenim belancima.

Pleh veličine 32x20 obložiti pek papirom pa izliti smesu.

Rernu zagrejati na 180 stepeni, staviti kolać da se peče 15-tak minuta, čačkalicom proveriti da li je pečeno pa izvaditi iz rerne.

Ostaviti da se prohladi, ne sasvim! Za to vreme umutiti slatku pavlaku i mlečnu čokoladu otopiti na pari. Sjediniti ih i preliti preko kolača.

Neka odstoji u frižideru barem 2h. Iseći na kocke pa poslužiti.

Izvor: Super recepti

Štanglice sa lešnikom

Sastojci:

- maragrin 250g

- secer100g

- vanilin secer3

- cokolada za kuvanje 200g

- mlevenih lesnika 200g

- mleveni keks 300g

- mleko1dl

- mleko3 kasike

Uputstvo za pripremu:

Na tihok vatri istopiti 200g margarina sa 100 g secera i 1 vanilin secerom. Dodati 1dl mleka i 100g cokolade za kuvanje. Sjediniti masu i skloniti sa vatre. Dodati mleveni keks i 100g mlevenog lesnika.

Dok je vruca masu rastanjiti u tacnu namazanu uljem. Posebno istopiti 100g cokolade, 50g margarina, 1 vanilin secer i 3 kasike mleka. Sa tom glazurom premazati masu u tacni i posuti sa 50g lesnika.

izvor: Super recepti

Krem torta sa palačinkama

Sastojci:

- palačinki 11

- jaja3

- mleka7 dl

- šečera 100 gr

- brašna 4 kašike

- gustina 1-2 kašike

- vanile 3 kesice

Uputstvo za pripremu:

Ispecite palačinke po svom uobičajenom receptu samo što ćete staviti u testo kašiku-dve šećera više. Za krem umutite žumanca, dodajte brašno i gustin i čašu mleka, pa sve dobro sjedinite da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri sa šećerom, dodajte predhodnu smesu i skuvajte krem koji ne sme biti isuviše gust. Dodajte i aromu vanile, sklonite sa vatre i u gotov krem lagano umešajte umućen šam od belanaca.

Na okruglu tacnu za tortu stavite palačinku, premažite sa malo krema, preko stavite drugu palačinku i tako nastavite dok ne utrošite sve palačinke i krem, (rasporedite da ima dovoljno krema za sve palačinke). Poslednju palačinku nemojte mazati kremom. Gotovu tortu od palačinki premažite šlagom ili prelivom od čokolade.

izvor: Super recepti

Kolač s orasima i jabukama

Sastojci

3 jajeta

1 čaša šećera

2 čaše mlevenih oraha

1 čaša griza

1 prašak za pecivo

1/2 čaše ulja

3-4 rendane jabuke

1/2 čaše mleka

1 kašika kakao praha

Priprema

1. Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje i mleko, jabuke, griz sa praškom za pecivo, orahe i kakao prah. Masu sipati u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju i kolač peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

2. Pečen kolač po želji možete posuti  prah  šećerom, mlevenim orasima ili staviti glazuru od čokolade.

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.com

Šam-rolne

Sastojci

4 jajeta

300 g masti

100 g šećera u prahu

2 šoljice mleka

brašno (po potrebi)

ulje

4 šoljice šećera

1/2 kašike sirćeta

Šećer u prahu

Priprema

1. Žumanca, kašiku masti i malo šećera u prahu umutite, dodajte mleko i s brašnom zamesite testo tvrđe nego za hleb.

2. Podelite na 6 jufkica. Svaku jufkicu premažite uljem, pa svaku razvucite u tanku koru.

3. Koru po dužini isecite na trake širine oko 2 cm (trebalo bi da su dugačke oko 20 cm). Svaku traku obavijte oko levka za šam-rolne (mogu da se kupe na pijaci) i pržite u zagrejanoj masti.

4. Stavljajte ih na papirnati ubrus da upije masnoću, pa izvucite levke kad se rolne ohlade.

5. Dok se rolne hlade, umutite šam od belanaca i šećera, dodajte sirće dok mutite, pa punite rolnice i uvaljajte ih u šećer u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

Brze čokoladne kocke

Sastojci

150 g brašna

60 g kakaa

prstohvat soli

75 g putera

250 g čokolade za kuvanje

230 g šećera

60 ml mleka (1% mm)

1 kašičica ekstrakta vanile

2 žumanca

1 jaje

malo ulja za podmazivanje

Priprema

1. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Pomešajte brašno, kakao i so. Otopite puter i čokoladu i mešajte često. Kad se otopiti, ostavite da se malo ohladi. Dodajte šećer, mleko, ekstrakt vanile, žumanca i jaje i mutite dok se ne sjedini.

2. Na kraju dodajte i mešavinu brašna i mutite dok ne dobijete jednoličnu smesu. Pleh veličine 20 x 20 cm podmažite sa malo ulja i pecite oko 20 minuta. Seći na kocke i služiti ohlađene. Po želji, ukrasite seckanim bademom, lešnikom ili orahom.

Izvor: Stvar ukusa

Kolač sa jabukama i rumom

Ovaj kolač vrlo je jednostavno pripremiti, a sa šoljom kafe ili čaja idealno će upotpuniti hladne zimske dane...

Potrebno je: 

- 4 jabuke 

- 125 ml ruma 

- 200 g šećera 

- 200 g margarina sa ukusom ruma 

- 4 jaja 

- 2 kašike kakao praha 

- kašičica cimeta 

- 200 g brašna 

- kašičica praška za pecivo 

- 125 g oraha 

- 100 g džema od kajsija ili drugog voća

- čokoladne mrvice za ukrašavanje. 

Priprema: 

Jabuke oljuštite, isecite na kockice i prelijte rumom. U posudi penasto umutite margarin sa šećerom, umešajte jedno po jedno jaje i nastavite da miksate dok se šećer sasvim ne otopi. Postepeno sipajte brašno pomešano s praškom za pecivo, kakaom, cimetom i mlevenim orasima, a zatim dodajte jabuke koje ste procedili kroz cediljku (rum sačuvajte za čaj ili druge kolače). Testo sipajte u okrugli pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta. Ohlađen kolač ukrasite čokoladnim urolanim listićima ili mrvicama. 

Izvor: novosti.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.