Čokoladne kocke bez brašna

Sastojci:

- krem sir 120 gr

- kakao prah 2 kašike

- šećer 2 kašike

- jaja 6

- čokolada za kuvanje250 gr

- slatka pavlaka 100 ml

- mlečne čokolade 200 gr

Uputstvo za pripremu:

Odvojiti belanca od žumanaca, pa sa šećerom belanca umutiti u čvrstu penu.

Čokoladu otopiti na pari, kada se prohladi dodati krem sir, kakao prah i žumanca. Sve lepo izmešati pa sjediniti sa čvrsto umućenim belancima.

Pleh veličine 32x20 obložiti pek papirom pa izliti smesu.

Rernu zagrejati na 180 stepeni, staviti kolać da se peče 15-tak minuta, čačkalicom proveriti da li je pečeno pa izvaditi iz rerne.

Ostaviti da se prohladi, ne sasvim! Za to vreme umutiti slatku pavlaku i mlečnu čokoladu otopiti na pari. Sjediniti ih i preliti preko kolača.

Neka odstoji u frižideru barem 2h. Iseći na kocke pa poslužiti.

Izvor: Super recepti

Štanglice sa lešnikom

Sastojci:

- maragrin 250g

- secer100g

- vanilin secer3

- cokolada za kuvanje 200g

- mlevenih lesnika 200g

- mleveni keks 300g

- mleko1dl

- mleko3 kasike

Uputstvo za pripremu:

Na tihok vatri istopiti 200g margarina sa 100 g secera i 1 vanilin secerom. Dodati 1dl mleka i 100g cokolade za kuvanje. Sjediniti masu i skloniti sa vatre. Dodati mleveni keks i 100g mlevenog lesnika.

Dok je vruca masu rastanjiti u tacnu namazanu uljem. Posebno istopiti 100g cokolade, 50g margarina, 1 vanilin secer i 3 kasike mleka. Sa tom glazurom premazati masu u tacni i posuti sa 50g lesnika.

izvor: Super recepti

Krem torta sa palačinkama

Sastojci:

- palačinki 11

- jaja3

- mleka7 dl

- šečera 100 gr

- brašna 4 kašike

- gustina 1-2 kašike

- vanile 3 kesice

Uputstvo za pripremu:

Ispecite palačinke po svom uobičajenom receptu samo što ćete staviti u testo kašiku-dve šećera više. Za krem umutite žumanca, dodajte brašno i gustin i čašu mleka, pa sve dobro sjedinite da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri sa šećerom, dodajte predhodnu smesu i skuvajte krem koji ne sme biti isuviše gust. Dodajte i aromu vanile, sklonite sa vatre i u gotov krem lagano umešajte umućen šam od belanaca.

Na okruglu tacnu za tortu stavite palačinku, premažite sa malo krema, preko stavite drugu palačinku i tako nastavite dok ne utrošite sve palačinke i krem, (rasporedite da ima dovoljno krema za sve palačinke). Poslednju palačinku nemojte mazati kremom. Gotovu tortu od palačinki premažite šlagom ili prelivom od čokolade.

izvor: Super recepti

Kolač s orasima i jabukama

Sastojci

3 jajeta

1 čaša šećera

2 čaše mlevenih oraha

1 čaša griza

1 prašak za pecivo

1/2 čaše ulja

3-4 rendane jabuke

1/2 čaše mleka

1 kašika kakao praha

Priprema

1. Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje i mleko, jabuke, griz sa praškom za pecivo, orahe i kakao prah. Masu sipati u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju i kolač peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

2. Pečen kolač po želji možete posuti  prah  šećerom, mlevenim orasima ili staviti glazuru od čokolade.

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.com

Šam-rolne

Sastojci

4 jajeta

300 g masti

100 g šećera u prahu

2 šoljice mleka

brašno (po potrebi)

ulje

4 šoljice šećera

1/2 kašike sirćeta

Šećer u prahu

Priprema

1. Žumanca, kašiku masti i malo šećera u prahu umutite, dodajte mleko i s brašnom zamesite testo tvrđe nego za hleb.

2. Podelite na 6 jufkica. Svaku jufkicu premažite uljem, pa svaku razvucite u tanku koru.

3. Koru po dužini isecite na trake širine oko 2 cm (trebalo bi da su dugačke oko 20 cm). Svaku traku obavijte oko levka za šam-rolne (mogu da se kupe na pijaci) i pržite u zagrejanoj masti.

4. Stavljajte ih na papirnati ubrus da upije masnoću, pa izvucite levke kad se rolne ohlade.

5. Dok se rolne hlade, umutite šam od belanaca i šećera, dodajte sirće dok mutite, pa punite rolnice i uvaljajte ih u šećer u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

Brze čokoladne kocke

Sastojci

150 g brašna

60 g kakaa

prstohvat soli

75 g putera

250 g čokolade za kuvanje

230 g šećera

60 ml mleka (1% mm)

1 kašičica ekstrakta vanile

2 žumanca

1 jaje

malo ulja za podmazivanje

Priprema

1. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Pomešajte brašno, kakao i so. Otopite puter i čokoladu i mešajte često. Kad se otopiti, ostavite da se malo ohladi. Dodajte šećer, mleko, ekstrakt vanile, žumanca i jaje i mutite dok se ne sjedini.

2. Na kraju dodajte i mešavinu brašna i mutite dok ne dobijete jednoličnu smesu. Pleh veličine 20 x 20 cm podmažite sa malo ulja i pecite oko 20 minuta. Seći na kocke i služiti ohlađene. Po želji, ukrasite seckanim bademom, lešnikom ili orahom.

Izvor: Stvar ukusa

Kolač sa jabukama i rumom

Ovaj kolač vrlo je jednostavno pripremiti, a sa šoljom kafe ili čaja idealno će upotpuniti hladne zimske dane...

Potrebno je: 

- 4 jabuke 

- 125 ml ruma 

- 200 g šećera 

- 200 g margarina sa ukusom ruma 

- 4 jaja 

- 2 kašike kakao praha 

- kašičica cimeta 

- 200 g brašna 

- kašičica praška za pecivo 

- 125 g oraha 

- 100 g džema od kajsija ili drugog voća

- čokoladne mrvice za ukrašavanje. 

Priprema: 

Jabuke oljuštite, isecite na kockice i prelijte rumom. U posudi penasto umutite margarin sa šećerom, umešajte jedno po jedno jaje i nastavite da miksate dok se šećer sasvim ne otopi. Postepeno sipajte brašno pomešano s praškom za pecivo, kakaom, cimetom i mlevenim orasima, a zatim dodajte jabuke koje ste procedili kroz cediljku (rum sačuvajte za čaj ili druge kolače). Testo sipajte u okrugli pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta. Ohlađen kolač ukrasite čokoladnim urolanim listićima ili mrvicama. 

Izvor: novosti.rs

Banana kocke

Sastojci:

- šećera 600g

- vode 300ml

- želatin 3 kesice

- ekstrakt od banane 1

- čokolada za kuvanje 150g

Uputstvo za pripremu:

600 gr šećera skuvati sa 200ml vode dok se ne rastopi šećer, nekih 4, 5 minuta. u 100ml vode istresti 3 kesice želatina kada se šećer istopi taj sirup nasuti u plastičnu posudu i dodati natopljeni želatin.

Tu smesu mutiti najmanje 15 minuta, dok ne postane gusta. U to dodati ekstrat od banane i još malo promutiti (mogu se dodati i 2 ekstrata ukoliko želite jači ukus banane, ja stavljam 2 jer vise volim jači ukus).

Smesu razliti u uljem podmazan pleh kada se ohladi preliti topljenom čokoladom.

Izvor: Super recepti

POSLASTICA GOTOVA ZA 15 MINUTA: Mala čokoladna torta na brzaka

Idealna poslastica kada želimo nešto ukusno, a nemamo mnogo vremena za pripremu komplikovanih kolača i torti.

Imate iznenadne goste ili ste u škripcu s vremenom, a želite ukusnu poslasticu - ovo je idealan recept za vas.

Evo recepta za brzu čokoladnu tortu.

Sastojci za tortu:

30 g kakao praha

90 g brašna

malo soli

pola kašičice praška za pecivo

20 g šećera ili prstohvat stevije (imajte na umu da je stevija daleko slađa od šećera i da vam treba znatno manja količina)

6 kašičica kokosovog ili biljnog ulja

80 ml mleka po izboru (pirinčano, kravlje, bademovo)

pola kašike ekstrakta vanilije

Način pripreme:

Pomešajte suve sastojke. Potom dodajte tečne i sve dobro pomešajte. Smesu stavite u manji kalup za torte i pecite oko 14 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Ukoliko želete da je dekorišete, čokoladna glazura je idealno rešenje.

Izvor: Zadovoljna.hr, Stvarukusa

Brauni bez jaja - Ovaj recept će vas oduševiti

Brauni bez jaja - Ovaj recept će vas oduševiti

Idealan kolač za sve koji poste, ali i za one koji ne žele da potroše puno vremena u kuhinji, a da naprave ukusan i izdašan kolač.

Sastojci

  • 2 čaše jogurta
  • 2 čaše šećera
  • 1 čaša ulja
  • 2 čaše brašna
  • 3 kašike kakaoa
  • 2 kašičice sode bikarbone

Za glazuru:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 7 kašika mleka
  • 7 kašika šećera
  • 50 g margarina (putera)

Priprema

1. Izmešajte suve sastojke (brašno, kakao i sodu bikarbonu), pa tek onda dodajte ostale sastojke.

2. Pleh podmažite i sipajte smesu za kolač kolač. Stavite kolač u rernu zagrejanu na 250 stepeni. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta.

3. Otopite sastojke za glazuru i prelijte još vruć kolač.

Izvor: Stvar ukusa

Brza plazma torta

Sastojci

600 g mlevene plazme

100 g mlevenih oraha

200 g čokolade

2 kašike ulja

200 g šećera u prahu

250 g margarina

2 jajeta

200 ml gaziranog soka s ukusom pomorandže

Priprema

1. Jaja, margarin i šećer izmiksujte. Dodajte plazmu, orahe i 100 g rendane čokolade.

2. Sipajte sok i dobro promešajte da se sve sjedini. Stavite plazmu na poslužavnik i oblikujte tortu. Preko nje stavite glazuru od istopljene čokolade (preostalih 100 g) i ulja. 

NAPOMENA: Vodite računa da koristite sveža jaja, a ako želite, možete ih skuvati na pari ili zagrejati u mikrotalasnoj rerni, pre pripreme torte.

izvor: Stvar ukusa

Mafini sa jabukama

Sastojci:

- jaje1

- secer 70 g

- vanilin secer1 kesica

- jogurt 125 ml

- brasno 125 g

- ulje40 ml

- prasak za pecivo 1/2 kesice

- cimet 1/2 kasici

- jabuka 1 veca

- prah secer

Uputstvo za pripremu:

Umutite jaje sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jogurt i ulje, pa brašno, prašak za pecivo i cimet. Izmešati.

Jabuku očistiti i iseći na sitne komade.

Po dve kašike smese sipati u kalupe za mafine (od 12 komada).

Zatim staviti komadiće jabuke.

preko jabuka još po kašiku-dve testa.

Peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 C. Ohlađene posuti prah šećerom. Prijatno!

Izvor: Super recepti

OMILJENA POSLASTICA SVIM GENERACIJAMA: Grilijaš torta

Starinska poslastica koja je položila sve ispite vremena i još uvek je omiljena među svim generacijama.

SASTOJCI:

12 jaja

12 kašika šećera

6 punih kašika brašna

360 g grilijaša (napravljenog od 160 g šećera i 200 g mlevenih oraha)

Fil:

6 jaja

10 kašika šećera

140 g čokolade

250 g maslaca

2 kesice vanilin šećera

Grilijaš za posipanje (po želji):

200 g šećera

300 g seckanih oraha

Glazura:

100 g maslaca

160 g mlečne čokolade

200 g kiselog mleka

600 g šećera u prahu

2 kesice vanilin šećera

PRIPREMA

1.  Prvo spremite grilijaš. Na tihoj vatri rastopite šećer kao svetli karamel, dodajte mlevene orahe i dobro promešajte. Izručite na nauljeni tanjir. Kad se ohladi sameljite ili usitnite u avanu.

2. Za svaku koru penasto umutite 4 belanceta, dodajte 4 kašike šećera, 4 žumanceta, 2 pune kašike brašna i 120 g mlevenog grilijaša. Ispecite tri takva patišpanja u dobro podmazanom plehu. Za fil kuvajte na pari jaja umućena sa šećerom  i vanilin šećerom, na kraju dodajte čokoladu. Kad se ohladi, umešajte penasto umućen maslac.

3. Posebno pripremite još jedan grilijaš za posipanje po istom postupku, samo što treba da bude krupniji nego za fil. Filujte kore i svaku obilno posipajte krupnim grilijašem. Gornju koru samo nafilujte, kao i celu tortu sa strane. Sa strane nanesite i krupni grilijaš. Ostavite da se prohladi u frižideru, pa zatim nanesite završnu glazuru.

4. Maslac i čokoladu rastopite i malo prohladite. Kiselo mleko, šećer u prahu i vanilu dobro izmiksujte, dodajte rastopljenu čokoladu s maslacem i sve dobro sjedinite. Premažite tortu i ukrasite po želji.

Izvor: Stvarukusa.rs

Ledene kocke

Sastojci:

- jaja10 komada

- brasna 10 kasika

- secera 10 kasika

- kakao 3 kasika

- prasak za pecivo 1 komad

- mleko 1 litra

- brasno/gustin12 kasika

- vanilin secer 2 komada

- secera 18 kasika

- cokolada 100 gr

- uljamalo

- mleko 2 dl

- secer 4 kasike

Uputstvo za pripremu:

Odvojiti zumanca i belanca, te mikserom zumanca dobro umutiti sa secerom i dodati 10 kasika brasna, prasak za pecivo i kakao, potom umesati u smesu umucena belanca. Piskotu izliti u tepsiju koju smo prethodno nauljili i pobrasnjavili, te je peci na 180 C oko 15-20 minuta.

Dok se piskota pece, staviti 200 ml mleka da provri sa 4 kasike secera, te gotovu piskotu odmah preliti cim se izvadi iz rerne da bude socna i ostaviti je da se ohladi.

U litru mleka stavimo 18 kasika secera i dva vanilin secera i ostavimo da provri. Kada provri, umesamo 12 kasika brasna ili gustina koji smo prethodno razmutili u malo hladnog mleka, te kuvamo fil dok se ne zgusne. Kada se fil ohladi, filujemo piskotu i pripremamo cokoladnu glazuru.

Cokoladu za kuvanje topimo sa malo ulja i prelivamo krem. Kolac ostaviti u frizider na nekoliko sati te ostaviti da se ohladi i stegne. Kolac secemo na kocke i sluzimo ga hladan. Prijatno!

Jesenja poslastica: Kuglof od kestena

Sastojci:

- puter 125g

- šećer 150g

- jaja3 kom.

- brašno 200g

- mleveni badem (sirovi) 50g

- mleko 200ml

- kesten pire 200g

- slatka pavlaka 150ml

- vanilin šećer1 kesica

- prašak za pecivo 1 kesica

- cimet 1 mala k.

- čokolada za kuvanje 50g

Uputstvo za pripremu:

Pomešati sve suve sastojke: brašno, badem, cimet i prašak za pecivo. U mleko i slatku pavlaku umešati kesten pire (tako da se kesten pire skroz otopi i nema grudvica). Penasto izmiksati puter sa šećerom i dodavati jedno po jedno jaje. U tu smesu ručno dodavati, naizmenično, suve sastojke i smesu od mleka i kesten pirea. U modlu za kuglof uliti smesu. Raspodelite sitno naseckanu čokoladu po smesi i kašikom je umešajte u biskvit, samo da je pokrivena testom. Ona će prilikom pečenja lagano tonuti prema dole. Kuglof pecite na 180 stepeni 50 minuta. Pečeni kuglof možete zaliti otopljenom čokoladom ili jednostavno posuti šećerom u prahu.

Izvor: Super recepti

Sladoled torta sa belom čokoladom!

Torta ili sladoled? Ako se odlučite za ovaj recept, tu dilemu možete da zaboravite...

Sastojci:

Za beze koru:

8 belanaca

400 grama šećera

kašika sirćeta

 Za fil:

8 žumanaca

50 g šećera

1/2 l mleka

2 kesice šlaga

125 g margarina

3 kašike brašna

kesica pudinga od vanile

300 g bele čokolade

Priprema:

Umutite belanca, dodajte šećer pa dobro umutite, na kraju dodajte sirće. Pecite koru na 150°C oko 25 minuta u plehu obloženom papirom za pečenje.

Skuvajte puding u mleku, dodajte umućene brašno, šećer i žumanca. Ohladite i sjedinite sa margarinom, šlagom i rastopljenom belom čokoladom (ostavite 50 g bele čokolade koju ćete narendati za ukras). Tortu stavite u frižider do služenja.

Autor: lisa.rs

Knedle sa šljivama

Sastojci:

- Voda 1l

- So 2 kašičice

- Secer 8 kašika

- Sljive 30kom

- Ulje1 šolja

- Brasno 300g

- Griz300g

- Prezle po ukusu

- Ulje po ukusu

- Vanilin secer3 kesice

- jaja 3 kom

Uputstvo za pripremu:

Litar vode staviti sa jednom soljom ulja i secerom i so staviti da provi u to dodati brasno i griz i staviti da se dobro ohladi. Uto ulupati 3 jaja i rukama mesati dok se lepo nesjedni smesa. Ujednu serpicu staviti vodu da vri i uzeti rukama i oblikovati knedle posto su lepsljive obavezno da umacete ruku u vodu i tako oblikovati knedle staviti sljivu i uviti u knedlu zati staviti u vrelu vodu da vri kada isplivaju na povrsinu tad su gotove zatim u tiganju staviti ulje i prezle i malo proprziti i ubaciti knedlu i malo prziti. po zelji moze te sipati vanilin secer i ako hocete jos sladje stavite secer obican Prijatno

Izvor: Super recepti

Ekspresne kuglice od keksa

Od mase za ove bombice možete da napravite pregršt različitih varijanti.

Sastojci

250 g mlevenog keksa

125 g margarina (ili puter)

125 g šećera

100 g mlevenih oraha (badema ili lešnika)

1 vanilin šećer

150 g rendane čokolade

50 g kokosa

1dl gaziranog soka od pomorandže ili mleka (po ukusu i želji)

Priprema

1. Penasto umutiti margarin (ili puter) i dodati šećer, zatim mleveni keks, čokoladu, vanilin šećer i orahe (bademe ili lešnik). Sve dobro umesiti.

2. Praviti kuglice i uvaljati ih u kokos.

Napomena: Za one koji ne vole kokos, kuglice se mogu uvaljati u mlevene orahe, bademe, lešnike, rendanu čokoladu, prah šećer, kristal šećer ili mleveni keks. A mogu se preliti istopljenom čokoladom (crnom ili belom) ili prelivom od šećera (u koji se može dodati boja).

Jabuke u šlafroku

Sastojci:

- jabuka 1 kg

- vanilin šećera 2 komada

- kašikice cimeta pola

- jaja2 komada

- mleka 500 ml

- brašna 350 gr

- so prstohvat

- ulja300 ml

Uputstvo za pripremu:

Jabuke oljustite i izvadite im sredinu pa ih narezite na kolutice debljine od oko pola centimetara. Pospite ih vanilin secerom i cimetom i ostavite ih da odstoje oko 15 minuta.

Mikserom umutiti jaja, mleko, brasno i so da dobijete gustu smesu koju takodje ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Jabuke umesajte u smesu i przite u dubokom ulju do zlatne boje. Przene jabuke izvadite na upijajuci papir kako bi se upila suvisna masnoca.

Napomena:

Jabuke pospite secerom u prahu i sluzite ih tople ili hladne! Prijatno!

Starinski kolač od jabuka

Ovako su mesile naše bake...

POTREBNO JE:

ZA KORU: 3 jaja, 12 kašika Sunoko šećera, 10 kašika ulja, 12 kašika mleka, 12 kašika brašna, 1/2 praška za pecivo.

ZA FIL: 1 kg jabuka, po želji Sunoko šećera, cimet.

PRIPREMA:

Umešajte mikserom sastojke za koru. Izlijte pola smese u pleh (20×30) i zapecite. U međuvremenu jabuke oljuštite, narendajte, pospite Sunoko šećerom po želji, u zavisnosti od toga koliko su jabuke kisele, pa ih dinstajte par minuta. Dodajte cimet i izlijte pripremljeni fil na polupečeno testo, prelijte ostatkom smese za koru i ispecite do kraja.

Autor: Žena