Krofne
Potrebno:
Mlako mleko 500 ml, kvasac 40 g, so, šećer 100 g, jaja 3 kom., brašno 1 kg, kora limuna, maslac 50 g, šećer u prahu 100 g, ulje
Priprema:
U manjoj posudi napraviti potkvasu od malo mlakog mleka, kvasca, soli i šećera. U dubljoj vangli pomešati brašno, malo maslaca, koru limuna, ostatak šečera. Kada je kvasac uskisao, sipaćemo ga u brašno, dodati žumanca i dobro umesiti uz dodavanje mleka. Testo mora biti mekše od običnog testa za hleb. Kada testo nadođe, blago ga premesimo. I razvučemo na debljinu od 1 cm i kalupom ili čašom vadimo krofne. Ostavimo da malo odstoje. Kada blago narastu, u šerpi ćemo zagrejati ulje da bude barem dva prsta duboko i pržićemo krofne sa obe strane dok ne porumene. Uvaljaćemo ih u šećer u prahu i služiti uz bilo koji džem ili pekmez.