Hrskave i slatke: Ovsene kocke s malinama

Hrskave i slatke: Ovsene kocke s malinama

Ovsene pahuljice, maline i orah. Zvuči zdravo za jedan slatkiš, a izgleda neodoljivo baš kao i svaka poslastica.

Sastojci

300 g brašna

130 g šećera

pola kašičice soli

170 g putera na sobnoj temperaturi

50 g žutog šećera

50 g ovsenih pahuljica

60 g sitno seckanih ili mlevenih oraha

180 g džema od malina

100 g svežih ili smrznutih (odleđenih) malina

1 kašika soka od limuna

Priprema 

Zagrejte rernu na 190°C. Aluminijumskom folijom obložite dublji pravougaoni kalup dimenzija oko 22x32 cm, pa foliju premažite s malo ulja. 

U činiji pomešajte brašno sa belim šećerom i solju. Uključite mikser, pa muteći na nižoj brzini, dodajte 130 g seckanog putera, deo po deo, i mutite dok smesa ne počne da liči na mokar pesak. 

Odvojite veću šolju pripremljene smese i ostavite je sa strane. Ostatak smese utisnite na dno pripremljenog kalupa, pa pecite oko 15 minuta, dok ivice ne počnu da dobijaju boju. 

Dok se podloga peče, u smesu koju ste sačuvali dodajte ovsene pahuljice, žuti šećer i orahe, pa viljuškom izmešajte. Potom dodajte preostali puter i prstima ga utrljajte u ostale sastojke. Napravite nepravilne, krupne mrve od dobijene mase. 

Pomešajte džem od malina s malinama i limunovim sokom, pa viljuškom izgnječite u krupan pire. Namažite preko vruće podloge, pa pospite pripremljenim mrvama od ovsenih pahuljica (nemojte pritiskati preko fila, samo pobacajte ravnomerno). 

Vratite u rernu i pecite oko 25 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa isecite na kocke željene veličine i poslužite. 

Izvor i foto: hranazadusu

Možda će vas interesovati i ovo: