Grčka baklava

Grčka baklava

Sočni i slasni kolači, baš kao iz poslastičarnice.

SASTOJCI:

500 g tankih kora

Šerbet: 

6 dl vode

500 g šećera

1-2 limuna

Fil: 

150 g šećera

2,5 dl vode 

2-3 kašike griza

250-300 g oraha 

Priprema

1. Napravite šerbet: vodu i šećer prokuvajte i ohladite, dodajte tanko sečene kolutove limuna. Za fil prokuvajte šećer, vodu i griz, skinite s vatre i dodajte orahe, promešajte. Kore presecite na dva dela po dužini, filujte ih i motajte u trouglove (bitno je da fil ne iscuri tokom pečenja). Poslažite u podmazan pleh, svaku baklavu namažite s malo ulja. Prekrijte korom, ako je preostala i pecite dok ne porumeni, skinite koru i još malo dopecite.

2. Vruće baklave prelijte hladnim sirupom. Ohladite pre služenja.

Izvor: Stvarukusa.rs

Možda će vas interesovati i ovo: