BRZA, NE PEČE SE: Neodoljiva sarajevska torta
Sastojci
1-2 pakovanja rozen kora
1.500 ml mleka
5 jaja
800 g šećera
12 kašika brašna
400 g čokolade za kuvanje
500 g samlevenih pečenih lešnika
4 kesice vanilin šećera
Priprema
1. Umutiti belanca posebno sa 800 g šećera, dodati žumanca i još mutiti.
2. U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, promešati da se sjedini. Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjačom umešati masu od jaja i brašna, sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mešanje.
3. U vruć krem dodati 400 g kvalitetne gorke čokolade za kuvanje, mešati da se rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mešanje. U ohlađen krem dodati 500 g mlevenih lešnika i 4 vanilin šećera. Filovati korice tanko, ređati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje.
4. Preliti glazurom od 150 g čokolade, 100 g margarina i kašika ulja koju treba otopiti na pari. Tortu možete čuvati na terasi, biće još sočnija i ljepša nego u frižideru.
Izvor: nezavisne.com