Sastojci
Testo:
160 g maslaca
45 g šećera u prahu
1 žumance
180 g pšeničnog brašna
1 kašika kisele pavlake
Nadev:
320 g tamne čokolade
150 ml mleka
250 ml slatke pavlake
50 g meda
2 jaja
Priprema
1. Pomešajte maslac sa šećerom i mutite dok šećer više nije vidljiv.
2. Dodajte žumance i dobro izmešajte. Dodajte polovinu količine brašna i mutite dok smesa ne postane mrvičasta, a zatim dodajte ostatak brašna i pavlake i promešajte dok se testo ne skupi u masu.
3. Napravite disk od testa, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata.
4. Lagano posipajte radnu ploču brašnom i razvaljajte testo na oko 3 mm debljine (testo mora biti što tanje).
5. Obložite jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, promera 24-26 cm i stavite u frizer na 30 minuta (to će sprečiti da se testo skupi tokom pečenja).
6. Zagrejte rernu na 180°C. Izvadite pripremljeni kalup iz friza, stavite na lim obložen masnim papirom i pecite “na slepo”, bez nadeva, 15-25 min (zavisno od veličine) dok ne dobije lepu zlatnu boju.
7. Povremeno pogledajte tokom pečenja da testo nije “nadulo”. U slučaju da jeste, bocnite čačkalicom. Ostavite da se hladi na rešetki. Smanjite jačinu temperature na 130°C.
8. Za pripremu nadeva prvo naseckajte čokoladu i stavite u jednu posudu. Stavite mleko i pavlaku na vatru, zagrejte do vrenja i prelijte preko čokolade.
9. Dobro promešajte dok se sva čokolada ne rastopi i smesa ne postane glatka.
10. Prelijte čokoladnu smesu preko razmućenih (netučenih) jaja, mešajući. Procedite kroz fino sito.
11. Ulijte smesu u pečeno testo i pecite na 130°C. Pecite oko 35 - 40 minuta, dok se nadev ne počne zgušnjavati, ali da ostane mekan u sredini.
Izvor: gastro.24sata.hr