IZ VELIKOG NARODNOG KUVARA: Bosanski sevdidžan
Sastojci
4 jajeta
1 čaša od 2dl šećera u prahu
1 čaša rastopljenog putera
1 limun
1 čaša pšeničnog griza
1/4 čaše brašna
1 čaša slatke pavlake
250 g šećera
vanilin ekstrakt
Priprema
1. Belanca umutiti u čvrst šam. Slatku pavlaku ohladiti, pa i nju čvrsto umutiti.
2. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu, dodati istruganu koricu limuna i rastopljen puter. Zatim umešati brašno i griz. Na kraju, dodati ulupanu pavlaku i šam od belanaca, sve dobro izmešati.
Izliti u podmazan i pobrašnjen pleh i peći na 180 stepeni, dok ne porumeni.
3. Za to vreme skuvati šećerni sirup od 250 gr šećera, 300 ml vode i vanilom. Neka vri nekoliko minuta. Ubaciti i kolutove limuna pri kraju.
4. Ispečen kolač još vruć lagano zaliti toplim sirupom i ostaviti da se ohladi. Potom ga čuvati na hladnom mestu, i služiti isečenog na kocke.
Izvor: Stvar ukusa