Voćni tiramisu spreman za 10 minuta
Sastojci
20 komada piškota
1 šolja maskarpone sira
1 ½ šolje slatke pavlake
1 šolja šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
5 kašičica likera od maline
2/3 šolje džema od jagode
1 ½ šolje isečenih jagoda
1 šolja svežih malina
½ šolje borovnica
Priprema
1. Lagano premažite četvrtastu staklenu posudu nerafinisanim biljnim uljem, najbolje onim koje nema specifičan ukus i miris. Zatim rasporedite 10 komada piškota, najbolje po 5 u 2 reda, ako vam posuda dozvoljava.
2. U staklenoj činiji mikserom mutite slatku pavlaku 3 do 4 minuta, dok ne postane vazdušasta ali i čvrsta. Onda ubacite maskarpone sir koji je prethodno odležao na sobnoj temperaturi, ½ šolje šećera, ekstrakt vanile i 2 kašičice likera od maline.
3. U drugoj, manjoj činijici, pomešajte džem od jagode i 3 preostale kašičice likera od maline.
4. Sada u trećoj činiji pažljivo i lagano pomešajte sveže jagode, maline i borovnice sa drugom polovinom šolje šećera koja vam je ostala. Voće će odmah pustiti sokove, ali to je sasvim u redu za ovaj recept.
5. Preko piškota, prvo ravnomerno nanesite sloj od pola umućene slatke pavlake i maskarpone sira, zatim lepo razmažite polovinu smese od džema i likera, pa prekrijte sa polovinom voća.
6. Ponovite još jednom proceduru sa ostatkom „materijala“, dakle: piškote, kremasti fil, džem sa likerom, i na kraju voće.
7. Prekrijte providnom folijom, pa odložite u frižider na najmanje 4 sata. Obavezno služite hladno, i naravno – uživajte!
Isprobajte ga već ovog vikenda, dok je sveže voće još pri ruci.
Izvor: citymagazine.rs