foto: Shutterstock

Kolač koji svi vole – recept za najbolje ledene kocke

Kada vam se jede nešto slatko, napravite ledene kocke.

Sastojci za patišpanj:

6 jaja
6 kašika šećera
2 kašike kakaoa
9 kašika brašna

Fil:

1/2 l mleka
7 kašika brašna
7 kašika šećera

Preliv:

2 šolje šećera
1 šolja vode

Priprema:

Sastojke za patišpanj umutiti i ispeći u đuvečari.

Sastojke za fil umutiti i skuvati pa kada se ohladi dodati penasto umućen margarin sa 100 g šećera.

Može se umešati i jedna umućena slatka pavlaka.

Skuvati preliv i preliti ga preko ispečene kore. Preko beli fil pa glazura od čokolade.

Ostavite da se stegne u frižideru, pa isecite na kocke i poslužite!

Izvor: Lepa&Srećna

Foto: Bakina kuhinja

Fantastična bajadera torta po bakinom receptu (VIDEO)

Ukusna poslastica koja se brzo pravi i za tili čas nestaje sa tanjira.

Potrebno je:

5 jaja
5 kašika oraha
3 kašike brašna
100 g čokolade
3 pudinga od vanile
200 g maslaca ili margarina
300 g šlaga
100 g šećer u prahu
750 ml mleka
200 g šećera

Priprema:

Umutiti 5 jaja sa šećerom dodati ml. orahe i brašno i dobro izmešati. Sipati u uzan četvrtast pleh koji obložite pek papirom.

Peći na 200 stepeni C 20 min. Kad se ohladi podeliti na dva dela. Skuvanti na mleku puding i ohladiti uz neprestalno mešanje.

Maslac umutiti sa prah šećerom pa dodati pudingu i izjednačiti u penastu kremu. Podeliti na dva dela. U jedan dodati ekstrat kajsije ili već koji imate a u drugi rastopljenu čokoladu.

Na prvu koru namazati prvi deo svetlog fila, pa poklopiti sa drugom korom preko nje namazati tamni deo tj. čokoladni , zatim kora svetli deo.

Ukrasiti umućenim šlagom ili slatkom pavlakom. Naribati malo čokolade preko šlaga. Ostaviti da se dobro ohladi i sladiti se…

{vembed Y=O0cZz8deOb8}

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.com

Foto: Duškina kuhinja

BRZI KOLAČ KOJE SE NE PEČE: Crno beli rolat od kokosa (VIDEO)

Napravite ovaj odličan i ukusni rolat brzo i lako.

Potrebno je:

Tamni deo:

500 g mlevenog keksa
250 g šećera u prahu
200 ml mleka
100 g čokolade za kuvanje
Priprema: U posudu stavite keks i šećer u prahu, sjedinite i dodajte mleko, sedinite pa dodajte otopljenu čokoladu. Zatim dobro zamesite, razvaljajte i na njega stavite beli deo.

Beli deo:

200 g kokosa sitnog
200 g šecera u prahu
200 g margarina ili maslaca
50 g bele čokolade

Priprema:

U posudu stavite kokos i šecer u prahu, sjedinite pa dodajte margarin. Ponovo sjedinite i dodajte čokoladu, pa dobro zamesite.

Pročitajte i: Na bakin način: Posna i hrskava pogača sa nadevom (VIDEO)
Prvo zamesite beli deo, pa onda tamni. Tamni deo odmah razvljajte pa na njega rasporedite beli deo i urolajte.

Pogledajte u videu kako se pravi.

{vembed Y=VG6q_3W3Pj0}

Izvor: duskicinidomacirecepti.blogspot.com

GOTOVE ZA 15 MINUTA: Brze banana kuglice od samo 3 sastojka (VIDEO)

Poslužite fine kuglice od banana za svega 15 minuta, bez pečenja ili kuvanja. Kuglice se prave od svega 3 sastojka. Deca ih jako vole, kako da ih pojedu, tako i da ih prave.

Sastojci:

3 veće ili 4 manje banane
300 gr mlevenog keksa
50 g kokosa
* po želji do 100 g šećera u prahu
* 2-3 narendisane štangle čokolade

Banane dobro izgnječite, bilo viljuškom ili gnječilicom za krompir.

Bolje je da banane budu zrele. Što su banane zrelije s tim će i kuglice biti slađe.
Nikako ne smeju da budu zelene, jer su zelene banane tvrde i nemaju toliko slasti.

Izgnječenim bananama dodajte keks. Dodajte nešto više od polovine količne keksa a zatim postepeno dodajte ostatak.

Na ovaj način možemo lakše da odredimo željenu tvrdoću kuglica. Imajte na umu da iako napravite čvršće kuglice, one će omekšati stajanjem.

Šećer ne morate da dodajete. Svi sastojci su slatki, tako da šećer nije neophodan. Međutim, vi ako volite slađe slobodno dodajte i do 100 g šećera u prahu. Nikako nemojte dodavati kristal šećer jer bi se on osetio pod zubima, za razliku od šećera u prahu koji se sjedini sa smesom. Naravno, dodajte ga postepeno i probajte smesu kako biste odredeli koliko slatke kuglice vam odgovaraju. Možete i med da dodate umesto šećera, ali onda ćete morati i količinu keksa da korigujete.

Smesu dobro sjedinite dok ne bude poput čvršće jufke testa. Ako pravite mekše kuglice, dodajte toliko keksa koliko je dovoljno da vam se smesa ne lepi za ruke.

Od smese otkidajte komadiće veličine oraha. Možete koristiti malu kašikicu kao meru, dok deca vole rukicama da otkidaju.

Svaki komadić oblikujte u kuglicu i uvaljajte u kokos.

Kuglice možete da uvaljate i u čokoladne mrvice ili da izgnječenim bananama dodate 2-3 narendisane štangle čokolade.

Ovaj slatkiš možete da poslužujete dečici i za užinu. U tom slučaju je bolje da se držite ova tri sastojka, bez dodavanja šećera i čokolade, jer su kuglice i bez dodatog šećera itekako slatke (a vi ćete se manje sekirati zbog umazanih čokoladnih ručica koje bi možda sve da diraju).

{vembed Y=hnnRZj1rmnU}

Izvor: jednostavnoukusno.blogspot.com

Bundevara sa cimetom

Bundevara sa cimetom je oduvek bila jedan od omiljenih starinskih kolača.

KAKO SE PRAVI BUNDEVARA SA CIMETOM?

Vrlo lako i jednostavno. Pogotovo kada za bundevaru koristimo kupovne kore. Nema ni nekog posebnog recepta niti posebnih mera. Potrebne su vam kore i bundeva, a sve ostalo imate u kući. Zato se bundevara nekada i pravila, jer su žene sve sastojke imale u svojim ostavama.

ZA BUNDEVARU SA CIMETOM POTREBNO JE:

tanke kore za gibanicu
naribana bundeva
po 3 kašike šećera za svaku zamotanu pitu
cimet
ulje (iliti zejtin)
šećer u prahu za posipanje (po želji)

PRIPREMA:

Oljuštiti bundevu. Očistiti je od semenki, iseći na manje komade i potom naribati na krupno redne.

Razmotati kore pa ih prebrojati, tek toliko da znate koliko ćete ruda bundevare zaviti. Po želji možete zavijati bundevu u dve kore, ili kao ja u jednu i po koru. Meni je tako ukusnije, jer kad pravim bundevaru želim da jedem bundevu, a ne testo ?

Uključiti rernu na 180°C. Dok se rerna zagreva, bundevara sa cimetom se zavija

Dakle, uzeti jedan list gotovih kora, poprskati ga ovlaš uljem, pa na početak lista staviti još polovinu kore koju opet poprskate uljem. Celom dužinom staviti ribanu bundevu. Preko bundeve ravnomerno posuti 3-4 kašike šećera, ako volite slađe možete zašećeriti i više. Od gore, celom dužinom posuti cimetom.

Zaviti bundevaru, kao i svaku drugu zarolanu pitu, i staviti je u prethodno nauljenu tepsiju. Isti postupak ponavljati dokle god od imate materijala.

Kad je tepsija napunjena, svaku pitu od gore premazati sa malo ulja, a potom staviti bundevaru u rernu i peći oko 25 minuta na 180°C. Bundevara sa cimetom je ispečena i od gore je lepo porumenela, ostavite je malo da se prohladi pre nego što je isečete i poslužite.

POSLUŽENJE:
Ako volite slatko, bundevaru sa cimetom možete od gore posuti šećerom u prahu, ili mešavinom šećera u prahu i vanil šećera. Isecite je na jednake komade i poslužite.

Izvor: stasekuva.com

Foto: Shutterstock

STARINSKI RECEPT: Najukusnija štrudla sa makom

Nema dobrog zaslađenja dok ne zamiriše stara dobro poznata štrudla.

Za testo:

500 g brašna
250 ml mleka
30 g kvasca
1 jaje
1 žumance
50 g šećera
50 g otopljenog maslaca

Za fil:

500 g maka
200 g šećera
1,5 šolja mleka

Za premaz:

1 jaje

Priprema

U mlakom mleku razmutiti kvasac i šećer. Onda dodati ostale sastojke za testo i umestiti. Ostaviti da odstoji 20-ak minuta. Onda podeliti na 3 dela. Za fil pomešati mak i šećer.

Mleko zagrejati skoro do vrenja. Dodavati u mak i šećer iz par puta. Ne sve od jednom i lepo mešati. Testo razvući pa premazati filom i uviti u rolat. Zagrejati rernu na 200 stepeni.

Pleh obložiti pek papirom ili premazati uljem, pa staviti štrudle.

Premazati iz umućenim jajetom i staviti da se peku dok lepo ne porumene.

Izvor: recepti.com

Foto: serpica.net

Rolat u oblandi za 15 minuta (VIDEO)

Najbrži kolač koji veoma lepo izgleda i ukus mu je odličan.

Sastojci:

– 2 lista oblandi
– 300 ml mleka
– 400 g keksa
– 150 g margarina
– 3 kašike šećera
– 100 g čokolade
Može se dodati šaka oraha, lešnika, kokosa ili narendana korica limuna zbog arome.

Priprema:

Listove oblande omekšajte u mokroj krpi. Za to vreme pripremite fil. Prokuvajte mleko, šećer, margarin, čokoladu. Izlomite keks pa prelijte vručim prelivom. Premažite polovinu fila preko jednog lista oblande, dobro utapkajte da ne bude lufta i urolajte rolat. Tako uradite i sa drugim listom oblande. Ostavite da stoji nekoliko sati, isecite i uživajte u brzom ukusnom kolaču. Prijatno!

{vembed Y=HSGkPN-HSKA}

Izvor: serpica.net

Foto: Profimedia

KNEDLE OD JABUKA: Preukusna poslastica od samo 2 sastojka (VIDEO)

Izaberite slatke jabuke i uz malo truda napravite slatkiš koji svi rado jedu.

Sastojci:

4 jabuke
glatko brašno (po potrebi)
Ukoliko volite možete pripremiti i prezle i šećer u koji možete uvaljati knedle, a za posipanje odozgo još malo šećera sa cimetom. Ako ne želite ovo možete da izostaviti i knedle će takođe biti ukusne.

Priprema:

Jabuke izrendajte na tračice, pa dodavati brašno, da se dobije lepa gusta masa. Nakon toga probajte da pravite knedle. Trebalo bi da budu približno iste veličine.

U šerpu stavite vodu da proključa, dodati malo ulja i soli. Kad voda provri spuštati knedele u vodu i sačekati da se skuvaju… Oko 15 minuta, dok ne isplivaju na površinu.

Izvaditi ih i staviti na tanjir. Knedle nakon toga možete uvaljati u prezle i šećer. U posudi rastopiti margarin i dodati prezle i šečer, propržiti i ostaviti sa strane.

Nakon toga knedle staviti u prezle, uvaljati ih i gotove su.
Ako volite možete posuti sa još malo šećera sa dodatkom cimeta.

{vembed Y=lWweyWThlSc}

Izvor: How 2 Bake It

KOLAČ BEZ JAJA I MARGARINA: Najbolji TIRAMISU koji ste ikada probali

Kremasto zadovoljstvo biće gotovo brzo, a zadovoljstvo ogromno.

Sastojci:

250 ml slatke pavlake
500 g mascarpone
100 g šećer u prahu
1 vanilin šećer
par kapa limunov soka
250 ml hladne kafe
4 kašike amareto likera
oko 60 piškota
kakao za posipati tiramisu

Priprema:

Skuvati kafu i u nju kad je skroz hladna dodati amareto liker.
U zasebnu posudu umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag i u nju dodati šećer u prahu, vanilin šećer i mascarpone sir.

Izmešati pa dodati i par kapi limunovog soka.

Pripremiti tepsiju u koju ćete ređati piškote. Namočiti piškote u kafu i ređati u tepsiju. Odozgo ide krem, pa piškote, pa krem i sve dok sve ne potrošite, s tim što gore treba da bude krem.
Odozgo posuti kakao.

Ovaj kolač je potrebno da se napravi dan ranije da bi piškote dobro popustile i da bi kolač mogao da se seče.

Izvor: stvarukusa.rs

Foto: Shutterstock

Napravite DOMAĆI SNIKERS za samo 10 minuta!

Ako volite Snikers čokoladice i nikada vam nije dovoljno takvih slatkiša ovaj recept je rešenje za vas. Osim što se brzo pravi ovaj kolač se sviđa gotovo svima.

Potrebno je:

300 g šećera
2,5 dcl vode
250 g margarina
100 g čokolade
400 g izlomljenog keksa
300 g seckanog pečenog kikirikija
2 kašike meda

Karamel fil:

kesica karamel bombona
60 ml slatke pavlake

Za glazuru:

150 g čokolade
4 kašike ulja
20 g margarina

Priprema:

Prokuvati šećer i vodu, pa dodajte margarin i čokoladu. Kad se sve lepo sjedini, sklonite šerpu sa vatre pa dodajte 400 g lomljnog keksa i 300 g seckanog pečenog kikirikija.

Podmažite tepsiju u koju ćete sipati kolač.

Toplu masu sipajte u tepsiju, premažite medom i prelijte. Zatim na pari ili u mikrotalasnoj otopite karamel bombone sa slatkom pavlakom. Karamel sloj ide preko nugat sloja. Ostavite da se prohladi .

Pročitajte i: Horoskop i slatkiši: Koji znakovi najviše vole čokoladu
Priprema glazure:

Na tihoj vatri istopite 150 g čokolade sa 4 kašike ulja i 20 g margarina. Kad se lepo sjedini prelijte preko kolača. Ostavite da se dobro ohladi i stegne tako da možete da ga bez problema isečete.

Kad je sve dobro ohlađeno u frižideru, secite vlažnim nožem na kockice ili pravougaonike i služite.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Tiramisu – kremasti kolač sa mascarpone sirom (VIDEO)

Veoma popularan desert, kremasta i neodoljiva poslastica tiramisu. Veoma lako se priprema, a sam dodatak mascarpone sira uz slatku pavlaku daje poseban kremast ukus ove poslastice. Lagana i ne preslatka krema u kombinaciji s piškotama umočenim u instant kafu dobitna su kombinacija koja će zadiviti vaše ukućane i goste.

Potrebno je:

150 gr piškota
3 žumanceta
100 gr prah šećera
300 gr mascarpone sira
200 ml. slatke pavlake
250 ml tečnosti instant kafe
rum
kakao

Priprema:
Skuvati instant kafu dodati rum i staviti da se hladi. U žumanca staviti šećer mikserom izmutiti i mešati na pari da se zgusne i termički obradi. Slatku pavlaku umutiti . U činiju staviti umućena žumanca dodati sir i slatku pavlaku pa sve lepo izjednačiti.

Pročitajte i: Koji izvor kofeina je najgori za vas?
Manji pleh obložiti providnom folijom, pa po dnu poredjati piškote koje ste provukli kroz instant kafu.

Preko piškota staviti pola kreme pa poredjati piškote. prekriti folijom pa ostaviti 20 min u zamamrzivač da se malo stegne.

Okrenuti na poslužavnik skinuti foliju i premazati ostatkom kreme.

Posuti kakom prahom ili čokoladnim prahom.

Mora ostati u frižideru nekoliko sati da lepo se ohladi. Ukus je neopisivo dobar praznik za naše nepce…

Uživajte !

{vembed Y=vFiEd6IBMpM}

 

Izvor:kodbakeugostima.blogspot.com

Čokoladni lava kolač: najlakši kolač od samo 3 sastojka

Brz i ukusan kolač koji osvaja na prvi zalogaj.

Želite li ukućane iznenaditi svojim kulinarskim sposobnostima, a nemate vremena i znanja za zahtevne kolače, ovaj je recept kao stvoren za vas. Isprobajte ukusne lava kolačiće od samo 3 sastojka koji u sredini skrivaju toplu čokoladnu kremu.

Sastojci:

– 3 jaja

– 1/4 šalice glatkog brašna

– 250 grama mliječne čokolade ili one za kuhanje

Priprema:

Jaja razbijte u posudu za miksiranje i dodajte brašno, pa sve zajedno izmešajte. Isprobajte ukusne lava kolačiće od samo 3 sastojka koji u sredini skrivaju toplu čokoladnu kremu. Čokoladu otopite i pomešajte sa sastojcima u posudi dok ne dobijete ujednačenu kremastu smesu. Pripremite papirnate korpice za mafine, pa dobijenom smesom napunite 1/3 korpice.

Pecite u pećnici na 180 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok se kolačići ne speku spolja, a u sredini ostanu meki.

Pročitajte i: Nutelosi - najukusniji i najbrži kolač od samo 3 sastojka (VIDEO)

Savet:

Umesto papirnatih korpica smesu možete peći i u silikonskom kalupu

Umesto mlečne čokolade možete upotrebiti i onu za kuvanje

Lava kolačiće možete ukrasiti šećerom u prahu i poslužiti sa šlagom.

Izvor: kolaci.narodni-recepti

Desert gotov za 5 minuta: Kolač sa bananama i keksom koji se ne peče

Sastojci

250 grama keksa (po želji)

125 grama putera

3 kašike kokosa

2 zrele banane

250 grama krem sira

3 kašike kakaa

sok od 1 mandarine (može i limuna ili pomorandže)

ukras po želji

Priprema

1. Sameljite keks. Otopite maslac, pomešajte ga sa keksom, i kokosom. Stisnite u kalup.

2. Zajedno pomešajte banane i krem sir, pa dodajte kakao i sok.

3. Mešavinu raspodelite po keksu. Stavite kolač u fridžider i ostavite pola sata da se stisne.

4. Kolač dekorišite po želji - topljenom čokoladom ili voćem. Priprema traje pet minuta.

Izvor: Blic žena

Reform torta

Sastojci

10 belanaca
300 g sitnog šećera
300 g mlevenih oraha
2 kašike oštrog brašna

Fil:

10 žumanaca
200 g šećera
3 rebra čokolade
250 g omekšalog maslaca
3 kašike jake crne kafe

Dekoracija:

200 g čokolade

Priprema

1. Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg, pa postepeno dodajte mlevene orahe naizmenično s oštrim brašnom. Od dobijene smese na iscrtanom pek papiru ispecite 4-5 okruglih kora. Kore treba peći na 180 stepeni, svaku 15-tak minuta ili dok ne dobije lagano zlatastu boju. Ohladitr ih.

2. Za fil umutite žumanca sa šećerom, dodajte izlomljene kocke čokolade, stavite na paru i kuvajte mešajući dok smesa ne postane gusta. Skinite fil s vatre, dodajte proceđenu kafu i ohladite. Penasto umućen maslac umešajte u hladan fil.

3. Ispečene i ohlađene kore premažite filom, stavite jednu na drugu, pa tortu i spolja nafilujte. Hladite tortu 2-3 sata. Rashlađenu ukrasite, po želji, otopljenom čokoladom ili ostatkom fila.

Izvor: Stvar ukusa

Torta BELA HUANITA gotova za samo 15 minuta, NE PEČE SE

Potrebno je:

200 g napolitanki

10 kašika šećera

litar mleka

500 g šlaga

2 kesice želatina

Priprema:

Bela smesa se pravi tako što se skuvaju šećer i mleko. Zatim se ostavi da se ohladi, pa se u nju doda 2 želatina koja su razmućena u malo vode. Sve to presuti u neku veću posudu gde ćete dalje mutiti. Od 500 g šlaga odvojte oko 100 g za ukrašavanje odozgo. Preostalih 400 g umutite zajedno sa mlekom i šećerom.

Mutiti mikserom dok se ne dobije lepa kremasta smesa.

Zatim tepsiju ili kalup obložimo samoprijanjajućom folijom i tu sipamo deo bele smese. U preostali deo dodamo napolitanke koje smo prethodno izmrvili. Dobro izmešamo, tako da sve napolitanke budu u beloj smesi i onda to sipamo u kalup. Stavimo u frižider da se stegne. Mikserom umutimo preostali šlag i kiselu vodu ili mleko, pa kad se je torta hladna, izvadimo je i ukrasimo odozgo šlagom.

Po izboru za dekoraciju možete koristiti omiljeno voće, pečene lešnike, ribanu čokoladu, mlevene orah... Sve što volite.

Torta je spremna za služenje. Uživaje u kremastom ukusu ove fenomenalne torte.

Izvor: stvarukusa.rs

Voćni tiramisu spreman za 10 minuta

Sastojci

20 komada piškota

1 šolja maskarpone sira

1 ½ šolje slatke pavlake

1 šolja šećera

1 kašičica ekstrakta vanile

5 kašičica likera od maline

2/3 šolje džema od jagode

1 ½ šolje isečenih jagoda

1 šolja svežih malina

½ šolje borovnica

Priprema

1. Lagano premažite četvrtastu staklenu posudu nerafinisanim biljnim uljem, najbolje onim koje nema specifičan ukus i miris. Zatim rasporedite 10 komada piškota, najbolje po 5 u 2 reda, ako vam posuda dozvoljava.

2. U staklenoj činiji mikserom mutite slatku pavlaku 3 do 4 minuta, dok ne postane vazdušasta ali i čvrsta. Onda ubacite maskarpone sir koji je prethodno odležao na sobnoj temperaturi, ½ šolje šećera, ekstrakt vanile i 2 kašičice likera od maline.

3. U drugoj, manjoj činijici, pomešajte džem od jagode i 3 preostale kašičice likera od maline.

4. Sada u trećoj činiji pažljivo i lagano pomešajte sveže jagode, maline i borovnice sa drugom polovinom šolje šećera koja vam je ostala. Voće će odmah pustiti sokove, ali to je sasvim u redu za ovaj recept.

5. Preko piškota, prvo ravnomerno nanesite sloj od pola umućene slatke pavlake i maskarpone sira, zatim lepo razmažite polovinu smese od džema i likera, pa prekrijte sa polovinom voća.

6. Ponovite još jednom proceduru sa ostatkom „materijala“, dakle: piškote, kremasti fil, džem sa likerom, i na kraju voće.

7. Prekrijte providnom folijom, pa odložite u frižider na najmanje 4 sata. Obavezno služite hladno, i naravno – uživajte!

Isprobajte ga već ovog vikenda, dok je sveže voće još pri ruci.

Izvor: citymagazine.rs

RAJ ZA NEPCA: Starinske nezaboravne korice sa medom

Sastojci

Za korice:

16 kašika masti

16 kašika mleka

2 cela jaja

4 šake šećera

pola praška za pecivo

100 g meda

Fil:

pola litre mleka

2 pudinga od limuna ili vanile

1 margarin

2-3 vanilina šećera

mleveni orasi

Priprema

Korice:

Otopljenu mast mleko, jaja, šećer, prašak za pecivo i med pomešati i dobro zamesiti. Dodati brašno po potrebi tako da testo ne bude ni previše meko ni previše tvrdo. Kad se sve dobro sjedini podeliti na 4 dela i razviti kore. Peći na prevrnutom plehu dok ne porumeni i dobije lepu zlatnu boju.

Fil:

U pola litre mleka skuvati 2 pudinga od limuna ili vanile. Posebno umutiti 1 margarin. Kada se puding ohladi sjediniti ga sa margarinom. Dodati u to 2-3 vanilina šećera. Sve dobro umutiti.

Filovati korice jednu po jednu, odozgo ostaviti malo fila da se premaže i posuti mlevene orahe ili nožete staviti neko voće po izboru.

Pročitajte i: Jednostavan i brz: Starinski kolač sa šljivama

Potrebno je korice napraviti dan, dva ranije da bi imale vremena da odstoje i omekane da mogu lepo da se seku.

Uživajte u ovom fenomenalnom kolaču koji se topi u ustima.

Izvor: stvarukusa.rs

RAJ ZA NEPCA: Torta BELI EGIPAT osvaja na prvi zalogaj

Torta Beli Egipat je poslastica koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ukoliko imate priliku da je napravite nemojte se misliti ni jednog časa. Idealan spoj tankih, mekih korica i dva fila čini da ova torta bude uvek broj jedan.

Sastojci

Za kore (pleh 30 x 20 cm, 4 korice):

16 belanaca, 20 kašika šećera, 24 kašike mlevenih, pečenih lešnika.

Za fil:

12 žumanaca, 5 kašika šećera, 750 ml mleka, 6 kašika brašna, 250 g margarina ili maslaca, 100 g šećera u prahu, 100 g bele čokolade.

Još:

250 ml slatke pavlake, 200 g kisele pavlake ili krem sira, malo mlevenih pečenih lešnika ili oraha za posipanje

Priprema

Za jednu koru vam trebaju 4 belanca, 5 kašika šećera i 8 kašika mlevenih lešnika. Rernu zagrejte na 150 stepeni, ulmutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa umešajte lešnike.

Možete i da koristite veliki pleh od rerne i sastojke za kore pečete dva puta u duploj meri, a zatim ih presečete po sredini tako da dobijete dve korice. Malo zapeći, a onda sušiti oko 40 minuta ako pravite dve velike kore.

Za fil umutiti žumanca sa šećerom i brašnom pa doliti malo hladnog mleka (oko 100 ml), a ostatak staviti da provri, kao za puding. Kada provri, zakuvati masu sa brašnom i mešati dok se ne zgusne, a zatim skloniti sa vatre i dodati čokoladu. Izmešati, pa ostaviti da se ohladi.

Za to vreme umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati ohlađen fil i sve umutiti. Na sve 4 korice naneti po četvrtinu fila.

Umutiti slatku pavlaku, pa joj dodati kiselu pavlaku ili krem sir i sjediniti. Na tacnu stavite prvu koru sa filom, pa preko premazati beli fil od slatke pavlake i posuti mlevenim lešnicima. Preko stavite drugu koru, ponavljajte postupak sa preostalim korama i završiti posipanjem lešnika odozgo.

Držati tortu nekoliko sati u frižideru pre služenja. Možete da je ukrasite po želji voćem, čokoladom, orašastim plodovima...

Izvor: domacirecepti.net

TOPE SE U USTIMA: Originalne KINDER MILK ŠNITE

Sastojci

Kora:

5 jaja

5 kašika brašna

5 kašika šećera

2 kašike kakaa

malo praška za pecivo

1 vanilin šećer

Fil:

250 ml slatke pavlake

1 kesica šlag fix-a

2 kašike meda

1 vanilin šećer

Priprema

Odvojiti belanca i žumanca. U jednoj posudi penasto umutiti belanca, a žumanca sa šećerom, brašnom, kakaom, praškom za pecivo umutiti u drugoj posudi. Bitno je da se dobro umuti tako da smesa bude potpuno glatka. Smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodati u to 3 kašike umućenog belanceta, pa polako lagano mešati. Isključiti mikser i sve to preručiti u posudu sa belancima. Lagano varjačom mešati dok se sve lepo ne sjedini. Smesa se peče u podmazanom plehu na oko 180 stepeni oko 10 minuta. Od te jedne treba da dobijete dve kore, tako što ćete koru preseći na pola.

Umutiti dobro šlag pa mu dodati šlag fiks da bi se dobio čvrst krem. Zatim mu dodati i vanilin šečer i med. Krem je gotov. Nakon što se kora ohladila stavimo jednu polovinu kore i odozgo krem, pa preklopimo drugim delom kore. Bitno je da se kolač dobro ohladi u frižideru da bi se lepo sekao. Isecite na kockice i uživajte u ovom fenomenalnom kolaču.

Predlog: Ako volite čokoladu, možete staviti odozgo i glazuru od čokolade. Ne može da škodi.

Ukoliko vam je lakše kao zamenu za ove kore možete koristiti crne Vinccini gotove kore.

Prijatno!

Izvor: stvarukusa.rs

NE PEČE SE: Snikers sladoled torta

Sastojci

Sladoled:

1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mleka (iz frižidera)

3 zrele banane

1/2 šoljice (120 ml) maslaca od kikirikija

1 kašičica ekstrakta vanile

šaka sirovog kikirikija

prstohvat morske soli

Sloj s karamelom

1/2 šoljice (120 ml) maslaca od kikirikija

10 svježih urmi bez koštica

4 žlice ekstra devičanskog kokosovog ulja

1/2 šoljice (160 ml) punomasnog kokosovog mlijeka

1/2 kašičice ekstrakta vanile

prstohvat morske soli

glazura od čokoladnog preliva

grubo naseckani lešnici, za ukrašavanje

Priprema

1. Obložiti kalup za hleb veličine 9x19 cm papirom za pečenje. Staviti sa strane.

2. Otvoriti limenku kokosovog mleka, izvadi gustu belu kremu i stavi je u blender.

3. Dodati banane, maslac od kikirikija i vanilu i miksati dok ne bude glatko.

4. Uliti sladolednu mešavinu u pripremljeni kalup. U manjoj posudi pomešati kikiriki i so pa posuti po sladoledu i stavi sa strane.

5. Staviti sve sastojke za karamelni sloj u blender pa miksati dok ne bude glatko. Po potrebi dodati malo vode da se dobije konzistenciju glatkog karamel preliva. Otprilike polovinu preliva izliti na sladoled. Ostatak sačuvaj sa strane.

6. Staviti kalup u zamrzivač na oko 3 sata ili dok se ne stvrdne. Izvadi sladoled iz kalupa i stavi ga na tanjir za posluživanje.

7. Izliti ostatak karamelnog preliva na tortu, a na njega izliti čokoladnu glazuru. Posuti grubo mlevenim lešnicima. Pusti da torta malo otpusti (da bi se lakše rezala).

Izvor: zdravakrava.24sata.hr