Štrudla s makom i kandiranim voćem
Sastojci za štrudlu s makom i kandiranim voćem
1000 g brašna
1 kom. jaja
250 g kаndiranog voća
so
50 ml mleka
1 kom. svežeg kvasca
300 g mlevnog maka
250 g šećera
50 g šećera u prahu
200 ml ulja
Priprema štrudle s makom i kandiranim voćem
U veću posudu sipajte brašno, kvasac potopljen u mleku, so, pola količine šećera, ulje i jaje, te umesite testo. Podelite ga na dva dela.
Potom jednu polovinu testa oklagijom razvucite na brašnom posutoj radnoj površini na debljinu od 0,5 cm.
Pospite po njemu mleveni mak sa šećerom i kandirano voće, uvijte u rolat i stavite u pleh.
Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa. Pripremljene štrudle ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi oko 60 minuta, a za to vreme one će se udvostručiti. Pre pečenja ih premažite žumancetom, te ih pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.
Pre serviranja štrudle pospite šećerom u prahu.
Ovo je savršena poslastica za zimske praznične dane – uz kafu ili čaj.