Kitnkez, kitnikez, kotonjada ili sir od dunja
Foto: http://domacicazavas.blogspot.com/

Kitnkez, kitnikez, kotonjada ili sir od dunja

Kitnkez je tradicionalna vojvođanska poslastica koja može da traje cele zime.. Sir od dunja (Quittenkäse) ima više naziva na našem području.

Često ga nazivaju i sulc od dunja, ali u pitanju je druga poslastica koja se priprema od ostataka (ljuske i koštica od dunja). Kao i kod ostalih recepata, i u ovom postoje varijacije na temu, ali osnova je ista – dunje, šećer i limun.

Boja zavisi od više faktora. Bez obzira na boju, kitnkez je uvek ukusan i aromatičan. Dunja je simbol ljubavi, sreće, plodnosti neprolaznosti.

Plod je opojnog mirisa i neodoljivog ukusa.

Drevne civilizacije su veoma cenile dunju zbog njenog blagotvornog dejstva na ljudski organizam.

Simbol je jeseni.

Zbog neodoljivog mirisa, dunja je često ukras na ormaru.

Kitnkez/sir od dunja, sastojci:

1 kg dunja, očišćenih od koštica
800 g šećera
2 limuna
po ukusu: vanilin šećer, orašasti plodovi…

Priprema:

Dunje isecite na manje komade (ja ih ne ljuštim, ali ukoliko mislite da treba, možete ih oljuštiti.

Stavite ih u veću šerpu, prelijte vodom da ogrezne i kuvajte dok ne omekšaju, a voda ispari.

U ovoj fazi kuvanja možete dodati i limun ili ga ostaviti za drugu fazu.

(Za pripremu kitnkeza koristim i koricu i meso limuna i stavljam ga u prvoj fazi kuvanja, koricu možete da narendate, a meso da iseckate.)

Kada se dunje skuvaju, ispasirajte ih. Najjednostavnije je koristiti štapni mikser ili seckalicu za hranu

Smesu vratite u šerpu, sipajte šećer i kuvajte na srednje jakoj temperaturi uz često mešanje.

Ukoliko se odlučite da koristite sok od limuna i rendanu koricu, možete ih dodati u ovoj fazi.

Kitnkez /sir od dunja treba kuvati oko 2 sata.

Pred kraj kuvanja možete dodati vanilin šećer.

Smesa treba da bude baš čvrsta, dosta čvršća od džemova i pekmeza.

U kuvani kitnkez možete umešati iseckane orahe. Za oblikovanje možete koristiti modle po izboru – velike, male, silikonske metalne.

Najčešće koristim modlice za praline. Deo sa orasima obično izlijem u običan pleh i posle sečem na kocke.

Kada se kitnkez ohladi i postane dovoljno čvrst, izvadite ga iz modli i ostavite da se suši na vazduhu.

Po želji ga možete uvaljati u kristal šećer. Sir od dunja ne treba čuvati u frižideru već u hladnijoj prostoriji.

Što duže stoji i suši se, ukusniji je.

Napomene:

Količinu limuna sam prilagodila svom ukusu. Slobodno možete smanjiti količinu.

Znate da kod mene sve može i ne mora.

Ukoliko nemate iskustva u pripremi ove delicije, slobodno ga kuvajte malo duže, bolje da bude čvrst nego mek.

Izvor: domacicazavas.blogspot.com

Možda će vas interesovati i ovo: