Čokoladni kolač sa karamelom
Sastojci za Čokoladni kolač sa karamelom
160 g brašna
1 kom. jaja
120 g crne čokolade
30 g kakaa
190 g maslaca
30 g mlevenih badema
60 ml slatke pavlake
2 g soli
350 g šećera
2 ml arome vanile
Priprema Čokoladnog kolača sa karamelom
Pomešajte brašno, badem, kakao, 50 g šećera, malo soli, 120 putera i dodajte jedno umućeno jaje.
Potom dodajte vanilu i dve kašike hladne vode, pa sve umesite.
Testo umotajte u foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata. Potom ga izvadite, istanjite oklagijom ili pivskom flašom i stavite ga u pleh.
Ostavite testo da odstoji još pola sata u frižideru, zatim preko njega stavite papir za pečenje i pecite pola sata na 180 stepeni.
Ostavite koru da se hladi. Pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na umerenoj temperaturi i protresite povremeno šerpu kako bi se lepo karamelizovalo.
Kada šećer dobije željenu boju, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Sklonite sa vatre, dodajte malo soli, pomešajte sve sa slatkom pavlakom i sipajte smesu preko kore.
Pomešajte čokoladu i slatku pavlaku i istopite u mikrotalasnoj.
Time prelijte kolač, a kada se ohladi, servirajte.