Letnja plazma torta (VIDEO)

Lagana i fina. Jako lepo se oseti ukus plazma keksa jer ga ima dosta, a fini krem od vanile koji se inače idealno slaže uz plazma keks pravi još lepši i puniji ukus same torte.

 Krem:

3 jaja
180 gr šećera
90 gr skroba / gustin / nišesta
750 ml mleka
100 gr maslaca
200 gr kisele pavlake
ekstrakt vanile

Plazma deo:

500 gr mlevenog plazma keksa
150 ml mleka
150 gr maslaca

Priprema:

Jajima dodati šećer i gustin, promešati pa naliti malo hladnog mleka od onih 750 ml, a ostatak staviti da provri.

Masu sa gustinom dobro izmešati da nema grudvica, a zatim zakuvati masu i mešati dok se ne zgusne.

Na kraju kuvanja kratko fil umutiti mikserom.

Skinuti sa vatre, dodati maslac i ekstrak vanile, pa mešati dok se maslac ne otopi i ne sjediniti sa filom, odmah dodati pavlaku i sve sjediniti.

Ostaviti da se prohladi dok izmešate sastojke za korice.

Pomešati keks, otopljen maslac i mleko i dobro to uraditi, da maslac i mleko dodju u dodir sa svim keksom, kako ne bi bilo suvih delova keksa.

Promešati opet fil.

Kalup 26cm premazati blago uljem, kako bi kasnije obruč lakše skinuli.

Podeliti plazma deo na 4 dela. Dobijete 4 puta po 200 gr.

Na dno staviti prvi deo, pa preliti sa četvrtinom fila. Tako uraditi do kraja.

Imamo 4 dela keksa i 4 dela fila.

Kada premažete zadnji staviti u frižider na hladjenje i stezanje nekoliko sati.

Skinuti obruč, dekorisati po želji i poslužiti.

{vembed Y=J_DSgsXsckY}

Izvor: brzikolaci.com

Baron torta

Baron torta

 Raskošna kombinacija čokolade i malina. U ovoj kombinaciji maline daju onaj dodatni kiselkasti ukus koji pravi ravnotežu izmedju teške i slatke čokolade i čini ovu tortu posebno  interesantnom za one koji vole da spoje više ukusa u jedan.

Korice – peku se 4 korice – sastojci za jednu:

  • 4 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 1 puna kašika kakaoa
  • 1 puna kašika brašna

Čokoladni fil:

  • 16 žumanaca
  • 2 cela jaja
  • 350 g šećera
  • 300 g crne čokolade
  • 375 g margarina ili maslaca

Žele od malina:

  • 600 g malina
  • 6 dl vode
  • 15 kašika šećera
  • 1 kesica želatina  10 g
  • 50 ml vode za želatin
  • 2 kesice pudinga od malina

 



Priprema:

Prvo praviti žele.

Maline ocediti od viška vode, ukoliko su bile zaledjene.

Dodati 400ml vode i šećer pa staviti na vatru.

Želatin preliti sa 50 ml vode.

Puding razmutiti u ostatku vode ( 200 ml ).

Kada masa provri zakuvati puding i mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre pa dodati nabubreli želatin.

Dobro izmešati pa ostaviti da se hladi.

Za korice ulupati penasto belanca sa šećerom, mutiti dok se ne dobije čvrsta pena pa dodati brašno i kakao i sve sjediniti.

baron torta

Istresti u obložen pleh 35 x 25cm i staviti da se peče  prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni pa smanjiti na 180 i peći izmedju 15 i 20 minuta zavisno od rerne.

Kada ispečete korice praviti fil od žumanaca.

Umutiti žumanca sa šećerom pa staviti na paru da se kuva. Kuvati nekih 15 minuta, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi pa ostaviti fil da se ohladi.

Ulupati penasto margarin ili maslac pa dodati ohladjen fil i sve zajedno umutiti.

Filovati po želji, može da ide korica, čoko fil, pa malina fil, pa opet korica a moze i na ovaj način, kao na fotografiji, korica, čoko fil, kora, malina fil, kora, čoko fil, kora malina fil i preko malo čokoladnog fila ili  kako god želite…

Fil do malina filovati mlak kako biste uspeli da ga razvučete pre nego što se potpuno stegne. Ukoliko se plašite da će taj fil da se ohladi pre nego što sve završite pravite ga posle pečenja korice a pre čokoladnog  fila.

Dekorisati po želji, najbolje glazurom od čokolade. Otopiti 150 gr čokolade sa 3 kašike ulja, sačekati minut – dva da se prohladi pa preliti preko torte.

Ohladiti pa poslužiti.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Korona torta

Korona torta

Kako sam ovu tortu onako na brzinu smislila, jer mi je trebalo nešto brzo i kremasto, nisam imala ime… Smišljala sam razne nazive, ali svi su već nekako “potrošeni” i u šali izmedju supruga i mene, a u jeku sadašnjih dešavanja samo je isplivao ovaj naziv. Pomalo se ispostavilo da naziv nije baš prikladan, razmišljala sam da ga promenim u torta sa turskim keksom,a onda opet čak i sa ovim nazivom je našla mesto medju tortama i rado se pravi, što i pokazuje broj pregleda samog recepta…tako da…naziv torte u ovom slučaju može i da se zanemari. Torta je napravljena od turskog keksa, slatke i kisele pavlake i dva sloja čokolade. Torta je manjih dimenzija, onako, porodična, ukoliko vam je potrebna veća, slobodno povećajte mere. Pred kraj recepta imate fotografiju kako izgleda presek turskog keksa. Možete ga pronaći u svim većim trgovinama, prodavnici zdrave hrane ili kod preprodavaca iz Madjarske.

Za jednu manju tortu, dimenzija 30 x 20 cm potrebno je:

1 pakovanje turskog keksa ( 300 gr )
100 gr šećera u prahu
500 ml slatke pavlake
400 gr kisele pavlake
200 gr čokolade za kuvanje
5 kašika ulja
5 kašika mleka ( ili opciono više ako bude gusto )

Priprema:

Podeliti keks na tri jednaka dela.

Najbolje bi bilo da imate kalup 30 x 20 cm, neku tepsiju ili nešto slično. Mogu i slične dimenzija poput 25 x 25 cm, 23 x 33cm.

Meni je najlakše da pravim sve u kalupu, pa posle samo skinem, ili u tepsiji pa onda okrenem samo tortu i skinem foliju.

Vi uradite kako je vama najlakše.korona tortakorona tortakorona torta

Pomešati kiselu pavlaku i šećer u prahu pa umutiti.

Slatku pavlaku lagano umutiti, kao šlag.

Spojiti i slatku i kiselu pavlaku pa ih zajedno umutiti.

Ako vam se desi da se zgusnu slobodno uspite mleka pa izmešajte.

Keks nije potrebno umakati u mleko, tanak je i otpustiće.

U tepsiju, na dno staviti foliju pa poslagati red keksa.

Otopiti čokoladu sa uljem, izmešati pa dodati mleko i sve sjediniti.

Otapati u mikrotalasnoj zagrejavajući na laganoj vatri po minut, sve dok se ne otopi.

Na keks namazati jednu petinu pripremljenog fila.

Poravnati pa naneti pola otopljene čokolade, Razvući i staviti u frižider da se stegne.

Kada se steglo, za nekih 10 minuta ponovo premazati petinu fila, poslagati drugi red keksa, opet fil, red čokolade, sačekate da se stegne, preko četvrta petina fila i odgore treći red keksa koji možete malo premazati mlekom.

Pošto je torta kod mene u tepsiji i tako će odstajati dok keks ne otpusti, ostalo mi je fila koji sam sačuvala da premažem preko keksa kad izvadim tortu uz tepsije.

Ukoliko slažete na tacnu mažite odmah preko keksa.turski keks

Posle nekoliko sati okrenuti tortu na tacnu, pa donji red keksa koji je sad gore premazati mlekom i ostatkom fila, koji se sad verovatno stegnuo ali lako ga možete razbiti sa malo mleka.

Dekoracija po želji. Ja sam dodatno narendala čokolade.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

ČIZKEJK ZA MANJE OD 5 MINUTA: Nova verzija popularnog kolača

ČIZKEJK ZA MANJE OD 5 MINUTA: Nova verzija popularnog kolača

Čizkejk u čaši je nov način da pripremite stari dobro provereni kolač.

Čizkejk se obično ne peče i pravi se sa raznovrsnim sastojcima. Ali, isto tako postoji i zapečena verzija popularnog kolača. Sada se pojavio čizkejk u čaši za koji vam je potrebno manje od 5 minuta. Sve što treba da uradite je da smućkate sastojke i sipate u čašu. Ovo je desert za jednu osobu, ali ako želite možete da napravite više manjih i da služite kao elegantnu poslasticu koja će ulepšati svako vaše slavlje.

Ako želite da vaš čizkejk bude pravi domaćinski onda sami napravite krem sir. Umesto omiljenog džema možete da sipate preko nutelu.

Sastojci:

4 kašike mlevenog keksa
1 kašika istopljenog maslaca
4 kašike krem sira
2 kašike kisele pavlake ili jogurta
2,5 kašike šećer
¼ kašičice ekstrakta vanile

Za preliv:
džem od voća

Priprema:

U šolji pomešajte maslac i keks, pa utisnite u dno.

Krem sir, pavlaku, vanilu umutite i sipajte preko keksa.

Premažite džemom.

Stavite u frižider da se malo stegne.

Izvor: stvarukusa.rs

Čokoladne kocke sa kikirikijem

Čokoladne kocke sa kikirikijem

Čokoladne kocke koje će vas oduševiti i ukusom i lakom pripremom.

Ljubitelji čokolade će se obradovati ovom receptu. Oreo keks preliven mlečnom čokoladom je idealan desert za sve one koji vole brze poslastice. Napravite sa lakoćom i obradujte svoje najmilije.

Sastojci:

1 kutija oreo keksa
1 kašičica praška za pecivo
100-110 ml mleka
120 g mlečne čokolade
2-3 kašike seckanog kikirikija

Priprema:

Izdrobite oreo, pa dodajte prašak za pecivo i mleko.

Dobro sjedinite, pa ostavite nekih 5 minuta, da se sav oreo otopi. Sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom.

Pecite na 160°C nekih 15-20 minuta.

Ohlađeni kolač isecite na kocke, a čokoladu istopite na pari, pa pomešajte sa kikirikijem.

Umočite isečen i ohlađen kolač u istopljenu čokoladu.

Možete dekorisati sa istopljenom čokoladom.

Stavite u frižider na pola sata da se čokolada stegne.

{vembed Y=JqY0XtkkUE}

Izvor: Vinastar Channel

EUROKREM TORTA

EUROKREM TORTA: Fantastična kombinacija ukusa (VIDEO)

Ne postoji osoba koja ne voli eurokrem, a ovakva kombinacija će vam se sigurno svideti kada se koristi kao fil za kremastu tortu.

Zasladite se posle obilnog ručka.

Sastojci:

500 ml slatke pavlake
200 g krem sira
2 vanilin šećera
150 g belog eurokrema (2 pune kašike)
150 g tamnog eurokrema (2 pune kašike)
1 pakovanje piškota (105g)
150 ml mleka

Za dekoraciju:

seckana čokolada
seckana čokoladna napolitanka

Priprema:

Krem sir i vanilin šećer sjedinite.

Slatku pavlaku umutite, pa dodajte krem sir i dobro promešajte.

Smesu podelite na 2 jednaka dela. Zatim u jedan deo dodajte svetli eurokrem, a u drugi deo tamni.

U tepsiju ređajte piškote umočene u mleko, pa preko prvo tamni fil, lepo poravnajte, a zatim i svetli fil.

Dekorišite po želji.

{vembed Y=VrD8mSeDZzM}

 

Izvor: kuvajmolako

Bajadere sa orasima i prelivom od čokolade
Foto: Serpica.net

Bajadere sa orasima i prelivom od čokolade

Bajadere su valjda najbrži kolači koji se mogu napraviti. Mogu se praviti sa kokosom, lešnicima, orasima, kikirikijem….

Potrebno:

200 g mlevenog keksa
200g mlevenih oraha
400g šećera
200g margarina
1,5dcl vode
50 g čokolade
Za glazuru istopite 100g čokolade sa malo ulja.

Priprema:

Prokuvati vodu sa šećerom,dodati margarin i kad se istopi skloniti sa šporeta pa dodati mleveni keks i orahe.

Izmešati masu, podeliti na dva dela. U jedan staviti otopljenu čokoladu, drugi ostaje svetao.

Pouljite malo tacnu ili pleh, istresite tamniji deo.

Rastanjite,pa preko njega stavite svetli deo.

Rukama rastanjite i taj deo blago pritiskajući. Prelijte sa glazurom od čokolade.

Ostavite da se stegne u frižideru pa secite.

Izvor: serpica.net

Torta “Pavlova” sa jagodama
Foto: Profimedia

Torta “Pavlova” sa jagodama

Zahvaljujući svom raskošnom, penastom izgledu i jednostavnoj pripremi, Pavlova torta je idealan izbor kada želite da oduševite svoje goste bez previše truda. Najvažnije je da koristite kvalitetne i sveže sastojke i da pažljivo sledite recept, a u pogledu dekoracije, slobodno pustite mašti na volju, budite kreativni i stvorite pravo malo umetničko delo po svom ukusu.

U nastavku sledi jednostavan i proveren recept za najukusniju Pavlovu tortu koja se topi u ustima:

Sastojci (za 12 parčića):

5 belanaca
so
400 g šećera
2 kašičice skroba
2 kašičice vanilin-šećera
200 g slatke pavlake
150 g punomasne pavlake
500 g jagoda
3 kašike sirupa od vanile
nekoliko listića nane

Priprema:

Zagrejte rernu na 100 stepeni. Stavite belanca u posudu za mućenje, dodajte prstohvat soli i mutite mikserom postupno dodajući 270 g šećera sve dok ne dobijete čvrst sneg.

Umešajte skrob i vanilin-šećer, pa smesu nanesite na papir za pečenje u obliku kruga. Stavite da se suši u rerni 3-4 sata. Izvadite koru i ostavite da se ohladi.

Ulupajte slatku pavlaku, dodajte preostali šećer, pa umešajte i kiselu pavlaku i nafilujte koru.

Operite i očistite jagode, pa ih presecite uzduž. Nakapajte ih sirupom od vanile i poređajte po torti, pa ukrasite listićima nane i poslužite.

Vreme pripreme: 30 minuta + 3-4 sata sušenja

(lepaisrecna.mondo.rs)

KINDER BUENO
Foto: Printscreen/YT

KINDER BUENO KOLAČ BEZ PEČENJA: Ovako nešto niste probali do sad

Spoj napolitanki, ukusnog i kremastog fila i glazura od čokolade osvojiće vas na prvi zalogaj.

Sastojci:

300 g napolitanki
100 g čokolade
100 ml slatke pavlake

Za fil:

500 ml mleka
1,5 kesica pudinga sa ukusom vanile
250 g maskarpone sira
50 g šećera
10 g vanilin šećera
300 ml slatke pavlake
150 g pečenog lešnika
70 g šećera

Za glazuru:

100 ml slatke pavlake
100 g tamne čokolade
kikiriki, lešnici

Priprema:

Otopite čokoladu i slatku pavlaku, a zatim 3 ivice napolitanke umočite u otopljenu čokoladu i ređajte u pleh dimenzija 30×23 cm koji ste obložili pek papirom.

Puding od vanile pomešate sa 50 g šećera, vanilin šećerom i 100 ml mleka. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte smesu sa pudingom i kuvajte dok se ne zgusne uz konstantno mešanje. Pokrijte i ostavite da se ohladi. U maskarpone sir postepeno dodajte ohlađeni puding i umutite. Zatim umutite slatku pavlaku i pomešajte sa smesom od maskarpone sira i pudinga.

Otopite šećer, pa dodajte lešnike. Kratko kuvajte zajedno, a zatim dobijenu smesu sipajte na pek papir i ostavite da se ohladi. Nakon toga izlomite, stavite u blender i usitnite. Dodajte u fil i lepo promešajte.

Fil sipajte preko napolitanki i ostavite da se ohladi u frižideru sat vremena. Preko sipajte čokoladnu glazuru koju ste dobili tako što ste otopili čokoladu i slatku pavlaku zajedno, pa pospite drobljenim kikirikijem, lešnikom…

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

Izvor: stvarukusa.rs

Kinder torta
Foto: Recepti Milica Mihailović

Kinder torta: Najkremastija i najukusnija (VIDEO)

Svima omiljena, biće zvezda vaše svečane trpeze.

Sastojci:

Za koru:

5 belanaca
125g šećera
1.5 kašike sirćeta
100 g seckanih lešnika
200 g čokoladnog krema (za premazivanje)

Za fil:

5 žumanaca
5 kašika šećera
2 kesice pudinga od vanile
3 kašika gustina
1/2 margarina
750 ml mleka
200 g čokolade
5 kašika mlevenog keksa

Priprema:

Pomešajte sastojke za koru i dobro ujednačite žicom. Ispecite je. A kada je gotova stavite je na tacnu i premažite kremom.

Za fil prvo zakuvajte mleko a zatim u malo mleka koje ste odvojili dodajte žumanca, gustin, šećer i prah za puding pa sve lepo umešajte žicom i zakuvajte.

Sklonite sa ringle pa u to umutite margarin. Podelite na pola pa u jednu polovinu dodajte otopljenu čokoladu. Umutite mikserom.

Ubacite žuti deo fila u kesu ili špric pa filujte tortu. Zatim to ponovite i sa crnim filom. Pospite mlevenim keksom.

{vembed Y=ZxeAXfmVm6Q}

Izvor: Recepti Milica Mihailović (Youtube)

KREMPITA TORTA
Foto: Shutterstock

KREMPITA TORTA: Kremasta poslastica sa čarobnim ukusom, izgleda divno na svečanom stolu

Odlična torta sa vrlo ukusnim filom koji se jednostavno pravi.

Sastojci:

Za koru:
3 žumanceta
1 celo jaje
3 kašike šećera
3 kašike vruće vode
2 pune kasike brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

15 kašika šećera
1 l vode
3 pudinga od vanile
6 belanaca
i još 7 kašika šećera

Priprema:

Umutiti žumanca i jaje sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo.

Na kraju sipati i vruću vodu, umutiti sve i peći desetak minuta na 200C stepeni.

Ohladiti koru i staviti na tacnu pa staviti obruč na tortu.

Skuvati pudinge u litri vode sa 15 kašika šećera.

Umutiti belanca sa 7 kašika šećera u čvrst šlag.

Sipati vreo puding u belanca, muteći polako mikserom.

Ohladiti fil pa ga polako sipajte u obruč i prekrijte pa stavite u frižider da se dobro rashladi.

Ukrasite po želji.

Izvor: Lepa & srećna

Janoš torta: Mekani biskvit sa filom od čokolade i oraha

Janoš torta: Mekani biskvit sa filom od čokolade i oraha

Sočna poslastica koju možete služiti na različitim proslavama.

Sastojci:

Kora

4 jaja
10 kašika vode
1/2 praška za pecivo
300g šećera u prahu
200g brašna
100g mlevenih oraha

Fil

100g mlevenih oraha
100g čokolade za kuvanje
50g margarina

Dekoracija

500g šlag krema

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanca pa belanca umutiti u čvrst sneg. U žumanca dodati šećer i mutiti penasto. Dodati vodu, brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati mlevene orahe i sve to umutiti mikserom. Na kraju varjačom sjediniti sa izmućenim belancima.

Peći koru na 180 stepeni 25 minuta.

Za fil čokoladu otopiti sa margarinom dodati orahe pa sve umešati.

Ispečenu koru ohladiti, preseći na pola i filovati. Prekriti umućenim šlagom i ukrasiti voćem. Prijatno

Izvor: stvarukusa.rs

 

KAO U POSLASTIČARNICI: Princes krofne sa kremom koji pravi veliku razliku

KAO U POSLASTIČARNICI: Princes krofne sa kremom koji pravi veliku razliku
Desert koji svi obožavaju.

Princes krofne ne spadaju u kolače koji se brzo i lako prave. Ipak, kada završite sa pripremom shvatićete da se trud isplati.

Sastojci
Testo za krofnice:

200 ml vode,
100 ml ulja,
150 gr oštrog brašna,
1 kašika šećera,
4 jaja

Poslastičarski krem:

5 žumanaca,
750 ml mleka,
200 gr šećera,
100 gr gustina,
100 gr maslaca
500 ml slatke pavlake

Priprema:

Staviti 600 ml mleka da provri, a ostatak od 150 ml umutiti sa žumacima, šećerom i gustinom. Kada mleko provri, pomešajte sa umućenom smesom i vratite na srednju temperaturu da se kuva. Skuvan krem istresite u jednu posudu, prekrijte folijom i ostavite da se hladi.

Odmah potom pravite krofnice. Pomešati vodu i ulje, dodati šećer pa staviti na vatru da provri, a onda dodati brašno. Ostaviti da se prohladi desetak minuta. Dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom.

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni pa špricem istiskivati testo za krofnice ili kašikom ih oblikovati.

Peći na 200 stepeni 25 minuta, pa potom smanjiti temperaturu na 130 pa peći još 10-15 minuta. Nakon tog vremena ugasite rernu i malo otvorite vrata, pa ih tako još 5 minuta ostavite.

Kada se ohlade, secite na pola. Krofnice se pune prvo poslastičarskim kremom, a onda slatkom pavlakom.

Izvor: Lepa & srećna

Otvorena pita prepuna fila
Foto: Letina kuhinja

Otvorena pita prepuna fila

Sastojci:

  • 500gr brašna
  • 1 supena kašika soli
  • 2 supene kašike ulja
  • 300ml mlake vode
  • svinjska masta

Sastojci za nadev:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika masti
  • 500ml kiselog mleka
  • 4 jaja
  • So
  • Vlašac
  • Biber
  • Beli luk u prahu
 

Priprema: Sastojke za testo sjediniti i umesiti glatko testo. Kada odstoji, preseći na četiri dela i razvući oklagijom. Tri dela premazati svinjskom masti. Složiti jedan preko drugog pa ostaviti da odstoji. Zatim razviti testo, premazati mašću i iseći. Opet pustiti da testo odmori, nakon toga razviti veliki krug i prebaciti ga u posudu za pečenje, sipati fil, a stranice zatvoriti. Peći na 200 stepeni 25-30min. Prijatno!

Izvor: stil.kurir.rs

Plazma kocke sa bananama i čokoladom

Plazma, čokolada i banane, fantastična poslastica koja je idealna za sve prilike. Nije vam potrebno neko posebno kulinarsko umeće kako biste je napravili, a u nastavku saznajte i kako.

Sastojci

Podloga:

– 300 grama plazma keksa (250 grama mlevenog + 50 grama lomljenih komadića)
– 150 ml ceđenog soka od narandže
– dve kašike šećera u prahu
– 80 grama omekšalog putera

Fil:

– 300 grama mlevenog plazma keksa
– 400 grama milerama
– jedna naseckana banana
– 130-150 grama (ili prema vašem ukusu) šećera u prahu
– 200 ml slatke pavlake za šlag

Glazura:

– 200 grama mlečne čokolade
– 150 ml slatke pavlake za šlag

LEDENO NEBO: Jako ukusna torta, gotova za tren

Sastojci

Biskvit:

– 7 bjelanjaka
– 7 žlica šećera
– 1 vanilin šećer
– 7 žlica brašna
– 1/2 praška za pecivo

Krema:

– 7 žumanjaka
– 7 žlica šećera
– 6 žlica brašna
– 3 vanilin šećera (ili par kapi vanil arome)
– 7 dcl mlijeka
– 25 dkg margarina za kolače ili maslaca

 

I još:

– 1 kesica šlaga

Priprema:

Dobro izbatit bjelanjke i šećer, dodat lagano brašno i prašak za pecivo. Stavit peć na 160 C, jedno 10-15 minuta, samo da se odvoji od ruba pleha, nikako duže da ti se ne presuši. Čim je gotov nabockaj ga vilicom i zalij sa 2 dcl vrelog mlijeka.

Za kremu

Sve sastojke dobro izbati i dodaj 1 dcl mlijeka, a 6 dcl mlijeka stavi da uzavre pa skuhaj lijepo u to kremu. Kad se ohladi dodaj maslo (ja stavljam margarina za kreme) 25 dkg piše, ali ja stavim 15 jer mi krema bude dosta gusta. I na vrh stavim šlag kremu od dolcele od vanilije, ti možeš onu dr. oetkera.

Izvor: http://zdravlje-i-kuhinja.live/

Vanilice: Starinski kolač koji svi vole!

Vanilice: Starinski kolač koji svi vole!

Sastojci
mast 200 g
brašno 500 g
žumance 1
jaje 1
mleveni orasi 300 g
sok od limuna 1
šećer 4 kašike
pekmez od kajsija 100-150 g

Kako pripremiti:
Mast penasto umutiti, a zatim dodati žumance, jedno celo jaje, šećer i sok od jednog limuna. Potom dodati brašno, izručiti sve na dasku za mešenje, zamesiti testo i oklagijom razvući koru 1/2 santimetra debelu. Kalupom za vanilice vaditi pogačice, svaku umočiti u ulupani sneg od belanceta, pa onda posuti mlevenim orasima, ređati u pleh, staviti u rernu i peći, ali paziti da ostanu bele. Pečene vanilice premazati pekmezom, sastaviti dve i dve, posuti ih šećerom zamirisanim vanilom i služiti.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

Osvežavajući kolač sa bananama, jabukama i orasima

BEZ MARGARINA I JAJA: Osvežavajući kolač sa bananama, jabukama i orasima (VIDEO)

Posle obilnog ručka, zasladite se osvežavajućim voćnim kolačem.

Sastojci:

100 g ptit ber keksa
3 banane
2 veće jabuke
100 g mlevenih oraha
200 g mlevene plazme
400 ml mleka
1 puding sa ukusom vanile (40-42g)
3-4 kašike šećera
250 ml slatke pavlake
rendana čokolada za dekoraciju

Priprema:

U kalup dimenzija 28×18 cm poređajte ptit ber keks. Banane ispasirajte, a jabuke očistite i izrendajte, a zatim sjedinite. Dodajte orahe i plazmu, a posle svakog dodavanja promešajte. Premažite preko keksa.

U mleko dodajte šećer i puding, pa kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Sipajte u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.

Za to vreme umutite slatku pavlaku. Ohlađeni puding umutite i dodajte 2 pune kašike umućene slatke pavlake, pa promešajte.

Premažite preko voćnog fila i poravnajte. Poslednji sloj je šlag i njega poravnajte. Dekorišite rendanom čokoladom.

{vembed Y=ANfNoredtvI}

 

Izvor: kuvajmolako

Suve šljive u čokoladi

Suve šljive u čokoladi

Da li ste pre za tradicionalne kolače ili nešto modernije? Nešto brzo, jednostavno, bez pečenja, a ukusno i dekorativno… Suve šljive u čokoladi, može?

Suve šljive u čokoladi, sastojci:

200 g suvih šljiva bez koštica
Recept nedelje: Suve šljive u čokoladi 2
Foto: Fotografije sa bloga Domaćica za vas
100 g marcipana
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica rendane kore pomorandže
200 g crne čokolade
1 kašika kakao praha

Suve šljive u čokoladi, priprema:

Marcipan sjedinite sa vanilin šećerom i koricom pomorandže.

Podelite ga na onoliko deeova koliko ima suvih šljiva.

Napunite ih marcipanom.

Čokoladu istopite, umačite suve šljive i ređajte ih u papirne korpice ili na tacnu koju ste obložili papirom za pečenje.

Kada se čokolada stegne, šljive uvaljajte u kakao prah.

Napomene:

Marcipan nije obavezan, šljive možete puniti čime kod želite – orasima, baremima, lešnicima…

Možete koristiti crnu čokoladu, mlečnu, belu ili kombinaciju.

Svako prema svom ukusu.

Ja sam u čokoladu dodala ulje pomorandže.

Čokoladu možete otopiti na niskoj temperaturi (ili u rerni ili mikrotalasnoj) bez dodazaka ili uz dodatak ulja, kako god vam je lakše.

Izvor: domacicazavas.blogspot.com

LAŽNA BAKLAVA
Foto: Cooking

LAŽNA BAKLAVA: Za 20 minuta na vašem stolu ukusan kolač sa orasima (VIDEO)

Tražiće se parče više.

Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja
prstohvat soli
2 kašike šećera
1 kašičica praška za pecivo
3 kašike brašna
2 kašike griza
150 g oraha

Za agdu:

300 g šećera (može i manje, u originalnom receptu piše 500 g šećera)
10 g vanilin šećera
400 ml vode
1 limun
cimet

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli. Dodajte šećer i nastavite da mutite. U sneg od belanaca postepeno dodajte 5 žumanaca i dobro umutite.

Zatim dodajte griz, brašno, prašak za pecivo i orahe. Špatulom sjedinite sve sastojke.

Tepsiju dimenzija 40×20 cm premažite uljem i pospite ravnomerno brašnom. Izlijte smesu u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta na 180°C.

Za to vreme pripremite agdu. U šerpicu sipajte šećer, vanilin šećer, vodu, limun i cimet, pa stavite na ringlu da provri. Nakon toga kuvajte još 5 minuta.

Pečenu vruću koru isecite na kockice i prelijte vrućom agdom. Ostavite kolač da se dobro ohladi.

{vembed Y=xXXoyUzmH1A}

 

Izvor: cooking.rs