ČIZKEJK SA BELOM ČOKOLADOM I JAGODAMA

Da vam ispričam priču kako je ovo zapravo trebala zda bude jedna lepa torta a ne čizkejk sa belom čokoladom? Pa i nema šta mnogo za reći. Sklonila sam kalup sa torte, sa sve onim profi pokretom ruke kao da sam savladala sve veštine ovog sveta, je l’ te. E, nisam. Ono što je trebala da bude carica nad caricama od torte sa jagodama, pretvorilo su nešto za šta mi je Lenka rekla “Baš ti je lepo ispala!”.

Bukvalno je ispala u činiju pored, bez ikakve naznake da je ikada i mogla da se stegne i seče nožem. A pošto sam vam ja sada sva u anti stres modu i pošto sam čvrsto rešila da stvari rešavam tako što neću da se nerviram (ne uspeva, ali je lepo da se kaže), eto vama jednog lepog čiza sa belom čokoladom i jagodama.

Ovih recepata nikada dosta, zaista. Svi ih volimo i svaka varijacija na temu nam je dobro došla. Dakle, klasik, ali malo drugačiji. Vodite računa o tome da vam sve namirinice budu približno iste temperature. To se posebno odnosi na istopljenu čokoladu koju morate da prohladite pre stavljanja u smesu sa sirom.

Ja sam koristila kalup od 20 cm prečnika. Kao što vidite, belog fila ima i više nego dovoljno. Ali, možda ćete morati da napravite malo više smese za osnovu od keksa. Dodajte jednu polovinu mere na meru koju sam napisala.


Osnova od keksa:
150 g mlevenog keksa
70 g rastopljenog putera
1 do 2 kašike soka od pomorandže

Rastopljena bela čokolada:
200 g bele čokolade
50 ml slatke pavlake

Beli deo:
500 g maskarpone sira
250 g sitnog sira ili krem sira
120 g šećera u prahu
150 ml umućene slatke pavlake
1 kesica burbon vanilinog šećera
1 kašika ekstrakta vanile
1 kesica želatina

Žele od jagoda:
250 g svežih jagoda
100 g šećera ili manje ako su jagode slatke
1 kesica želatina

Jagode

Priprema:

Prvo pripremite žele od jagoda. Jagode operite, očistite od petelje i isecite na polovine. Stavite ih u šerpu zajedno sa šećerom i 100 ml vode. Sipajte odmah i želatin i kuvajte uz mešanje 10-ak minuta da jagode omekšaju. Sklonite sa vatre i izmiksajte štapnim mikserom. Stavite sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu uz često mešanje, da se ne bi zgusnulo.

Zatim, pomešajte keks, rastopljen puter i sok pomorandže viljuškom, tako da dobijete mrvičastu smesu. Sipajte u kalup i rasporedite tako da svuda bude u jednakom sloju. Stavite u frižider. Belu čokoladu izlomite pa stavite u šeru sa slatkom pavlakom. Rastopite uz mešanje na srednjoj jačini a zatim prohladite.

Pripremite beli deo tako što ćete maskarpone i sitan sir dobro umutiti da se sjedine. Dodajte šećer u prahu, vanilu, vanilin šećer i umućenu slatku pavlaku. Dodajte i rastopljenu čokoladu pa ponovo umutite da se sve sjeidni. Želatin prelijte sa 50 ml hladne vode i promešajte. Kada je nabubreo, stavite ga u šerpicu pa na ringlu na srednju jačinu tek toliko da se rastopi. Sipajte rastopljeni želatin u fil pa dobro umutite da se sjedini.

 

 

 

 


U kalup u koji ste stavili keks podlogu stavite nekoliko kašika fila i rasporedite. U ivice kalupa pritisnite jagode sečenom stranom okrenute ka kalupu. Ovo je zaista samo iz estetskih razloga, možete i preskočiti. Sipajte i rasporedite ostatak fila. Stavite u frižider da se malo stegne pa izvadite i prelijte želeom od jagoda ako se ohladio. Pažljivo ga sipajte malo po malo. Stavite u frižider preko noći.

 


Čiz kejk saecite vrućim čistim nožem da biste dobili lep presek. Uživajte u slast!

izvor:milinkuvar.com 

Karamel plazma kolač

Kombinacija karamel fila i fila sa plazma keksom u ovom kolaču, korice su od belanaca sa plazma keksom i kakaa. Praveći ovaj kolač nešto sam se umislila da je nizak, inače idu dve kore, a ja sam pekla i treću, pa je ispao malo višlji, kao torta, iako bi po prvoj zamisli tu bi išle samo dve. Za one koji vole višlje kolače ili bi da dobiju tortu neka peku sve tri, svi ostali mogu opuštano i dve. E sad to sve zavisi od vas, kako ko voli, ili ima volje da se bakće sa trećom korom. Mislim da sam pretrala, al u svakom slučaju, koji god da odaberete kolač je jako fin.

Jedna kora:

4 belanca
4 kašike šećera
4 kašike mlevenog plazma keksa
1 kašika kakaa
1 kašika brašna
pola praška za pecivo – 5 gr
Karamel fil:

800 ml mleka
2 pudinga sa ukusom karamele
6 kašika šećera
125 gr maslaca
Krem od žumanaca koji ćete spojiti sa karamel pudingom:

8 ili 12 žumanaca
6 ili 10 kašika šećera
Plazma fil:

100 gr šlaga ili šlag krema
200 ml mleka ili kisele vode
200 gr mlevenog plazma keksa
mleko po potrebi koje dodajete ako vam se fil stegne
ukoliko se odlučite za slatku pavlaku onda 400 ml i mleko, jer ce se fil sigurno stegnuti


Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Umutiti belanca sa šećerom u jaku penu.

Dodati brašno, kakao, plazma keks i prašak za pecivo i spatulom izmešati.

Istresti u obložen pleh 32 x 25 cm i peći oko 15 minuta zavisno od rerne.

Pošto stavite koru da se peče smanjiti temperaturu na 180 stepeni.

Ovako ispeći još još jednu ili dve korice.

Za karamel fil otopiti šećer na srednjoj vatri pazeći da ne zagori.

Naliti skoro svo mleko i mešati da se šećer otopi.

Deo mleka koje ste ostavili pomešati sa pudingom, pa zakuvati u kipuće karamel mleko i mešati dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.

Žumanca ulupati sa šećerom, u manjoj šerpi, i mutiti sve tok ne posvetle.

Staviti manju šerpu na veću u koju ste sipali nekih 2 cm vode i sve staviti na vatru.

Od momenta kada voda provri u donjoj šerpi, mešati fil od žumanaca 10 minuta.

Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje.

Plazma fil ćete praviti tek kada se i kore i filovi ohlade i njega ćete praviti zadnjeg.

Kada su se i karamel i žumanca ohladitili izmutite puding od karamela, pa mu dodajte iseckan maslac i sve umutite.

Ako dodajete margarin njega prvo umutite, pa mu dodajte umućen puding.

Na kraju umešajte fil od žumanaca i sve sjedinite.

Stavite fil u frižider.

Umutite šlag sa kiselom vodom ili mlekom pa dodajte kiselu pavlaku isve umutite.

Na kraju dodajte plazma keks i sjedinite.

Ukoliko je potrebno dodajte mleka, ako nije nemaojte. Mislim da sa šlagom ne bi trebalo, ali proverite pre mazanja, ne sme biti čvrst.

Na tacnu stavite prvu koru, pola jednog pa pola drugog fila, drugu koru, ponoviti postupak sa filovima i ko se odlučio za treću koru staviti i nju.

Ohladiti i dekorisati po želji.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

SICILIJANSKI KANOLI

Sigurno sam milion puta do sada na listu recepata za isprobavanje upisala i “sicilijanski kanoli”. I to uvek podvučeno, boldovano, ukrašeno, na sve moguće načine označeno kao baš važno. I tako sam ih godinama unazada prepisivala sa liste na listu. Ako vam kažem da sam godinama tražila kalupe, to će stvaro zvučati neozbiljno, jer zaista nisam. Nisam ih tražila, samo sam ih čekala. Čekala da mi dođu, onako k’o poručeni.

Sigurno vam neće biti problem da ih pronađete jer su to zapravo kalupi za šam rolne koji nisu potpuno kupasti, već skoro pa ravno urolani i zato su idealni za kanole. Pronašla sam ih na jednoj od tezgi na vašaru. I kad kažem da sam ih pronašla, ne mislim “jedva sam ih pronašla” nego eto, tu su bili pa sam ih kupila. Viđala sam ih hiljadu puta do sada a iz nekog nepoznatog razloga nikada do sada nisam kupila ni jedan jedini. Prodaju se na komad i ako ne uspete da ih pronađete, mislim da možete otići kod bilo kog limara i zamoliti ga da vam napravi nekoliko komada.

Recept za kanole nikad nisam ni tražila do sada jer sam jednostavno znala da će mi doći onaj pravi u pravom trenutku. Pronašala sam ga na blogu mangiabedda.com i jako mi se dopalo zato što je to zaista recept nečije mame, a takvim receptima najviše verujem.


Testo ↓

260 g mekog brašna

1 jaje

1 kašika suncokretovog ulja

1 kašika šećera

50 ml desertnog vina (originalno ide Marsala)

3 kašike mleka

belance za lepljenje kanola pre prženja*

Fil ↓

300 g rikota sira

100 ml slatke pavlake

80 g šećera u prahu

prstohvat cimeta

Ostalo ↓

ulje za prženje

100 g rastopljene čokolade

listići badema ili seckani bademi ili seckani pistaći

šećer u prahu

Priprema:

Od svih sastojaka za testo umesite tvrdo, kompaktno testo koje se ne lepi za ruke, uz minimalno dodavanje brašna ukoliko je potrebno. Od jajeta odvojite jednu kašiku belanceta pre nego što ga dodate ostalim sastojcima. To će vam trebati za lepljenje testa pre prženja. Testo uvijte u prozirnu foliju i ostavite da odmori na sobnoj temperaturi dok pripremite fil.

Za fil umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i cimetom pa dodajte sir. Dobro sjedinite i stavite u frižider dok ne zatreba.

Odsecite deo testa (ostalo testo ostavite ispod folije kako se ne bi sušilo) i na pobrašnjenoj radnoj površini ga rastanjite na debljinu od 2-3 milimetra. Širokom čašom izvadite krug pa ga uvijte oko kalupa s tim što ćete ivicu namazati sa malo belanceta i pritisnuti da se testo slepi. Ponovite sa preostalim testo. Količina testa je dovoljna za otprilike 24-25 komada pa ćete deo uviti odmah a preostalo testo nakon prženja prve ture.

 

Dobro zagrejte ulje na srednju jačinu. Stavite uvijeno testo zajedno sa kalupom u vrelo ulje i pržite uz okretanje dok ne porumeni podjednako sa svih strana, to će trajati nekoliko minuta. Izvadite prženo testo na ubrus da upije višak masnoće pa u ulje stavite sledeću turu. Ja sam pržila u manjoj šerpi po tri komada u jednoj turi. Dok se druga tura pržila izvadila sam kapue iz već prženih kanola pa na ohlađene uvijala preostalo testo. Kada ispržite svo testo, ostavite ga daa se ohladi.

Nakon hlađenja vrhove kanola umočite u čokoladu i stavite na papir za pečenje da se čokolada stegne. Možete ih prebaciti i u frižider, da ubrzate proces. Nakon što se čokolada stegla, napunite kanole filom od sira tako da fil viri na oba kraja. Pospite vrhove fila listićima badema a zatim cele kanole pospite šećerom u prahu kroz cediljku. Kanoli su spremni za služeenje! Mogu nafilovani stajati i u frižideru neko vreme.

izvor: milinkuvar.com

TIRAMISU SA BOROVNICAMA I VANILOM

Uvek kada vidim maskarpone sir na polici u marketu, uzmem ga u ruku i odmah vratim na policu – kao, preskup mi je. Kada pomislim da ovako dobar i ukusan desert ustvari uopšte ne košta mnogo kada malo bolje izračunam, onda mi je žao što ga češće ne spremam. A to sve zbog skupog maskarpone sira koji i nije tako skup obzirom na to koja mu je namena. Na gramažu je skoro isto kao da kupim čokoladu za kuvanje koju uvek imam u kući jer je uvek i kupujem i nije mi skupa.Neki su sirevi naravno skuplji a neki povoljniji. Ja sam izabrala onaj koji se skoro pojavio kod nas, proizvodi ga Vindija iz Hrvatske. Povoljniji je u odnosu na sve druge a meni možda i najlepši koji sam koristila. Čak ima neku nežnu aromu koja mi je se jako dopada. Pored maskarpone sira, potrebne su vam piškote, malo jaja, malo kafe, nešto kakaoa i voća… Ovo je u osnovi recept za tiramisu koji već imam na blogu, samo obogaćen voćem i vanilom. Ukoliko želite dva sloja piškota povećajte količinu kafe i piškota u receptu za duplo.

Sastojci:

150 ml skuvane espreso kafe (možete koristiti i jače skuvanu nes kafu)

2 kašike ekstrakta badema ili amareto likera

2 jajeta, odvojeno žumanca i belanca

prstohvat soli

90 g šećera

1 štap vanile (koristite vanilin šećer ili ekstrakt ukoliko nemate vanilu)

250 g maskarpone sira

125 g piškota

200 g borovnica ili drugog svežeg bobičastog voća

2 – 3 kašike kakao praha

Priprema:

Skuvajte kafu i pomešajte je sa aromom badema ili likerom od badema pa ostavite sa strane da se hladi. Zatim, odvojite belanca i žumanca pa belanca umutite mikserom sa malo soli da se pretvore u sneg. Dodajte polovinu šećera i dobro umutite da se šećer istopi a sneg postane čvrst i sjajan. U međuvremenu umutite žumanca sa preostalim šećerom i vanilom da postanu penasta i promene boju. Dodajte maskarpone sir umućenim žumancima pa tu smesu postepeno dodajte umućenim belancima, sve vreme lagano mešajući varjačom da se sve sjedini. Voće operite i pripremite kakao prah i jednu malu cediljku kroz koju ćete ga posipati. U 6 čaša prvo stavite po malo maskarpone kreme, pa pospite sa nešto voća (rasporedite ga tako da ga ima svuda podjednako), pa zatim ređajte piškote koje ste prethodno izlomili na pola da mogu da stanu u čašu pa umočili u kafu, pospite kakaom pa prekrijte sa još kreme do vrha. Ponovo bogato pospite kakao prahom i dekorišite bobicama borovnica i listićima badema po želji. Ostavite u frižideru barem nekoliko sati do služenja, a najbolje preko noći.

izvor: milinkuvar.com

čokoladni mus

Ako za slatkiš ne priznajete ništa drugo osim čokolade, ako volite da odvojite vreme da ugodite sebi i ako ste spremni na to da slatka pavlaka neće baš uvek da se umuti onako kako vi hoćete, onda je ovaj recept vaš. Poklanjam ga baš vama – čokoladni mus!
Znate one lude dane kada idete ulicom, srećete ljude i svi se pitaju što je tako lud dan? Danas je taj dan. Dan kad niko ne odgovara za svoje nervozno i nedolično ponašanje ? Jednostavno – svi su svesni da ih je neka viša sila spopala i niko nikom ne zamera.

Ja u takvim danima jedva čekam da dođem kući da se sakrijem pod ćebe ili da skuvam nešto lepo, u zavisnosti od vremenskih pogoda ili nepogoda tog dana. Danas je dan bio baš pogodan za spremanje nečeg ovako čarobnog kao što je čokoladni mus. Videćete, trenutak kad budete sjedinili žumanca sa topljenom čokoladom izmamiće vam osmeh… pa sigurno mogu reći br. 13 ?

Ovo je moja verzija recepta. Verovatno je dosta je slična svim drugim receptima koje ćete pronaći na internetu, ja sam probala razne a ovaj baš radi posao! Uživajte u spremanju!

Sastojci:
300g čokolade sa visokim procentom kakaoa

200ml slatke pavlake

4 jaja (odvojite belanca i žumanca)

4 kašike šećera (dodajte smeđi i dobićete neverovatni šmek)

2 vanilina šećera

malo mleka i komadić maslaca za topljenje čokolade

Priprema:

Čokoladu izlomite i stavite u šerpu. Prelijte mlekom da pokrije dno, stavite komad maslaca i topite na pari. Pustite da se čokolada skroz otopi pa je tek onda promešajte. Kada je čokolada istopljena i izmešana, sklonite je sa vatre i ostavite da se hladi.

Sledeća stavka je mućenje slatke pavlake. Nemojte previše da mutite, jer onda postane previše čvrsta a to vam za ovaj recept ne vrši posao. Zatim, umutite sneg od belanaca. Dodajte šećer, smeđi šećer i vanilin šećer, mutite dok ne postane čvrsto da kad okrenete činiju naopako, belance ne ispada.

U prohlađenu čokoladu, dodajte jedno po jedno žumance.Dobro umešajte i tu će vam se pojaviti osmeh na licu ? Videćete, neverovatan je osećaj varjače pod rukom! Prespite vašu fantastičnu mešavinu čokolade i žumanaca u jednu veću činiju. Kašiku po kašiku dodajte belanca. Isto uradite i sa slatkom pavlakom. Bitno je da jako fino laganim pokretima mešate varjačom. Ohladite u frižideru pa služite uz smrznuto šumsko voće i listiće badema.

izvor: milinkuvar.com

Torta sa malinama

Brza i jednostavna. Pravila sam je već sto puta i svaki put se smaže, nikad ne dosadi. Lagana i osvežavajuća, a još lakše se pravi. Tortu sam pravila za rodjendan i nosila na poklon, tako da sam je slikala frižideru pa nam fotkica i nije nešto dobra, ali verujte torta je fe – no – me – nalna!

Sastojci:

1 l slatke pavlake, slatko vrhnje, vrhnje za šlag
250 gr šećera u prahu
600 gr kisele pavlake, kiselo vrhnje
4 paketa piškota ( kod nas ima 13 komada u paketu )
600 gr smrznutih malina
300 ml mleka za umakanje piškota


priprema:

Ulupati slatku pavlaku, pa dodati kiselu i šećer u prahu pa opet umutiti.

Fil je gotov.

Podeliti piškote na 3 jednaka dela.

Umakati prvi deo piškota i slagati u pravougaonik 17 komada, toliko i za drugi red a treći 16 komada ili kako je već u vašim paketima.

Kada poslažete prvi sloj piškota nanesite sloj fila, pa 300 gr malina, preko njih nanesite sloj fila.

Opet red piškota, krema, malina i krema, pa odgore ostatak piškota umoćenih u mleko i ostatak krema odgore i okolo.

Dekoracija po izboru.

OStavite tortu da odstoji nekoliko sati, da piškote omekane, a maline otpuste.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Voćna madjarica

Još jedna u nizu sitnih, predivnih kolača, sa koricama kao prava madjarica i dva krema….vanila i na primer višnja, ili možda malina…hm….mada volim i onaj voćni mix, ali i …..jagode….pa sad ne znam…. Koji god ukus odaberete nećete pogrešiti!vocna madjarica

Za 5 korica:

300 gr oštrog brašna t-400
400 gr mekog brašna t-400 ( 300 za mešenje i 100 za razvlačenje )
200 gr margarina ili maslaca
2 jaja
200 gr šećera
10 gr praška za pecivo ( 1 kesica )
180 gr kisele pavlake ( 1 mala pavlaka )
Fil I:

500 ml mleka
8 kašika šećera
8 kašika gustina ( nišesta )
2 vanilin šećera
200 gr margarina
Fil II:

500 gr crvenog voća
2 pudinga od maline ili jagode
2 kašike šećera
oko 200 ml vode ( objasniću u receptu )


Priprema:

Prvo pravimo fil sa gustinom. Pomešati gustin i šećer sa malo hladnog mleka a ostatak mleka i vanilin šećer staviti da provri.

Kad provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.

Dok se hladi pravimo kore.

Margarin mora da je sobne temperature.

Iseći ga pa dodati 600 gr brašna i izmedju dlanova utrljati margarin sve dok se ne dobiju praškaste male grudvice.

Zatim dodati dodati jaja, šećer, kiselu pavlaku i prašak za pecivo pa umesiti mekano i glatko testo.

Moguće daće vam trebati još malo brašna da se testo domesi a to zavisi od toga koliko su jaja krupna, maslac ili margarin masni, kao i kisela pavlaka.

Testo premesiti na stolu pa staviti u posudu i prekriti folijom ili kesom, pa ostaviti 15 minuta da odstoji.

Uključiti rernu na 180 stepeni, a testo podeliti na 5 jednakih delova, otprilike svaki komad testa je težak oko 270 gr.

Na obrnutom plehu od rerne razvući tanku koricu. Ne mora da bude baš veličine pleha koji je otprilike 40 x 30 cm, nego par centimetara manje.

Mi smo pekli 13 minuta jednu koru, a dok se ona pekla razvukli smo drugu, tako možete i vi.

Kore treba da ostanu svetle, mogu malo po ivicama da požute, tako ćete znati da su korice pečene.

Zatim praviti voćni fil.

Ispasirati voće koje ste odabrali ( maline, kupine, jagode, višnje, mix ) pa dodati vode tako da bude sve zajedno 700 ml.

Pomešati puding i šećer pa dodati oko 200 ml te mešavine vode i voća a ostatak staviti da provri.

Kada provri zakuvati masu sa pudingom i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre da se hladi.

Dok se korice i voćni fil ohlade ohladiće se i smesa sa gustinom.

Izmutiti margarin sobne temperature pa mu dodati ohladjenu masu od gustina i sve umutiti.

Filovati kore: kora, beli fil, kora, vocni fil, kora, beli fil, kora, voćni fil i odgore peta korica. Odgore se može staviti bela čokolada, ko voli crna, može se posuti samo šećerom u prahu, šlag, ili preliv za torte u koji dodate malo boje.

Ostaviti kolač da odstoji da korice odpuste pa se može seći i služiti.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Pahuljaste kiflice za 20 minuta

Da, za pripremu ovih slatkih kiflica vam treba 20 minuta jer se ne čeka ništa da odstoji i naraste, a ipak dobijamo kiflice koje se tope u ustima. Svi sastojci se zbućkaju, umesi se, ne treba kao kiselom testo vremena da se uveže i čim se to desi mešenje je gotovo. Sastav testa je nešto kao korice od kolača madjarica, znači prhke, a kada kažemo da je nešto prhko onda je okolo hrskavo, a kada zagrizete ono se fino mrvi i topi u ustima. Od ove mere sam dobila 48 kiflica

Sastojci za testo:

200 gr maslaca ili masti ( koristila sam maslac )
2 kašike šećera
1 jaje
200 ml jogurta
pola kašičice soli
10 gr ili jedna kesica praška za pecivo
500 gr mekog brašna + da se malo premesi i razvuče
Punjenje po izboru : koristila sam pekmez i eurokrem – eurokrem mi se bolje pokazao jer ni jedna nije iscurela, dok je pekmez na nekima našao svoj put napolje + šećer u prahu

 
Priprema:

Umutiti omekšao maslac ili mast sa šećerom.

Dodati jaje i jogurt pa opet umutiti. Zatim dodati svo brašno, so i prašak za pecivo i mesiti testo.

Prvo će vam se učiniti da je previše brašna ali nije, nastavite da mesite. Lagano prebacujte testo i brašno zajedno. Nema potrebe da stiskate jako.

Na kraju kada je skoro gotovo pospite po stolu malo brašna, izvadite testo i na stolu lagano premesite.

Dobijeno testo delite na 2 dela.

Uključite rernu na 200 stepeni da se zagreje.

Svaki deo uz malo brašna razvucite u krug.

Ja sam delila na 8 delova, pa onda svaki na 3, ali može i na dva. Krug mi je bio dosta velik i nisam želela velike kifle nego srednje veličine.

Na svaki deo stavite na početak pekmez ili eurokrem ili čokoladu na primer, pa prebacite donji deo testa preko nadeva i onda oko nadeva testo utapkajte prstom, da se lepo zatvori, posle samo urolajte kiflicu.

Poslažite u pleh i pecite dok ne krenu da rumene. Treba da ostanu svetle. Kada dobiju po rubovima žutu boju ili blago porumene gotove su. Ne brinite, i ako ih malo duže pecnete biće one savršene. Deluju nepečeno al su pečene. Ostavite da se prohlade pa uvaljajte u šećer u prahu.

 

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Milk šnite

Milk šnite bez miksera i šporeta, za samo 15 minuta gotove. Morate malo da sačekate da se stegne, al za letnje vreme prava poslastica. Dobije se baš dosta komada i deca ga obožavaju. U ovom receptu nisam mutila slatku pavlaku kako to obično rade, nisam htela da dobijem ukus šlaga, nego ukus mlečnog, osvežavajućeg krema. Količinu pavlake možete i sami da regulišete, ako niste ljubitelj, možete da dodate krem sir ili mascarpone.

Sastojci:

2 gotove kakao kore
300 gr kisele pavlake
100 gr meda
500 ml slatke pavlake ( zasladjene )
10 gr želatina ( 1 kesica )
6 kašika vode
mleko za premazivanje kora


Priprema:

Obe kore natopiti sa po malo mleka.

Želatin potopiti u vodu.

Pomešati pavlaku i med i žicom izraditi.

Sipati slatku pavlaku pa i nju izmešati.

Otopiti želatin, možete na način kako je prikazano u videu ili na neki svoj.

Želatinu dodati dve kašike fila i sjediniti.

Sad tu masu istresti nazad u fil i sve izraditi žicom.

Ostaviti 10 – 15 minuta.

Za to vreme spremiti kalup ili pleh i u njega prebaciti koru sa folijom.

Naliti celo fil i preklopiti drugom korom.

Krajeve folije prebaciti preko, da kolač zadrži formu.

Ne stiskati.

Staviti u frižider da se stegne, najbolje preko noći.

Odlična varijanta je sat vremena u friz, a onda 2 – 3h u frižider.

Skinuti foliju, iseći u šnite.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Torta Kraljica Čokolade (VIDEO)

Jedna kremasta, predivna torta sa filom koji se ne kuva, dok je korica sa kakaom i peče se. Umesto nje može čak i keks korica, ukoliko baš žurite ili jednostavno nećete ništa da pečete. Ova količina krem sira sprečava onaj teški ukus čokolade i daje finu kremastu strukturu torti. Pogledajte video zapis pripreme ove torte i ako vam se dopao podelite sa prijateljima.

Kora:

3 jaja
3 kašike šećera
2 kašike kakaoa
1 kašika brašna
5 gr praška za pecivo
Filovi:

500 ml slatke pavlake
500 gr krem sira
200 gr šećera u prahu ili po ukusu
150 gr crne čokolade
160 gr mlečne čokolade
160 gr bele čokolade
Dekoracija po želji

{vembed Y=LfNkSID46Ng}
Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.

Ulupati belanca sa šećerom da se dobije čvrsta pena.

Dodati žumanca i opet sve umutiti.

Na kraju dodati prosejano brašno i kakao sa praškom za pecivo i sve sjediniti.

Istresti u kalup 26cm u koji ste stavili papir za pečenje, pa koricu peći oko 20 minuta.

Otopiti sve tri vrste čokolade.

Najjednostavnije je u mikrotalasnoj na laganoj vatri, odmah do odmrzavanja. Tada nikako neće zagoreti.

Dok se čokolade prohlade praviti bazu.

Pomešati krem sir i šećer u prahu.

Umutiti slatku pavlaku mekano.

Pomešati krem sir i slatku pavlaku.

Podeliti na tri dela, pa u svaki dodati po jednu vrstu čokolade i sjedniti.

Na koricu naneti filove počevši od najtamnijeg. Dekorisati po želji i dobro ohladiti.

U videu je torta stajala samo sat vremena u frižideru i možete videti da je dosta čvrsta.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

 

Karamel rolat u oblandi sa keksom i kokosom

Jednostavan i fin kolačić. Brzo se pravi, odličan je izbor za sitne kolače, fino se stegne. Ako vam preostane jedna oblanda i ne znate šta biste dodali od kolačića preporučujem baš roladicu u oblandi.

Karamel rolat u oblandi sa keksom i kokosom

Prvi deo – karamel:

5 kašika šećera
200 ml mleka
200 gr mlevenog keksa
Drugi deo – kokos i mleko u prahu:

3 kašike vode
3 kašike šećera
100 gr maslaca
100 gr mleka u prahu
50 gr kokosa


Priprema:

Pokvasiti kuhinjsku krpu, ocediti i staviti na sto.

Staviti na nju oblandu, saviti krajeve preko oblande, a oblandu blago rukom pritisnuti na krpu.

Pazite da vam se oblanda ne pokvasi previše jer onda nekako postane žilava pri sečenju i jedenju.

Staviti na srednju vatru šećer da se otopi. Posebno zagrejati mleko kako vam proces kuvanja ne bi bio dugačak i mleko isparilo, pa kada dodate keks bude suviše gusto.

Kada se šećer otopio naliti toplo, može i vrelo mleko, pazite reakcija je malo burna, mešati dok se šećer ne otopi i skloniti sa vatre pa dodati keks. Ako vam masa ipak postane gusta samo malo, vrlo malo ulijte mleka i promešajte.

Odmah mažite na oblandu, samo 1cm na gornjoj i donjoj strani ostavite nenamazan, samo nožem razvucite blago po njemu. Ovako namazana oblanda kada je budete motali u sredini neće imati previše fila, a na ivicama će se lepo slepiti.

Čim premažete pravite drugi fil.

Pomešati šećer i vodu, dodati iseckan maslac i staviti na vatru da provri.

Čim provri dodati mleko i kokos pa mikserom dobro umutiti.

I ovde pazite da ne bude pregusto, ako nije mazivo samo malo sipnite mleka i izmutite.

Nanesite kašikom svuda po malo fila na karamel deo i razvucite.

Nemojte istresti na jednu gomilu teško će se razvući.

Pošto razmažete, polako uvijte rolat po malo pritiskajući ga kako vam ne bi ostao vazduh unutra.

Uvijen rolat uvijte u papir za pečenje ili foliju i odložite u frižider.

Pazite kako ga ostavljate, da dole bude strana koja se gde se oblanda zadnja uvila i zalepila, a ne kao ja… samo sam bućnula u frižider pa nisam gledala, tako da mi je spoj gore umesto dole.

Prijatno!

izvor: domacirecepti.net

Čokoladne kocke sa kikirikijem

Čokoladne kocke koje će vas oduševiti i ukusom i lakom pripremom.

Sastojci:

1 kutija oreo keksa
1 kašičica praška za pecivo
100-110 ml mleka
120 g mlečne čokolade
2-3 kašike seckanog kikirikija

Priprema:

Izdrobite oreo, pa dodajte prašak za pecivo i mleko.

Dobro sjedinite, pa ostavite nekih 5 minuta, da se sav oreo otopi. Sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom.

Pecite na 160°C nekih 15-20 minuta.

Ohlađeni kolač isecite na kocke, a čokoladu istopite na pari, pa pomešajte sa kikirikijem.

Umočite isečen i ohlađen kolač u istopljenu čokoladu.

Možete dekorisati sa istopljenom čokoladom.

Stavite u frižider na pola sata da se čokolada stegne.

izvor: domacirecepti.net

PITA OD VIŠANJA ILI PITA S VIŠNJAMA

Recept{vembed Y=z4c6yEoOZ6A}


Pita od višanja ili pita s višnjama recept idealan za vikend. Osvježavajući, slatko kiselkasti i baš onakav kolač kakav treba biti

U glatko Tena brašno dodati sol, šećer, vanil šećer, prašak za pecivo i po želji ribanu koricu limuna. Točne količine su navedene, osim u videu i gore na vrhu stranice u popisu sastojaka (piše: otvori za listu sastojaka)
Sada suhe sastojke dobro promiješati pa dodati jaja, hladan maslac narezan na listiće i kiselo vrhnje pa umijesiti loptu tijesta
Spremiti u hladnjak sat vremena da tijesto za pitu od višanja odmori i da se dobro ohladi i očvrsne
U lonac dodati 3 dl vode i višnje. Mogu biti zamrznute koje sam ja stavio ili svježe, bitno da su višnjama odstranjene odnosno maknute koštice
U posebnu čašicu ili manji lončić dodati 2 dl hladne vode i kukuruzni škrob pa dobro promiješati kako ne bi bilo grudica
U lonac s vodom i višnjama dodati šećer, vanil šećer i rum po želji i ukusu, pa zakuhati na srednje jakoj vatri
Kada je zakuhalo, pasirati gnječilicom za pire ili sa štapnim mikserom, narednih nekoliko minuta ili koliko vam već treba, istovremeno kuhajući
Dodati kukuruzni škrob prethodno razmućen u hladnoj vodi pa nastaviti kuhati narednih 20 minuta uz povremena odnosno česta miješanja
Maknuti s vatre i ostaviti da se hladi i malo očvrsne do upotrebe, znači oko 20 minuta. Na kraju može biti mlako, samo ne smije biti vruće
Tijesto za pitu od višanja izvaditi iz hladnjaka i ako ste sve napravili kako treba, težina bi trebala biti nešto manja od 1 kilograma, baš kako sam pokazao u video receptu
Podijeliti na 3 jednaka dijela i svaki dio razviti / stanjiti na dimenzije lima 35×20 cm, kojeg ste prethodno premazali s malo maslaca, pobrašnili a višak brašna otresli
Prvi dio tijesta odmotati preko lima pa probušiti ravnomjerno vilicom pa dodati polovicu nadjeva s višnjama
Staviti drugi dio tijesta, probušiti vilicom pa istresti preostali nadjev s višnjama
Za kraj staviti i posljednji, treći dio tijesta pa također kao i prethodne dvije kore, probušiti s vilicom

 


 Pita od višanja ili pita s višnjama se peče pola sata na 170 C sa uključenim ventilatorom na vrući zrak.

SAVJET: Ako ćete peći bez ventilatora, sa uključenim gornjim i donjim grijačem, tada se pita od višanja peče također oko pola sata ali na 175 C. Svakako savjetujem da provjerite situaciju obzirom da svatko poznaje svoju pećnicu najbolje. Bitno da ne potamni prejako odozgora a opet nadjev s višnjama mora očvrsnuti reduciranjem i pečenjem

 Izvaditi van iz pećnice i preokrenuti, kako bi pita od višanja bila ravnije i vizualno ljepša

 Ostaviti da se pokrivena hladi oko pola sata pa narezati i posipati sa šećerom u prahu te poslužiti. Može dugo stajati ali naravno da neće dugo izdržati

Prije pripreme savjetujem da obavezno pogledate dinamičan recept kako ne biste propustili neki bitan dio u receptu za pitu od višanja

izvor: sasina-kuhinja.com

Letnja plazma torta (VIDEO)

Lagana i fina. Jako lepo se oseti ukus plazma keksa jer ga ima dosta, a fini krem od vanile koji se inače idealno slaže uz plazma keks pravi još lepši i puniji ukus same torte.

 Krem:

3 jaja
180 gr šećera
90 gr skroba / gustin / nišesta
750 ml mleka
100 gr maslaca
200 gr kisele pavlake
ekstrakt vanile

Plazma deo:

500 gr mlevenog plazma keksa
150 ml mleka
150 gr maslaca

Priprema:

Jajima dodati šećer i gustin, promešati pa naliti malo hladnog mleka od onih 750 ml, a ostatak staviti da provri.

Masu sa gustinom dobro izmešati da nema grudvica, a zatim zakuvati masu i mešati dok se ne zgusne.

Na kraju kuvanja kratko fil umutiti mikserom.

Skinuti sa vatre, dodati maslac i ekstrak vanile, pa mešati dok se maslac ne otopi i ne sjediniti sa filom, odmah dodati pavlaku i sve sjediniti.

Ostaviti da se prohladi dok izmešate sastojke za korice.

Pomešati keks, otopljen maslac i mleko i dobro to uraditi, da maslac i mleko dodju u dodir sa svim keksom, kako ne bi bilo suvih delova keksa.

Promešati opet fil.

Kalup 26cm premazati blago uljem, kako bi kasnije obruč lakše skinuli.

Podeliti plazma deo na 4 dela. Dobijete 4 puta po 200 gr.

Na dno staviti prvi deo, pa preliti sa četvrtinom fila. Tako uraditi do kraja.

Imamo 4 dela keksa i 4 dela fila.

Kada premažete zadnji staviti u frižider na hladjenje i stezanje nekoliko sati.

Skinuti obruč, dekorisati po želji i poslužiti.

{vembed Y=J_DSgsXsckY}

Izvor: brzikolaci.com

Baron torta

Baron torta

 Raskošna kombinacija čokolade i malina. U ovoj kombinaciji maline daju onaj dodatni kiselkasti ukus koji pravi ravnotežu izmedju teške i slatke čokolade i čini ovu tortu posebno  interesantnom za one koji vole da spoje više ukusa u jedan.

Korice – peku se 4 korice – sastojci za jednu:

  • 4 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 1 puna kašika kakaoa
  • 1 puna kašika brašna

Čokoladni fil:

  • 16 žumanaca
  • 2 cela jaja
  • 350 g šećera
  • 300 g crne čokolade
  • 375 g margarina ili maslaca

Žele od malina:

  • 600 g malina
  • 6 dl vode
  • 15 kašika šećera
  • 1 kesica želatina  10 g
  • 50 ml vode za želatin
  • 2 kesice pudinga od malina

 



Priprema:

Prvo praviti žele.

Maline ocediti od viška vode, ukoliko su bile zaledjene.

Dodati 400ml vode i šećer pa staviti na vatru.

Želatin preliti sa 50 ml vode.

Puding razmutiti u ostatku vode ( 200 ml ).

Kada masa provri zakuvati puding i mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre pa dodati nabubreli želatin.

Dobro izmešati pa ostaviti da se hladi.

Za korice ulupati penasto belanca sa šećerom, mutiti dok se ne dobije čvrsta pena pa dodati brašno i kakao i sve sjediniti.

baron torta

Istresti u obložen pleh 35 x 25cm i staviti da se peče  prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni pa smanjiti na 180 i peći izmedju 15 i 20 minuta zavisno od rerne.

Kada ispečete korice praviti fil od žumanaca.

Umutiti žumanca sa šećerom pa staviti na paru da se kuva. Kuvati nekih 15 minuta, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi pa ostaviti fil da se ohladi.

Ulupati penasto margarin ili maslac pa dodati ohladjen fil i sve zajedno umutiti.

Filovati po želji, može da ide korica, čoko fil, pa malina fil, pa opet korica a moze i na ovaj način, kao na fotografiji, korica, čoko fil, kora, malina fil, kora, čoko fil, kora malina fil i preko malo čokoladnog fila ili  kako god želite…

Fil do malina filovati mlak kako biste uspeli da ga razvučete pre nego što se potpuno stegne. Ukoliko se plašite da će taj fil da se ohladi pre nego što sve završite pravite ga posle pečenja korice a pre čokoladnog  fila.

Dekorisati po želji, najbolje glazurom od čokolade. Otopiti 150 gr čokolade sa 3 kašike ulja, sačekati minut – dva da se prohladi pa preliti preko torte.

Ohladiti pa poslužiti.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Korona torta

Korona torta

Kako sam ovu tortu onako na brzinu smislila, jer mi je trebalo nešto brzo i kremasto, nisam imala ime… Smišljala sam razne nazive, ali svi su već nekako “potrošeni” i u šali izmedju supruga i mene, a u jeku sadašnjih dešavanja samo je isplivao ovaj naziv. Pomalo se ispostavilo da naziv nije baš prikladan, razmišljala sam da ga promenim u torta sa turskim keksom,a onda opet čak i sa ovim nazivom je našla mesto medju tortama i rado se pravi, što i pokazuje broj pregleda samog recepta…tako da…naziv torte u ovom slučaju može i da se zanemari. Torta je napravljena od turskog keksa, slatke i kisele pavlake i dva sloja čokolade. Torta je manjih dimenzija, onako, porodična, ukoliko vam je potrebna veća, slobodno povećajte mere. Pred kraj recepta imate fotografiju kako izgleda presek turskog keksa. Možete ga pronaći u svim većim trgovinama, prodavnici zdrave hrane ili kod preprodavaca iz Madjarske.

Za jednu manju tortu, dimenzija 30 x 20 cm potrebno je:

1 pakovanje turskog keksa ( 300 gr )
100 gr šećera u prahu
500 ml slatke pavlake
400 gr kisele pavlake
200 gr čokolade za kuvanje
5 kašika ulja
5 kašika mleka ( ili opciono više ako bude gusto )

Priprema:

Podeliti keks na tri jednaka dela.

Najbolje bi bilo da imate kalup 30 x 20 cm, neku tepsiju ili nešto slično. Mogu i slične dimenzija poput 25 x 25 cm, 23 x 33cm.

Meni je najlakše da pravim sve u kalupu, pa posle samo skinem, ili u tepsiji pa onda okrenem samo tortu i skinem foliju.

Vi uradite kako je vama najlakše.korona tortakorona tortakorona torta

Pomešati kiselu pavlaku i šećer u prahu pa umutiti.

Slatku pavlaku lagano umutiti, kao šlag.

Spojiti i slatku i kiselu pavlaku pa ih zajedno umutiti.

Ako vam se desi da se zgusnu slobodno uspite mleka pa izmešajte.

Keks nije potrebno umakati u mleko, tanak je i otpustiće.

U tepsiju, na dno staviti foliju pa poslagati red keksa.

Otopiti čokoladu sa uljem, izmešati pa dodati mleko i sve sjediniti.

Otapati u mikrotalasnoj zagrejavajući na laganoj vatri po minut, sve dok se ne otopi.

Na keks namazati jednu petinu pripremljenog fila.

Poravnati pa naneti pola otopljene čokolade, Razvući i staviti u frižider da se stegne.

Kada se steglo, za nekih 10 minuta ponovo premazati petinu fila, poslagati drugi red keksa, opet fil, red čokolade, sačekate da se stegne, preko četvrta petina fila i odgore treći red keksa koji možete malo premazati mlekom.

Pošto je torta kod mene u tepsiji i tako će odstajati dok keks ne otpusti, ostalo mi je fila koji sam sačuvala da premažem preko keksa kad izvadim tortu uz tepsije.

Ukoliko slažete na tacnu mažite odmah preko keksa.turski keks

Posle nekoliko sati okrenuti tortu na tacnu, pa donji red keksa koji je sad gore premazati mlekom i ostatkom fila, koji se sad verovatno stegnuo ali lako ga možete razbiti sa malo mleka.

Dekoracija po želji. Ja sam dodatno narendala čokolade.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

ČIZKEJK ZA MANJE OD 5 MINUTA: Nova verzija popularnog kolača

ČIZKEJK ZA MANJE OD 5 MINUTA: Nova verzija popularnog kolača

Čizkejk u čaši je nov način da pripremite stari dobro provereni kolač.

Čizkejk se obično ne peče i pravi se sa raznovrsnim sastojcima. Ali, isto tako postoji i zapečena verzija popularnog kolača. Sada se pojavio čizkejk u čaši za koji vam je potrebno manje od 5 minuta. Sve što treba da uradite je da smućkate sastojke i sipate u čašu. Ovo je desert za jednu osobu, ali ako želite možete da napravite više manjih i da služite kao elegantnu poslasticu koja će ulepšati svako vaše slavlje.

Ako želite da vaš čizkejk bude pravi domaćinski onda sami napravite krem sir. Umesto omiljenog džema možete da sipate preko nutelu.

Sastojci:

4 kašike mlevenog keksa
1 kašika istopljenog maslaca
4 kašike krem sira
2 kašike kisele pavlake ili jogurta
2,5 kašike šećer
¼ kašičice ekstrakta vanile

Za preliv:
džem od voća

Priprema:

U šolji pomešajte maslac i keks, pa utisnite u dno.

Krem sir, pavlaku, vanilu umutite i sipajte preko keksa.

Premažite džemom.

Stavite u frižider da se malo stegne.

Izvor: stvarukusa.rs

Čokoladne kocke sa kikirikijem

Čokoladne kocke sa kikirikijem

Čokoladne kocke koje će vas oduševiti i ukusom i lakom pripremom.

Ljubitelji čokolade će se obradovati ovom receptu. Oreo keks preliven mlečnom čokoladom je idealan desert za sve one koji vole brze poslastice. Napravite sa lakoćom i obradujte svoje najmilije.

Sastojci:

1 kutija oreo keksa
1 kašičica praška za pecivo
100-110 ml mleka
120 g mlečne čokolade
2-3 kašike seckanog kikirikija

Priprema:

Izdrobite oreo, pa dodajte prašak za pecivo i mleko.

Dobro sjedinite, pa ostavite nekih 5 minuta, da se sav oreo otopi. Sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom.

Pecite na 160°C nekih 15-20 minuta.

Ohlađeni kolač isecite na kocke, a čokoladu istopite na pari, pa pomešajte sa kikirikijem.

Umočite isečen i ohlađen kolač u istopljenu čokoladu.

Možete dekorisati sa istopljenom čokoladom.

Stavite u frižider na pola sata da se čokolada stegne.

{vembed Y=JqY0XtkkUE}

Izvor: Vinastar Channel

EUROKREM TORTA

EUROKREM TORTA: Fantastična kombinacija ukusa (VIDEO)

Ne postoji osoba koja ne voli eurokrem, a ovakva kombinacija će vam se sigurno svideti kada se koristi kao fil za kremastu tortu.

Zasladite se posle obilnog ručka.

Sastojci:

500 ml slatke pavlake
200 g krem sira
2 vanilin šećera
150 g belog eurokrema (2 pune kašike)
150 g tamnog eurokrema (2 pune kašike)
1 pakovanje piškota (105g)
150 ml mleka

Za dekoraciju:

seckana čokolada
seckana čokoladna napolitanka

Priprema:

Krem sir i vanilin šećer sjedinite.

Slatku pavlaku umutite, pa dodajte krem sir i dobro promešajte.

Smesu podelite na 2 jednaka dela. Zatim u jedan deo dodajte svetli eurokrem, a u drugi deo tamni.

U tepsiju ređajte piškote umočene u mleko, pa preko prvo tamni fil, lepo poravnajte, a zatim i svetli fil.

Dekorišite po želji.

{vembed Y=VrD8mSeDZzM}

 

Izvor: kuvajmolako

Bajadere sa orasima i prelivom od čokolade
Foto: Serpica.net

Bajadere sa orasima i prelivom od čokolade

Bajadere su valjda najbrži kolači koji se mogu napraviti. Mogu se praviti sa kokosom, lešnicima, orasima, kikirikijem….

Potrebno:

200 g mlevenog keksa
200g mlevenih oraha
400g šećera
200g margarina
1,5dcl vode
50 g čokolade
Za glazuru istopite 100g čokolade sa malo ulja.

Priprema:

Prokuvati vodu sa šećerom,dodati margarin i kad se istopi skloniti sa šporeta pa dodati mleveni keks i orahe.

Izmešati masu, podeliti na dva dela. U jedan staviti otopljenu čokoladu, drugi ostaje svetao.

Pouljite malo tacnu ili pleh, istresite tamniji deo.

Rastanjite,pa preko njega stavite svetli deo.

Rukama rastanjite i taj deo blago pritiskajući. Prelijte sa glazurom od čokolade.

Ostavite da se stegne u frižideru pa secite.

Izvor: serpica.net

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.