Vanilice

Ovo je najbolji recept za vanilice

Kada razmišljamo o listi prazničnih kolača i keksa kojima se iznova vraćamo svake godine, pomislimo na klasične mađarice, žerbo kocke, mak i orahe, ali i na neizostavne vanilice. 

Po oovm receptu u vanilice se dodaju orasi, a ako ih izbegavate, umesto njih možete u testo dodati bademe ili lešnike. Nakon što ste umesili testo, obavezno ga ostavite u frižideru najmanje sat vremena, a kada izvadite vanilice iz rerne, budite strpljivi i sačekajte da se stisnu da ne popucaju.

KRATKA ISTORIJA VANILICA

Veruje se da su rolnice od vanile nastale u Austriji krajem 19. veka. Naime, najstariji recept za omiljene kolačiće od peciva nalazi se u kuvarici Katarine Prato „Južnonemačka kuhinja za početnike i praktične kuvare” („Die Suddeutsche Kuche Fur Anfangerinnen und praktische Kochinnen”) iz 1911. godine. Originalni naziv rolne od vanile je Vanille Kipferl.

Takođe, veruje se da su keksi, koji se danas povezuju sa rolnicama od vanile, proizvedeni još u 5. veku pre nove ere u Egiptu. Napravljene su za proslavu zimskog solsticija i poklanjane za posebne prilike. Kasnije, kada je umesto zimskog solsticija počeo da se slavi Božić, umesto keksa počeli su da se peku hlebovi u obliku zvezda ili životinja koje su mogli da priušte samo bogati. Ipak, na kraju smo se vratili keksima kao praktičnijem obliku slatkiša za uživanje i poklanjanje jedni drugima.

Sastojci:

200 g putera

70 g šećera

1 belanca

280 g običnog brašna

70 g mlevenih oraha

šećera u prahu

Priprema:

Pomešajte puter, šećer i belanca. Dodati brašno i sitno mlevene orahe.

Umotajte smešu u providnu foliju i ostavite da se hladi pola sata.

Kada je homogeno odvojite delove, dlanovima pravite kiflice, isecite na manje delove i oblikujte rolne.

Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15 do 18 minuta na temperaturi od 170 stepeni.

Gotove vanilice još tople uvaljajte u šećer u prahu.

Izvor: jutarnji.hr

Zaher (Sacher) torta

Zaher (Sacher) torta

Da li je ovo torta nad tortama?

Kulinarski simbol grada Beča je sigurno Saher torta (Sacher). Šta je specifično za ovu tortu?

Odgovor je savršen sklad čokolade i džema od kajsije. Čokoladna kora odličnog puterastog ukusa, kao i nežne kajsije koje smiruju slatkoću daju savršeni sklad.

Hotel Sacher u Beču je dobio pravo da svoju tortu nazove (Original Sacher Torte) koja nosi okrugli čokoladni pečat. Torta se poslužuje sa šlagom koji nije zaslađen, a uz tortu ide neizostavna kafa melanž (Wiener Melange).

Recepata za ovu tortu ima zaista puno, ali je suština kod svih ista, ispeče se čokoladni biskvit, preseče na pola a sredina premaže džemom od kajsija i na samom kraju ide čokoladna glazura. Torta ima i svoj dan koji se obeležava 5. decembra.

Šta nam je sve potrebno:

Za koru:

6 jaja
150 g brašna
100g šećera
150g putera
150g čokolade za kuvanje
50g šećera u prahu
1 kesica vanil šećera
prstohvat soli
kašičica praška za pecivo

Za premazivanje kore:

200g džema od kajsija
50ml vode

Za glazuru:

200g čokolade za kuvanje
60g putera
kašičica ulja

Način pripreme:

Belanca i žumanca zasebno umutiti. Belanca umuriri sa šećerom u prahu i prstohvatom soli.

Žumanca umutiti sa šećerom, dodati vanil šećer, omekšali puter i sve zajedno izmešati mikserom.

U belanca dodati brašno i prašak za pecivo pa spojti sa žumancima.

Čokoladu otopiti na pari i tako istopljenu lagano sipati u pripremljenu smesu, neprestano mešajući.

U prethodno zagrejanoj rerni koru peći 45 minuta na 180C stepeni.

Nakon što se kora ohladi, podeliti je uzdužno na dva dela.

Džem zagrejati uz dodatak vode. Džemom od kajsije namazati donju polovinu kore i naokolo. Možete lagano skinuti i gornji sloj kore pa namazati još jedan sloj džema.

Za glazuru, puter otopiti na laganoj vatri, dodati čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi, na kraju dodati ulje.

Gotovu glazuru preliti preko torte. Nakon toga tortu staviti u frižider. Pola sata pre posluživanja tortu izvaditi iz frižidera kako nam glazura ne bi popucala prilikom sečenja.

Izvor: danas.rs

Plazma voćni tiramisu

Plazma voćni tiramisu

Sastojci

300 g mlevene plazme
4 zumance
1 kom. želatina
100 g šećera
50 ml vode
350 g maskarpone sira
300 ml pavlake za šlag
5 ml arome vanile
200 ml mleka
1 kom. bananе
400 g malina

Priprema

Kalup (30 cm x 12 cm) obložiti masnim papirom i na dno složiti kekse umočene u toplo mleko. Žumanca i šećer umutiti mikserom i kuvati na pari oko 10 min. Ohladiti.

Želatin preliti vodom. Mascarpone, pavlaku i aromu vanile umutiti mikserom. Nabubreni želatin otopiti u mikrotalasnoj pećnici ili na laganoj vatri i lagano ulivati u kremu uz stalno mućenje.

Deo kreme premazati preko keksa, složiti banane te ih premazati kremom.

Natopljene kekse slagati po kremi, premazati kremom i utisnuti maline. Pokriti natopljenim keksima i hladiti nekoliko sati.

Kolače izvaditi iz kalupa i posuti kakaom.

Domaće karamele sa pistaćima

KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆE KARAMELE OD SAMO 3 SASTOJKA - Brzo, jeftino, ukusno

Uživajte u domaćem receptu za karamele sa pistaćima koje se veoma lako prave.
Domaće karamele su poslastica koja je tako savršena za prazničnu sezonu! Jednostavno se pravi, a kada lepo upakujete biće savršen poklon najmlađima za praznike. Za ovaj slatkiš su vam potrebna samo 3 sastojka, a u nastavku pročitajte i postupak pripreme. Po želji pistaće možete zameniti drugim orašastim plodovima ili suvim voćkama.

Sastojci

180 g tamno braon šećera
115 g putera
izlomljeni pistaći

Priprema:

U tiganj stavite šećer i puter i otopite, a zatim krčkajte dok se ne zgusne.

Izlijte u kalup obložen papirom za pečenje, poravnajte pa pospite seckanim pistaćima.

Ostavite da se stegne pa izlomite i sladite se.

Izvor: Stvar ukusa

REFORM TORTA - Čokoladni klasik: Pravi od jednostavnih sastojaka i uspeva svima
PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - CAKES

REFORM TORTA - Čokoladni klasik: Pravi od jednostavnih sastojaka i uspeva svima

Reforma je najčuvenija čokoladna torta koja je nastala u Jugoslaviji, a naučite kako da je spremite.

Reforma ili reform torta je klasik domaće kuhinje i neizostavan je deo svakog slatkog stola, bilo da se radi o rođendanima, slavama ili svadbama. Jugoslovenske domaćice su je često pravile, a omiljenisastojci kao što su čokolada, orasi i puter čine je kraljicom svih torti i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Danas se domaćice ne usuđuju da je naprave jer im deluje komplikovano, ali poprilično je jednostavna, a ovaj recept uspeva svima. 

Sastojci:

Za kore:

12 belanaca
320 g šećera
320 g mlevenih oraha
8 kašika brašna

Za fil:

12 žumanaca
12 kašika šećera
150 g čokolade
270 g putera

Priprema:

Mutite belanca (6 komada) sa šećerom (160 g) dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte mlevene orahe (160 g) i brašno (4 kašike) i lagano špatulom promešajte.

Sipajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 15-20 minuta. Dok se prva kora peče, ponovo umutite preostala belanca sa šećerom i lagano umešajte mlevene orahe i brašno. Ispecite i drugu koru. P

ečene kore pokrijte krpom da se ne osuše. Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu penasta i kuvajte ih na pari.

Zatim dodajte pola šoljice vode i čokoladu, pa kuvajte, neprestano mešajući (možete i mikserom), dok se ne otopi i sjedine sastojci.

Pazite da ne prekuvate fil jer ne sme da bude previše čvrst. Umutite puter i dodajte u prohlađeni fil, pa sjedinite mikserom. Kore presecite da dobijete 4 komada i svaku koru nafilujte.

Poslednju koru celu nafilujte da pokrijte sve stranice.

Izvor: Stvar ukusa

Kolač sa jabukama i orasima

Kolač sa jabukama i orasima

Jabuke i orasi su uvek dobra kombinacija kada su u pitanju kolači.

Sastojci:

– 2 jaja

– 200 g šećera

– 200 ml ulja

– 200 ml mleka

– 200 g mlevenih oraha

– 200 g griza

– 200 g brašna

– 2 rendane jabuke

– 1 kesica praška za pecivo

– 1 kesica vanil šećera

– malo ruma

– 50 g džema od kajsije

– 50 g seckanih oraha

Priprema:

U odgovarajućoj posudi penasto izmešajte jaja, šećer i vanilin šećer.

Dodajte ulje, mleko, orahe, griz i brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo.

Na kraju umešajte rendane jabuke i rum, pa smesu izlijte u namašćen i pobrašnjen pleh.

Pripremljenu smesu pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni 30 do 35 minuta.

Pečeni kolač premažite džemom od kajsija i pospite naseckanim orasima.

Kolač isecite na kocke, pa pospite šećerom u prahu i cimetom.

Beli Egipat torta

Beli Egipat torta (VIDEO)

Tako kremast da ćete ga jednostavno obožavati

Tanke kore od belanaca i pečenog lešnika, a krem vazdušast i lagan... jednostavno nećete moći da se zaustavite sa jelom dok sve ne nestane sa tanjira.

Peku se dve kore. Sastojci za jednu koru su:

4 belanca
4 kašike šećera
1 kašika mekog brašna
6 kašika pečenih mlevenih lešnika
5gr praška za pecivo

Fil I:

8 žumanaca
8 kašika šećera
8 kašika brašna
1l mleka
100gr bele čokolade
150gr margarina ili maslaca

Fil II:

500 ml slatke pavlake ( ako je biljna ne treba šećer u prahu, ako je mlečna, treba )
100gr kisele pavlake
100gr mlevenog pečenog lešnika ( ili nekoliko kašika, procenite sami, pošto se posipa )

Beli Egipat - priprema

{vembed Y=dUp3iG41bWI&t}

Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni, a za to vreme ulupati belanca sa šećerom u čvrstu penu, pa dodati lešnik, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti.

Istresti u obložen pleh 25x35cm i staviti da se peče 13-14 minuta.

Dok se peče prva kora ponoviti postupak mućenja i za drugu.

Izvaditi pečenu koru, pa skidati papir kada se kora ohladi.

Odmah staviti papir za pečenje u pleh, promešati smesu za drugu koru, istresti i peći kao i prvu.

Dok se druga kora peče kuvamo fil.

Pomešati žumanca, brašno i šećer, dodati malo hladnog mleka i sve izmešati, a ostatak mleka staviti an vatru da provri.

Pre nego što mleko provri zakuvati žumanca i mešati dok se ne zgusne.

Kada se zgusnulo skloniti sa vatre, dodati belu čokoladu i mešati dok se otopi, pa staviti prijanjajuću foliju i ostaviti da se ohladi.

Za malo čvršći fil i lakši rad staviti fil u frižider sat vremena. Opet, može i ne mora.

Umutiti maslac ili margarin pa mu dodavati ohladjen fil od žumanaca iz tri puta.

Posebno umutiti slatku pavlaku bilo da je biljna, ili mlečna.

100gr kisele pavlake ako koristite biljnu sl. pavlaku samo uzmepati da omekša, a ako koristite mlečnu dodati šećer u prahu i izmešati.

Kiselu pavlaku dodati slatkoj i sve sjediniti.

Na koru naneti pola žutig krema, posuti mlevenim lešenikom, pa naneti pola slatke pavlake.

Postupak ponoviti još jednom kora, fil I, pa fil II.

Sve dekorisati lešnikom i belom čokoladom, pa dobro ohladiti.

Izvor: domacirecepti.com

Kuglice od kestena
Photo: Shutterstock

Fenomenalne kuglice od kestena

Brze kuglice od kesten pirea fantastičnog ukusa, bez pečenja, a gotove za manje od pola sata!

Sastojci:

- 200 g kesten pirea

- 250 gr mlevenog keksa

- 250 ml slatke pavlake

- 100 g čokolade za kuvanje

- kašičica ruma

- kakao za dekoraciju

Priprema:

Slatku pavlaku zagrejati, ali ne sme da proključa, pa dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi i sjedini sa pavlakom.

Zatim dodati kesten pire, rum i keks, pa sve zajedno još jednom promešati. Ostaviti da se ohladi.

Od ohlađene smese praviti kuglice i uvaljati ih u kakao.

Ako želite možete istopiti čokoladu i umočiti samo gornju polovinu kuglice.

Snikers torta

Snikers torta

 
Nisam preterani ljubitelj kikirikija u slatkišima, a ni fan snikers čokoladica, ali mi se ova torta veoma dopala. Pravila sam je za Božić i baš je prava zimska, bogata i „jaka“. Recept za nju dobila sam od svoje fb drugarice Bojane Sakač  i prenosim ga uz malecne izmene nastale tokom pripreme.
 
Snikers-torta-6

Priprema kora

Sastojci:

Za kore:

15 belanaca
18 kašika šećera
15 kašika mlevenih oraha/ kikirikija (po ukusu)
3 kašike brašna
3 kašike prezli
 
Za fil I:
400 g šećera
1 l mleka
4 pudinga ukusa karamele
250 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g mleka u prahu
300 g mlevenog pečenog kikirikija (neslanog) 
Snikers-torta-7

Priprema fila II

Za fil II:

15 žumanaca
250 g šećera
250 g čokolade
250 g margarina

Za dekoraciju:

150 g šlaga u prahu
2.5 dl kisele vode
1 kašika kakaoa
50 g čokolade
0.5 dl slatke pavlake

Snikers-torta-8

Priprema fila I – Deo I

Priprema:

Kore:

1. Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, zatim dodajte 6 kašika šećera i miksajte dok se šećer ne rastopi. Lagano umešajte 5 kašika mlevenih oraha ili kikirikija (po ukusu), po 1 kašiku brašna i prezli.
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh za tortu (moj je 22×32 cm) ili okrugao kalup prečnika 25 cm i pecite  u rerni zagrejanoj na 180 c oko 13-15 min.
3. Na isti način od preostalog materijala pripremite još dve kore.

Snikers-torta-9

Priprema fila I – Deo II

Fil I:

1. U većoj šerpi karamelizujte 400 g šećera. Nalijte 8 dl mleka i kuvajte dok se karamel potpuno ne rastvori, a zatim sipajte sa preostalim mlekom pomešan prašak za puding i brzo mešajte žicom dok se ne zgusne.Ostavite da se hladi uz povremeno mešanje.
2. Posebno mikserom izradite margarin sa šećerom u prahu, dodajte mleko u prahu i još miksajte.Spojite sa ohlađenim pudingom, te na kraju umešajte mleveni kikiriki.

Snikers-torta-10

Kore i filovi I i II

Fil II:

1. U sudu na pari skuvajte žumanca umućena sa šećerom ( ili u mikrotalasnoj po ovom uputstvu). Pred kraj kuvanja dodajte kockice čokolade da se rastope.
2. Ohlađen krem sastavite sa umućenim margarinom.

Snikers-torta-11

Postupak filovanja

Finalni postupak:

1. Na prvu koru nanesite polovinu fila I, potom polovinu fila II i prekrijte drugom korom. Ponovite filovanje preostalim karamel i čokoladnim kremama i slaganje završite trećom korom.
2. Rashlađenu tortu dekorisala sam  i ovog puta šlagom pripremljenim sa kiselom vodom i kakaoom, crnim ganaš kremom i seckanim čokoladicama.

Torta može biti dekorisana po vašoj želji, preporučujem da je ukrasite preukusnim Snikers bombicama, a dovoljno je čvrsta da se može prekriti fondanom .

London štangle: Jednostavne i ukusne!

London štangle: Jednostavne i ukusne!

Uz proverene recepte Petra Žuljevića, majstora poslastičarstva, sigurni smo da će pravljenje ovih fantastičnih poslastica predstavljati slatko zadovoljstvo.

Sastojci 
ZA KORU:
puter 160 g
žumanca 6
šećer 240 g
brašno 200 g
džem od kajsija po ukusu
ZA FIL:
belanca 6
šećer 150 g
mleveni orasi 150 g

Priprema:

Penasto umutite puter, pa postepeno dodajte žumanca i šećer. Kad se sve lepo sjedini, dodajte brašno i još malo mutite da dobijete ujednačenu smesu.

Razvucite testo u podmazan pleh tako da bude dva prsta debljine, te pecite 8–10 minuta na 180 stepeni.

Pečenu koru izvadite iz rerne, pa kad se prohladi, namažite je džemom od kajsija.

Za fil ulupajte čvrst sneg od belanaca, postepeno dodajte šećer, pa kad dobro umutite, dodajte i mlevene orahe.

Sve dobro sjedinite, premažite preko kore, te vratite u rernu na 15 minuta da se suši na 100 stepeni.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

SUTLIJAŠ
PRINTSCREEN/YOUTUBE/ELVEE

SUTLIJAŠ - STARINSKA POSLASTICA: Svaka domaćica u Jugoslaviji je znala recept napamet

Starinska poslastica svima omiljena.

Sutlijaš ili sutlija je vrsta slatkog deserta, tipičnog za mnoge svetske kuhinje, koji se dobija kuvanjem pirinča u mleku na tihoj vatri. Jede se topao ili hladan, a često se služi uz dodatke poput cimeta, vanile ili kore limuna. Dužim kuvanjem oslobađaju se molekuli skroba iz pirinča koji zatim zgušnjavaju mleko. Rezultat je mekana kremasta masa u kojoj se i dalje mogu uočiti pojedinačna zrna pirinča. Zbog takvog svog izgleda i sličnosti sa pudingom, ponekad se naziva i pudingom od pirinča.

Pri kraju kuvanja se u sutlijaš dodaje šećer, a zatim se ukus obogaćuje dodavanjem cimeta, vanilinog šećera, rendane čokolade ili nekog voća. Može da se služi vruć ili hladan u činiji. Ova poslastica se često sreće u jelovniku srpske, bosanske, makedonske, bugarske i turske kuhinje. Bio je popularan širom bivše Jugoslavije, domaćice su ga često pravile za desert.

Sastojci

1 šolja pirinča
800 ml mleka
kesica vanilin-šećera
šećer po ukusu
cimet

Priprema:

Pirinač stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, i postepeno dolijte još čašu vode. Mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori.

Kad uvri sva voda, dodajte mleko malo po malo neprestano mešajući. Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto.

Tad dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte još minut-dva na vatri.

Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.

Izvor: Stvar ukusa

Kocke sa jabukama

Kocke sa jabukama: Sočne i slatke!

ZA BISKVIT:
mak 200 g – gotova mešavina
šećer 150 g
vanilin šećer 1
prašak za pecivo 1
pomorandža– rendana kora 1
brašno 250 g
rendane jabuke 600 g
hladna voda 200 ml
ulje 200 ml

ZA GLAZURU:
čokolada za kuvanje 200 g
ulje 6 kašika

PRIPREMA KOCKI SA JABUKAMA

U široj posudi dobro sjedinite mak, šećer, vanilin-šećer, prašak za pecivo i rendanu koru pomorandže ili limuna, pa ostavite sa strane. Izrendajte jabuke i, ako je potrebno, ocedite ih od soka, ali sok sačuvajte.

Posebno u dubljoj posudi sjedinite jabuke, vodu i ulje, pa dobro promešajte i dodajte suve sastojke.

U podmazan i brašnom posut pleh (30 × 20 cm) uspite smesu, izravnajte je i pecite oko 35 minuta na 180 stepeni. Ispečen kolač izvadite iz rerne i, kada se potpuno ohladi, prekrijte pleh većom tacnom i okrenite kolač.

Na pari mešajući otopite čokoladu ili kakao-tablu sa uljem i prelijte kolač ovom glazurom. Kada se glazura potpuno ohladi i stegne, kolač isecite na kocke.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

ŠTRUDLA SA JABUKAMA
PRINTSCREEN/YT/SO FRESH

DOMAĆA ŠTRUDLA SA JABUKAMA: Po starinskom bakinom receptu koji garantovano uspeva svima

Domaća štrudla sa jabukama po starinskom bakinom receptu uspeva svima, a dok je budete pekli zamirisaće cela kuća.

Štrudla sa jabukama je klasik koji su naše bake često pravile. Većina domaćica ima svoj proveren recept, a ovaj sa domaćim testom brzo ćete napraviti, sastojci nisu skupi, a izdašna je i može da stoji nekoliko dana. Za pripremu birajte nešto slađu sortu jabuka, kao što je recimo zlatni delišes. Posedno je lepa ako je servirate sa kuglom domaćeg šlaga.

Sastojci:
250 g brašna
150 ml mlakog mleka
2 kašike šećera
50 ml ulja
1 kesica suvog kvasca
prstohvat soli
Za nadev:
600 g jabuka
1 kesica vanilin šećera
2 kašike prezli
malo cimeta

Priprema:

Za testo pomešajte sve sastojke i zamesite tako da bude glatko i da se ne lepi. Testo podelite u dva dela i ostavite da miruje oko pola sata da naraste. Za to vreme pripremite nadev. Jabuke oljuštite, očistite od koštica i isecite na kocke. Pospite ih prezlama, vanilin šećerom i cimetom, pa sve dobro izmešajte. Testo razvucite na što tanji pravougaonik, pa u jedan kraj stavite jabuke. Pažljivo zamotajte štrudlu, pa je prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata. Po želji je pre služenja pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

Rice cake
Foto: Miloš Tadić

Rice cake

Najbrži desert ikada. Sprema se za 2 minuta a još brže se i pojede.

Tekstura je genijalna, a voleće ga čak i oni koji se ježe na rice cake.

Sastojci:

3 tanka rice cake-a
1 kašikica kikiriki putera
1 kašikica pekmeza od malina
čokolada

Priprema:

Na prvi rice cake namažite kikiriki puter.

Stavite drugi sloj rice cake-a.

Na njega namažite pekmez po želji.

Ja sam koristio domaći od maline.

Napravio sam ga vrlo lako i brzo.

U šerpicu izgnječite maline, dodate chia seme 5 min na srednjoj vatri ga mešate.

Ostavite u frižider da se stegne i ohladi i ti je to.

Stavite treći sloj rice cake-a i preko njega prelijte crnu čokoladu sa kašikicom kokosovog ulja.

Ili možete i samo blago namazati, ne mora da preliva.
Pospite malo lešnika od gore i stavite u frižider na 15 min da se čokolada stegne.

Ostaje vam samo da uživate!

Izvor: Danas.rs

Banoffee Pie

Sastojci:

biskvit:

400g banane

225g ili 4 jajeta

225g suncokretovog ulja

300g šećera

240g brašna

7g praška za pecivo

prstohvat soli

kašičica cimeta

kašičica kardamoma

karamel sos:

300g šećera

200g slatke pavlake

150g putera

prstohvat soli

garnirung:

700g ili manje slatke pavlake

2 banane

čokolada

Priprema:

 Uključite rernu na 190 stepeni i podmažite uljem keramički pekač. Umutite jaja sa šećerom i uljem pa postepeno dodajte mešavinu brašna, praška za pecivo, soli, cimeta i kardamoma mešajući dok se ne sjedine u glatku smesu. Varjačom umešati bananu isečenu na komade pa sipati u kalup i peći u zagrejanoj rerni 25 minuta. Dok se biskvit peče pripremite karamel sos. Duboku šerpu sa debljim dnom stavite na tihu vatru da se zagreje. U šerpu prvo sipajte manju količinu šećera, sačekajte da se istopi pa sipajte još, ponovo sačekajte da se istopi pa sipajte još i tako dok ne potrošite. Nema potrebe za mešanjem. Slatku pavlaku zagrejte na drugoj ringli skoro do ključanja. Kada se sav šećer istopio ulijte polako slatku pavlaku uz stalno mešanje. Mešajte varjačom dok ne bude glatko pa dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi. Za bolji ukus dodajte prstohvat soli i promešajte. Ostavite karamel da se ohladi.

Kada je biskvit pečen izvadite ga iz rerne i dobro ohladite. Slatku pavlaku umutite u čvrst sneg. Dve trećine ohlađenog karamela pomešajte sa umućenom slatkom pavlakom a trećinu ostavite za prelivanje preko kolača. Na ohlađeni biskvit rasporedite slatku pavlaku sa karamelom. Bananu isečenu na kriške rasporedite po površini pa pospite rendanom čokoladom.

Kolač prelijte preostalim karamelom, po želji još ohladite ili služite odmah.

izvor:milinkuvar.com

 

Plazma beli Egipat

Sastojci:

60 g mlevene plazme
10 belance
150 g šećera
50 g maskarpone sira
300 ml pavlake za šlag
10 ml arome vanile
5 ml limunovog soka
1 g morske soli
150 ml mleka
210 g mlevenih lešnika
10 zumance
80 g gustina
1 kom. vanilin šećera
100 g bele čokolade
80 g maslaca
30 g šećera u prahu

Započni pripremu:

Biskviti Belance sobne temperature mutiti mikserom, dodavati kašičicu po kašičicu šećera uz neprekidno mućenje. U čvrsti sneg lagano kašikom umiješati navedene sastojke. Na 3 masna papira olovkom iscrtati krugove prečnika 26 cm, okrenuti ih i lagano nauljiti. Podeliti smesu na 3 kruga i poravnati. Svaku koru peći peći oko 10 minuta u pećnici zagrejanoj na 180 °C. Žuti krem Žumance, gustin i vanillin šećer umutiti s malo hladnog mleka, preliti preostalim vrućim mlekom i kuhati nekoliko minuta na laganoj vatri. Umešati belu čokoladu i ohladiti. Maslac umutiti mikserom, dodati šećer i umutiti. Dodati kremi zajedno s umućenom pavlakom i umutiti mikserom. Beli krem Pavlaku za šlag i mascarpone umutiti mikserom, dodati preostale sastojke. Na tacnu staviti obruč i slagati tortu. Na prvi biskvit staviti trećinu žute kreme te polovinu bele kreme. Ponoviti postupak, tortu završiti biskvitom i hladiti nekoliko sati. Ukloniti obruč te tortu premazati preostalom kremom i mlevenim lešnicima. Stranice torte ukrasiti čokoladnim pločicama.

izvor:maxi.rs

Šarlota sa breskvama: Idealan slatkiš za tople dane

Sastojci:

400 g piškota,

250 ml mleka,

5 kašika ruma,

500 ml slatke pavlake,

1 kašika rendane kore limuna,

2 vanilin šećera,

200 g šećera u prahu,

800 ml gustog jogurta,

2 kesice želatina,

10 kašika vode,

400 g breskvi.

Priprema:

Rub okruglog kalupa obložite piškotama koje ste kratko umočili u mleko pomešano s rumom. Piškote odrežite tako da budu do visine kalupa, a na dno kalupa poslažite ostatak piškota umočenih u mleko i rum.

Umutite slatku pavlaku i umešajte koru limuna i vanilin šećer, a zatim dodajte šećer u prahu i jogurt. Želatin pomešajte sa vodom i ostavite da bubri deset minuta, pa ga mešajući zagrejte dok se ne otopi. Postepeno umešajte želatin u pripremljeni fil.

Polovinu fila naspite preko piškota, poređajte red breskvi isečenih na kriške, pa po njima namočene piškote. Rasporedite preostali fil i na kraju poslažite ostatak breskvi.

Tortu ostavite preko noći u frižideru da se dobro ohladi, pa poslužite.

izvor:direktno.rs

Plazma tiramisu s jagodama

Sastojci za 4 Osoba/e

400 g mlevene plazme
4 zumance
15 g šećera
2 kom. vanilin šećera
500 g maskarpone sira
300 ml neutralne pavlake
300 ml kafe
800 g jagoda

Započni pripremu

Umutiti miksrom žumance, šećer i vanilin šećer pa kuvati na pari. Kuvati do 72 stepeni ili dok krem ne bude dovoljno gust. U haldnan krem mikserom umutiti sir i umućenu slatku pavlaku. Skuvati kafu bez šećera i malo ohladiti. Slagati prvo keks namočen kafom pa premazati kremom i složiti jagode. Drugi red piškota umakati u kafu i premazati kremom. Ohladiti

izvor:maxi.rs

Sočan, lagan: Tri leće za tople dane

Tri leće je desert koji će obožavati cela porodica, a najviše deca, zato što je mekan, sa puno mleka, sladak i ne previše jak.

Sastojci:

Za koru

6 jaja
100 g šećera
150 g oštrog brašna
50 g griza
1 vanilin šećer
½ praška za pecivo

Za preliv

4 dl slatke pavlake
400 g kondenzovanog mleka
7 dl mleka

Za glazuru

700 g preliva od karamele

Priprema:

Kora

Umutiti belance u čvrst sneg, postupno dodavati šećer. Umutiti žumanca sa žicom za mućenje i navedene sastojke, sipati u dublji pleh (25 cmx30 cm) obložen masnim papirom i peći u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 20 minuta.

Pečenu koru malo ohladiti, izvaditi iz pleha, ukloniti papir te obe strane izbosti viljuškom. Na dno pleha uliti slatku pavlaku te vratiti koru (gornja strana pečenog biskvita sad je u pavlaci) i malo je pritisnuti.

Pomešati kondenzovano mleko i obično mleko te preliti koru. Ostaviti oko 45 minuta.

Zatim koru premazati karamelom i ostaviti u frižideru preko noći.

Kolač seći na kocke i ukrasiti mlevenim pistaćima.

Prijatno!

izvor:

Plazma voćni tiramisu

Sastojci za 8 Osoba/e

300 g mlevene plazme
4 zumance
1 kom. želatina
100 g šećera
50 ml vode
350 g maskarpone sira
300 ml pavlake za šlag
5 ml arome vanile
200 ml mleka
1 kom. bananе
400 g malina

Započni pripremu

Kalup (30 cm x 12 cm) obložiti masnim papirom i na dno složiti kekse umočene u toplo mleko. Žumanca i šećer umutiti mikserom i kuvati na pari oko 10 min. Ohladiti. Želatin preliti vodom. Mascarpone, pavlaku i aromu vanile umutiti mikserom. Nabubreni želatin otopiti u mikrotalasnoj pećnici ili na laganoj vatri i lagano ulivati u kremu uz stalno mućenje. Deo kreme premazati preko keksa, složiti banane te ih premazati kremom. Natopljene kekse slagati po kremi, premazati kremom i utisnuti maline. Pokriti natopljenim keksima i hladiti nekoliko sati. Kolače izvaditi iz kalupa i posuti kakaom.

izvor:maxi.rs