Cheesecake sa čokoladom i puterom od kikirikija

Cheesecake sa čokoladom i puterom od kikirikija

Krem sir, čokolada i puter od kikirikija su tri glavna sastojka za ovu kremastu tortu. Kolač se brzo priprema, ali ćete ipak morati da se strpite da se krema dovoljno ohladi i stisne pre serviranja.

Sastojci

Podloga
150 gpetit keksa
60 grama rastopljenog putera
1 kašika otopljenog putera za kalup
Čokoladni sloj
120 seckane čokolade za kuvanje
200 g punomasnog krem sira
30 šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
Prstohvat soli
60 ml šlaga

Sloj kikirikija
200 grama punomasnog krem sira
50 šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
85 grama putera od kikirikija
60 ml šlaga

Ganache
85 seckane čokolade za kuvanje
110 ml šlaga
2 kašike seckanog kikirikija (dekoracija)

Priprema torte

Za ovu tortu koristite kalup prečnika 18 cm. Keks sameljite u blenderu i istopite puter. Kalup premazati sa malo otopljenog putera, a ostatak pomešati sa izmrvljenim keksom.

Smesu za biskvit dobro utisnite (rukama ili dnom čaše) u kalup i stavite u zamrzivač na 30 minuta.

Čokoladu iseckajte na kockice i otopite u mikrotalasnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi. Posle svakog intervala promešati čokoladu. Otopljenu čokoladu ostavite sa strane da se ohladi.

Kratko izmiksajte krem sir na srednjoj brzini. Dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanile i so i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte ohlađenu otopljenu čokoladu i kratko mešajte smesu dok se svi sastojci ne sjedine.

U posebnoj posudi srednje veličine umešajte kremu u šlag i dodajte u čokoladnu smesu. Sve sastojke lagano pomešajte lopaticom.

Dobijenu čokoladnu smesu stavite na podlogu keksa, ravnomerno rasporedite, zagladite špatulom i stavite u frižider na 1 sat.

Kratko izmiksajte krem sir na srednjoj brzini. Dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanile i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Ako je potrebno, stavite puter od kikirikija u mikrotalasnu na 15 sekundi da se zagreje i dobije blago tekuću teksturu. Dodajte u mešavinu sira i mešajte dok se sastojci ne sjedine.

U posebnoj posudi srednje veličine umešajte kremu u šlag i dodajte mešavini kikirikija. Sve sastojke lagano pomešajte lopaticom.

Dobijenu smesu prelijte preko čokoladnog sloja i zagladite ga špatulom. Stavite u frižider na 1 sat.

Čokoladu iseckajte na male komadiće i stavite u činiju. Zagrejte kremu do ključanja, pa je prelijte preko seckane čokolade. Ostavite 2 do 3 minuta, a zatim dobro promešajte. Ostavite da se ohladi.

Izvadite tortu iz frižidera i odozgo prelijte otopljenom čokoladom. Uzmite kalup u ruke, pomerajući ga levo-desno tako da ganaš prekrije celu površinu. Ukrasite seckanim kikirikijem po želji, pa stavite preko noći u frižider da se torta stegne.

Skinite obruč sa kalupa, isecite i poslužite.

Možda će vas interesovati i ovo: