Posna štrudla sa orasima
Veoma ukusna posna poslastica.
Sastojci:
– 350 g brašna tip 500
– 150 g oštrog brašna
– 1/2 kašičice soli
– 2 kašike vanilin šećera
– rendana limunova kora
– 4 kašike ulja
– 3 dl mlake vode
– 15 g svežeg kvasca
Fil:
– 450 g mlevenih oraha
– 15 kašika džema od kajsija
– 1 kašika vanilin šećera
Priprema:
Izmešajte kvasac, malo šećera, malo vode i brašna i ostavite da naraste, na toplom mestu.
U posudu za mešenje sipajte suve sastojke, izmešajte ih, napravite udubljenje, dodajte tečne sastoje i nadošao kvasac. Umesite glatko testo, dobro ga upakujte i ostavite ga da naraste.
Podelite ga na tri dela, napravite jufkice, pokrijte ih i ostavite da se odmore oko 15 minuta. Za to vreme napravite fil – sjedinite sve navedne sastojke i podelite na tri dela.
Svaku jufku razvijte u pravougaonik okvirnih dimenzija 30×25 cm, premažite filom i uvijte štrudle (po široj strani). Štrudle premažite uljem i ostavite ih da odstoje oko 20 minuta.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 do 200 stepeni oko 25 minuta.
Prohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu.