Kolač sa karamelizovanim jabukama

Kolač sa karamelizovanim jabukama - Lagan i izdašan kolač

Jedan fin, mekan i sočan kolač sa karamelizovanim jabukama. Sve sastojke za kolač verovatno imate jer jabuke su nam svima nekako u kući, uz ostale jednostavne sastojke.

Fil od jabuka i karamele:

150 g šećera
100 ml vode
3 jabuke
50 g maslaca
200 ml mleka
1 puna kašika skroba / gustin / nišesta
malo cimeta

Sastojci za kolač:

3 jaja
130 g šećera
180 ml jogurta
120 ml ulja
260 g brašna
10 g praška za pecivo

Priprema:

Pomešati šećer i vodu u manjoj šerpi i staviti na vatru da provri. Kada provri kuvamo dok voda ne ispari a šećer se karamelizuje.

Paziti da vam stalno izlaze balončići dok vri, da vatra nije preslaba jer će se onda šećer kristalizovati i napraviće se grudvice.

Za to vreme oguliti jabuke i iseći na kockice i posebno razmutiti u mleku gustin.

Kada se šećer otopio dodati maslac, mešati dok se ne otopi, a brzo će, pa dodati jabuke i nastaviti mešati.

Jabuke će pustiti sok, kuvati nekoliko minuta dok ne omekšaju i šećer ne spadne sa njih.

Dodati zatim mleko i gustin i nastaviti mešati. Po želji dodati cimet. Kada se masa malo zgusnula, kao u videu, skloniti sa vatre.

Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreva.

Umutiti jaja sa šećerom, ne treba vam mikser, sve uraditi žicom. Dodati jogurt i ulje pa opet umutiti.

Prosejati brašno sa praškom za pecivo i sve lopaticom sjediniti. Istresti u obložen manj pleh 28 x 18cm i poravnati.

Preko većom kašikom stavljati svuda po malo nadeva, a zatim istom kašikom taj nadev malo “provrteti”.

Kašikom svuda po malo zamešati nadev i masu za patišpanj.

Staviti da se peče 40 – 45 minuta.

Pečen kolač prohladiti, predivan je i topao i mlak.

Posuti šećerom u prahu ili karamelom i poslužiti.

{vembed Y=uLcy4JfCQJA}

Izvor: Domaći recepti

Možda će vas interesovati i ovo: