Kuglice od kestena
Photo: Shutterstock

Fenomenalne kuglice od kestena

Brze kuglice od kesten pirea fantastičnog ukusa, bez pečenja, a gotove za manje od pola sata!

Sastojci:

- 200 g kesten pirea

- 250 gr mlevenog keksa

- 250 ml slatke pavlake

- 100 g čokolade za kuvanje

- kašičica ruma

- kakao za dekoraciju

Priprema:

Slatku pavlaku zagrejati, ali ne sme da proključa, pa dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi i sjedini sa pavlakom.

Zatim dodati kesten pire, rum i keks, pa sve zajedno još jednom promešati. Ostaviti da se ohladi.

Od ohlađene smese praviti kuglice i uvaljati ih u kakao.

Ako želite možete istopiti čokoladu i umočiti samo gornju polovinu kuglice.

Snikers torta

Snikers torta

 
Nisam preterani ljubitelj kikirikija u slatkišima, a ni fan snikers čokoladica, ali mi se ova torta veoma dopala. Pravila sam je za Božić i baš je prava zimska, bogata i „jaka“. Recept za nju dobila sam od svoje fb drugarice Bojane Sakač  i prenosim ga uz malecne izmene nastale tokom pripreme.
 
Snikers-torta-6

Priprema kora

Sastojci:

Za kore:

15 belanaca
18 kašika šećera
15 kašika mlevenih oraha/ kikirikija (po ukusu)
3 kašike brašna
3 kašike prezli
 
Za fil I:
400 g šećera
1 l mleka
4 pudinga ukusa karamele
250 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g mleka u prahu
300 g mlevenog pečenog kikirikija (neslanog) 
Snikers-torta-7

Priprema fila II

Za fil II:

15 žumanaca
250 g šećera
250 g čokolade
250 g margarina

Za dekoraciju:

150 g šlaga u prahu
2.5 dl kisele vode
1 kašika kakaoa
50 g čokolade
0.5 dl slatke pavlake

Snikers-torta-8

Priprema fila I – Deo I

Priprema:

Kore:

1. Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, zatim dodajte 6 kašika šećera i miksajte dok se šećer ne rastopi. Lagano umešajte 5 kašika mlevenih oraha ili kikirikija (po ukusu), po 1 kašiku brašna i prezli.
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh za tortu (moj je 22×32 cm) ili okrugao kalup prečnika 25 cm i pecite  u rerni zagrejanoj na 180 c oko 13-15 min.
3. Na isti način od preostalog materijala pripremite još dve kore.

Snikers-torta-9

Priprema fila I – Deo II

Fil I:

1. U većoj šerpi karamelizujte 400 g šećera. Nalijte 8 dl mleka i kuvajte dok se karamel potpuno ne rastvori, a zatim sipajte sa preostalim mlekom pomešan prašak za puding i brzo mešajte žicom dok se ne zgusne.Ostavite da se hladi uz povremeno mešanje.
2. Posebno mikserom izradite margarin sa šećerom u prahu, dodajte mleko u prahu i još miksajte.Spojite sa ohlađenim pudingom, te na kraju umešajte mleveni kikiriki.

Snikers-torta-10

Kore i filovi I i II

Fil II:

1. U sudu na pari skuvajte žumanca umućena sa šećerom ( ili u mikrotalasnoj po ovom uputstvu). Pred kraj kuvanja dodajte kockice čokolade da se rastope.
2. Ohlađen krem sastavite sa umućenim margarinom.

Snikers-torta-11

Postupak filovanja

Finalni postupak:

1. Na prvu koru nanesite polovinu fila I, potom polovinu fila II i prekrijte drugom korom. Ponovite filovanje preostalim karamel i čokoladnim kremama i slaganje završite trećom korom.
2. Rashlađenu tortu dekorisala sam  i ovog puta šlagom pripremljenim sa kiselom vodom i kakaoom, crnim ganaš kremom i seckanim čokoladicama.

Torta može biti dekorisana po vašoj želji, preporučujem da je ukrasite preukusnim Snikers bombicama, a dovoljno je čvrsta da se može prekriti fondanom .

London štangle: Jednostavne i ukusne!

London štangle: Jednostavne i ukusne!

Uz proverene recepte Petra Žuljevića, majstora poslastičarstva, sigurni smo da će pravljenje ovih fantastičnih poslastica predstavljati slatko zadovoljstvo.

Sastojci 
ZA KORU:
puter 160 g
žumanca 6
šećer 240 g
brašno 200 g
džem od kajsija po ukusu
ZA FIL:
belanca 6
šećer 150 g
mleveni orasi 150 g

Priprema:

Penasto umutite puter, pa postepeno dodajte žumanca i šećer. Kad se sve lepo sjedini, dodajte brašno i još malo mutite da dobijete ujednačenu smesu.

Razvucite testo u podmazan pleh tako da bude dva prsta debljine, te pecite 8–10 minuta na 180 stepeni.

Pečenu koru izvadite iz rerne, pa kad se prohladi, namažite je džemom od kajsija.

Za fil ulupajte čvrst sneg od belanaca, postepeno dodajte šećer, pa kad dobro umutite, dodajte i mlevene orahe.

Sve dobro sjedinite, premažite preko kore, te vratite u rernu na 15 minuta da se suši na 100 stepeni.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

SUTLIJAŠ
PRINTSCREEN/YOUTUBE/ELVEE

SUTLIJAŠ - STARINSKA POSLASTICA: Svaka domaćica u Jugoslaviji je znala recept napamet

Starinska poslastica svima omiljena.

Sutlijaš (ili sutlija) je vrsta slatkog deserta, tipičnog za mnoge svetske kuhinje, koji se dobija kuvanjem pirinča u mleku na tihoj vatri. 

Pri kraju kuvanja se u sutlijaš dodaje šećer, a zatim se ukus obogaćuje dodavanjem cimeta, vanilinog šećera, rendane čokolade ili nekog voća. Može da se služi vruć ili hladan u činiji. Ova poslastica se često sreće u jelovniku srpske, bosanske, makedonske, bugarske i turske kuhinje. Bio je popularan širom bivše Jugoslavije, domaćice su ga često pravile za desert.

Recept za sutlijaš

Sastojci

1 šolja pirinča
800 ml mleka
kesica vanilin-šećera
šećer po ukusu
cimet

Priprema:

Pirinač stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, i postepeno dolijte još čašu vode. Mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori.

Kad uvri sva voda, dodajte mleko malo po malo neprestano mešajući. Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto.

Tad dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte još minut-dva na vatri.

Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.

Izvor: Stvar ukusa

Kocke sa jabukama

Kocke sa jabukama: Sočne i slatke!

ZA BISKVIT:
mak 200 g – gotova mešavina
šećer 150 g
vanilin šećer 1
prašak za pecivo 1
pomorandža– rendana kora 1
brašno 250 g
rendane jabuke 600 g
hladna voda 200 ml
ulje 200 ml

ZA GLAZURU:
čokolada za kuvanje 200 g
ulje 6 kašika

PRIPREMA KOCKI SA JABUKAMA

U široj posudi dobro sjedinite mak, šećer, vanilin-šećer, prašak za pecivo i rendanu koru pomorandže ili limuna, pa ostavite sa strane. Izrendajte jabuke i, ako je potrebno, ocedite ih od soka, ali sok sačuvajte.

Posebno u dubljoj posudi sjedinite jabuke, vodu i ulje, pa dobro promešajte i dodajte suve sastojke.

U podmazan i brašnom posut pleh (30 × 20 cm) uspite smesu, izravnajte je i pecite oko 35 minuta na 180 stepeni. Ispečen kolač izvadite iz rerne i, kada se potpuno ohladi, prekrijte pleh većom tacnom i okrenite kolač.

Na pari mešajući otopite čokoladu ili kakao-tablu sa uljem i prelijte kolač ovom glazurom. Kada se glazura potpuno ohladi i stegne, kolač isecite na kocke.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

ŠTRUDLA SA JABUKAMA
PRINTSCREEN/YT/SO FRESH

DOMAĆA ŠTRUDLA SA JABUKAMA: Po starinskom bakinom receptu koji garantovano uspeva svima

Domaća štrudla sa jabukama po starinskom bakinom receptu uspeva svima, a dok je budete pekli zamirisaće cela kuća.

Štrudla sa jabukama je klasik koji su naše bake često pravile. Većina domaćica ima svoj proveren recept, a ovaj sa domaćim testom brzo ćete napraviti, sastojci nisu skupi, a izdašna je i može da stoji nekoliko dana. Za pripremu birajte nešto slađu sortu jabuka, kao što je recimo zlatni delišes. Posedno je lepa ako je servirate sa kuglom domaćeg šlaga.

Sastojci:
250 g brašna
150 ml mlakog mleka
2 kašike šećera
50 ml ulja
1 kesica suvog kvasca
prstohvat soli
Za nadev:
600 g jabuka
1 kesica vanilin šećera
2 kašike prezli
malo cimeta

Priprema:

Za testo pomešajte sve sastojke i zamesite tako da bude glatko i da se ne lepi. Testo podelite u dva dela i ostavite da miruje oko pola sata da naraste. Za to vreme pripremite nadev. Jabuke oljuštite, očistite od koštica i isecite na kocke. Pospite ih prezlama, vanilin šećerom i cimetom, pa sve dobro izmešajte. Testo razvucite na što tanji pravougaonik, pa u jedan kraj stavite jabuke. Pažljivo zamotajte štrudlu, pa je prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata. Po želji je pre služenja pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

Rice cake
Foto: Miloš Tadić

Rice cake

Najbrži desert ikada. Sprema se za 2 minuta a još brže se i pojede.

Tekstura je genijalna, a voleće ga čak i oni koji se ježe na rice cake.

Sastojci:

3 tanka rice cake-a
1 kašikica kikiriki putera
1 kašikica pekmeza od malina
čokolada

Priprema:

Na prvi rice cake namažite kikiriki puter.

Stavite drugi sloj rice cake-a.

Na njega namažite pekmez po želji.

Ja sam koristio domaći od maline.

Napravio sam ga vrlo lako i brzo.

U šerpicu izgnječite maline, dodate chia seme 5 min na srednjoj vatri ga mešate.

Ostavite u frižider da se stegne i ohladi i ti je to.

Stavite treći sloj rice cake-a i preko njega prelijte crnu čokoladu sa kašikicom kokosovog ulja.

Ili možete i samo blago namazati, ne mora da preliva.
Pospite malo lešnika od gore i stavite u frižider na 15 min da se čokolada stegne.

Ostaje vam samo da uživate!

Izvor: Danas.rs

Banoffee Pie

Sastojci:

biskvit:

400g banane

225g ili 4 jajeta

225g suncokretovog ulja

300g šećera

240g brašna

7g praška za pecivo

prstohvat soli

kašičica cimeta

kašičica kardamoma

karamel sos:

300g šećera

200g slatke pavlake

150g putera

prstohvat soli

garnirung:

700g ili manje slatke pavlake

2 banane

čokolada

Priprema:

 Uključite rernu na 190 stepeni i podmažite uljem keramički pekač. Umutite jaja sa šećerom i uljem pa postepeno dodajte mešavinu brašna, praška za pecivo, soli, cimeta i kardamoma mešajući dok se ne sjedine u glatku smesu. Varjačom umešati bananu isečenu na komade pa sipati u kalup i peći u zagrejanoj rerni 25 minuta. Dok se biskvit peče pripremite karamel sos. Duboku šerpu sa debljim dnom stavite na tihu vatru da se zagreje. U šerpu prvo sipajte manju količinu šećera, sačekajte da se istopi pa sipajte još, ponovo sačekajte da se istopi pa sipajte još i tako dok ne potrošite. Nema potrebe za mešanjem. Slatku pavlaku zagrejte na drugoj ringli skoro do ključanja. Kada se sav šećer istopio ulijte polako slatku pavlaku uz stalno mešanje. Mešajte varjačom dok ne bude glatko pa dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi. Za bolji ukus dodajte prstohvat soli i promešajte. Ostavite karamel da se ohladi.

Kada je biskvit pečen izvadite ga iz rerne i dobro ohladite. Slatku pavlaku umutite u čvrst sneg. Dve trećine ohlađenog karamela pomešajte sa umućenom slatkom pavlakom a trećinu ostavite za prelivanje preko kolača. Na ohlađeni biskvit rasporedite slatku pavlaku sa karamelom. Bananu isečenu na kriške rasporedite po površini pa pospite rendanom čokoladom.

Kolač prelijte preostalim karamelom, po želji još ohladite ili služite odmah.

izvor:milinkuvar.com

 

Plazma beli Egipat

Sastojci:

60 g mlevene plazme
10 belance
150 g šećera
50 g maskarpone sira
300 ml pavlake za šlag
10 ml arome vanile
5 ml limunovog soka
1 g morske soli
150 ml mleka
210 g mlevenih lešnika
10 zumance
80 g gustina
1 kom. vanilin šećera
100 g bele čokolade
80 g maslaca
30 g šećera u prahu

Započni pripremu:

Biskviti Belance sobne temperature mutiti mikserom, dodavati kašičicu po kašičicu šećera uz neprekidno mućenje. U čvrsti sneg lagano kašikom umiješati navedene sastojke. Na 3 masna papira olovkom iscrtati krugove prečnika 26 cm, okrenuti ih i lagano nauljiti. Podeliti smesu na 3 kruga i poravnati. Svaku koru peći peći oko 10 minuta u pećnici zagrejanoj na 180 °C. Žuti krem Žumance, gustin i vanillin šećer umutiti s malo hladnog mleka, preliti preostalim vrućim mlekom i kuhati nekoliko minuta na laganoj vatri. Umešati belu čokoladu i ohladiti. Maslac umutiti mikserom, dodati šećer i umutiti. Dodati kremi zajedno s umućenom pavlakom i umutiti mikserom. Beli krem Pavlaku za šlag i mascarpone umutiti mikserom, dodati preostale sastojke. Na tacnu staviti obruč i slagati tortu. Na prvi biskvit staviti trećinu žute kreme te polovinu bele kreme. Ponoviti postupak, tortu završiti biskvitom i hladiti nekoliko sati. Ukloniti obruč te tortu premazati preostalom kremom i mlevenim lešnicima. Stranice torte ukrasiti čokoladnim pločicama.

izvor:maxi.rs

Šarlota sa breskvama: Idealan slatkiš za tople dane

Sastojci:

400 g piškota,

250 ml mleka,

5 kašika ruma,

500 ml slatke pavlake,

1 kašika rendane kore limuna,

2 vanilin šećera,

200 g šećera u prahu,

800 ml gustog jogurta,

2 kesice želatina,

10 kašika vode,

400 g breskvi.

Priprema:

Rub okruglog kalupa obložite piškotama koje ste kratko umočili u mleko pomešano s rumom. Piškote odrežite tako da budu do visine kalupa, a na dno kalupa poslažite ostatak piškota umočenih u mleko i rum.

Umutite slatku pavlaku i umešajte koru limuna i vanilin šećer, a zatim dodajte šećer u prahu i jogurt. Želatin pomešajte sa vodom i ostavite da bubri deset minuta, pa ga mešajući zagrejte dok se ne otopi. Postepeno umešajte želatin u pripremljeni fil.

Polovinu fila naspite preko piškota, poređajte red breskvi isečenih na kriške, pa po njima namočene piškote. Rasporedite preostali fil i na kraju poslažite ostatak breskvi.

Tortu ostavite preko noći u frižideru da se dobro ohladi, pa poslužite.

izvor:direktno.rs

Plazma tiramisu s jagodama

Sastojci za 4 Osoba/e

400 g mlevene plazme
4 zumance
15 g šećera
2 kom. vanilin šećera
500 g maskarpone sira
300 ml neutralne pavlake
300 ml kafe
800 g jagoda

Započni pripremu

Umutiti miksrom žumance, šećer i vanilin šećer pa kuvati na pari. Kuvati do 72 stepeni ili dok krem ne bude dovoljno gust. U haldnan krem mikserom umutiti sir i umućenu slatku pavlaku. Skuvati kafu bez šećera i malo ohladiti. Slagati prvo keks namočen kafom pa premazati kremom i složiti jagode. Drugi red piškota umakati u kafu i premazati kremom. Ohladiti

izvor:maxi.rs

Sočan, lagan: Tri leće za tople dane

Tri leće je desert koji će obožavati cela porodica, a najviše deca, zato što je mekan, sa puno mleka, sladak i ne previše jak.

Sastojci:

Za koru

6 jaja
100 g šećera
150 g oštrog brašna
50 g griza
1 vanilin šećer
½ praška za pecivo

Za preliv

4 dl slatke pavlake
400 g kondenzovanog mleka
7 dl mleka

Za glazuru

700 g preliva od karamele

Priprema:

Kora

Umutiti belance u čvrst sneg, postupno dodavati šećer. Umutiti žumanca sa žicom za mućenje i navedene sastojke, sipati u dublji pleh (25 cmx30 cm) obložen masnim papirom i peći u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 20 minuta.

Pečenu koru malo ohladiti, izvaditi iz pleha, ukloniti papir te obe strane izbosti viljuškom. Na dno pleha uliti slatku pavlaku te vratiti koru (gornja strana pečenog biskvita sad je u pavlaci) i malo je pritisnuti.

Pomešati kondenzovano mleko i obično mleko te preliti koru. Ostaviti oko 45 minuta.

Zatim koru premazati karamelom i ostaviti u frižideru preko noći.

Kolač seći na kocke i ukrasiti mlevenim pistaćima.

Prijatno!

izvor:

Plazma voćni tiramisu

Sastojci za 8 Osoba/e

300 g mlevene plazme
4 zumance
1 kom. želatina
100 g šećera
50 ml vode
350 g maskarpone sira
300 ml pavlake za šlag
5 ml arome vanile
200 ml mleka
1 kom. bananе
400 g malina

Započni pripremu

Kalup (30 cm x 12 cm) obložiti masnim papirom i na dno složiti kekse umočene u toplo mleko. Žumanca i šećer umutiti mikserom i kuvati na pari oko 10 min. Ohladiti. Želatin preliti vodom. Mascarpone, pavlaku i aromu vanile umutiti mikserom. Nabubreni želatin otopiti u mikrotalasnoj pećnici ili na laganoj vatri i lagano ulivati u kremu uz stalno mućenje. Deo kreme premazati preko keksa, složiti banane te ih premazati kremom. Natopljene kekse slagati po kremi, premazati kremom i utisnuti maline. Pokriti natopljenim keksima i hladiti nekoliko sati. Kolače izvaditi iz kalupa i posuti kakaom.

izvor:maxi.rs

Blondies sa malinama i belom čokoladom

 

Sastojci:

240 g bele čokolade
150 g putera
170 g šećera
1 kašika ekstrakta vanile
4 jaja
250 g brašna
150 g malina
150 g bele čokolade, za posipanje

Priprema:

Puter i čokoladu stavite u šerpicu pa zagrejte na srednjoj jačini da se čokolada i puter sjedine. Sklonite sa vatre pa stavite u činiju. Dodajte šećer i umutite. Dodajte jaja i ekstrakt vanile pa sve umutite da se sjedini. Dodajte brašno pa ponovo sve umutite. Dodajte maline i sjedinite varjačom da maline ostanu cele. Izlijte u kalup obložen papirom za pečenje (veličina kalupa 20×30 cm). Pecite 35 minuta na 180 stepeni.

Kolač izvadite iz kalupa tek kada se potpuno ohladi. Nakon toga ga možete hladiti i u frižideru, pa tek onda iseći. Poslužite sa kuglom sladoleda ili sa svežim malinama i šećerom u prahu, kako god da vam je draže.

Prijatno!

izvor:milinkuvar.com

Čizkejk tart sa makom, bademima i kupinama

Sastojci:
Korica ↓

200g brašna

100 g krupno mlevenih badema

3 kašike smeđeg šećera

prstohvat cimeta

125 g putera

3 kašike vanila ekstrakta

Fil ↓

400 g krem sira

3 jajeta

4 kašike smeđeg šećera

200 g mlevenog maka

150 ml slatke pavlake

Ganaš ↓

100 g čokolade sa minimum 60% kako delova

150 ml slatke pavlake

30 g putera

400 g kupina

Priprema:

Rernu zagrejte na 190 stepeni i preipremite kalup za tart sa odvojivim dnom prečnika 24 cm. Možete ih kupiti u kineskim radnjama i stvarno su povoljne a mnogo olakšavaju posao u pripremi ovakvih deserta. Zatim, pomešajte brašno i krupno mleveni badem sa šećerom i cimetom pa dodajte puter seckan na komade. Prstim mrvite puter kroz brašno dok ne dobijete ujednačeno mrvičastu smesu. Ulijte vanilin ekstrakt pa zamesite testo toliko da dobijete loptu. Nemojte mesiti previše jer testo treba da ostane hladno.

Ali, ima jedna caka: ovo testo može da se razvuče na pobrašnjenoj radno površini ali nije dovoljno kompaktno da ga u komadu prebacite u kalup. Pa tako rastanjeno u delovima prebacite u kalup i pritiskajte u dno i stranice dok ne dobijete ujednačenu koru. Dakle, popunite prvo dno, pa uglove pa se onda testom penjete uz stranice kalupa sve vreme utiskujući prstima i obavezno po ćoškovima ostavite malo više testa jer je taj deo njosetljiviji. Ako testo viri iz kalupa, isecite ravno nožem da uklonite višak. Bušnite viljuškom dno na nekoliko mesta pa pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta.

Za to vreme pripremite fil: Umutite jaja i šećer da postane blago penasto. Umešajte slatku pavlaku i krem sir pa dodajte i mak na kraju. Sve dobro sjedinite. Smesa će biti retka, nešto blizu gustini testa za palačinke, ako ne i ređe. Kada se korica ispekla, izvadite kalup iz rerne i u tako vruće ulijte fil od maka. Vratite u rernu na još 40 minuta.

Fil će tokom pečenja potamneti i možda pući – ne brinite oko toga. Ispečeno ostavite da se ohladi na sobnoj tempraturi. Kada se delimično ohladilo, tada spremite ganaš. Zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa sklonite sa vatre i dodajte puter i izlomljenu čokoladu. Sačekajte pola minuta pa onda varjačom dobro umešajte da smesa postane ujednačena. Prelijte preko fila i ravnomerno rasporedite. Preko poređajte oprane kupine (pospite listićima badema ako želite) i ohladite do kraja na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider. Najbolje je da prenoći da bi sve dostiglo pravu konzistenciju i ukusi se umirili.

izvor:milinkuvar.com

Cupcakes sa šumskim voćem

Cupcakes sa šumskim voćem su mi skroz adekvatan slatkiš za prvomajski ručak. Posebno ako odlazite negde u prirodu na roštiljanje ili kod nekoga u goste, pa vam treba nešto lagano posle svog tog mesa. Mnogo mi se dopada biskvitni deo, mogla bih samog da ga jedem, bez ikakvih problema. Voće je ovog puta miks bobičastog, ali ako vam se to ne pravi, možete staviti bilo koji džem koji inače volite u palačinkama, na primer i biće sigurno sjajna kombinacija.

Za gornji deo sam napravila puter krem sa krem sirom i kondenzovanim mlekom. Odličan je za cupcake-ove a kondenzovano mleko dodaje još jedan sloj ukusa – ovaj divni vanil biksvit i divno šumsko voće biće obogaćeni blagim ukusom karamelizovanog mleka – sjajna kombinacija!

Fil na prvu deluje nedovoljno čvrsto, ali ne brinite, nakon hlađenja u frižideru postaće u potpunosti kompaktan i čvrst. Voće će se takođe nakon hlađenja stegnuti. Ukoliko ove kolačiće želite da napravite nekoliko dana ranije, najbolje je da ih nakon filovanja stavite u jednu plastičnu kutiju i držite poklopljene, kako fil ne bi pokupio mirise frižidera.

Sastojci:

Testo za 12 mafina:
125 g omekšalog Premia putera
100 g Premia šećera
1 Premia vanilin šećer
2 Premia jajeta
½ kašičice sitno rendane korice pomorandže
130 ml mleka + 1 kašika limunovog soka
150 g Premia glatkog brašna T400
1 kašičica Premia praška za pecivo
½ kašičice Premia sode bikarbone

Voćni fil:
150 g Premia smrznutog letnjeg miksa
2-3 kašike Premia šećera
1 kašika gustina
50 ml vode

Puter krem:
125 g Premia putera
100 g Premia krem maslaca
100 g kondenzovanog mleka

Dekoracija, po ukusu

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni a pleh za mafine obložite papirnim korpicama. U činiji pomešajte omekšali puter sa šećerom i vanilinim šećerom. Dodajte jaja i koricu pomorandže pa dobro sjedinite. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu i mleko koje ste pomešali sa limunovim sokom. Sve dobro izmešajte tek toliko da se sjedini i nema grudvica. Podelite testo u 12 korpica za mafine pa pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni. Izvadite mafine iz pleha i ohladite ih.

U međuvremenu pripremite voćni fil. U šerpicu stavite vodu, gustin, voće i šećer pa izmešajte i stavite na ringlu. Mešajet sve vreme i kuvajte nekoliko minuta da se voće zgusne. Sklonite sa ringle pa preručite u tanjir i ostavite da se ohladi.

U mafinima napravite udubljenje. Vrhom oštrog noža zasecite kao da pravite kvadrat, pa onda samo izvucite isečeni deo. U udubljenje stavite ohlađeno voće pa sve zajedno stavite u frižider, da se hladi dok ne pripremite fil za preko.

Omekšali puter dobro umutite mikserom, zatim dodajte krem maslac i ponovo dobro umutite. Na kraju, dodajte kondenzovano mleko i sjedinite mikserom. Preručite u dresir kesu sa okruglim nastavkom pa istisnite na ohlađene mafine onako kako želite. Ja sam ovog puta stavila malo manje fila, ali ima ga dovoljno da svaki mafin bogato nafilujete. Ukrasite po želji.

izvor:milinkuvar.com

Kapkejkovi sa šargarepom

Sastijci:
3 manje Nature’s Promise šargarepe, oko 100 g
1 Premia jaje L veličine
1 kašika ekstrakta vanile
60 ml Premia suncokretovog ulja
50 g smeđeg ili belog šećera
60 g pirea od jabuke
130 g Premia brašna T400 glatko
½ kašičice Premia sode bikarbone

Fil:
200 ml slatke pavlake
Oko 100 g Premia šećera u prahu
150 g maskarpone sira
1 kašika soka od pomorandže

Dekoracija:
Seckani orasi
Čokoladice u obliku zeke

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Šargarepu oljuštite i izrendajte na sitno. Dodajte joj jaje, vanilu, ulje, smeđi šećer i pire od jabuke. Izmešajte pa dodajte brašno i sodu bikarbonu. Izmešajte da se sve sjedini. Sipajte u korpice za mafine tako da budu ¾ puni. Pecite oko 25 minuta u zagrejanoj rerni.

Za fil umutite slatku pavlaku, pa joj dodajte šećer u prahu, maskarpone sir i sok od pomorandže. Sve sjedinite u lep krem pa preručite u dresir kesu. Nafilujte kolače pa ukrasite seckanim orasima i čokoladicama.

izvor:milinkuvar.com

Čokoladni cupcakes sa malinama i bademastim frostingom

 

Sastojci:

50g kakao praha
240ml vrele vode
175g brašna
12 g praška za pecivo
1/2 kašičice soli
125g putera, na sobnoj temperaturi
2 jajeta
120g šećera
70g šećera u prahu
120g smrznutih malina
50g omekšalog putera
oko 200g šećera u prahu
3 kašika mleka
1/2 kašičice arome badema

Priprema:

Prelijte kakao vrelom vodom, sjedinite i ostavite da odstoji 20 minuta. U drugoj posudi pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. U trećoj posudi penasto umutite puter sa šećerom i šećerom u prahu pa postepeno dodajte jedno po jedno jaje (muteći konstantno). Dodajte i mešavinu brašna, mutite tek toliko da se sjedine. Dodajte kakao smesu pa mutite dok se ne dobije glatka i fina smesa pa umešajte i maline. Postavite papirne korpice u pleh za mafine. Napunite ih skoro do vrha i pecite na 190 stepeni, u zagrejanoj rerni, 20 minuta. Dok se peku pripremite frosting. Omekšali puter mutite mikserom dok ne pobeli i ne postane penast. Postepeno dodavati šećer i mleko sve dok ne dobijete kremastu masu koja je dovoljno gusta da ne spada sa kašike. Na kraju umešajte i aromu badema. Ukoliko je potrebno dodajte još šećera ili još mleka da doterate gustinu. Kada su cupcakes pečeni izvadite ih iz rerne i ohladite. Ohlađene kolačiće ukrasite frostingom i ukrasnim jestivim perlicama.

izvor:milinkuvar.com

Plazma beli Egipat

Sastojci za 10 Osoba/e

60 g mlevene plazme
10 belance
150 g šećera
50 g maskarpone sira
300 ml pavlake za šlag
10 ml arome vanile
5 ml limunovog soka
1 g morske soli
150 ml mleka
210 g mlevenih lešnika
10 zumance
80 g gustina
1 kom. vanilin šećera
100 g bele čokolade
80 g maslaca
30 g šećera u prahu

Započni pripremu

Biskviti Belance sobne temperature mutiti mikserom, dodavati kašičicu po kašičicu šećera uz neprekidno mućenje. U čvrsti sneg lagano kašikom umiješati navedene sastojke. Na 3 masna papira olovkom iscrtati krugove prečnika 26 cm, okrenuti ih i lagano nauljiti. Podeliti smesu na 3 kruga i poravnati. Svaku koru peći peći oko 10 minuta u pećnici zagrejanoj na 180 °C. Žuti krem Žumance, gustin i vanillin šećer umutiti s malo hladnog mleka, preliti preostalim vrućim mlekom i kuhati nekoliko minuta na laganoj vatri. Umešati belu čokoladu i ohladiti. Maslac umutiti mikserom, dodati šećer i umutiti. Dodati kremi zajedno s umućenom pavlakom i umutiti mikserom. Beli krem Pavlaku za šlag i mascarpone umutiti mikserom, dodati preostale sastojke. Na tacnu staviti obruč i slagati tortu. Na prvi biskvit staviti trećinu žute kreme te polovinu bele kreme. Ponoviti postupak, tortu završiti biskvitom i hladiti nekoliko sati. Ukloniti obruč te tortu premazati preostalom kremom i mlevenim lešnicima. Stranice torte ukrasiti čokoladnim pločicama.

izvor:maxi.rs

TURSKA BAKLAVA SA ORASIMA

 

Sastojci:

1 pakovanje tankih kora za pitu

300 g krupno mlevenih oraha

1/2 kašičice mlevenog kardamoma ili cimeta

250 g putera

Sirup ↓

400 g šećera

500 ml vode

Priprema:

Skuvajte sirup od vode i šećera taako što ćete ih pomešati u šerpi i staviti da provre zajedno. Kuvajte još 10-ak minuta tj. dok se sirup blago ne zgusne. Sklonit sirup sa vatre i ostavite do korišćenja. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kore skrojite prema posudi u kojoj ćete ih peći. Ja sam koristila vatrostalnu činiju dimenzija 20×30 cm. Orahe sameljite na krupno ili na sitnije ukoliko vam se tako više dopada i pomešajte ih sa kaardamomom/cimetom. Puter otopite.

Premažite dno posude puterom a zatim stavite jednu koru. Premažite je putrom pa preklopite sledećom. Tako nastavite dok ne utrošite polovinu kora. Ne morate se truditi da potrošite sve kore, možete sami odredite koliko ćete potrošiti time što ćete naređati tako da budete zadovoljni visinom baklave. Negde na polovini pospite orahe pomešane sa kardamomom. Koru na koju stavljate orahe obavezno premažite puterom. A zatim nastavite sa korama i puterom do kraja. Kada ste završili, premažite puterom odozgo i stavite baklavu u frižider na 10 minuta.

Stajanje u frižideru će olakšati sečenje. Secite baklavu po vašoj želji. Ukoliko vm zafali ideja, možete da pogledate detaljna uputstva kako sam sekla baklavu sa makom pre nekoliko nedelja klikom ovde. Nakon sečenja prelijte ostatkom putera ukoliko ga ima. Pecite baklavu 20-ak minuta u zagrejanoj rerni a zatim je vrelu prelijte ohlađenim sirupom.

izvor:milinkuvar.com