REFORM TORTA - Čokoladni klasik: Pravi od jednostavnih sastojaka i uspeva svima
Reforma je najčuvenija čokoladna torta koja je nastala u Jugoslaviji, a naučite kako da je spremite.
Reforma ili reform torta je klasik domaće kuhinje i neizostavan je deo svakog slatkog stola, bilo da se radi o rođendanima, slavama ili svadbama. Jugoslovenske domaćice su je često pravile, a omiljenisastojci kao što su čokolada, orasi i puter čine je kraljicom svih torti i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Danas se domaćice ne usuđuju da je naprave jer im deluje komplikovano, ali poprilično je jednostavna, a ovaj recept uspeva svima.
Sastojci:
Za kore:
12 belanaca
320 g šećera
320 g mlevenih oraha
8 kašika brašna
Za fil:
12 žumanaca
12 kašika šećera
150 g čokolade
270 g putera
Priprema:
Mutite belanca (6 komada) sa šećerom (160 g) dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte mlevene orahe (160 g) i brašno (4 kašike) i lagano špatulom promešajte.
Sipajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 15-20 minuta. Dok se prva kora peče, ponovo umutite preostala belanca sa šećerom i lagano umešajte mlevene orahe i brašno. Ispecite i drugu koru. P
ečene kore pokrijte krpom da se ne osuše. Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu penasta i kuvajte ih na pari.
Zatim dodajte pola šoljice vode i čokoladu, pa kuvajte, neprestano mešajući (možete i mikserom), dok se ne otopi i sjedine sastojci.
Pazite da ne prekuvate fil jer ne sme da bude previše čvrst. Umutite puter i dodajte u prohlađeni fil, pa sjedinite mikserom. Kore presecite da dobijete 4 komada i svaku koru nafilujte.
Poslednju koru celu nafilujte da pokrijte sve stranice.
Izvor: Stvar ukusa