Ovo je najbolji recept za vanilice
Kada razmišljamo o listi prazničnih kolača i keksa kojima se iznova vraćamo svake godine, pomislimo na klasične mađarice, žerbo kocke, mak i orahe, ali i na neizostavne vanilice.
Po oovm receptu u vanilice se dodaju orasi, a ako ih izbegavate, umesto njih možete u testo dodati bademe ili lešnike. Nakon što ste umesili testo, obavezno ga ostavite u frižideru najmanje sat vremena, a kada izvadite vanilice iz rerne, budite strpljivi i sačekajte da se stisnu da ne popucaju.
KRATKA ISTORIJA VANILICA
Veruje se da su rolnice od vanile nastale u Austriji krajem 19. veka. Naime, najstariji recept za omiljene kolačiće od peciva nalazi se u kuvarici Katarine Prato „Južnonemačka kuhinja za početnike i praktične kuvare” („Die Suddeutsche Kuche Fur Anfangerinnen und praktische Kochinnen”) iz 1911. godine. Originalni naziv rolne od vanile je Vanille Kipferl.
Takođe, veruje se da su keksi, koji se danas povezuju sa rolnicama od vanile, proizvedeni još u 5. veku pre nove ere u Egiptu. Napravljene su za proslavu zimskog solsticija i poklanjane za posebne prilike. Kasnije, kada je umesto zimskog solsticija počeo da se slavi Božić, umesto keksa počeli su da se peku hlebovi u obliku zvezda ili životinja koje su mogli da priušte samo bogati. Ipak, na kraju smo se vratili keksima kao praktičnijem obliku slatkiša za uživanje i poklanjanje jedni drugima.
Sastojci:
200 g putera
70 g šećera
1 belanca
280 g običnog brašna
70 g mlevenih oraha
šećera u prahu
Priprema:
Pomešajte puter, šećer i belanca. Dodati brašno i sitno mlevene orahe.
Umotajte smešu u providnu foliju i ostavite da se hladi pola sata.
Kada je homogeno odvojite delove, dlanovima pravite kiflice, isecite na manje delove i oblikujte rolne.
Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15 do 18 minuta na temperaturi od 170 stepeni.
Gotove vanilice još tople uvaljajte u šećer u prahu.
Izvor: jutarnji.hr